ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Περί VL MICA NG και ESSM BLK 2.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Περί VL MICA NG και ESSM BLK 2.

Αμφότεροι ανήκουν στην κατηγορία μέσης εμβέλειας. Ο Mica NG είναι ένας πύραυλος fire and forget με εμβέλεια που υπερβαίνει τα 40km. Παράγεται σε δύο εκδόσεις. Η μία έρχεται με αισθητήρα IIR (υπερύθρων) και η άλλη έρχεται με AESA RF (ερευνητής ραδιοσυχνοτήτων).

Ο VL Mica NG τοποθετείτε σε κάνιστα CLA (Autonomus Launcher Container). Μαζί με τα κάνιστρα υπάρχει και ένας ηλεκτρονικός πίνακας που περιέχει τα τροφοδοτικά και διάφορα ηλεκτρονικά που έχουν να κάνουν με τις διάφορες υπολογιστικές διαδικασίες των πυραύλων. 

Ο πίνακας αυτός ταυτόχρονα αποτελεί μία μονάδα που διασυνδέει τους Mica με το CMS του πλοίου, μεταφέροντας τα απαραίτητα δεδομένα για την επίτευξη αμφίδρομης ζεύξης του πλοίου με τους πυραύλους, σε έναν πομπό που βρίσκεται κάτω απ' το κατάστρωμα, ο οποίος συνδέεται με 4 κεραίες γύρω από τον ιστό του πλοίου που κάνουν uplink τα απαραίτητα δεδομένα στους πολλαπλούς πυραύλους που έχουν εκτοξευθεί για να διορθώνουν την πορεία τους. Το ύψος εμπλοκής ανέρχεται στα 9-10 km και η ταχύτητα του τα 3-4 mach. Μπορεί να καταρρίψει από UAV μέχρι και υπερηχιτικούς πυραύλους. Η μεγάλη του ταχύτητα και ο σχεδιασμός του του επιτρέπει να έχει υψηλές κινηματικές επιδόσεις και να αντέχει αρκετά G.

Απ' την άλλη έχουμε τον ESSM blk. 2. Έναν πύραυλο που η χώρα μας συμμετέχει με ένα ποσοστό 2% στην παραγωγή. Το ναυτικό μας ήδη χρησιμοποιεί την προγενέστερη έκδοση blk 1 η οποία πρόκειται για έναν πύραυλο ημιενεργής καθοδήγησης (SARH). Η έκδοση blk 2 διατηρεί την ημιενεργή καθοδήγηση, αλλά πλέον έχει προστεθεί και η ενεργή. Η εμβέλεια του αγγίζει τα 4 mach, το ύψος εμπλοκής τα 9-10km ανάλογα τις συνθήκες και τα χαρακτηριστικά του στόχου και η μέγιστη εμβέλεια του τα 50km. Δεν έχει τη δυνατότητα να φέρει και παθητικό αισθητήρα υπερύθρων όπως ο Mica, έναν αισθητήρα που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί αφού δεν μπορεί να επηρεαστεί από ηλεκτρονικό πόλεμο.

Το μεγάλο όμως ζήτημα βρίσκεται αμφίδρομη ζεύξη με του essm blk 2 με το πλοίο. Στην ελληνική περίπτωση που συζητάμε για αγορά κορβετών με essm blk 2 δεν υπάρχουν data link κεραίες και transmitters με αποτέλεσμα να μην έχουμε έναν αυτόνομο πύραυλο, όπως στην περίπτωση του Mica. Για να μπορούσε να υπάρξει αμφίδρομη ζεύξη θα έπρεπε η νέα κορβέτα ή η meko να φέρει ΚΑΙ ραντάρ έρευνας όγκου, όπως το apar ή ραντάρ Spy. Αυτή η έλλειψη οδηγεί στην εξάρτηση του essm blk 2 για την καθοδήγηση του από Fire Control Radars (π.χ ceros 200), τα οποία μπορούν να καθοδηγήσουν μόνο 2 πυραύλους ταυτόχρονα προς τον στόχο.


Τα FCR δεν έχουν την απαραίτητη ισχύ για να καθοδηγήσουν πολλαπλούς πυραύλους ταυτόχρονα, ούτε έχουν κάλυψη 360°, ούτε μπορείς να βάλεις 4-5 τέτοια σε διάφορα μέρη του πλοίου, γιατί πέρα από το ότι είναι οικονομικά ασύμφορα, δεν είναι εφικτό από άποψη χώρου και βάρους. Μόνο 2 ESSM θα εκτοξεύονται ταυτόχρονα και καθοδηγούνται αναγκαστικά από τα FCR που θα διορθώνουν την πορεία του στο mid course και μέχρι το στάδιο όπου θα ανοίξει το δικό του ραντάρ ο ESSM (ARH). 

Στην ουσία η χρήση ακατάλληλων περιστρεφόμενων ραντάρ (NS110/ TRS 4D) και η μη ταυτόχρονη ύπαρξη τουλάχιστον ξέχωρων από αυτά τα ραντάρ συσκευών data link terminals καθιστά των essm blk 2 έναν μη αυτόνομο πύραυλο που δεν μπορεί να εκτοξευθεί πολλαπλά. Γι' αυτό τον λόγο η Lockheed Martin άλλαξε τους essm blk 2 με τους camm er στις προτεινόμενες MMSC. Υπήρχαν ξέχωρα data link terminals, τα οποία θα κάλυπταν το κενό του περιστρεφόμενου ραντάρ TRS 4D. Αντιθέτως στην περίπτωση των κορβετών gowind με την διαμόρφωση mica πυραύλων δεν υπάρχει κανένα θέμα και οι πύραυλοι είναι fire and forget αφού υπάρχουν 4 κεραίες data link γύρω από τον ιστό προσφέροντας 360° κάλυψη. Εκεί το FCR που θα φέρουν οι gowind θα κατευθύνει μόνο τα πυρομαχικά του κύριου πυροβόλου μάχης, όπως και στις φρεγάτες FDI.

Συνεπώς ο ESSM blk 2 με τα προτεινόμενα ραντάρ χάνει σημαντικό μέρος των δυνατοτήτων του.

Οι MEKO ακόμα και αν υποστούν αναβάθμιση και ακόμα και αν οι ESSM αναβαθμιστούν σε blk 2, πάλι θα κατευθύνονται 2 ταυτόχρονα, αφού η καθοδήγηση θα γίνεται από FCR. Tο ίδιο θα ισχύει και για νεόδμητη κορβέτα με ESSM (sigma, gowind). 

Συμπέρασμα οι ESSM που έχουμε αξίζουν να λάβουν κιτ αναβάθμισης για να ανέλθουν στο επίπεδο blk 2. Αξίζει να αγοράσουμε μερικούς ακόμα για να αυξηθεί το απόθεμα των MEKO, αλλά για κανένα λόγω δεν αξίζει να επιλεχθούν στις νέες κορβέτες, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα αμφίδρομης ζεύξης που επιτρέπει πολλαπλή καθοδήγηση πυραύλων, έναντι του fire and forget mica. Ένα 2% ποσοστό παραγωγής των ESSM δεν μπορεί να αιτιολογήσει για κανέναν λόγο την επιλογή ταυτόχρονης κατεύθυνσης 2 πυραύλων, έναντι 6-8 πυραύλων. 

Επίσης η χρήση FCR για καθοδήγηση ESSM, καθώς και η παλαιότερη σχεδίαση του ESSM, οδηγεί στην χρήση 2 ΕSSM ανά στόχο για σίγουρο αποτέλεσμα, ενώ η νεότερη σχεδίαση του MICA που επιτρέπει μεγαλύτερους ελιγμούς και η συνεχής διόρθωση της πορείας του μέσω των data link terminal, αφήνει σε πολλές περιπτώσεις το περιθώριο χρήσης μόλις ενός πυραύλου ανά στόχο.

1 σχόλιο:

Μμ. είπε...


Έτσι ομιλούν οι εθνικοί ηγέται των ελευθέρων κρατών
και όχι τα ευνουχισμένα αποικιοκρατικά γιουσουφάκια
που τους ανδρικούς όρχεις τους έχουσι εις τον πρωκτόν
και είναι ξένοι, παρά φύσιν οργάζοντες και εναλλασσόμενοι.
Μ.σκυλο)Γ.