ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

ENHMEΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ – ΓΙΑΤΙ ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΕ ΤΟΝ ΓΑΜΠΡΟ ΤΟΥ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ;

 ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Το μεγάλο παιχνίδι του μαύρου χρήματος στην Τουρκία παίζεται στο Αφιόν ΚαραΧισάρ (ελλ.: Μαύρο Φρούριο του Οπίου). Κι αυτό το προϊόν δεν θα σταματήσει ποτέ να διατίθεται καθώς οι κύριοι πελάτες του είναι τα "καλύτερα" παιδιά της Ευρώπης. Βέβαια δεν είναι οι μόνες πηγές μαύρου χρήματος για την τουρκία. Υπάρχουν ΚΑΙ άλλες πολλές πηγές . Όχι απαραίτητα τέτοιων "ειδών" αλλά πολύ πιο "νόμιμων" που λιμνάζουν σε τράπεζες του εξωτερικού. Τα Η.Α.Ε ψήφισαν νόμο για ολικό εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα και έχουν εξαπολύσει μια τεράστια καμπάνια καλώντας και άλλες χώρες να προχωρήσουν σε μποϋκοτάζ. Αν υποθέσουμε ότι οι Η.Π.Α. και σε λιγότερο βαθμό η Ε.Ε αποφασίσουν την επιβολή δασμών ή εμπάργκο σε κάποια τουρκικά προϊόντα, ξέρετε τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στην οικονομία τους;;; όχι απλά πλήγμα...αλλά θα είναι ο θάνατος  της Τουρκικής οικονομίας!!! Την τουρκία μπορούμε να την τσακίσουμε και δίχως πόλεμο....αλλά ας όψονται οι ΑΦΑΣΙΕΣ (για να μην πω τίποτε άλλο) στην Αθήνα. Τα λέγαμε και ΕΔΩ για το εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα.

Γράφει ο Γιώργος Αδαλής :

ENHMEΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ – ΓΙΑΤΙ ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΕ ΤΟΝ ΓΑΜΠΡΟ ΤΟΥ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ;
-
Η πορεία της τουρκικής λίρας έχει παρασύρει την πλειονότητα των οικονομολόγων σε λανθασμένα συμπεράσματα για την τουρκική οικονομία αλλά και για το ίδιο το νόμισμα της. Οι αναλυτές στην συντριπτική τους πλειοψηφία διαπράττουν ένα σφάλμα ολκής. Προσπαθούν να εξάγουν συμπεράσματα από την πορεία που έχει το νόμισμα και αγνοούν τους υπόλοιπους δείκτες. Επιπρόσθετα, αγνοούν την διαφορετικότητα της τουρκικής οικονομίας και των καθημερινών συναλλαγών των τούρκων. Υποβαθμίζουν σημαντικά γεγονότα της καθημερινότητας που λειτουργούν αντισταθμιστικά, προς όφελος των συναλλασσομένων, όπως για παράδειγμα τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων, η μαύρη αγορά συναλλάγματος και χρυσού καθώς και η ευκολία με την οποία επιτυγχάνονται οι συμφωνίες εκεί.
 
Η Τουρκία δεν είναι Ελλάδα. Δεν είναι Ισπανία και γενικώς δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις Δυτικές Οικονομίες όπως αυτές αναπτύχθηκαν από την δεκαετία του ’80 και μετά. Η τουρκία είχε ανέκαθεν μια ειδική σχέση με την μαύρη αγορά. Είχε όμως και έναν αυτοτελή παραγωγικό ιστό που κάλυπτε τα πάντα στο εσωτερικό της. Εκτός από το ζωτικής σημασίας ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, το οποίο ο Ερντογάν το αναζητά εκτός Τουρκίας, κάνοντας πλιάτσικο και πειρατικές ενέργειες σε χώρες όπως το Ιράκ, Συρία, Αζερμπαϊτζάν, Κύπρος, Ελλάδα και Λιβύη.
Από το 2018 και μετά η Τουρκία αντιμετωπίζει όπως έχω γράψει από τότε, την ασθένεια του Stagflation. Του στασιμοπληθωρισμού. Για να ξεπεράσει κανείς το πρόβλημα αυτό, υπάρχουν στην διάθεσή του αρκετές οικονομικές συνταγές.
Το πρόβλημα είναι ότι ΟΠΟΙΑ κι αν αποφασίσει να επιλέξει, τότε θα γιατρέψει κάποια δομικά προβλήματα της οικονομίας του αλλά σίγουρα θα πλήξει κάποια άλλα. Ανεξάρτητα αν κατέχει κάποιος τα οικονομικά ή όχι, πρέπει να πούμε με απλά λόγια, ότι ο Ερντογάν τελικά, επέλεξε την λύση μέσω της ανάπτυξης, της παραγωγής και της εργασίας για τους πολλούς, με κάθε κόστος.
Ακόμα κι αν χρειαστεί να εξευτελίσει το νόμισμά του. Κι αυτό πράττει! Πολλοί οικονομολόγοι της Δύσης τον κατηγορούν γι αυτό ως παράφρονα και ως παράδειγμα φέρνουν την πολιτική του για τα επιτόκια! Μέγα σφάλμα. Διότι η πολιτική του στα επιτόκια του επιτρέπει να διατηρεί στη ζωή επί τρία χρόνια την αρχική επιλογή του, δηλαδή την επιλογή της έξαρσης της παραγωγής με ταυτόχρονη διάθεση των προϊόντων του στις αγορές. Κι όπως έχω γράψει στο παρελθόν, όσο διαθέτει η Τουρκία τα προϊόντα της, δεν πρόκειται να δούμε ούτε πτώχευση ούτε και κάποιο σοβαρό πιστωτικό γεγονός.
Η πολιτική της διάθεσης των τουρκικών προϊόντων βέβαια είναι μια πολιτική υψηλού ρίσκου, διότι επικρέμεται σε πολιτικές αποφάσεις άλλων κρατών στα οποία διαβιούν οι καταναλωτές των τουρκικών προϊόντων! Για παράδειγμα, μια πολιτική απόφαση της Ε.Ε. για κυρώσεις στην Τουρκία με επιβολή δασμών στα τουρκικά προϊόντα, θα καταστρέψει άμεσα την πολιτική του Τούρκου Προέδρου. Αλλά όπως βλέπετε, όχι μόνο δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα αλλά κατά την τελευταία τριετία οι εξαγωγές της Τουρκίας στην ΕΕ αυξάνονται αντί να μειώνονται.
Ο Ερντογάν διαχειρίζεται αυτές τις καταστάσεις μέσω ενός τεράστιου δικτύου λομπιστών που διαθέτει. Ενώ στα πολύ σοβαρά ζητήματα, αναθέτει σε πολύ δικούς του ανθρώπους, την εμπορική διπλωματία, αναζητώντας διεξόδους μέσω «πίσω πόρτας» ή όπως αποκαλείται διεθνώς ως “backdoor diplomacy” !
Μια τέτοια κλασσική συνταγή, ήταν ο ρόλος του γαμπρού του σε σχέση με τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ! Μια συνταγή που φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς πολλές φορές και μάλιστα εις βάρος της χώρας μας. Ο Ερντογάν όμως, όταν βλέπει τις μεγάλες αλλαγές στην πολιτική κινείται ανάλογα. Ετσι, όταν σιγουρεύτηκε ότι ο Τραμπ χάνει τις εκλογές από τον Μπάϊντεν, προχώρησε σε μια κίνηση τεράστιας πολιτικής σημασίας την οποία την κρατούσε ως άσσο στο μανίκι του κι έκανε κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε απίθανο! ΚΑΡΑΤΟΜΙΣΕ τον γαμπρό του από το υπουργείο Οικονομίας. Ο Αλμπαϊράκ που ουσιαστικά όταν ήταν υπουργός Ενέργειας έστησε το παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, καρατομήθηκε μέσα σε μια νύχτα, παρά την δημοφιλία που είχε και παρά του γεγονότος ότι αποτελούσε τον νούμερο ένα δελφίνο στην θέση του Ερντογάν.
Την επόμενη μέρα της καρατόμησης Αλμπαϊράκ, η λίρα ενισχύθηκε 5% έναντι του δολαρίου! Ενώ αν δείτε την πορεία της λίρας από την μέρα εκείνη μέχρι σήμερα, θα διαπιστώσετε πόσο ρηχές και εκτός τόπου και χρόνου είναι οι αναλύσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Από 10,3 λίρες / 1 ευρώ η συναλλαγματική ισοτιμία βρίσκεται τώρα στο 9.06 λίρες / 1 ευρώ. Εχουμε δηλαδή ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΥΡΩ ενίσχυσης της λίρας απέναντι στο ευρωπαϊκό νόμισμα!
Ταυτόχρονα, στην ίδια περίοδο, σε σχέση με το δολάριο η λίρα ενισχύθηκε αρκετά. Από το ιστορικό αρνητικό ρεκόρ 8,52 λίρες / 1 δολάριο, βρέθηκε στο 7,69 λίρες/1 δολάριο !!
Και σημειώστε ότι άπαντες οι αναλυτές έγραφαν ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας τελείωσαν και συνεπώς δεν θα μπορεί ο Ερντογάν να ενισχύει το νόμισμά του.
Κι εδώ έρχεται αυτό που φωνάζω εδώ και τρία χρόνια. Μήπως τελικά υπάρχουν τεράστιες διαδρομές μαύρου χρήματος σε συνάλλαγμα εκτός Τουρκίας και ο Ερντογάν παίζει αυτό το παιχνίδι εκ του ασφαλούς; Διότι, επιλέγοντας την κατάλληλη στιγμή γι αυτόν, πολιτικά, έδωσε ένα διπλό μήνυμα:
 
- ΠΡΩΤΟΝ στο εσωτερικό του, καθησύχασε τους Ολιγάρχες ότι δεν αποτελεί έναν πρόεδρο που δρα παρασκηνιακά με το στενό του περιβάλλον αλλά αποτελεί έναν πρόεδρο που μπορεί να καρατομεί ακόμα και τον γαμπρό του που εν πολλοίς άπαντες τον θεωρούσαν ως βέβαιο διάδοχό του στην κούρσα της αρχηγίας του ΑΚ PARTY.
- ΔΕΥΤΕΡΟΝ, έδωσε το σήμα σε μεγάλα Funds ότι η διπλωματία των γαμπρών μεταξύ Ερντογάν και Τραμπ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. Και είναι έτοιμος για να δεχτεί τις προτάσεις που κομίζει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν.
Ο Τούρκος Πρόεδρος γνωρίζει καλά πως παίζεται το παιχνίδι της τοποθέτησης κεφαλαίων από την πλευρά των Funds. Ξέρει καλά ποιος και πόσο μπορεί να επηρεάσει την πορεία του νομίσματος του.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, όλο αυτό το βλέπουν κάποιοι αποσπασματικά και αδυνατούν να καταλάβουν, γιατί η τεχνική ανάλυση του δείκτη συναλλαγματικής ισοτιμίας $/ΤL μπορεί ακόμα και σε ένα 24ωρο να δείχνει «αγοραστές άνω του πρέποντος» και «πωλητές άνω του πρέποντος»! Δεν υπάρχουν τεχνικά οι διαδρομές εκείνες που είναι ικανές να ενημερώσουν την οικονομική ηγεσία του υπουργείου μας, ΠΟΙΟΙ παίζουν το παιχνίδι της Λίρας διεθνώς με αυστηρή προσοχή και αυστηρό χρονοδιάγραμμα.
Και άπαντες στην Ελλάδα, έχουν καταντήσει να διαβάζουν άρθρα copy paste από τον διεθνή τύπο που «μεταφράζονται» στα Ελληνικά, και να ενημερώνονται μόνο από αυτά. Χωρίς να τους περνάει καν από το μυαλό, ότι πολλά από τα άρθρα αυτά, ίσως να έχουν γραφτεί από τον ίδιο τον … Ερντογάν!
Ελπίζω λοιπόν να αντιληφθούν κάποιοι, ότι μια οικονομία δεν πτωχεύει όταν υποτιμά το νόμισμά της! Τις περισσότερες φορές συμβαίνει στο αντίθετο. Όσο για την Τουρκική Οικονομία και το πρόβλημα της Τουρκικής Λίρας, είναι προφανές, ότι οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης στην Ελλάδα, βλέπουν τα πράγματα, όπως ακριβώς θέλει ο Ερντογάν να τα βλέπουν!
Η Τουρκική οικονομία θα πέσει σε πτώχευση μόνο εάν δεν διαθέσουν οι τούρκοι την παραγωγή τους. Κι είναι καιρός πλέον να σταματήσουν κάποιοι να εκτίθενται ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ λέγοντας κάθε βδομάδα ότι καταστρέφεται η Τουρκική Οικονομία. Τους υπενθυμίζω ότι δεν καταστράφηκε το 2001 μετά την εκρηκτική νομισματική πτώση και επανήλθε μέσα σε μια διετία.
Αντιλαμβάνομαι ότι σκοπός ορισμένων είναι να συσκοτίσουν την πραγματικότητα και να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη! Αλλά δεν απευθύνομαι σε αυτούς. Απευθύνομαι σε αυτούς οι οποίοι προσπαθούν με όρους Δυτικής Νομισματικής πολιτικής να εξηγήσουν τι συμβαίνει στην Τουρκική Οικονομία. Οι πολλαπλές προφητείες περί καταστροφής της Τουρκίας έχει καταντήσει ως το ανέκδοτο με τον λύκο και τα πρόβατα! Θα έρθει η μέρα που πράγματι θα καταστραφεί η Τουρκική Οικονομία αλλά τότε, δεν θα μας πιστεύει κανείς !
ΥΓ.
Μια από τις πάμπολλες φωτό που έχω δημοσιεύσει παλιότερα:
- Δεξιά: ο γαμπρός του Σουλτάνου, πρώην υπ.Ενέργειας και υπ.Οικονομίας, Μπεράτ Αλμπαιράκ, που έχει παντρευτεί την κόρη του Σουλτάνου, Εσρά Ερντογάν!
- Αριστερά: ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ που έχει παντρευτεί την κόρη του Ιβάνκα Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ!



2 σχόλια:

Όλα είναι ατμός.... είπε...

Δυνατός ο Αδαλής λέμε...... χωρίς πισωγυρίσματα

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Εμ εδώ στην Βόρεια Ελλάδα φίλε Ατμέ...είμαστε έτσι διότι τρώμε πιτόγυρα, και...μπουγάτσα.!!