ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Μνημόνια και κοιτάσματα φυσικού αερίου. Τι πρέπει να ξέρεις.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ:

Μνημόνια και κοιτάσματα φυσικού αερίου. Τι πρέπει να ξέρεις.

Η ιστορία με το φούσκωμα του δημοσίου χρέους και των τριών ελληνικών μνημονίων που ακολούθησαν ως απότοκος της παγκόσμιας κρίσης του 08, είχε πάντοτε μια σταθερή και απλή στόχευση:
 
Το να βάλουν κάποιοι τρίτοι στο χέρι τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας, μέσω υποθηκεύσεων, έναντι του χρέους.
 
Αυτά περιλαμβάνουν:
 
🔹κοιτάσματα εξορύξιμου φυσικού αερίου (η Αμερικανική Γεωλογική Εταιρεία τα υπολογίζει σε 29.000 τετρ. χιλιόμετρα μόνο όσα βρίσκονται εντός της ΑΟΖ του Ιονίου και Νότια της Κρήτης, δες και EΔΩ ),
🔹 σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου, δευτερεύουσας πλέον σημασίας.
🔹 εξαιρετικά μεγάλες συγκεντρώσεις ήδη φυσικά εξορυγμένου φυσικού αερίου σε μορφή πάγου (υδριτες μεθανίου), στο Ιόνιο, νότια της Κρήτης και νότια του Καστελόριζου από τα υποκείμενα κοιτάσματα.
🔹σημαντικές ποσότητες μετάλλων που απαιτούνται για τις λεγόμενες "πράσινες" τεχνολογίες" (νικέλιο, κοβάλτιο, σπάνιες γαίες κλπ),
🔹τα γνωστά λιγνιτικά αποθέματα και 🔹ισχυρά γεωθερμικά πεδία.
Το κλάσμα του εξορύξιμου φυσικού αερίου που υπολογίζεται ότι βρίσκεται μόνο στα θαλάσσια "οικόπεδα" που παραχωρήθηκαν για έρευνες και εκμετάλλευση στα ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, Total, ΕΝΙ και Exxon την περίοδο 15-19, αντιπροσωπεύει αξία αερίου της τάξης των 240δισ ευρώ. Με τιμές αερίου 2019.
 
Είναι αυτά για τα οποία γίνεται πάλι επικοινωνιακός ντόρος από την κυβέρνηση της ΝΔ και των ολιγαρχών μας, αφού "πάγωσαν" οι σχετικές εργασίες για 2,5 χρόνια. Και μόνο αφού μπήκε ο πλανήτης, και ιδιαίτερα η ΕΕ, σε μια περιδίνηση πολλαπλών κρίσεων, με εξέχουσα την ενεργειακή, μετά και την Ουκρανική κρίση και είδαν όλα τους τα σχέδια να καταρρέουν: να γίνουν τα κορονοιοπακέτα κυρίως ανεμογεννήτριες του Γεραπετρισταν.
 
Για να κατανοηθούν τα μεγέθη του διακυβεύματας του παιγνίου που παίχτηκε και παίζεται γύρω από το ποιός θα τα ελέγχει όλα αυτά από το 10, ας σημειωθεί ότι:
 
🔸 Συνήθως τα έσοδα δικαιωμάτων και φόρων του κράτους που παραχωρεί δικαιώματα εξορύξεων σε εταιρείες, είναι της τάξης του 30% επί της διεθνούς τιμής πώλησης.
Όπερ, με τιμές στο αέριο του 19(!), θα έπρεπε τώρα το ελληνικό δημόσιο να άρχιζε να εισπράττει περί τα 7,5δισ€ κάθε χρόνο, προσθέτοντας 30δισ τον χρόνο στα έσοδα του ΑΕΠ ΜΟΝΟ από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στα 4-5 οικόπεδα που πάλι τρέχουν να βγάλουν φυσικό αέριο κάνοντας επικοινωνιακό ντόρο.
 
🔸Το μέγεθος μόνο του εξορύξιμου κοιτάσματος φυσικού αερίου στους χώρους κυριαρχίας μας είναι συνολικά όσο του Κατάρ, ή αν θέλετε, πάνω από το διπλάσιο των ΗΠΑ, ενώ το συνολικό της γειτονιάς μας (Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και στην ελληνική ΑΟΖ) συγκρίνεται με το σύνολο των κοιτασμάτων της Ρωσίας!
 
Αντιλαμβάνεστε ποιοι είχαν η έχουν τώρα λόγο να λένε "άστα εκεί" για να μουσχοπουλανε τώρα στην Ευρώπη τα δικά τους, ή όχι;;
 
Όμως:
 
🔹 Όλη η προσπάθεια που έγινε με τα μνημόνια όλα αυτά τα κοιτάσματα να υποθηκευτούν έναντι του δημοσίου χρέους, δεν απέδωσαν, δεν περιλαμβάνονται στα υποθηκευμένα στο ΤΑΙΠΕΔ! 
 
🔹Στα σχέδια Πισαρίδη-Ελλάδα2.0 (αλλά και δυστυχώς και στο αρχικό σχέδιο Ελλάδα+ του Σταθακη), ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ έσοδα από καμία εκμετάλλευση υδρογονανθράκων έναντι, λέει, μιας "Πράσινης Ανάπτυξης". Για να μην μαλλιάζει και άλλο η γλώσσα μου για το ουτοπικό και αντιεπιστημονικό αυτών των στοχεύσεων των "μόνο από ΑΠΕ", ας σημειωθεί μόνο ότι η αντίστοιχη γερμανική "πρασινανάπτυξη" κατέρρευσε όταν διαφάνηκε η προοπτική διακοπής της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου. Και τρέχουν τώρα να ανοίξουν πάλι τα λιγνιτικά και τα πυρηνικά τους .

🔹Στο σχέδιο της ΝΔ περιλαμβάνονταν έσοδα μόνο από την πώληση της ΔΕΠΑ, της συμμετοχής του δημοσίου στα ΕΛΠΕ, από την ΔΕΗ, τις εταιρίες δικτύων διανομής ηλεκτρισμού και αερίου και της ΛΑΡΚΟ.
 
Όλες κατέληξαν ή σχεδιάζεται να καταλήξουν σε "ημέτερα" funds της πολιτικής διαπλοκής, συνήθως με τιμές πώλησης τζάμπα.
 
Καθόλου τυχαίο που σε αυτές τις κρίσιμες για τα ενεργειακά εταιρίες, η απομάκρυνση του δημοσίου συνοδεύτηκε αμέσως μετά από την δημιουργία καρτέλ καταλήστευσης της εσωτερικής μας αγοράς.
Δωρεάν σχεδόν παραχωρήθηκαν και τα γεωθερμικά πεδία με πρόσχημα την εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών σε ημέτερους ιδιώτες.
 
🔹Η συνολική οικονομική διαχείριση της ΝΔ οδηγεί ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, πάλι σε νέα μνημόνια. Τα μόνα αξιόλογα που δεν θα έχουν πουληθεί για να υποθηκευτούν, είναι ότι υπάρχει στο υπέδαφος μας. Όπερ έλεγχος τους έναντι των χρεών, κυριολεκτικά για ένα πιάτο φακές, και γεωπολιτική εκμετάλλευση από όποιον τα βάλει στο χέρι!
 
Τα πιο πάνω τα θεωρώ πολύ σοβαρά θέματα μας και έχουν να κάνουν με το μέλλον των παιδιών μας και των εγγονιών τους αλλά και αυτό της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, δεν έχουμε το δικαίωμα να τα βλέπουμε ως θέματα πολιτικής του τύπου "φύγε εσύ, έλα εσύ", αν δεν είναι να αλλάξει κάτι ριζικά και στον τρόπο που νοείται, όπως από το σημερινό γκουβέρνο, του τι είναι ανάπτυξη αλλά και για ποιόν, πότε και από ποιους και χωρίς το στοιχείο του πατριωτικού συμφέροντος.
 
Όπως γίνεται λόγου χάρη, σήμερα για να κερδίσουν μυθικά ποσά μια χούφτα Έλληνες και ξένοι ολιγάρχες πάνω στην μιζέρια όλων μας και επειδή έτσι διατάζουν το πολιτικό προσωπικό που έχουν στην δούλεψή τους.
 
Όλα τα άλλα, είναι λόγια να αγαπιόμαστε. Ή για να έχουμε κάτι άλλο δευτερο-τριτεύων να θεωρούμε ως κυρίαρχα σημαντικό για να δικαιολογείται μια οποιαδήποτε πολιτική πινακίδα, αν και κενή ουσιαστικού περιεχομένου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...



Κοτζαμπάσηδες και ξένοι αγάδες
και σεβάσμιοι φοροφυγάδες
κυβερνούσανε την χώρα
καλή ώωρα...

https://www.youtube.com/watch?v=mz3y-RICkaQ