ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Μια τζούρα ρεαλισμού...για το τι θα γίνει αύριο.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Μια τζούρα ρεαλισμού...για το τι θα γίνει αύριο.

Με όρους στρατιωτικής δύναμης, ούτε η Ελλάδα είναι Ουκρανία, ούτε η Τουρκία είναι Ρωσία. Η γεωγραφία μας έκανε ένα καλό και ένα κακό δώρο, είναι το βασικότερο σημείο της τζούρας ρεαλισμού που λέω πιο πάνω.

Το καλό δώρο της γεωγραφίας στην Ελλάδα, ήταν και είναι αυτή η απίστευτη σύνθεση, από ήλιο, θάλασσα, βουνό, κλίμα και φυσικά την θέση της στον παγκόσμιο χάρτη που την καθιστά σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Το κακό δώρο ήταν η Τουρκία ως ο ενοχλητικός, παπάρας γείτονας που όμως είσαι καταδικασμένος να ζεις μαζί του…
 
Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι μόνο στον “γείτονα”. Οι συνεχείς παγκόσμιες πολεμικές συνθήκες που αναδύονται, πέρα από τα γεμάτα ταμεία της βιομηχανίας όπλων, αφήνουν πίσω τους και έναν ολόφρεσκο γεωπολιτικό κόσμο που τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται “δεδομένο”.
 
Η Τουρκία και προσωπικά ο Ερντογάν, έχει διαλέξει στρατόπεδο από το 2016 και το “πραξικόπημα” την πλευρά που θα ακολουθήσει. Ο τροφοδοτούμενος από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ της Τουρκίας, άκρατος αντιαμερικανισμός, έχει ήδη καλλιεργήσει το κλίμα στήριξης της “λαϊκής βάσης”, ώστε μια “μετάβαση” από το Δυτικό στο Ανατολικό μπλογκ, να φαντάζει ως η φυσιολογική εξέλιξη.
 
Σε μια τέτοια περίπτωση, τα πράγματα για την Ελλάδα ξεκαθαρίζουν απόλυτα. 
 
Αν η Τουρκία επιλέξει την Ρωσία και την Κίνα (που εκεί θα καταλήξει), αυτομάτως η Ελλάδα γίνεται πέρα από σταυροδρόμι τριών ηπείρων, μέρος των Δυτικών - Νατοϊκών συνόρων και η επιπλέον στρατικοποίηση θα είναι αναπόφευκτη όσο και αναγκαία.
 
Προσωπικά λέμε  ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν διανοηθεί καν το ενδεχόμενο να χάσουν από σύμμαχο την Τουρκία..μέχρι σήμερα.Γι΄ αυτό και δεν έχουν σαφή στρατηγική στην διαχείριση του “προβλήματος”. Ένας από τους λόγους που η Τουρκία είναι απαραίτητη στις ΗΠΑ, είναι ότι πρόκειται για μια χώρα που είναι πολεμικά “ενεργή” εδώ και πολλά χρόνια. Ο λαός της έχει συνηθίσει και αποδεχθεί ότι στέλνει στρατεύσιμους που μπορεί να βρεθούν στο μέτωπο και ίσως σε ένα φέρετρο.
 
Αντίθετα, αυτό το συναίσθημα και η αποδοχή, δεν είναι κανονικότητα για χώρες όπως η Ελλάδα που ζούσε όλα αυτά τα χρόνια στην φούσκα της Ευρωπαϊκής ευμάρειας και ειρήνης. Ελάχιστοι πιστεύουν (παρά τις αρνητικές δημοσκοπήσεις) ότι ο Ερντογάν θα αφήσει την εξουσία. Για όποιον δεν έχει αυταπάτες, είναι φανερό ότι ο “σουλτάνος” έχει την δύναμη να κάνει το οτιδήποτε του ¨κατέβει¨ προκειμένου να συνεχίσει στο τιμόνι. Ακόμα κι αν χρειαστεί να βάλει φυλακή την μισή Τουρκία.
 
Εδώ το πρόβλημα μεταφέρεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ.Πραξικόπημα δεν μπορούν να κάνουν. (χίλιοι λόγοι).Τον Ερντογάν δεν μπορούν να τον “αρρωστήσουν”. (άλλοι χίλιοι λόγοι).Όλοι αυτοί οι… χιλιάδες λόγοι, έχουν έναν κοινό παρονομαστή.Την Ρωσία και τον Πούτιν, που είναι για τον Ταγιπ οι “πλάτες” στην στροφή του εκτός Δύσης.
 
Ο σκύλος (Τουρκία)  είναι ήδη χαμένος από την στάνη. Αυτός θα αποφασίσει εάν και πότε θα την κάνει και τυπικά. Ως τώρα δεν έχει λόγο. Το αντίθετο μάλιστα και βολεύει και τον Πούτιν έχοντας ένα κακό σπυρί στις νατοικές τάξεις. Είδαμε πως μπλόκαρε την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φιλανδίας και Σουηδίας. Με τις απαιτήσεις που είναι αδύνατο σε αυτές τις δημοκρατικές χώρες να γίνουν στην πράξη αποδεκτές Φυσικά ότι κοκαλάκια θα δώσεις στο σκύλο αυτό είναι καλοδεχούμενα δεν θα πει όχι.
 
Φυσικά το να χάσει τυπικά το ΝΑΤΟ τέτοια στρατιωτική δύναμη έτοιμη για όλα (με το κάτι τι φυσικά) θα είναι απώλεια. Ενώ η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει φυσικού εχθρούς γύρω της, η Τουρκία δεν έχει. Μας μπουλάρει επειδή μπορεί και επειδή έχει κέρδος από αυτό αλλά στην ουσία είναι μέσα στο ανατολίτικο παζάρι όλο αυτό. Όσο ενδιαφέρεται η Β .Κορέα για τα F-16 άλλο τόσο ενδιαφέρεται στην ουσία και ο Τούρκος. Αν θελήσει οπλικά λέτε να κολλήσει και να μην πάρει κινέζικα ρωσικά ή Ιρανικά ;;.Όπως και με τους S-400 θα κάνει .Προς το παρόν χτίζει άλλου είδους στρατό Οικονομικό. Εργοστάσια με φτηνή παραγωγή και χαμηλού κόστους ενέργεια Έτσι γίνονται οι σιωπηλοί πόλεμοι με σιγαστήρα.
 
Το  ζήτημα θα τεθεί σίγουρα στο απώτερο μέλλον. Αφού αποχωρήσει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ/Δύση και το Αιγαίο γίνει το φυσικό σύνορο (νέας) Ανατολής - παλιάς Δύσης όπου εκεί θα τεθεί ζήτημα ασφάλειας από την Ανατολή και θα ζητήσει διαμοιρασμό για τον λόγο αυτόν. Για να είναι σε μακρύτερο βεληνεκές από τα δυτικά όπλα τα ανατολικά στρατεύματα. Υπό νορμάλ συνθήκες έχει πολύ δρόμο ακόμα αυτό το σενάριο .Αλλά με την τρέλα που κουβαλούν οι νεοταξίτες δυτικοί τίποτα δεν εγγυάται ότι δεν θα γίνει νωρίτερα μετά από γενικευμένο παγκόσμιο πόλεμο.
 
Οι Τούρκοι βλέπουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τη Ρωσία με θετικό πρίσμα και θέλουν το έθνος τους να έχει καλές σχέσεις με τη χώρα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων σε 24 τουρκικές επαρχίες στο τέλος του περασμένου έτους υποστήριξαν στον δημοσκόπο Gezici ότι η Ρωσία ήταν φιλική προς την Τουρκία, ενώ λιγότερο από το ένα τέταρτο (24,2%) πίστευε ότι η Ρωσία είναι εχθρική. Τα αποτελέσματα αναφέρθηκαν το Σάββατο από το τηλεοπτικό κανάλι Ulusal Kanal.
 
Το συντριπτικό 72,8% των Τούρκων δήλωσε ότι τα δύο έθνη πρέπει να έχουν καλές σχέσεις, ενώ το 62,6% είπε ότι η Ρωσία συνεισφέρει θετικά στην τουρκική οικονομία.
 
Υ.Γ Και μια ιδέα..τι θα λέγατε  για ενοικίαση της αμφισβητουμενης ΑΟΖ, μέχρι την Κύπρο. Να παραχωρηθεί αυτή η περιοχή για 99 χρόνια στην Κύπρο. Υπό την προϋπόθεση της αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από το νησί. Αφού πρώτα γίνει τελική αποδοχή συνόρων με βάση το Διεθνές Δίκαιο ως "εφικτή".

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο περισσότεροι σύμμαχοι(=πουτ@ν@κι@ των ΗΠΑ) είναι πιό φίλα προσκείμενοι στη Ρωσσία παρά στις ΗΠΑ-μ'εξαίρεση τις χώρες του τέως Ανατολικού μπλόκ.
Και τα 2 λογικά, οι "αποδώ" του Σιδηρού Παραπετάσματος βατεύτηκαν από τους υπερατλαντικούς, οι "αποκεί" από τους υπερσιβηρικούς.Τότε τους άρμεγε η Κομεκόν, τώρα τους εκπορνεύει η Ευρωπε'ι'κή Ένωση.Διάβασα τις αυξήσεις στις τιμές στην Κροατία, ακι θυμήθηκα τον Σημίτη και τον Παπαδήμιο
,ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ

Ανώνυμος είπε...

Άγρια φιλοαμερικανική προπαγάνδα (παγκοσμίως), που όμως δεν στηρίζεται πουθενά: "Κακιά η Τουρκία, που πάει και αγοράζει όπλα απ' αλλού!"

Όμως, στην ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ (https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_17120.htm), στο άρθρο 8 λέει σαφώς ότι δεν επηρεάζονται οι λοιπές συνθήκες μεταξύ των κρατών-μελών του, ή των κρατών-μελών του με τρίτα κράτη. Άρα, ο καθένας είναι ελεύθερος ν' αγοράζει ό,τι γουστάρει, απ' όπου γουστάρει.

Ειδικά οι εγχώριοι φιλοκυβερνητικοί (και τρισάσχετοι) αρδ τό 'χουν παρακάνει με το σανό "Κακιά Τουρκία, που δεν αγαπάς τη Δύση, σε αντίθεση μ' εμάς τα καλά παιδιά, που περιμένουμε την αμοιβή μας, το σοκολατάκι κι ένα χάδι απ' τους Αμερικάνους!". Είναι να ξερνάς με τόση ασχετίλα και τόσο θράσος προς τους αναγνώστες τους.