ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ
(Εκεί που σκίζουν τα πτυχία τους όλα τα νεοφιλελέ κλεφτόπουλα)
 
🔺️48,5 GW ισοδυναμούν με 5… Ελλάδες σε ότι αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Τόση είναι η εγκατεστημένη ισχύς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, όταν δεν μας χρειάστηκαν ΠΟΤΕ πάνω από 10GW
 
🔺️Από αυτές τις μονάδες περίπου οι μισές είναι ΑΠΕ. Το ρεύμα τους, που έχει λέει και το χαμηλότερο κόστος, μένει στα ...αζήτητα! Κυριολεκτικά πετιέται στα σκουπίδια. Από τις 59.000GWh, που είναι η ετήσια κατανάλωση που κάνουμε, πετάξαμε μέσα σε δύο μήνες τις 515! Όλες "πράσινες".
 
🔺️Αντι αυτών, καταναλώνουμε ηλεκτρισμό από άλλες πηγές (μονάδες φυσικού αερίου, λιγνίτη (λόγω καύσωνα λέει...) και εισαγωγής από τα πυρηνικά της Βουλγαρίας ή ΑΠΕ Τουρκίας που διατίθενται στην κατανάλωση με το ακριβότερο τιμολόγιο στην ΕΕ.
 
Θα μας πει κανένας φωστήρας τι κάνει εκείνη η αόρατος χείρα ρύθμισης των αγορών ή να βάλω τις φωνές;;
 
Και η ανάλυση του παραλόγου  ΕΔΩ.
 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τί γίνεται με τις ΑΠΕ; Απλούστατα, εισάγουν αστάθεια στο δίκτυο, με αποτέλεσμα απώλειες ισχύος. (Η τακτική του να έχουμε δεκάδες χιλιάδες πηγές ρεύματος στο δίκτυο, είναι παρανοϊκή. Αναρωτιέμαι γιατί δεν μιλάει κανένας μηχανικός!)
Τις απώλειες αυτές *αναγκαστικά* καλούνται να τις αναπληρώσουν συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, εκ των οποίων οι πιο γρήγορες σε απόκριση είναι οι του φυσικού αερίου. Κι έτσι βολεύεται πολύς κοσμάκης: οι ΑΠΕτζήδες (που έπεσαν σαν τις ακρίδες επάνω στην ευκαιρία), οι εφοπλιστές (που κουβαλάνε το φυσικό αέριο), οι πολιτικάντηδες (που κατάργησαν την ενιαία ΔΕΗ και τους λιγνίτες, καθ' υπόδειξη των προηγουμένων). Είναι το ίδιο, σα να καταργούσαν τους σωλήνες υδρεύσεως, και να σου πουλάνε κάθε μέρα νερό στο σπίτι με τα βυτία. Ή να σου λένε ότι έχεις επιλογή ν' αγοράσεις νερό, διότι τόσα σουπερμάρκετς υπάρχουν! (Ναι, οκ. Κάνε και μπάνιο με εμφιαλωμένο, και τα λέμε στο τέλος κάθε μήνα τί λεφτά θα σου μείνουν.)

Ναι, αλλά γιά να ταϊστούν όλοι αυτοί (που δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος), το ρεύμα γίνεται πανάκριβο. Οι ΑΠΕ μας κόστισαν ο κούκος αηδόνι. (Χώρια η περιβαλλοντική καταστροφή.)

Ανώνυμος είπε...

Ο "λιγνίτης" τα φωνάζει εδώ και χρόνια. Ένα απ' τα δεκάδες άρθρα του περί του άχρηστου μεταβλητού ρεύματος.
https://greeklignite.blogspot.com/2023/06/blog-post_16.html#more

Ανώνυμος είπε...

και ο "αρχαιοπτέρυξ" τα έλεγε για το "κουτουρού ρεύμα", και το πιό πετυχημένο "ΑΠΕτεώνες"......Και ένα παρόμοιο άρθρο για το 1ο 4μηνο φέτο

https://www.antinews.gr/56437/oikonomia/i-dysodis-mpizna-me-tis-ananeosimes-piges/

ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ