ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Αυτοκρατορικά παιχνίδια εξουσίας...κάτι σαν το Game of Throne αλλά στο σήμερα.

 

Γράφει ο Λύκαστρος :

Ας μιλήσουμε για Αυτοκρατορίες...τι είναι μια αυτοκρατορία παρά μια κολοσσιαία εταιρεία της οποίας η μόνη αποστολή είναι η εχθρική ανάληψη όλων των περιοχών πάνω στον πλανήτη;;
Τι άλλο μπορεί να είναι μια αυτοκρατορία, παρά ένας τεράστιος καρχαρίας που καταβροχθίζει όλες τις μορφές ζωής στο δρόμο της;; Τι είναι μια Αυτοκρατορία, παρά ένα λαμπερό, τεράστιο έντερο γεμάτο δάκρυα και τεμαχισμένα πτώματα της ανθρωπότητας;;

Μια  αυτοκρατορία είναι εθισμένη στην αιματοχυσία και στον πόλεμο , και είναι αγκιστρωμένη μέχρι τα μπούνια  με το κόλπο του Vulture Capitalism, μια επιπόλαια αυτοκρατορία που στηρίζεται σε όλο τον κόσμο μας: απαιτώντας πόρους και δουλεία από όλα τα  έθνη με όπλο, κρατώντας ένα πλαστικό κλαδί ελιάς στην ωμή γροθιά της. Μια αυτοκρατορία παίζει ένα παιχνίδι σαδιστικής ιδιοκτησίας με την ανθρωπότητα. Και έτσι ήταν πάντα...και θα συνεχίσει να είναι.


Η ανθρώπινη ιστορία μας αποτελείται κυρίως από την άνοδο και την πτώση περίπου 70 αυτοκρατοριών όλων των μεγεθών - και όλες αυτές έχουν πλέον καταστραφεί βίαια, όλα εκτός από μια, δηλαδή. Αυτήν που ονομάζουμε, Pax Americana.Αν καθίσουμε και παρατηρήσουμε την άνοδο και της πτώση των αυτοκρατοριών θα παρατηρήσουμε πώς η διάρκεια ζωής των αυτοκρατοριών τείνει να μειώνεται όλο και πιο σύντομα, υποδηλώνοντας  φτωχότερη διαχείριση από την αυτοκρατορία, σε συνδυασμό με αυξημένη αντίσταση στην κυριαρχία της - αντίσταση που οφείλεται στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας επίγνωση της ακόρεστης βαρβαρότητας και του μηδενισμού της αυτοκρατορικής δύναμης.

Παραδοσιακά, οι αυτοκρατορίες άνθιζαν και είχαν μακροζωία επειδή κατάφεραν να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν την τοπική συναίνεση. Υπήρχε κάποιο μέτρο δωροδοκίας μεταξύ του αυτοκράτορα και του δορυφόρου, παρόλο που ο αυτοκράτορας έπαιρνε πάντα την μερίδα του λέοντος. Η σημερινή κυρίαρχη αυτοκρατορία συμπεριφέρεται με αντίθετο τρόπο: κυβερνά ανεξάρτητα από την τοπική συναίνεση και απαιτεί να παίρνει και να παίρνει συνέχεια από όλους τους υπηκόους  της. Απαιτεί ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να παραδίδεται σε αυτό και απλά να δίνει και να δίνει. Δώστε τα πάντα και κερδίστε λίγο υπό όρους. Αυτή η ανεπιθύμητη συμμορία, αυτή η αυτοκρατορική Cosa Nostra είναι τώρα γεμάτη χοληστερόλη και μεθυσμένη από το ξίδι της δύναμης.
Προς το παρόν, η Αυτοκρατορία έχει γίνει σαν ένα προϊστορικό θηρίο με ομιχλώδες κεφάλι: ένα γιγαντιαίο σαρκοφάγο θηρίο που ρουθουνίζει και μουγκρίζει πάνω από τον κόσμο. Στο απόηχό του βρισκόταν πολλά θέατρα πολέμου, πολλές πτωχεύσεις και παγκόσμια, υπαρξιακή ανασφάλεια.

 Αλλά ποια είναι αυτή η  Pax Americana; Ποιος είναι ο αυτοκράτορας;;

 Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη αυτοκρατορία πριν από αυτήν, η Pax Americana δεν είναι αυτό που φαίνεται. Δεν είναι ο ίδιος ο αυτοκράτορας, όπως είναι παραδοσιακά με το όραμα της αυτοκρατορίας. Καμία προτομή του αυτοκράτορα δεν είναι χαραγμένη στα σύγχρονα νομίσματα της αγοράς. Δεν υπάρχουν χάλκινες προτομές του αυτοκράτορα  στις πλατείες  μας. Ο σημερινός αυτοκράτορας είναι μόνο ένα πρόσωπο από έναν κατάλογο, μια κούπα μαριονέτα, ένα επιστόμιο. Σήμερα, είναι ένας εκκεντρικός παπαγάλος με φτερά πορτοκαλιού, εχθρικός και σκούζει φρικιαστικά και ρυπαίνει το αυτί του κόσμου.Όμως η μοίρα όλων των αυτοκρατοριών είναι η αυτοκαταστροφή.

Και λαμβάνοντας υπόψη το τρομακτικά τεράστιο όγκο των συσσωρευμένων όπλων μαζικής καταστροφής στη σύγχρονη εποχή μας, κάθε θάνατος οποιασδήποτε αυτοκρατορίας θα προκαλέσει επίσης τον κολοσσιαίο παράπλευρο θάνατο εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών - πιθανώς και ακόμη περισσότερων. Αυτή είναι πράγματι μια ζοφερή αλλά πολύ εύλογη εκτίμηση.
Και αυτό είναι ακριβώς το ηθικό δίλημμα του Ελεύθερου Ανθρώπου . Πώς να τεμαχίσει την αυτοκρατορία με το λιγότερο κόστος για την ίδια την ανθρωπότητα;; Να κόψει την Αυτοκρατορία σε χιλιάδες κομμάτια και να αφήσει το αίμα να τρέχει ώστε να αποδυναμωθεί με το πέρασμα του χρόνου;;; Η να το κάνει όπως το έκανε ο άνθρωπος των σπηλαίων...που οδηγούσε το θηρίο μετά από τον αποπροσανατολισμό και την  σύγχυση του στον βράχο και μετά κάτω στον γκρεμό;;
Ίσως απαιτείται ένας συνδυασμός και των δύο τακτικών.

Η ανθρωπότητα θα πρέπει να περιμένει να έρθουν πολύ σκοτεινές μέρες. Και εν τω μεταξύ μια άλλη "Σκιώδης" Αυτοκρατορία αρχίζει να αναδύεται και να προχωρά με κρυφές επιθέσεις στην Pax Americana. Μια συμμορία με κακοποιούς και άγρια φαντάσματα που μαζεύουν τη μάζα και την ορμή σε έναν Άξονα της Ανατολής: η Ρωσία -Ιράν-Πακιστάν και η Κίνα (και όλοι οι σύμμαχοί τους από την Ασία έως τη Νότια Αμερική) τελικά θα συγκρουστούν δημόσια και επίσημα με την Pax Americana.Οι πολλαπλές στρατηγικές τους θα ξεδιαλεχτούν και θα αφομοιωθούν σε μία. Το πλήθος των δυνάμεών τους θα βρει κοινές πλατφόρμες συνεργασίας σε διαφορετικά πεδία μάχης. Το συνδυασμένο μέγεθος της δύναμής τους θα είναι ο υπολογισμός της αυτοκρατορίας. Όμως εδώ να θυμίσω κάτι που είπε ο
George Orwell: «Γνωρίζουμε ότι κανείς δεν καταλαμβάνει ποτέ την εξουσία με την πρόθεση να την εγκαταλείψει». Και ποια είναι η φύση της δύναμης που θα αντικαταστήσει την Αυτοκρατορία;; Θα είναι περισσότερο ανθρώπινη και καλοπροαίρετη για την ανθρωπότητα;; Όχι φυσικά, αν λάβουμε υπ όψιν την δύναμη που θα έχουν στα χέρια τους, αλίμονο για την ανθρωπότητα.

Επομένως, για την επιβίωση των γενεών, χρειάζεται μια σφαιρική αλλαγή παραδείγματος στην πολιτική σκέψη και είναι αυτό που απαιτείται επιτακτικά για την ανθρωπότητα. Το σύνθημα για τον 21ο αιώνα  πρέπει να είναι : Καμία  Αυτοκρατορία δεν εμπιστευόμαστε. Ανεξάρτητα από την εθνικότητα της Αυτοκρατορίας. Ο Τζορτζ Όργουελ επίσης είπε: «Η επιλογή για την ανθρωπότητα βρίσκεται ανάμεσα στην ελευθερία και την ευτυχία και για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας, η ευτυχία είναι καλύτερη».
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει διαχωρισμός της ελευθερίας από την ευτυχία. Αυτό πρέπει να μάθει η ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα, έτσι ώστε ο 22ος αιώνας να μπορεί πραγματικά να μεταμορφωθεί σε κάτι καλύτερο για την ανθρωπότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: