ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Κολοσσιαία αύξηση των γαλλικών εξοπλιστικών δαπανών – Εξελίξεις με ΄μεγάλο και άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Ακόμα αναρωτιόμαστε με ποια ευρωπαϊκή δύναμη πρέπει να αποκτήσουμε ισχυρότερους δεσμούς; Ακόμα και οι Ουσαίοι στους Γάλλους στηρίζονται για τα σόναρ των πλοίων τους και των ελικοπτέρων τους. Να δούμε που θα σταματήσει αυτός ο "ξεπεσμός" τους.

Σε μια πραγματικά γενναία αύξηση των γαλλικών εξοπλιστικών προγραμμάτων προέβη η κυβέρνηση Μακρόν. Την είδηση μεταδίδει ο Γάλλος ιδιοκτήτης και διευθυντής σύνταξης του navalnews.com, Xavier Vavasseur και αναφέρει την αποφασιστική οικονομική ενίσχυση των γαλλικών εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 400 δισεκατομμυρίων ευρώ για το χρονικό διάστημα 2024 με 2030. Όπως αναφέρει ο Xavier Vavasseur τη περίοδο 2019 – 2025 η γαλλική δημοκρατία δαπάνησε περί τα 295 δισεκατομμυρίων ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Κύριοι άξονες των γαλλικών εξοπλιστικών προγραμμάτων σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος είναι τα εξής:

Η ενίσχυση της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής

Η βελτίωση των κονδυλίων των υπηρεσιών πληροφοριών. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε αύξηση κατά 60% των δαπανών των στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών για την περίοδο 2024-2030.

Η αναβάθμιση των γαλλικών δυνατοτήτων στρατηγικής, τακτικής και επιχειρησιακής παρατήρησης με έμφαση στα UAV

Η δυνατότητα αντιμετώπισης απειλών κυβερνοασφάλειας και κυβερνοεπιθέσεων

Ο διπλασιασμός των εφεδρικών δυνάμεων (προφανώς αναφέρεται στις χερσαίες δυνάμεις)

Η ικανότητα εκ μέρους των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων να διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις υψηλής έντασης

Η μετάβαση στα Rafale και η ολική αντικατάσταση των υφιστάμενων Mirage που διαθέτει η γαλλική αεροπορία

Η κατακόρυφη ενίσχυση της αυτοπροστασίας και της αντιπυραυλικής άμυνας των πλοίων του γαλλικού ναυτικού

Η επίσπευση της ναυπήγησης του νέου γαλλικού πυρηνικής πρόωσης αεροπλανοφόρου, αντικαταστάτη του Charles De Gaul

Η πολυδιάστατη και πολυστρωματική αεράμυνα και αντιβαλλιστική άμυνα συνολικώς των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων

Η επιχειρησιακή αναβάθμιση των μέσων και δυνατοτήτων ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων του γαλλικού ναυτικού.


Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε κατά το πέρας της σημερινής τελετής πως οι παραπάνω ενέργειες είναι απαραίτητες για τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις ενώ το σύνολο των παραπάνω εξοπλιστικών προγραμμάτων που εξήγγειλε ο Μακρόν θα αναληφθούν από την γαλλική αμυντική βιομηχανία. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως από οικονομικής σκοπιάς θα διατεθούν 413 δισεκατομμύρια ευρώ για την επίτευξη των προαναφερθέντων εξοπλιστικών στόχων.  

«Ο Νόμος Στρατιωτικού Προγραμματισμού αντανακλά τις προσπάθειες της χώρας για τις ένοπλες δυνάμεις της και οι προσπάθειες αυτές θα είναι ανάλογες με τους κινδύνους, δηλαδή σημαντικές», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας στην αεροπορική βάση του Μον-ντε-Μαρσάν της νοτιοδυτικής Γαλλίας απευθύνοντας το μήνυμα προς τις γαλλικές δυνάμεις για το Νέο Ετος. «Η Γαλλία διαθέτει και θα διαθέτει ένοπλες δυνάμεις κατάλληλες για τις προκλήσεις του αιώνα», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας. Η Γαλλία πρέπει να προετοιμασθεί για μία νέα εποχή, μία εποχή συσσώρευσης κινδύνων. Ορισμένοι είναι παλαιοί πόλεμοι, άλλοι είναι χωρίς προηγούμενο, «ανάμεσα στην τεχνολογική αιχμή και την βάρβαρη απλοϊκότητα».

Επόμενα βήματα όπως μεταδίδει ο διευθυντής σύνταξης του navalnews.com είναι η κοινοβουλευτική συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου γαλλική εξοπλιστική αντεπίθεση που αναβιώνει ημέρες από την εξοπλιστική και αμυντική κινητικότητα των ευρωπαϊκών χωρών κατά τη περίοδο του Ψυχρού πολέμου. Υπενθυμίζει επίσης πως η Γαλλία ενεργεί αποφασιστικά προκειμένου να καταστεί ο κυρίαρχος γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός παίκτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιστώντας την χώρα – ηγέτιδα στο ευρωπαϊκό αμυντικό και διπλωματικό οικοδόμημα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται πως αφυπνίζει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν αφεθεί έρμαια των αστυνομικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή και όχι της διεξαγωγής πολεμικής επιχειρήσεων υψηλής έντασης και συμβατικής μορφής στη γηραιά ήπειρο.

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: