ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Η πρόταση μας για την αγορά Κορβετών. Υπάρχει και η λύση που εμείς προτείνουμε.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Πολλοί αμυντικοί αναλυτές γράφουν πως η επιλογή των νέων κορβετών είναι κοντά. Επίσης γράφουν πως το budget του ΠΝ είναι περιορισμένο και πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ νέων κορβετών και αναβάθμισης των Meko.

Μήπως όμως υπάρχει και άλλη λύση;;

Εάν υποθέσουμε πως η προσφορά των Γάλλων για 4η FDI και 2 Gowind 2500 στα 1,5 δις είναι αληθής, τότε μπορεί να γίνει το εξής.

• Αγοράζουμε την 4η FDI με 970 mil κλειδωμένη τιμή (ευκαιρία που δεν χάνεται)

• Με τα 2 δις των κορβετών αγοράζουμε 4 gowind 2500 

 ΚΑΙ αντί να αναβαθμίσουμε 4 meko με κόστος που ξεπερνά τα 700mil (μήπως πλησιάζει το 1δις πλέον η αναβάθμιση)

 • αγοράζουμε άλλες δύο gowind 2500.  

Όταν παραδοθούν οι πρώτες δύο gowind, το ΠΝ θα μπορέσει να αποσύρει τις 2 παλαιότερες Meko και να εξασφαλίσει ανταλλακτικά για τις υπόλοιπες δύο.

Με αυτόν τον τρόπο η ηγεσία του ΠΝ και η χώρα θα έχουν λύσει οριστικά το θέμα των κορβετών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και από οικονομική σκοπιά και από επιχειρησιακή, αφού το ΠΝ θα έχει αποκτήσει 6 νεόδμητες κορβέτες με καλύτερες επιχειρησιακές ικανότητες, ακόμα και από το εάν οι Meko αναβαθμίζονταν.

Οι Γάλλοι σύντομα θα κατασκευάσουν νέους κάθετους εκτοξευτές που θα δύνανται να πάρουν 4 πυραύλους mica ng σε κάθε κελί. Έτσι μια gowind με 2 vls των 16 κελιών, με τους νέους εκτοξευτές θα μπορεί να φέρει 64 Mica ng και  χάρις την δυνατότητα data link του ραντάρ με τους πυραύλους, το πλοίο θα κατευθύνει πολλαπλούς mica ng.  

Στην συνέχεια η Ελλάς  το 2027 μαζί με το ΠΝ θα μπορέσει να παραγγείλει τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη έκδοση της EPC, η οποία εάν δέχεται 4 κάθετους εκτοξευτές ( νέους με δυνατότητα multi pack) θα μπορέσει να ζητήσει απ' τους Ιταλούς 6 EPC και αυτές να λειτουργούν,ως φρεγάτες γενικών καθηκόντων με 16 Aster 30 και 64 Mica NG και οι 4 FDI να είναι οι καθαρόαιμες AAW φρεγάτες του στόλου.

Με αυτόν τον τρόπο το ΠΝ θα αναγεννηθεί με τους καλύτερους οικονομικούς και επιχειρησιακούς όρους απ' τις στάχτες του, χωρίς να χάσει κονδύλια με μια επισφαλής αναβάθμιση των Meko που δεν μπορούμε να ξέρουμε τι προβλήματα θα προκύψουν, όταν το πλοίο ανοιχτεί, πόσο θα υπερβεί το κόστος και πότε θα παραδοθούν ξανά στο ΠΝ.

Μήπως λοιπόν η λύση είναι 4η FDI και 6 Gowind με την ακύρωση της αναβάθμισης των meko και το 2027, συμβόλαιο με τους Ιταλούς για 6 EPC GP φρεγάτες;;  

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Naval Group Floats First New FDI Frigate for the French Navy

https://www.navalnews.com/naval-news/2022/11/naval-group-floats-first-new-fdi-frigate-for-the-french-navy/

Απλός ανώνυμος σχολιαστής