ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Ο ΑΡΓΥΡΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΑΙ ΤΟ CASA DI PAPEL

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ο ΑΡΓΥΡΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΑΙ ΤΟ CASA DI PAPEL (Ή πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί και ενδογενώς η ανάπτυξη εντός του ευρώ με ένα ενεργειακό ψηφιακό πάγιο, μειώνοντας τον χρόνο εργασίας).
 
Ο γνωστός "Χρυσός αιώνας" του Περικλή δεν ήταν καθόλου χρυσός. Στην ανακάλυψη μιας σημαντικής φλέβας ασημιού στα μεταλλεία του Λαυρίου στηρίχτηκε, γεγονός που επέτρεψε μέσα σε λίγα χρόνια να επεκταθεί το μοντέλο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας ως πρότυπο στις περισσότερες περιοχές της τότε παγκόσμιας πρωτοπορίας στην παραγωγή ιδεών και εμπορίου. 
 
Το αντίπαλο μοντέλο της Σπάρτης που ακόμα στηρίζονταν στην παράδοση της διοίκησης των γερόντων και στην εκμετάλλευση της ενέργειας των δούλων, έδειχνε να ωχριά ζηλότυπα. Εκεί το εμπόριο κινούσε ο χρυσός των Περσών, που έτσι προσπαθούσε να εξαγοράσει την υποστήριξη της συντηρητικής Σπάρτης ως χωροφύλακα της απειλητικής Αθήνας που κυριάρχησε ως ναυτική δύναμη στο εμπόριο της Μεσογείου.
 
Αυτά δεν τα γράφει έτσι, με τόσο απλότητα η ιστορία, αλλά τα ξέρετε. Εκείνο που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι ελάχιστο ασημί από το Λαύριο** χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ασημένιων ταλάντων. Η επιτυχία του Αθηναϊκού μοντέλου στηρίχτηκε πάνω σε δυο άξονες:
 
🔹 Στην δυνατότητα παραγωγής υψηλής ποιότητας νέας γνώσης και πολιτισμού, στοιχείο που προήλθε από την απελευθέρωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού της Αττικής από τις συνθήκες ημιδουλειας των συσωρευμενων χρεών που διέγραψε ο Σόλωνας ένα αιώνα πριν με την Σεισάχθεια. Βρέθηκε έτσι ο χρόνος για να παράγουν οι Αθηναίοι πολιτισμό και επιστήμη μέσα από την ενασχόληση τους με τα κοινά.
🔹 Από την πίστη των συμμάχων των Αθηναίων ότι τα σιδερένια ή τα χάλκινα αθηναϊκά νομίσματα των οβολών και των δραχμών με το σήμα της κουκουβάγιας, σύμβολο της σοφίας της Αθηνάς, ότι πραγματι επροσωπούσαν κάποιο αντίκρισμα από το ασήμι της Αθήνας. Λίγο τους έννοιαζε που δεν είχε εξαχθεί ακόμα. Εκεί ήταν, φυλαγμένο καλά σε ένα θησαυροφυλάκιο στα έγκατα της γης.. Ετσι η Αθηναϊκή δραχμή κυριάρχησε ως αποθετικό νόμισμα στο εμπόριο της τότε Δύσης πολυ πιο αποτελεσματικά από τα περσικά χρυσά νομίσματα.
 
Πάνω ακριβώς σε αυτό το στοιχείο πίστης ότι το χαρτί που λέγεται πχ ευρώ έχει μια πραγματική αντιστοίχηση, έστησαν και οι πανέξυπνοι σεναριογράφοι της σειράς Casa di Papel την αλληγορία περί του τι είναι χρήμα σήμερα. 
 
Κάποιοι έξυπνοι ληστές στο τέλος καταφέρνουν να κλέψουν όλο τον χρυσό από την Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας και να τον αντικαταστήσουν με βαμμένα τούβλα. Τα πλάνα της TV πιστοποίησαν ότι είναι στην θέση του μετά το τέλος της ληστείας και έτσι το ευρώ, που δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το αν υπάρχει η όχι χρυσός στις Τράπεζες, δεν κατέρρευσε! Λίγοι βλέπεις έχουν συνειδητοποιήσει ότι το ευρώ, όπως και όλα τα άλλα νομίσματα μετά το 71, παράγεται από αέρα κοπανιστό. Από δημόσια ή ιδιωτικά δάνεια και από ασφάλιστρα.
 
🔸Αν τώρα σε ρωτούσαν αν θα είχες εμπιστοσύνη σε ένα νόμισμα που σχετίζει την ύπαρξη του σε κάποιο άλλο μέταλλο, αντι για τον χρυσό, τι θα έλεγες;; Ας πούμε στο λίθιο. Ή το νικέλιο ή το κοβάλτιο, που είναι και πολύ πιο χρειαζουμενα σήμερα απ ότι ο χρυσός, αφού χωρίς αυτά "πράσινη ενέργεια" δεν γίνεται.
 
Μάλλον θα τα δεχόσουν ως πραγματικές αξίες για συναλλαγές, μέσω αυτών, της εργασίας που δαπάνησες για να τα αποκτήσεις για να την μετατρέψεις σε τροφή και όλα τα άλλα χρειαζούμενα, αλλά και να πληρώσεις λογαριασμούς και φόρους.
 
Αρκεί αυτά τα μέταλλα κάπου να υπάρχουν, θα έλεγες ίσως. Εξαγόμενα σε κάποιο θησαυροφυλάκιο, ή έστω σε ένα χαρτί που να πιστοποιείται από το χρηματιστήριο του Σικάγο ότι έχουν ζήτηση. Όσο μεγαλύτερη η ζήτηση, τόσο πιο σπάνια γίνονται, άρα μεγαλύτερη η αξία τους, θα σκεφτόσουν, σκεπτόμενος και το τι έγινε μετά την ληστεία του Casa di Papel, έτσι;;
 
🔸Και αν αυτά τα μέταλλα φυλάσσονται στα έγκατα της γης, όπως το ασήμι του Περικλή, τι θα έλεγες τότε;; Θα το σκεφτόσουν για λίγο και θα έλεγες ΟΚ, γιατί όχι. Τόσοι σοφοί στο Χρηματιστήριο του Σικάγο τα αποδέχονται ως futures, γιατί όχι και εγώ. Κόψε χρήμα να έχουμε!
 
🔸Αν τώρα σου έλεγα αντί για μέταλλα να κάναμε το ίδιο με αποθέματα ενέργειας. Πχ από κάτι κοιτάσματα φυσικού αερίου εδώ πιο κάτω, τι θα έλεγες;; Να εξαχθούν πρώτα, να δούμε ότι υπάρχουν. Γιατί ρε μάστορα τέτοιος ρατσισμός υπέρ των μετάλλων, θα έλεγα. Άσε που δισ μέτρα από δαύτα έχουν ήδη εξαχθεί, τα βουνά από τους υδριτες μεθανίου, και περιμένουν εκεί υπομονετικά για να σκουπιστούν.
Ουπς...
 
🔸Η αν σου έλεγα, επειδή είσαι και οικολόγος, ότι με τον ίδιο τρόπο μπορείς να συσχετίσεις ένα τυπωμένο νούμερο σε ένα κομμάτι χαρτί η πάνω σε μια οθόνη με τις αντίστοιχες κιλοβατώρες ενέργειας που ΘΑ παράγουν οι ανεμογεννήτριες του Μυτιληναίου, τι θα έλεγες;;
 
Προφανώς ΟΚ, αρκεί να "καίγεται" και το αντίστοιχο χαρτί, μόλις καεί και η kWh για να μην έχουμε πληθωρισμό, που σου το σφύριξε ο μπατζανάκης σου που τελείωσε και οικονομικά και ξέρει τα πάντα περί πληθωρισμού. Γίνεται και αυτό εύκολα, θα σου πω μετά. Αυτά τα τεχνικά θέματα και ότι δεν θα κυκλοφορούν κίβδηλα νομίσματα τα έχουν λύσει κάτι τεχνολογίες της πληροφορικής που λέγονται blockchain, ως γνωστόν.
 
Και τότε, αν συμφωνούσαμε σε όλα αυτά, θα ήταν σειρά μου να ρωτήσω:
 
✔️Και ποιος μας εμποδίζει τότε να μειώσουμε τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας έως και στο μισό χωρίς να μειωθούν οι μισθοί
ΚΑΙ
Να χρηματοδοτηθεί αυτή η αναπτυξιακή μεταρρύθμιση από ένα ημικρατικό μη τραπεζικό φορέα με ψηφιακό "χρήμα" που αντικρίζεται με μέταλλα ή τα ενεργειακά μας αποθέματα πληρώνοντας την μισή εργασία, αντι να επιδοτούμε την ανεργία εκατομμυρίων σήμερα, κυρίως νέων;;
 
Μην πεις η ΕΕ γιατί δεν το απαγορεύει πλέον! Αποδέχεται την έκδοση και την κυκλοφορία εναλλακτικών ή παράλληλων "νομισμάτων" με το ευρώ με την οδηγία 843/18. Αρκεί αυτά τα ψηφιακά πάγια, ως μέσα συναλλαγών, να προστατεύονται από τεχνολογίες για να μην γίνεται μέσω αυτών ξέπλυμα μαύρων. Τέλος και σε αυτό το παραμύθι.
 
Εύκολο και αυτό, πάλι με τις ίδιες τεχνολογίες, τις blockchain. Αυτές που κάνει ότι δεν τις καταλαβαίνει ο Γιανης και επιμένει με τα ΙΟUs έναντι μελλοντικών χρεών, η ο Τσακαλώτος που δεν καταλαβαίνει γενικώς οτιδήποτε θα μπορούσε να απειλήσει την παντοκρατορία των Τραπεζών επί της έκδοσης νέου αεράτου χρήματος. 
 
Για τον Σταϊκούρα και τα λοιπά αδέξια δεξιά ζαβά, δεν τίθεται καν σε συζήτηση αν τα καταλαβαίνουν αυτά. Βρίσκονται στο μυαλό τους στο ίδιο εξελικτικό στάδιο με του Κουτσουμπα. Κάπου εκεί προς το τέλος της δεκαετίας του 70 ίσως, προσπαθώντας ακόμα να καταλάβουν πως μας την έφερε ο Νίξον.
 
 Μπορούμε να το κάνουμε αντικρίζοντας εναλλακτικό ψηφιακό νόμισμα, ως ψηφιακό πάγιο, με τα ενεργειακά αποθέματα που υπάρχουν εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Με ένα σμπάρο, πολλά τρυγόνια λέει η λογική της λύσης. Και το casus beli στα άχρηστα και οι εκβιασμοί της εξωγενούς χρηματοδότησης έναντι νέων μνημονίων για να υποθηκευτούν και ότι υπάρχει στο υπέδαφος μας, κατά το στρατηγικό Πισαριδη, στα αζήτητα.
 
Σχετικό ΕΔΩ....

** Και να ήταν μόνο το Λαύριο...να βάλουμε και τα "μπικικίνια" που είχε μαζώξει στα ταμεία της από την Δήλο - από τους συμμάχους ντέ ! - και τάκανε πλημούδια και μετά μας τα πήρανε και τα φυλάνε αυτοί οι ΄΄καλοί φύλακες΄΄ και μας αφήκανε ξεκοιλιασμένα και ταλαιπωρημένα μάρμαρα !

Δεν υπάρχουν σχόλια: