ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Mε Plate Carrier της ELMON εφοδιάζονται καθολικά οι Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ

 ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Πάει χάλασε ο κόσμος.!! Αυτό δεν το περίμενα καθόλου. Μεγάλο μπράβο στην ELMON. Τουλάχιστον ελπίζω να συνοδεύεται από τις αντιβαλλιστικές πλάκες η προμήθεια, μην κάνουμε μισές δουλειές. Να ευχηθώ την καθολική υιοθέτηση του από το σύνολο του στρατεύματος.


Για σχεδόν έξι δεκαετίες ο Έλληνας στρατιώτης, εξοπλιζόταν με την απαρχαιωμένη πλέον εξάρτυση μάχης Μ71, κι αν πριν μισό αιώνα κρινόταν ικανοποιητική στο πεδίο της μάχης και την εκπαίδευση, εδώ και πολλά πλέον χρόνια καλείτο να ανταποκριθεί σε ένα περιβάλλον ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης και υψηλών απαιτήσεων, γεγονός που την καθιστούσε πλήρως δυσλειτουργική. Αυτή ήταν και η αίσθηση όσων υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια, με τον καθένα να έχει να θυμάται και κάτι κωμικοτραγικό από τη συμβίωση μαζί της. Όμως, οι καιροί που διανύουμε δεν ενδείκνυνται πλέον για οιουδήποτε τύπου αστεία.

Η ανάγκη μετάβασης στο σήμερα, στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου στρατού, οδήγησε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην απόφαση υλοποίησης του εκσυγχρονισμού των εξαρτύσεων του Ελληνικού Στρατού, ξεκινώντας από τις Ειδικές Δυνάμεις. Οι πρώτες παραδώσεις ξεκινούν εντός του 2020 και αφορούν σε 7.475 εξαρτύσεις με πλήρη διαμόρφωση απαρτίων όπως: Ζώνη, θήκη γενικής χρήσης, θήκες γεμιστήρων G3/M16/Minimi/ FN MAG, θήκες χειροβομβιδων, IFAK, θήκη ασυρμάτου και σακίδια 36lt ή 55lt με την τελική διαμόρφωση να προσαρμόζεται ανάλογα στον εκάστοτε τελικό χρήστη.

Οι σχετικές συμβάσεις ανατέθηκαν στην ELMON AE στις 31 Αυγούστου και προβλέπεται η παράδοση 1.000 συνόλων σε απόχρωση παραλλαγής Multicam και των υπολοίπων σε φαιοπράσινη απόχρωση. Με την προμήθεια, πρόκειται να επέλθει τυποποίηση στο σχετικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μονάδες ενώ πλέον παύει η προμήθεια ξένων προϊόντων αφού ελληνική εταιρεία κατασκευής συνεργάζεται απευθείας με τον επιχειρησιακό φορέα για την σχεδίαση του υλικού.

Αυτή την τόσο σημαντική και απαιτητική μετάβαση, τόσο ως προς τις ανάγκες του χρήστη, όσο και ως προς την ποιότητα του τελικού προϊόντος κλήθηκε μετά από ανταγωνιστική διαγωνιστική διαδικασία και αυστηρή αξιολόγηση αξιωματικών που υπηρετούν στις Ειδικές Δυνάμεις να διεκπεραιώσει η ELMON ΑΕ, μία 100% Ελληνικών συμφερόντων παραγωγική εταιρεία, που στα 15 χρόνια αδιάλειπτης δραστηριότητάς της στο χώρο της Άμυνας, έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως πρωταγωνιστής στη διεθνή αγορά, για την κορυφαία ποιότητα των υλικών της και την αέναη μελέτη κι εξέλιξη των προϊόντων της.

Σε αυτό το μοτίβο στηρίχθηκε και η ανάπτυξη της νέας εξάρτυσης ELMON Plate Carrier των Ειδικών Δυνάμενων του Ελληνικού Στρατού. Από το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης κι από εκεί στη μονάδα παραγωγής, λειτουργώντας σε εντατικούς ρυθμούς για το άρτιο του αποτελέσματος, με τα πρώτα σχόλια των ειδικών να είναι παραπάνω από κολακευτικά, κάτι που υπενθυμίζει την ευθύνη αλλά και γεμίζει με ενέργεια όλους τους εμπλεκομένους να συνεχίσουν, θέτοντας τον πήχη όλο και πιο ψηλά.

Η μετάβαση σε εξάρτυση τύπου Plate Carrier ήταν επιβεβλημένη, με την πληθώρα επιλογών και λύσεων που προσφέρει στον σύγχρονο μαχητή.

Σκοπός της εξάρτυσης είναι να μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια βαλλιστικά υλικά παθητικής προστασίας και ταυτόχρονα τη δυνατότητα προσαρμογής οποιασδήποτε θήκης (γεμιστήρες, πρώτες βοήθειες, χειροβομβίδες κ.λπ.) με δυνατότητα τοποθέτησής τους σε οποιαδήποτε επιθυμητή θέση στην επιφάνεια του plate carrier μέσω της διαμόρφωσης MOLLE.

Ενδεικτικά χαρακτηριστικά της νέας εξάρτυσης ELMON Plate – Carrier:

  • Ανθεκτική στην τριβή κατά την έντονη χρήση και καταπόνηση αφού είναι κατασκευασμένη από αυθεντικό ύφασμα Cordura υψηλής αντοχής 1000d με διπλή υδατο-απωθητική επίστρωση.
  • Διαθέτει φόδρα τρισδιάστατης ύφανσης με αντι-ιδρωτική & αντι-μικροβιακή επίστρωση για άνεση σε ακραίες θερμοκρασίες.
  • Iμάντες προσαρμογής θηκών τύπου MOLLE σε ολόκληρη την επιφάνεια της εξάρτυσης.
  • Ρυθμιζόμενο σύστημα σύσφιξης με Velcro στους ώμους και στα πλευρικά μέρη της μέσης για εφαρμογή σε κάθε σωματότυπο αλλά και 3 σειρές πρόσθετης επιφάνειας Velcro Patch στο εμπρός & πίσω μέρος της εξάρτυσης.
  • Παρέχει αμφιδέξια τη δυνατότητα ταχείας απελευθέρωσης (Quick release) σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης χωρίς την απώλεια απαρτίων και πολύ εύκολη ταχεία επανασύνδεση.
  • Στο πίσω μέρος φέρει πολύ ισχυρό ιμάντα λαβής τραβήγματος σε περίπτωση ανάγκης απεγκλωβισμού του φέροντα.
  • Προσφέρει δυνατότητα ανάρτησης 2 εσωτερικών βαλλιστικών πλακών προστασίας από πολεμικά τυφέκια (εμπρός-πίσω 25×30 cm) κι αντίστοιχα 15×20 cm πλευρικώς αριστερά-δεξιά) καθώς και εύκαμπτων αλεξίσφαιρων πάνελ προστασίας από θραύσματα και πυροβόλα όπλα χειρός.
  • Η εξάρτυση και οι θήκες μεταφοράς δεν φέρουν καθόλου μεταλλικά μέρη που μπορεί να φθαρούν ή να σκουριάσουν, ενώ ο σχεδιασμός της δίδει μεγάλη ευχέρεια επιχειρησιακών κινήσεων στον χρήστη, δίχως να θυσιάζει κατ’ ελάχιστο το επίπεδο προστασίας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: