ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

ΤΑ ΑΝΑΔΕΛΦΑ ΔΙΑ-ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ. Μέρος Γ΄(3 )

ΤΑ ΑΝΑΔΕΛΦΑ   ΔΙΑ-ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ.  Μέρος Γ΄( 3 ) 

(Ωδάρχης, Αρρίων, Μειδίας, Αγριμέδων)

1) Αφού ξέρεις: Ο άνθρωπος γεννιέται μ’ ένα όνειρο και μια ελπίδα, μεγαλώνει με μια πίστι κι ένα όραμα και πεθαίνει μ’ ένα καημό κι ένα μαράζι.

2) Ευτυχώς δε ή δυστυχώς, αι ανθρώπιναι ψυχαί δεν είναι απ’ το ίδιο υλικό εφτιαγμέναι. Ίσως ούτε κι απ’ τον ίδιο θεό.

3) Ο ουρανός διδάσκει πνευματικότητα, σοφίαν και αιωνιότητα. Η δική μας χθών χρόνον, γήρας και θάνατον. Μοιρασμένοι θνητώς όντες και πρόσκαιρα ηνωμένοι. Ώσπου τελικά το μισό μας, το σωματικό μένει κάτω, εκεί ανήκει,  και το άλλο πνευματικώς  αναλήπτεται και εξανεμίζεται.  

4) Σημασία έχει αν νιώθεις ικανοποιημένος απ’ όσα ζης και πιστεύεις. Το τέλειο είναι το αρμονικό, το άριστον είναι το μέτρον. Η αφοσίωσις και η αρετή, ο ουράνιος  έρως δια τα υψηλά, τα ευγενικά  και ιερά πρότυπα και ιδεώδη είναι το αιώνιο και αναφαίρετο της ψυχής κέρδος.

5) Σβηστά όλα τα άστρα της αλήθειας. Πανεπιστήμια, κατ’ ευφημισμόν, εστίαι μάλλον πτυχιούχων ασεβάστων απνευματίστων. Ταπεινοί, αφανείς και ανθρώπινοι οι ολίγοι πρωτοπόροι, η μαγιά του μέλλοντος, οι εξόριστοι του παρόντος.

6) Τί; Μήπως και η άμεσος αρχαία δημοκρατία δεν εξέπεσε από φίλια χρυσά πυρά; Η ελληνική γλώσσα και μυθολογία, η διαγαλαξιακή διαθήκη του αποθεωθέντος γένους του χρυσού αιώνος, χρυσή παρακαταθήκη προς την σιδηράν ανθρωπότητα… Τί, τί μου λες τώρα!   

7) Δίκη και Νέμεσις και Όπις άνω. Μόχθος, νοσήματα και όλεθροι ανελέητου πολέμου κάτω. Η ομορφιά είναι άκαρδη και ο πλούτος περικυκλούται από θανάσιμους εχθρούς.  Φτώχεια και ανισότης και ωκεανοί δακρύων.   

8) Το καλό θέλει επιστήμη κι αυτό. Πολλαί γαρ και δυσδιάκριτοι αι απομιμήσεις του. Και αν δεν το γευθής στην πράξι, δεν παίρνεις και όρκο.

9) Γοητεία και απογοήτευσις, μαγεία και καταθλιπτική ακηδία  δοχεία όμορα και συγκοινωνούντα. Υπομονή το μέτρον. Και υπομονή σημαίνει συνεχής διόρθωσι και ανακαίνισί της για να είναι αποτελεσματική. Υπομονή λοιπόν και μέχρι του ιδείν μας τι θα κάνομε μ’ αυτή την κοινοβουλευτική μαφία.  


10) Το πολύ ¨ευχαριστώ¨καταντά κουραστική δουλοπρέπεια, το ¨ουδόλως ευχαριστώ¨ ύμνος της αχαριστίας.    

11) Η τυφλή αγάπη του λαού πόσους δεν επαρέσυρεν και επαγίδευσεν εις τον ναρκισσισμό και την αναξιοπρέπεια; Η ομόνοια όμως είναι η προϋπόθεσις, ουσία και μέτρον άριστον της αγάπης, της μετριοπάθειας και της σωφροσύνης.  

12) Μέγα πάθος και ο τζόγος. Δαίμων κορυφαίος. Όστις ου μόνον εις την γηίνην αλλά και την μεταφυσικήν επεκτείνεται διάστασιν όπου ο άνθρωπος σε ναούς ωσεί καζίνα του θεού στοιχηματίζει για την θεία εύνοια και ασφάλεια πεισθείς και ελπίζων ότι βρίσκεται στην σωστή κερδοφόρο πλευρά του θρησκευτικού στοιχήματος.     

13) Η πρώτη ποίησις, η αγνότης και αθωότης είναι ο λύχνος της συνειδήσεως, η βασιλική κλίνη της ιδέας και ο ναός του μύθου. Η ζωή μας μια σπονδή στον βωμό της αγωνίας της αβεβαιότητος.       

14) Κι αυτό το βυθισμένο φως που κοιμάται στο ευγενές πεντελικό μάρμαρο πώς το λες; κρύβει  ανομολόγητες προσευχές ανθρώπων και ιδεώδη γλυπτά θεών.   

15) Για λίγα ψίχουλα ουράνιας γιορτής όλη αυτή η τόση επίγεια σφαγή της πνευματικής δυστοπίας! Τί ψυχή θα παραδώσεις, ψηφοφόρε μου; Κρίνεσαι και αξιολογείσαι μόνο ως δυνάμενος επιλέγων και όχι ως επιλεγόμενος υπήκοος του νόμου της ανάγκης εις ήν άλλωστε υπακούουσι και οι αθάνατοι θεοί.   

16) Αιώνιε Έλλην, ω εσύ, ο όσο κάθε φορά εκτός εποχής τόσο βαθιά γεννημένος στην ουσία της ζωής! Εσύ, ο αναλφάβητος και ορφανός της αγάπης. Εξέλιξις, ανέλιξις ανθρώπου δεν γίνεται εν απουσία σου.

17) Η λάμψι σου ζη στην σκιά. Διδάσκαλος άμισθος της ανθρωπιάς και της ομορφιάς. Εξόριστος του χρόνου και λυτρωτής του πόνου. Βεβακχευμένος αυτοδίδακτος μύστης ενός άλλου άχραντου ουρανού και ενός άλλου άφθαρτου κόσμου.

18) Από την αρχαία Ανατολία τότε, είχαν πέσει τα ελληνικά οχυρά πια, ο εχθρός του ανθρώπου μετεκόμισε Ρώμη και δυτική Ευρώπη. Μαζύ του μετέφερε κρυφά και ό,τι πιο βάρβαρο, διαστροφικό και αρρωστημένο εξευτελίζει την ανθρώπινη ιερότητα, αξιοπρέπεια και στρέφεται ευθέως κατά της ανθρωπίνης ζωής.  

19) Η ανθελληνική μόδα, η λατρεία των λυκανθρώπων απαιτεί αρχαιόθεν  ανθρωποθυσίας, κανιβαλισμό, τελετουργικά όργια παιδεραστίας, κτηνοβασίας, νεκρολαγνείας, βασανιστήρια ανθρώπων ή ζώων, μισοκαλλία και μισανθρωπία με το προσωπείον της φιλανθρωπίας και της πνευματικότητος στον έσχατο βαθμό.

20) Δεν έχει πιο κάτω. Συνυπεύθυνος κι εσύ, πολίτα, γι αυτό. Και μην κρύβεσαι άλλο πίσω από την ηθελημένη σου κουτοπόνηρη άγνοια και αμέλεια. Η βαρειά αλυσίς της υποταγής και της δουλείας  αποτελείται από κρίκους μικροσυμβιβασμών και παραβλέψεων ουκ ολίγους.   

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλήν ημερα φίλτατοι....

Παρουσίαση Βιβλίου: "ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΣ - Η Δομή της Σκέψεως"

https://www.youtube.com/watch?v=whlmS5zWFIY&list=PLzk9hVFZllb7m2FKmNBQGTckbdPjQWS6j&index=2

ΙΔΑΙΟΝ | IDAION

https://www.youtube.com/@IDAION

Ακόμα μια όαση στις ερημους του internet.............

Απλός ανώνυμος σχολιαστής

Ανώνυμος είπε...

εξαιρετο βίντεο Ανώνυμε Σχολιαστά,ο λόγος που σχολιάζω είναι για να πώ ότι είναι από τα καλύτερα ΑΝΑΔΕΛΦΑ ΔΙΑ-ΒΗΜΑΤΑ που έχετε γράψει

ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ