ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Χειμερινή κολύμβηση : " Ὕδωρ τὸ ταχέως ψυχόμενον, κουφότατον "

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Χειμερινή κολύμβηση : " Ὕδωρ τὸ ταχέως ψυχόμενον, κουφότατον "

"Άκρως θεραπευτικές οι ιδιότητες του ύδατος που ταχέως ψύχει το σώμα" , Ιπποκράτους Βίβλος, Αφορισμοί/Ε.26

 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χειμερινή κολύμβηση είναι ένα πανάρχαιο ελιξίριο για την ευτυχία, την καλή υγεία και το ευ ζην γενικότερα. Τα τελευταία χρόνια η χειμερινή κολύμβηση και γενικά η βύθιση του σώματος σε ψυχρό ύδωρ αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές τάσεις για μια ποιοτική και υγιή ζωή. Τα κοινωνικά δίκτυα και το youtube έχουν κατακλυστεί από ομάδες και βίντεο της νέας αυτής δυναμικής τάσης.
 
Ως χειμερινή κολύμβηση νοείται η κολύμβηση με εξωτερική θερμοκρασία μικρότερη των 15 βαθμών Κελσίου (βλ. 9° και 11° υπό τους οποίους κολύμπησα το Σ/Κ που μας πέρασε). Στις ευλογημένες ελληνικές θάλασσες με τα ζεστά νερά, η θερμοκρασία τού νερού ποτέ και πουθενά πέφτει κάτω από τους 11 βαθμούς Κελσίου, ανεξαρτήτως της εξωτερικής θερμοκρασίας. 
 
- Ο Ιπποκράτης , ο παλαιότερος Ιατρός, είναι ο πρώτος που καταγράφει τα θεραπευτικά οφέλη της επαφής του σώματος με το ψυχρό νερό, καταγράφοντας τις εμπειρίες του πολύ πίσω στο 370 π.Χ. (ὔδωρ τὸ ταχέως ψυχόμενον, κουφότατον).
 
- Σήμερα οι παραδεδεγμένοι κανόνες της Ιατρικής συμφωνούν ότι η χειμερινή κολύμβηση κρατά το σώμα σε φόρμα, βελτιώνει το μυϊκό σύστημα, τη στάση του σώματος, την αντοχή, την ευλυγισία αλλά και την καρδιοαγγειακή λειτουργία. Λειτουργεί ευεργετικά σε όλες τις παθήσεις· από τη μακροζωία μέχρι τον βελτιωμένο μεταβολισμό, το κρύο νερό φαίνεται, υποστηρίζουν επιστημονικές μελέτες των πιο έγκυρων πανεπιστημίων, να τα θεραπεύει όλα.
 
- Όταν ένας χειμερινός κολυμβητής πέφτει στο κρύο νερό, στο σώμα του απελευθερώνονται ενδορφίνες, οι λεγόμενες «ορμόνες της ευτυχίας», που όχι μόνο προσδίδουν ψυχική ευεξία, αλλά έχουν και αναλγητικές ιδιότητες που διαρκούν από 2 έως 4 ώρες.
 
- Το μπάνιο στη θάλασσα τον χειμώνα αυξάνει την αντοχή και τονώνει το μυϊκό, καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τον μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καύσεις και συμβάλλοντας έτσι στο να χάσουμε βάρος.
 
- Το κρύο νερό ενεργοποιεί τους θερμοϋποδοχείς στο δέρμα, οι οποίοι δίνουν εντολή μέσω του εγκεφάλου για να αυξηθούν οι χτύποι της καρδιάς, με αποτέλεσμα να νιώθουμε αναζωογονημένοι. Επίσης, όταν οι θερμοϋποδοχείς έρθουν σε επαφή με το κρύο νερό, αυξάνονται τα επίπεδα της αδρεναλίνης στον οργανισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε και να μας πλημμυρίζει ένα κύμα ευφορίας, μια πλημμυρίδα ευτυχίας.
 
- Η χειμερινή κολύμβηση ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε με την πάροδο του χρόνου θα διαπιστώσουμε ότι π.χ. θα κρυολογούμε όλο και πιο σπάνια. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που οι άνθρωποι που κολυμπάνε τον χειμώνα δεν αρρωσταίνουν τόσο εύκολα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κρύο νερό λειτουργεί σαν ένα ήπιο επεισόδιο στρες, το οποίο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και το προπονεί. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνονται τα λευκά αιμοσφαίρια, τα βασικά συστατικά της άμυνας του οργανισμού.
 
- Η χειμερινή κολύμβηση βελτιώνει τη λίμπιντο, αλλά και τη γονιμότητα. Αυτό επιτυγχάνεται από την αύξηση της έκκρισης τεστοστερόνης στους άνδρες και, αντίστοιχα, των οιστρογόνων στις γυναίκες.
 
Κι αν τελικά αναρωτιέσαι αν πράγματι υπήρξαν ή υπάρχουν Υπερβόρειοι και που βρίσκεται η ευλογημένη Υπερβορεία με τους ευτυχείς και υγιείς κατοίκους της, να η απάντηση: 
 
Υπερβόρειοι είμαστε όλοι εμείς οι κοινοί θνητοί, εμείς οι χειμερινοί κολυμβητές που υποβάλλουμε τον εαυτό μας στις ευεργετικές ιδιότητες του ύδατος που ταχέως ψύχει το σώμα, όπως ο μέγας Ιατρός, ο Ιπποκράτης, ο πρώτος και αρχαιότερος των ιατρών σημείωσε. Βιώνοντας την ευλογία από τα ψυχρά ύδατα γινόμαστε κι εμείς νοητά κάτοικοι της Υπερβορείας· φέρνουμε τις εσχατιές τού Βορρά, τον Αρκτικό Κύκλο, μέσα στο σώμα και την ψυχή μας. Κατακλύζει την ψυχή και το σώμα μας η πάλλευκη βασίλισσα του χιονιού, η άχραντος και αμόλυντος Χιόνη. 
 
Η βύθιση του σώματος στο ψυχρό θαλάσσιο ύδωρ που επιστημονικά ενεργοποιεί την απελευθέρωση των ενδορφινών, που είναι οι «ορμόνες της ευτυχίας», αλλά και η γλυκιά πλημμυρίδα θερμότητας που κατακλύζει το σώμα μας μετά, δημιουργούν μια πρωτόγνωρη αίσθηση ευτυχίας που κάνει το ψυχρό χειμωνιάτικο τοπίο να μοιάζει όπως οι αρχαίες πηγές περιγράφουν την Υπερβορεία: ευτυχία σε έναν παντοτινά καταπράσινο τόπο με ανέσπερο φως που δε γνωρίζει ποτέ χειμώνα. Και όλους εμάς τους χειμερινούς κολυμβητές που βυθιζόμαστε στην ευλογία των ψυχρών θαλάσσιων υδάτων, η Θάλασσα μας το ανταποδίδει απλόχερα· με τη μαγεία της. 
 
Μεταμορφώνει εμάς σε Υπερβόρειους, με αιώνια ευτυχία και μακροζωία σαν τους μυθολογικούς Ὑπερβορέους που δεν προσβάλλονται από νοσήματα και ανθίστανται στη γήρανση των κυττάρων τους. Και αν και θνητοί οι χειμερινοί κολυμβητές, τα ψυχρά θαλάσσια ύδατα είναι ότι πιο κοντινό στην αθανασία υπάρχει.
 
Υ.Γ Και  αν κοπεί και το ρεύμα, οι μάζες θα ευεργετηθούν δίπλα καθότι "Νὺξ γνώσεώς ἄροτρον" που σημαίνει "το σκότος καλλιεργεί την ψυχή για τη σπορά τής γνώσης". Μην φοβάστε λοιπόν ούτε το κρύο ούτε το σκοτάδι.

Υ.Γ 1  Α και να μην το ξεχάσω...στον κοινό μέσο (εμβολιασμένο) πολίτη, τυχόν βύθιση εμβολιασμένου σώματος σε ψυχρό ύδωρ α π α γ ο ρ ε ύ ε τ α ι κατηγορηματικά αν προηγουμένως δεν προηγηθεί πληρέστατος καρδιολογικός και αναπνευστικός έλεγχος, αλλά και έλεγχος αρτηριακός για τυχόν θρομβώσεις στην κυκλοφορία του αίματος. Αλλιώς ο εμβολιασμένος παίζει τη ζωή του στα ζάρια. Οι λόγοι αναλύονται σε απλή κατανοητή γλώσσα από τον Καθηγητή  ΕΔΩ .
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ασχετο με υο άρθρο,αλλά μου σηκώθηκε η τρίχα με τοθς ΑΠΕτεώνες
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ

https://fouit.gr/2022/11/24/i-omilia-toy-panoy-kepaptsogloy-sto-etisio-synedrio-tis-kede-vinteo/