ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

ΓΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΒΡΑΣΤΗ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΓΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΒΡΑΣΤΗ (και πως να την κάνετε να ουρλιάξει μετά από ηδονή ) 

Σας τσάκωσε ο Πολάκης με την γίδα στην πλάτη;; Νο worries!
Δεν πετάμε ποτέ την γίδα!
 
Γράφε συνταγή παραδοσιακή, εκ Τριπόλεως ορμώμενη:
 
Υλικά
1.500 γρ. γίδα* με το κόκαλο, από πλευρά ή μπούτι ή χεράκι, σε μεγάλα κομμάτια-μερίδες
4-5 φύλλα δάφνης
3 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες
3 μέτρια καρότα, ολόκληρα
3-4 κλωνάρια σέλινο, με τα φύλλα τους
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Διαδικασία (αλγόριθμος)
 
Πλένουμε τη γίδα και τη βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με άφθονο νερό, που να την καλύπτει καλά. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και, όταν το νερό πάρει μια-δυο βράσεις, τη βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και πετάμε το νερό. Αυτό λέγεται ξαφρισμα,, stage. 
 
Πλένουμε πάλι τα κομμάτια της γίδας και τα βάζουμε ξανά στην (καθαρισμένη) κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό που να τα καλύπτει κατά 4-5 εκ. Ρίχνουμε το πιπέρι, λίγο αλάτι και τα δαφνόφυλλα και αφήνουμε το νερό να πάρει μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 2½-3 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ καλά.
 
✔️Κρίσιμο για την συνέχεια : όλο αυτό με κλειστό τον απορροφητήρα! 
 
Περίπου 30 λεπτά πριν γίνει το κρέας, βγάζουμε δύο κομμάτια από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε άλλη, μικρότερη, μαζί με τις πατάτες, τα καρότα και το σέλινο. Προσθέτουμε νερό τόσο που να τα καλύπτει, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν, αλλά να μη διαλύονται – στο διάστημα αυτό θα έχει ολοκληρωθεί και το μαγείρεμα της γίδας που σιγοβράζει μαζί τους.
 
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα ρίχνουμε στη μεγάλη κατσαρόλα και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.Σερβίρουμε τη βραστή γίδα με τα λαχανικά, όσο είναι όλα καυτά, και συνοδεύουμε με τυρί φέτα και ζυμωτό ψωμί.
 
Παραλλαγή (για προχώ)
 
Εγώ ως σέφ ορμώμενος, βελουτάρω την σούπα (λιώσιμο των ζαρζαβατικων-βάζω περισσότερα καρότα, με το ράβδομπλέντερ και αραίωμα με γάλα) .Σερβίρεται με μια κουταλιά κατίκι Δομοκού και ψιλοκομμένο μαϊντανό με το κρέας μέσα ή στο πλάι.
 
Για διεθνή καριέρα αυτά (τρέμε Πετρετζικη)
 
Αν δεν ακούσετε έντονους ήχους ηδονής με την πιο πάνω εκτέλεση, εκτός από την εσάνς που αφήσατε να απλωθεί επί τρίωρο στον χώρο, βοηθάει να πάτε να σκουπίστε τα χέρια σας με τις καλές κουρτίνες του σαλονιού. Εγγυημένα θα ακουστούν τα ουρλιαχτά της τότε μέχρι και 3 ορόφους πιο πάνω και κάτω.
 
Άντε, όλα εγώ πχια...
 
* Όποιος δεν του αρέσει η γίδα την αντικαθιστά με μοσχαρίσιο κρέας. Ένα μοσχαράκι στο 14....

Φώντας : Τον Πάτση σε ποια φάση τον βάζουμε στην κατσαρόλα;

Λυκ : Αυτός  είναι γκιόσα. Άλλη συνταγή. 😂😂

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πρέπει να φάτε κρεατόπιττα με ζυγούρι από την μάνα μου την Ιωαννίτισσα.......
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ