ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 5 Απριλίου 2022

ΟΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΚΑΡΑΜΠΟΛΕΣ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΖΗΤΗΜΑΤΑ, ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΣΕ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΟΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΚΑΡΑΜΠΟΛΕΣ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΖΗΤΗΜΑΤΑ, ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΣΕ.

Όπως αναμενόταν τουλάχιστον από την αρχή της Ουκρανικής κρίσης με την εισβολή της Ρωσίας:
 
🔸Η Ρωσία εξωθήθηκε συνειδητά, και χωρίς καταστρεπτικές επιπτώσεις για την οικονομία της για λίγα χρόνια, σε γεωστρατηγική σύνδεση με την οικονομική ζώνη περί την Κίνα. Αυτό μόνο πετυχαίνει η αποκοπή από το SWIFT. Κερδισμένη και πάλι η Κίνα.!!
 
🔸Η ΕΕ, ακολουθώντας τις πιέσεις και τους γεωπολιτικούς/οικονομικούς σχεδιασμούς του Θείου Σαμ (οι εκάστοτε πρόεδροι απλώς ενδύουν με επικοινωνία τις επιλογές του βαθέως κράτους των ΗΠΑ), ανακοίνωσε στις 10/3 μία νέα στρατηγική απεξάρτησης από τους Ρωσικούς υδρογονάνθρακες κατά 80% (το 20% είναι ο συμβιβασμός από τις επιφυλάξεις της Γερμανίας).
 
🔸O Πούτιν απάντησε με την απειλή της άμεσης διακοπής της ροής φυσικού αερίου και από τον Nordstream1 και τον Yamal άμεσα, αν δεν πληρώνεται στην Ρωσία. Όλο αυτό το αέριο εύκολα ανακατευθύνετε προς τις αγορές της Ασίας, όπως συμφωνήθηκε με την Κίνα στις αρχές Φεβρουαρίου.
 
🔸 Μπροστά στον κίνδυνο της ενεργειακής ασφυξίας της ΕΕ, ξαναανάβουν τους λιγνίτες. Ήδη χαλάρωσε η Κομισιόν τις "πολιτικές ρύπων", που πυροδότησαν την τρέχουσα ενεργειακή κρίση πέρσι τον Ιούνιο, με σύμφωνη γνώμη τώρα και των Γερμανών Οικολογων-Πρασινων.
 
Παρ όλα αυτά, επειδή και ο παράγοντας χρόνος για την "Πράσινη Μετάβαση" είναι αμείλικτος και τα ενεργειακά αποθέματα των ΗΠΑ δεν φτάνουν για να παιχτεί το "οικονομική αφαίμαξη της ΕΕ και του ευρώ" μέχρι το 30 ακολούθησαν ΧΩΡΙΣ ΠΛΕΟΝ ΒΑΘΜΟΥΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ τα ακόλουθα:
 
🔹Ο Μπάιντεν θα καλύψει τα άμεσα κενά της ΕΕ με LNG με καπέλο. Οικονομικά και πολιτικά είναι ένας από τους πλέον κερδισμένος μεσοπρόθεσμα. Αυτό θα "πουληθεί" στην εσωτερική του αγορά ως επιτυχία, για να αντισταθμιστεί η απώλεια ισχύος του δολαρίου ως όπλου γεωπολιτικής .
 
🔹Η Γαλλία (και η Μ Βρετανία) ενισχύουν το δυναμικό των πυρηνικών της σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, άρα και το ειδικό πολιτικό της βάρος εντός της ΕΕ.
 
🔹Ο Ντράγκι τώρα θέλει νέο θαλάσσιο αγωγό αερίου από την Ισπανία και τον EastMed.
 
🔹 Επειδή όμως χωρίς κάποιο καύσιμο, όπως το φυσικό αέριο με σταθερή ροή που θα είναι απαραίτητα μέχρι το 50, θα απαιτηθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της ΕΕ με αέριο από τον Νότο. Τα ενδιαφέροντα διαθέσιμα κοιτάσματα είναι από τον Κόλπο, το Βόρειο Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτά θα περάσουν, θενε δεν θενε, από εδώ.
 
Τα κοιτάσματα της Κασπίας και του Ιράν φαντάζουν ήδη ως όνειρα θερινής νυκτός να κατευθυνθούν προς την Δύση. Τα χρειάζεται περισσότερο και η Κίνα και η Ινδία, ιδιαίτερα μετά και τις προχθεσινές εξελίξεις στο Πακιστάν φαίνεται και η αγωνια των ΗΠΑ και για αυτή την περιοχή. Εξελίξεις που αφήνουν πάλι ακάλυπτη την σύμμαχο του Πακιστάν Τουρκία.
 
Όσο για την παραγωγή με αυτά τα αέρια ηλεκτρισμού στην Αίγυπτο και την μεταφορά του με καλώδιο στην ΕΕ via Ελλάδα, μοιάζει με Χιλιανό καλαμπούρι αφού ούτε όλος ο χαλκός της Χιλής δεν φτάνει για να γίνουν όλα ηλεκτρικά (και να έχει έτσι ήσυχη η Ευρώπη την περιβαλλοντική της συνείδηση).
 
Αυτό σημαίνει :

✔️ Αλλαγή του δόγματος περί υδρογονανθράκων και από την σημερινή κυβέρνηση. Η κωλοτούμπα έγινε κρυφίως στις 5/3 στο Μαξίμου, απουσία του πουθού και του ΥΠΕΞ. Ακολουθεί εντός των ημερών η επίσημη ανακοίνωση της κωλοτουμπας. Τώρα βρέθηκαν, λέει, κοιτάσματα αερίου αξίας 240δσ στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης και τρέχουμε να τα βγάλουμε (γιαβας γιαβας ομως, σε 6-7χρονιια όταν τα αντίστοιχα Αιγυπτιακά από 54 γεωτρήσεις νότια της Κρήτης απέδωσαν μόλις σε 2,5 χρόνια).
 
✔️ Ξανά ο EastMed γίνεται άκρως αναγκαίος. Ίσως με άλλη χάραξη από την αρχική, αλλά πάλι μέσω Κρήτης-Δυτικης Ελλαδας θα καταλήγει στην Ηγουμενίτσα. Αυτό συμφωνεί και με την συμφωνία έναρξης κατασκευής παράκτιου αγωγού Ισραήλ-Αιγυπτου πέρσι τον Οκτώβριο .
 
✔️ Ασφυκτική πίεση από τον "διεθνή παράγοντα" για "να τα βρούμε" με την Τουρκία εδώ και τώρα στα ανοιχτά θέματα που επηρεάζονται από τα δύο πιο πάνω. Σε πρώτη φάση, και με αφορμή την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της ...Βουλγαρίας λόγω Ουκρανικού, μεταφέρθηκαν εκεί οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι που κάλυπταν τα νησιά του Αν. Αιγαίου (ποιος σας είπε ότι ΔΕΝ γίνεται βήμα-βήμα η αποστρατικοποίηση των νησιών;; Τυμπανοκρουσίες θέλετε;;). Ίσως ενοχλούσαν τα Πακιστανικά F16, ξερωγώ...
 
✔️ Ενεργοποίηση ενός virtual pipe (με πλοία μεταφοράς LNG) Αλεξάνδρεια- Αλεξανδρουπολη/Ρεβυθουσα/Βολος μέχρι να ολοκληρωθεί η σύνδεση των νοτίων κοιτασμάτων προς την ΕΕ μεσω Κρητης-Ηγουμενιτσας με αγωγό.
 
Έτσι, λόγω της ανερμάτιστης και χωρίς κάποια στρατηγική βάθους πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που άγεται και φέρεται με άρον άρον αποφάσεις εξυπηρέτησης μόνο στενών συμφερόντων χορηγών της, είναι και οι ορατοί κίνδυνοι στον ορίζοντα. Το τίμημα τους μέχρι τώρα:
 
🔸13δισ που πληρώθηκαν μέσω λογαριασμών ρεύματος από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης πέρσι τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβρη.
🔸 Απώλεια εσόδων ύψους 60δισ (με τιμές αερίου του 19!) και 15δισ δημόσια έσοδα από την καθυστέρηση των 2,5χρονων μέχρι την τώρα νέα κωλοτούμπα.
🔸 Κόστη που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Και με ειδική συμφωνία με το Ισραήλ και Αίγυπτο για την προμήθεια από εκεί αερίου με 12-13€/MWh, όσο πουλιέται σήμερα το αέριο στην εσωτερική αγορά του Ισραήλ και της Αιγύπτου, αντί τα 120 που πληρώνουμε σήμερα (έφτασαν και τα 200 στις τιμές spot Ολλανδία).
 
Ως εκ τούτου, και επειδή όλο το επιτελείο του επιτελικού κράτους, μαζί και ο ΠΣΚουλης πρωθυπουργός, κρίθηκαν, ζυγίστηκαν και ευρέθησαν τραγικά ελλιποβαρείς, αφού κατάφεραν να βγούμε και διπλωματικά ασθενέστεροι μέσα στον πόλεμο και με την χώρα στα πρόθυρα ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης, καλό θα είναι να την κάνει τώρα με ελαφρά πηδηματάκια αφού τίποτα απολύτως, απ ότι επιχείρησε, τελικά δεν του έκατσε. Εκτός του να κερδίσουν 5-6 χορηγοί του από το πόσο μας κόστισε η "αριστεία' τους μέχρι σήμερα.

Τα ΜΜΕ της Αφρικής είναι πολύ πιο έγκυρα τελικά..

Ντράγκι: Αγωγός Ισπανίας-Ιταλίας και η λύση του EastMed

Όλο το γεωπολιτικό παιχνίδι στην γειτονιά μας σε ένα χάρτη.Τα αξιοποιήσιμα ενεργειακά αποθέματα εντός της ροζ περιοχής που αφήσαμε να γκριζάρουν οι Τούρκοι με το Οruv Reis το 20, θα είναι αξιοποιήσιμα ίσως μετά από 10 χρόνια. Τεχνολογίες συλλογής παγωμένου μεθανίου έχει σήμερα μόνο η Κίνα. 


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλό μεσημέρι σε όλους , πολύ καλά τα λες αλλά ο καρκίνος που τρώει την Ελλάδα δεν φεύγει μόνος του , πρέπει να δούμε πως θα τον διώξουμε . Εδώ ξαναγύρισαν οι Ιταλοί στον East Med, οι δικοί μας μόνο τον αγνοούν . Από το άρθρο που παραθέτεις Αίγυπτος (κάπου είχα δει κάποτε ύπτιος Αιγαίου=Αίγυπτος) και Αλγερία χρηματοδοτούν την ανάπτυξη τους και τις στρατιωτικές αγορές από τα κοιτάσματα τους για να γίνουν βορειο-αφρικανικές υπερδυνάμεις-πύλες πρόσβασης στην Αφρική, σε κάποια έχουμε και εμείς ποσοστό αλλά δεν το θέλουμε !).
Εδώ στέλνει ότι όπλο έχουμε στα νησιά σε όλη την Ευρώπη για μουλωχτό αφοπλισμό, αν ξέρεις πόσα Hummer με 4 stinger/όχημα είναι οι 2 ουλαμοί που ξενιτεύει πάλι ?

Λες και το παρακάτω αλλού
Εδώ έρχεται και δένει η Πολεμική μας Αεροπορία Πόσο λογικό θα ήταν να δωθεί πακέτο η αναβάθμιση των MEKO και των Erieye μαζί με την FOS των τελευταίων στην SAAB;; Πόσο λογικό θα ήταν να δούμε την λύση Iris-T SLM/SLS για την ενίσχυση της medium και της short range αεράμυνας, μαζί με το ραντάρ giraffe 4a της SAAB;; Μήπως θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν και με μία "νατοποίηση" των 25 TOR-M1 αντί να τα πετάξουμε;;

Προτείνεις την καλύτερη λύση αλλά θα εισακουστεί , με τόσους φαταούλες και προδότες , μόνο να τους επιβληθεί κάπως αν γίνεται . Μόνο με αυτά που προτείνεις και την διαφύλαξη της περιοχής Ρόδο - Καστελλόριζο - Κύπρος με τους εξοπλισμούς που περιγράφεις θα έχει μέλλον και άφθονη χρηματοδότηση ο Ελληνισμός μετά από 15 χρόνια . Το θέμα είναι να φτάσουμε αλώβητοι και χωρίς Τούρκους εσωτερικού -εξωτερικού .

Να είσαι καλά
kakos04