ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Η πρώτη απώλεια της κυβέρνησης Σολτς – Παραίτηση της «Πράσινης» υπουργού Οικογένειας Άννε Σπίγκελ

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Γατάκια....Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει τριήμερα σε λοιμούς σεισμούς καταποντισμούς.

Τέσσερις σχεδόν μήνες από την ανάληψη της εξουσίας από τον συνασπισμό του «φωτεινού σηματοδότη» του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ήρθε η πρώτη παραίτηση υπουργού. Η υπουργός Οικογένειας, Άννε Σπίγκελ, από το κόμμα των Πρασίνων υπέβαλλε την παραίτησή της μετά τον θόρυβο για άδεια αρκετών εβδομάδων εν μέσω των φονικών πλημμυρών στην κοιλάδα του Άρ στη δυτική Γερμανία το καλοκαίρι του 2021. Η Άννε Σπίγκελ ήταν τότε υπουργός Περιβάλλοντος και υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας στο κρατίδιο Ρηνανία Παλατινάτο όπου οι πλημμύρες του Αρ είχαν 134 νεκρούς.

Η «πράσινη» υπουργός Σπίγκελ, σε φορτισμένη εμφάνισή της στην τηλεόραση το βράδυ της Κυριακής δικαιολόγησε τις πολυήμερες οικογενειακές διακοπές εν μέσω της πολύνεκρης φυσικής καταστροφής με τα προβλήματα υγείας που είχε ο σύζυγός της, ο οποίος είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο το 2019 ενώ τα τέσσερα παιδιά της είχαν πληγεί από την πανδημία κορωνοϊού. Αρχικά υποστήριξε ότι συμμετείχε διαδικτυακά σε συνεδριάσεις του τοπικού υπουργικού συμβουλίου. Ωστόσο στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι αυτό δεν συνέβη.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, δέχτηκε με «μεγάλο σεβασμό» την παραίτηση της υπουργού Οικογένειας. Η παραίτηση Σπίγκελ ήρθε σε μία συγκυρία, κατά την οποία και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησής του βρίσκονται στο στόχαστρο έντονης κριτικής για τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους, μεταξύ αυτών, η υπουργός Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ και ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ.

Το κόμμα των Πρασίνων θα ορίσει τη διάδοχο της Άννε Σπίγκελ και θα πρέπει να είναι επίσης γυναίκα για να τηρηθεί η δέσμευση του καγκελάριου Σολτς για ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών στην κυβέρνηση.

Η παραίτηση της Άννε Σπίγκελ «δεν πλήττει το κόμμα», εκτίμησε ο πρόεδρος των Πρασίνων Όμνιντ Νουριπούρ. Ωστόσο ρίχνει τη σκιά της στο κόμμα των Πρασίνων ενόψει των περιφερειακών εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και το Σλέσβικ Χολστάιν τον ερχόμενο Μάιο.

Στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα η χριστιανοδημοκράτης, τοπική υπουργός, Χάινεν-Έσερ, επειδή την ίδια περίοδο των φονικών πλημμυρών πήγε διακοπές στη Μαγιόρκα.

ανταπόκριση από Βερολίνο Γιώργος Παππάς

ΠΗΓΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: