ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Η αναβάθμιση των meko έχει μπει στο παιχνίδι για να φάνε οι Αμερικανοί. Δεν νοιάζονται πραγματικά για το ΠΝ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ο Ναύαρχος λέει μαλακίες (ΕΔΩ). Καταρχάς ήταν ο ίδιος που μας έλεγε πως δεν χρειαζόμαστε πλοία ραντάρ εναέριας κυκλοφορίας και πυραύλους που κάνουν ψαλίδια. Δικαίωμα του να λέει ο,τι θέλει, αλλά κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά. Σαφώς και χρειαζόμαστε πλοία με κορυφαία ραντάρ και αισθητήρες καθώς και κορυφαίους πυραύλους που κάνουν ψαλίδια. 

Όλοι είδαμε τι έπαθε το Moskva και όλοι διαβάσαμε τις απόψεις του Gilday για το πόσο επικίνδυνα είναι τα ticonderoga που παρά τον βαρύ οπλισμό που φέρουν, τα ραντάρ και άλλοι αισθητήρες τους δεν μπορούν να εντοπίσουν τις σημερινές απειλές που διακρίνονται από χαμηλό rcs με αποτέλεσμα 122 κελιά πυραύλων να πηγαίνουν χαμένα.


Ο Ναύαρχος κοντεύει να μας πει πως μπροστά στις ολίγον αναβαθμισμένες MEKO οι κορβέτες gowind/ sigma θα είναι σαπάκια. Σαν υποστηρικτής των γαλλικών gowind θα παραθέσω κάποια από τα χαρακτηριστικά τους. Οι gowind 2500 είναι κορβέτες των 2.800 τόνων περίπου με αυτονομία περίπου 5.000νμ με ταχύτητα 15 κόμβων. Μέγιστη ταχύτητα 25-27 κόμβους. Φέρει ραντάρ NS110 και 16 πυραύλους μέσης εμβέλειας των 40-50km, οι οποίοι είναι fire and forget και συνδέονται με αμφίδρομη ζεύξη με το πλοίο. Έτσι μπορούν ταυτόχρονα να κατευθυνθούν πολλαπλοί πύραυλοι.

Φέρει CIWS RAM το οποίο είναι ανώτερο του CIWS Phalanx. Έχει 76 κύριο πυροβόλο που προσφέρει μεγαλύτερη ταχυβολία σε σχέση με το 127 των ΜΕΚΟ του οποίου πλεονέκτημα είναι η μεγαλύτερη εμβέλεια. Η gowind διαθέτει μακράν ανώτερη ανθυποβρυχιακής σουίτα (σόναρ συρόμενο captas 2 ή 4 και σόναρ κύτους). Επίσης διαθέτουν νεότερα συστήματα ESM, ECM κλπ. Η σχεδίαση του πλοίου προσφέρει χαμηλό RCS. Δέχεται ελικόπτερο 10 τόνων, όπως και οι Meko.

Οι MEKO απλά είναι λίγο μεγαλύτερες και προσφέρει περισσότερους χώρους, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να αξιοποιηθούν σημαντικά, αφού σε περίπτωση που το ΠΝ πάει να αλλάξει τους εκτοξευτές των essm και βάλει mk41, τότε το πλοίο επειδή έχει προβλήματα ευστάθειας, παρ' όλο που ο ναύαρχος λέει, ότι επειδή είναι βαρύτερο έχει και καλύτερη συμπεριφορά στη θάλασσα, θα πρέπει να βρεθούν κονδύλια για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Το ίδιο συνέβη και με τις μεκο της Αυστραλίας.


Συνεπώς οι εκτοξευτές των MEKO δεν θα πειραχτούν και θα έχει και αυτή 16 πυραύλους essm, οι οποίοι όμως δεν θα έχουν αμφίδρομη ζεύξη και η κατεύθυνση τους θα εξαρτάται από FCR, τα οποία είναι λιγότερα ισχυρά. Το ραντάρ λογικά θα είναι ίδιο με τον gowind ή το χαμηλότερων επιδόσεων Trs 4d. Ram δεν φέρουν. Φέρουν μόνο 2 χαμηλότερων επιδόσεων phalanx τα οποία πρέπει να υποστούν αναβάθμιση, αλλά και πάλι δεν είναι και ο,τι καλύτερο εναντίων καινούργιων αντιπλοϊκών με χαμηλό rcs. Το πυροβόλο του απλά είναι μεγαλύτερου διαμετρήματος και εμβέλειας. 

Είναι ένα ατού , αλλά όχι κάτι που de facto τις κάνει ανώτερες. Στο ανθυποβρυχιακό κομμάτι σε σχέση με τις gowind/ sigma είναι απλά για πέταμα. Τα σόναρ είναι παμπάλαια. Οι αισθητήρες πρέπει να αλλαχτούν και άντε να φτάσουν στο επίπεδο των gowind, παραπάνω δεν φτάνουν. Με άλλα λόγια είναι πλοία που έπρεπε να είχαν αναβαθμιστεί 10 χρόνια πριν. Από το τίποτα καλή είναι και μια μικρή αναβάθμιση, αλλά προσωπικά εάν ήμουν ναύτης θα επέλεγα να είμαι στην 500 τόνων ελαφρότερη gowind, παρά στην meko που υποβρύχια με το ζόρι εντοπίζει και με πυραύλους που δεν έχουν αμφίδρομη ζεύξη με το πλοίο. Και τα δύο πλοία φέρουν από 8 αντιπλοϊκούς. 

Το ΠΝ  χρειάζεται πυραύλους που κάνουν ψαλίδια και ραντάρ εναέριας κυκλοφορίας. Μεσοβέζικες λύσεις έχουν ως στόχο να μπάσουν τους Αμερικανούς στο παιχνίδι, οι οποίοι προσφέρουν προβληματικά πλοία παράκτιας μαχηςLCS που δεν έχει γίνει επιτυχή διασύνδεση του ram με το radar trs 4d. Με σόναρ που δεν έχουν καταφέρει τελικά να διασυνδέσουν. Με κιβώτιο ταχυτήτων που του γαμιέται ότι αγαπά. Με hellfire αντιαρματικούς πυραύλους των 10km, με κόστη χρήσης ενός ticonderoga, αφού το γαμηδι πίνει τον κώλο του για να κινηθεί και με 57 πυροβόλο.

Η αναβάθμιση των meko έχει μπει στο παιχνίδι για να φάνε οι Αμερικανοί. Δεν νοιάζονται πραγματικά για το ΠΝ.Εάν νοιάζονταν η αναβάθμιση θα είχε γίνει 10 χρόνια πριν ή με το που ανέλαβε την εξουσία η ΝΔ το 2019. Άντι να προτιμήσουν την πρόταση της SAAB ή κάποια από την Thales έμπλεξαν νέες φρεγάτες, αναβάθμιση μεκο, ενδιάμεση λύση και ναυπηγεία όλα μαζί για να πάρουν το παιχνίδι οι Αμερικανοί, απλά δεν τους έκατσε η φάση λόγω των προβλημάτων των lcs, της μη αποδέσμευσης όπλων, της μη αποδέσμευσης arleigh berk, της aukus, τις φάπες από Μακρόν και την προεδρία της ΕΕ από την Γαλλία. 

Πολιτικά στόχος ήταν να δοθεί στους Αμερικανούς. Οι Έλληνες θα πλήρωναν 5 δις για τα stepping stones του Pyatt και το 2030 θα αναγκαζόμαστε να δώσουμε αλλά 5-6 δις για φρεγάτες FFGX, τις οποίες και αυτές τις έχουν γαμήσει οι Αμερικανοί. Αυτό είναι το όλο στορι. Γλιτώσαμε από θαύμα, από συγκυρίες. Λίγο κάποιοι ναύαρχοι της προκοπής, λίγο ο φόβος μη ξεμείνει καμία mmsc στο Αιγαίο και μπουν φυλακή, λίγο ο Άγιος Νικόλαος, λίγο ο Μακρόν έφεραν τις FDI στο ναυτικό. 

Ε τώρα αντί να το δώσουν στην Γαλλία και να πάρουμε Gowind που κουμπώνουν με τις FDI και θα έχουν δυνατότητα συνεργατικών εμπλοκών, κάθονται πολιτικάντηδες που η καρέκλα έχει σφηνωθεί στον κώλο τους και πιέζουν για να μπουν από την πίσω πόρτα οι Αμερικανοί αναβαθμίζοντας με ασύμβατα με τις fdi συστήματα τις meko. Όλο και κάτι θα πάει στραβά και θα βρεθεί κάποιος μαλάκας πολιτευτής να προτείνει να πάρουμε lcs που αποσύρονται από το USN δωρεάν, τις οποίες όμως για να τις κάνουμε λειτουργικές θα πρέπει να πληρώσουμε και θα αναγκαστεί το ναυτικό για 40 χρόνια να ζητά κονδύλια για χρέπια.

Όταν οι διαγωνισμοί είναι μπουρδέλο το μόνο που μένει είναι η πίστη στο Θεό.

Σχετικό και ΕΔΩ.... 

Και ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: