ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 10 Απριλίου 2022

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ INTERNET

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ INTERNET.

Είμαι σίγουρος ότι πολλές φορές αισθάνθηκες και εσύ την ανάγκη να την σπάσεις με όλη αυτή την κατευθυνόμενη Πισπιριγκιάδα που αποφάσισαν κάποιοι ετσιθελικά ότι θα το κύριο θέμα μας σήμερα. Ή αν θες το μενού με τον σανό.
 
Καθόλου παράξενο αφού έχουν προηγηθεί:
 
🔸Κάποιες δεκαετίες όπου έπρεπε να είσαι παθητικός δέκτης και καταναλωτής σε ότι σου σερβίρουν κάποια "έγκυρα" μέσα με το κύρος τους. Άρα ακόμα τους πιστεύεις, λένε.
 
🔸Κάνα δύο μετά, από το 2000 μέχρι πρόσφατα, που αυτά μπατίρισαν, αφού το ίντερνετ σου έδωσε την δυνατότητα να κρίνεις. Όχι τελείως ακηδεμόνευτα πάλι, το τι θα δεις και τι θα ξέρεις πέρασε γρήγορα στον έλεγχο κάποιας google και ενός Ζουκη. Για να επιβιώσουν τα ΜΜΕ το γύρισαν,, τα περισσότερα, στην εκπόρνευση τους στις άλλες εξουσίες έναντι λίγης διαφήμισης. Άρα δεν θα τα σπάσουν μαζί τους
Πάλι εσύ κάτι θες να σπάσεις αλλά δεν ξέρεις τι ακριβώς.
 
🔸 Ένας χρόνος από την δολοφονία Καραϊβάζ, που κάτι πήγε να πει για κύκλους διαπλοκής και τον έφαγαν μέρα μεσημέρι. Τον θυμούνται μόνο στα social media...Δηλαδή την σπάσεις δεν την σπάσεις, δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα!
 
🔸 Τώρα κάτι πάει να αλλάξει, όπως φάνηκε πριν λίγες μέρες σε μια ημερίδα διαλόγου ελληνικών πανεπιστημίων με τα ΜΜΕ της περιφέρειας.
 
Έτσι, όντας λίγο σοφότερος μετά που την παρακολούθησα θα απαντούσα σήμερα αν, με ρωτούσαν:
"Πως να φτιάξουμε ένα αξιόπιστο μέσο παραγωγής και μετάδοσης ειδήσεων, ένα τηλεοπτικό κανάλι, ένα ραδιόφωνο, sites και τα σχετικά τους;; Αλλά της προκοπής, βρε μάστορα, όχι σαν αυτά τα ξεπουλημένα που δεν τα εμπιστεύεται κανένας και τα κράζεις κατά μόνας κάθε μέρα για την ξεφτίλα τους, ή κάτι άλλα που ομφαλοσκοπούν αυτοαναφορικα" και θες να τα σπάσεις;;
 
Και τώρα θα απαντούσα:
 
1.Δεν θα περίμενα κανένα μεγαλομεγάλο παράγοντα να βάλει το χέρι στην τσέπη. Δεν απαιτείται πλέον! 
 
2. Θα πρότεινα την ίδρυση μιας ΚΟΙΝΣΕΠ από 5-10 δημοσιογράφους που το λέει η καρδούλα τους, από αυτούς που ακόμα θυμούνται εκείνο το παιδικό τους όνειρο να δημοσιογραφούν ελεύθερα. Από αυτούς πχ που δεν συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την λίστα Πέτσα, ξερωγώ. Η με μέλη μικρές εφημερίδες της περιφέρειας που ακόμη το παλεύουν με πείσμα. 50 υπάρχουν εκτός του τριγώνου της αμαρτίας περί την Πλατεία Συντάγματος. Κάποιες ηλικίας ήδη ενός αιώνα, κάποιες άλλες πολύ αξιόλογες. Φυτοζωούν.
 
3. Η ΚΟΙΝΣΕΠ θα εξέδιδε ψηφιακά πάγια! Πχ 100.000 κομμάτια. Και θα τα πουλούσε σε όποιον ήθελε να βοηθήσει στο εγχείρημα, ας πούμε με 100ευρω το ένα. Με αυτό το κεφάλαιο, η ΚΟΙΝΣΕΠ αρχίζει να κάνει τις σχετικές επενδύσεις για τα μέσα που θα αναπτύξει. Crowdfunding μέσω κρυπτονομισματος λέγεται αυτό στα ελληνικά, παρ όλο που ο όρος "κρυπτονομισμα" είναι παραπλανητικός. Κάποιοι τα λένε και ΝFTs, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την παραγωγή και αλλού ψηφιακού περιεχομένου. Όπως μεγάλες παραγωγές ερευνητικής δημοσιογραφίας, μουσικής, κινηματογραφικών παραγωγών, εκδόσεις βιβλίων και δεν τελειώνει ο κατάλογος εύκολα. Έτσι χρηματοδοτούν τώρα στην Αμερική και παραγωγές που θα δεις στο Νetflix, ξερωγώ.
 
4. Οι κάτοχοι αυτών των ψηφιακών μέσων θα έχουν το δικαίωμα :
Α. Να εκλέγουν ανακλητούς εκπροσώπους τους στην διοίκηση της ΚΟΙΝΣΕΠ και από 1 για τις συντακτικές επιτροπές των μέσων με τον κανόνα "ένας άνθρωπος μια ψήφος".
Β. Να συμμετέχουν σε κλειστά ηλεκτρονικά φόρουμ κριτικής, προτάσεων και ελέγχου της ποιότητας όσων δημοσιεύονται, προσδίδοντας τους έτσι συλλογικό κύρος. (Έτοιμο το πρώτο social media μέσο προς αυτό).
Γ. Να τα μεταπωλούν ελεύθερα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανταλλακτηρίου τους με ευρώ ή ότι άλλο στην τρέχουσα αξία τους. Η να τα χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους με επιχειρήσεις που διαφημίζονται σε αυτά τα μεσα πληρώνοντας την διαφήμιση και με αυτά τα "κουπόνια". Με ονομαστικές όλες τις συναλλαγές, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια σε όλο τον κύκλο. Ουπς...
 
5. Κάθε είδηση θα βγαίνει προαξιολογημένη από το peer review άλλων δημοσιογράφων. Και με την χρήση τεχνολογιών που απαγορεύουν την αλλοίωση ή την λογοκλοπή. Blockchain λέγονται αυτές, αλλά ας μην πούμε τώρα τεχνικές λεπτομέρειες γι αυτές.
 
6. Τα μέσα της ΚΟΙΝΣΕΠ θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα τους και από τα κλασικά έσοδα από διαφημίσεις ή από την διάθεση παραγωγών τους σε άλλα ΜΜΕ καθώς και από την διάθεση του πρωτογενούς δημοσιογραφικού υλικού μέσω του νέου ιντερνετ, αυτό που λέγεται web3.0. Αυτό πληρώνει τους χρήστες του, που εισπράττουν απ' ευθείας από την διαφήμιση που οι ίδιοι επιλέγουν. Ναι με αντίστοιχα "ψηφιακά κουπόνια" γίνεται και αυτό, καμία Visa ή τράπεζα δεν απαιτείται. Ξανά ουπς εδώ.
 
6. Οι αμοιβές των εργαζομένων (μετόχων ή μη) σε αυτά τα ΜΜΕ ακολουθούν τον κανόνα 1:3 (του χαμηλότερα αμειβόμενου ως προς τον υψηλότερα αμειβόμενο διευθυντή)
 
7. Το 60% των κερδών μιας τέτοιας ΚΟΙΝΣΕΠ θα επιστρέφεται στην κοινωνία με τρόπο που θα αποφασίζει η Γενική της Συνέλευση, το 35% θα μοιράζεται στους εργαζόμενους της και το 5% αποθεματικό.
 
Προφανώς παίζει το ίδιο και με τα μοντέλα της κλασικής οικονομία τύπου ΜΜΕ ανώνυμες εταιρίες ή ΕΠΕ. Αλλά εκεί τον έλεγχο τον έχουν κάποιοι μεγαλομέτοχοι. Εύκολη η διαπλοκή σε αυτά για να μην αλλάξει τίποτα.
 
Φυσικά και δεν με ρώτησε πριν κανείς. Ευτυχώς που υπάρχουν φωτεινά μυαλά ακόμα στα ελληνικά πανεπιστήμια, που όλο το πιο πάνω το κάνουν ήδη πράξη.
 
(Του ανταποκριτή αυτού του ιστολογίου από τα μέτωπα του αθέατου ψηφιακού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: