ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΑΦΥΛΑΚΩΝ ΤΟΥ ΔΝΤ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΑΦΥΛΑΚΩΝ ΤΟΥ ΔΝΤ. (Ή η εκλογική "πλατφόρμα " Μητσοτάκη και γιατί την έκανε η TOTAL με ελαφριά πηδηματάκια).
 
Όπως διαφαινόταν από το 19, το όλο business plan Μητσοτακη ΑΕ/ΕΛΙΑΝΕΠ στηρίζεται στους πιο κάτω άξονες:
 
🔸 Αφού αφήκουμε να γκριζαριστεί ανενόχλητα έκταση 94.000τετρ χιλ ανάμεσα στα ανατολικά της Ρόδου μέχρι και την Κύπρο, μετά και ένεκα κάποιας "ανωτέρας βίας" ανακηρύσσεται αυτή πανηγυρικά ως no-man's-land για να μην έχουμε μπερδέματα με τον γείτονα. Εκεί αρχίζουν μετά και τρυπάνε για αέρια κοινοπραξίες ΣΔΙΤ του ημετέρου ιδιωτικού τομέα με το βαθύ κράτος του Ερντογάν και χέζονται όλοι στο τάλιρο. Υπό την αιγίδα του θείου Σαμ φυσικά, μην έρθουν και τρυπάνε και τίποτα περίεργοι Κινέζοι, ξερωγώ.
 
🔸Ο EastMed, που είναι ένα αγκάθι, θα πάει κοστα κοστα από το Ισραήλ (όπου καταλήγουν και δύο ακόμα αγωγοί αερίου από το Ιρακ και τα ΗΑΕ), στην Αίγυπτο. Και από εκεί τσουπ με μια σωλήνα προς Ηγουμενίτσα μέσω Κρήτης.
 
Μέχρι να φτιαχτεί, ας είναι καλά τα καράβια της Αγγελικουση και του Μαρινάκη που θα το κουβαλάνε ως LNG μέχρι την Ρεβυθουσα και την Αλεξανδρούπολη. Virtual pipe λέγεται, και σώζει την παρτίδα των ζαβων της ΕΕ που τα έκαναν μαντάρα με το Πουτινικό. (Νταξ, αν γκρινιάζει πολύ ο Ερντογάν, θα του πούμε να φτιάξει μια σωλήνα από το Ιράκ μέχρι την Βιέννη, να έχει και αυτός να ανοιγοκλείνει στρόφιγγες. Αέρια υπάρχουν).
 
🔸Το κόλπο γκρόσο πλασάρεται μετά τις 16/5/22 ως "εθνική επιτυχία" του ημετέρου Μωυσέως και του αντίστοιχου μωαμεθανού απέναντι για να πατσίσουν τα σπασμένα των πεπραγμένων τους και να οδεύσουν προς εκλογάς χωρίς τον κίνδυνο του καταποντισμού. Μπορεί, λέει, να τσιμπήσουν έτσι και κάτι ομπρελάτα ζαβά ένθεν κεκείθεν και να συμφωνήσουν την έτσι συνεκμετάλλευση, που το πας και αυτό...
 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο όμως, η γαλλική TOTAL σου λέει " και γιατί εμείς να πιαστούμε αμερικανάκια και να πληρώνουμε 30% δικαιώματα εξόρυξης και φόρους στο ελληνικό γκουβέρνο;; Θα πάμε να τρυπήσουμε λίγα χιλιόμετρα ανατολικότερα και θα τσεπώσουμε την διαφορά. Τι πιο έξυπνος είναι δηλαδή ο Κοτς της Turkish Petrolium και ο Λάτσης, ξερωγώ";;
 
Το ίδιο λένε να πράξουν και τα αμερικανάκια της Εxxon ίνα μην κατηγορηθούν ως αμερικανάκια από τους μετόχους τους.
 
Αν κάνεις μετά ταμείο τι βγαίνει:
 
🔹Η ΕΕ θα πει ουφ που απεξαρτήθη από τα ρωσικά αέρια. Φτάνουν και περισσεύουν αυτά από τα via Ηγουμενίτσα για να την κάνουμε εκείνη την Πράσινη Ανάπτυξη μέχρι το 50. 
 
🔹Θα λήψουν μερικές εκατοντάδες δισ ευρώ από τα κρατικά ταμεία του Ελλαδιστάν, και της Κύπρου. ΟΚ, σιγά τα ωά. Έχουν συνηθίσει να ζουν αυτοί με μνημόνια, καρατσεκαρισμένο. Δύο ακόμα δεν βλάπτει, η δουλειά μας να γίνει.
 
Φυσικά ποντάρουν στο ότι κανείς δεν θα σκεφτεί να θέσει το ερώτημα:
 
✔️Και γιατί ορέ κλεφτόπουλα, αν σώνει και καλά θέτε συνεκμετάλλευση, δεν δίνετε αυτή την "no-man's-land" στην δικαιοδοσία της Ομόσπονδης Κύπρου, υπό τον όρο να αποχωρήσουν από εκεί τα κατοχικά στρατά που την είδαν Πούτιν το 74;;
 
Πολύπλοκη σκέψη, θα πεις. Δεν έγινε το business plan περί αυτού.
Άσε που η Κύπρος κείτεται μακράν...
 
Να και η πράσινη γραμμή να έχει να παίζει με τις στρόφιγγες και ο Ερντογαν.
 

Όλο το γεωπολιτικό παίγνιο που παίζεται με την γεωπολιτική των αγωγών δεν έχει σχέση με την ενέργεια αλλά με τα όρια ισχύος των επόμενων παγκόσμιων αποθετικών νομισμάτων (που ρυθμίζονται από το ενεργειακό).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: