ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

ΤΙ ΣΥΜΒΑΊΝΕΙ ΤΡΙΓΎΡΩ ΌΣΟ ΕΣΥ ΑΚΌΜΑ ΧΑΖΕΥΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΑ "ΌΛΑ ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΝΘΗΡΑ" ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΣΥΜΒΑIΝΕΙ ΤΡΙΓΎΡΩ OΣΟ ΕΣΥ ΑΚOΜΑ ΧΑΖΕΥΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΑ "ΌΛΑ ΚΑΛA OΛΑ ΑΝΘΗΡΑ" ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤAΚΗ

♦️Πρώτον: Μία από τις βασικές κρυμμένες από τα ΜΜΕ ειδήσεις από του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας είναι όταν ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ αλ Τζαντάν, σε ένα πάνελ με θέμα «Ο Μετασχηματισμός της Σαουδικής Αραβίας», κατέστησε σαφές ότι το Ριάντ «θα εξετάσει το ενδεχόμενο συναλλαγών σε νομίσματα εκτός από το δολάριο ΗΠΑ». Ήδη έχει προηγηθεί η συμφωνία με την Κίνα που σκοπεύει να απορροφά (έναντι γουαν) την πλειοψηφία της Σαουδικής παραγωγής υδρογονανθρακων για τα επόμενα 27 χρόνια.
(Εδώ έπαιξε, αντ αυτών, η τιμή που πουλούσε ένας συμπατριώτης μας το σουβλάκι σε μια καντίνα που έστησε μέσα στα χιόνια) 
 
♦️Δεύτερον: Οι κεντρικές τράπεζες του Ιράν και της Ρωσίας μελετούν την υιοθέτηση ενός «σταθερού νομίσματος» (ψηφιακό stable coin) για τους διακανονισμό του εξωτερικού εμπορίου τους, που θα αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ, το ρούβλι και το ριάλ. Το πλήθος των κρυπτονομισμάτων είναι ήδη στα όπλα που ήδη χρησιμοποιούν και οι δύο αυτές χώρες για να παρακάμψουν τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος τους, εξετάζοντας τώρα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) που υποστηρίζεται από χρυσό για το εμπόριο που θα είναι στην πραγματικότητα αδιαπέραστο από το οπλισμένο δολάριο ΗΠΑ.
 
Αυτό γίνεται ιδιαίτερα επιτακτικό λόγω της αύξησης και του διασυνοριακου τους εμπορίου μέσω της ζώνης του Αστραχαν και του Διεθνή Διάδρομου Μεταφορών Βορρά Νότου (INTSC), που παρακάμπτει και το Σουέζ, και διακινείται το Ρώσο-Ινδικό εμπόριο (ενέργεια και πρώτες ύλες διατροφής κυρίως).
 
♦️Τρίτον: Η Νότια Αφρική κατέχει τη φετινή εκ περιτροπής προεδρία των BRICS. Και φέτος θα σηματοδοτήσει την έναρξη της επέκτασης των BRICS+, με υποψηφίους από την Αλγερία, το Ιράν και την Αργεντινή έως την Τουρκία (τελειώνοντας έτσι τα όποια όνειρα που την θέλουν στην Δύση), τη Σαουδική Αραβία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
 
Η Νοτιοαφρικανα υπουργός Εξωτερικών Naledi Pandor επιβεβαίωσε στο Νταβός ότι οι BRICS θέλουν να βρουν έναν τρόπο να παρακάμψουν το δολάριο ΗΠΑ και έτσι να δημιουργήσουν «ένα δικαιότερο σύστημα πληρωμών που δεν θα στρέφει τον πλούτο μόνο προς τις πλουσιότερες χώρες»
 
♦️Τέταρτον: Ξεκίνησαν οι συνομιλίες ανάμεσα στις αριστερές κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Βραζιλίας για την προετοιμασία της συνόδου των χωρών της Λατινικής Αμερικής για την προετοιμασία του sur, του κοινού ψηφιακού τους νομίσματος που θα τους αποδεσμεύει από το δολάριο στις διεθνείς τους συναλλαγές αλλά και από τον βρόγχο του ΔΝΤ.
 
♦️Πέμπτο : παρ όλα αυτά, στο φετινό Νταβός συζητούσαν αν ακόμα είναι σε ισχύ η παγκοσμιοποίηση ή πως θα πρέπει να ονομάσουν την επόμενη παγκόσμια οικονομική και εμπορική αρχιτεκτονική που προκύπτει από τον κατακερματισμό της σε ζώνες "φιλικών χωρών". Ανάλογα πρέπει τώρα, σου λέει, να προσαρμοστεί και όλο το παγκόσμιο εμπόριο, οι εφοδιαστικές αλυσίδες και τα συστήματα παραγωγής, που τώρα θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα πρωτόγνωρο "περιφερειασμό" (regionalism), με το δολλαριο στον ρόλο του τέως παγκόσμιου απιθετικού νομίσματος-μεσου διεθνών συναλλαγών. Η μήπως έκπτωτου;; Γίνονται ακόμα έρευνες επί αυτού...
 
✔️Τι θα το αντικαταστήσει;;
 
Εδώ και χρόνια, ο Yaroslav Lissovolik, επικεφαλής του αναλυτικού τμήματος των εταιρικών και επενδυτικών επιχειρήσεων της ρωσικής Sberbank, είναι υπέρμαχος της στενότερης ενοποίησης των BRICS και της υιοθέτησης ενός αποθεματικού νομίσματος των BRICS .
 
Το Lissovolik μας υπενθυμίζει ότι η πρώτη πρόταση «για τη δημιουργία ενός νέου αποθεματικού νομίσματος με βάση ένα καλάθι νομισμάτων των χωρών BRICS διατυπώθηκε από το Valdai Club το 2018» (ή αλήθεια είναι ότι πρώτο διατυπώθηκε από τον Κινέζο Κεντρικό Τραπεζίτη το 2016 επί της πλατφόρμας BRICS, που πρωτοεμφανιστηκε ως σχέδιο το 2003 από την περιβόητη Goldman Sachs) 
 
✔️Είστε έτοιμοι για το R5;
 
Η αρχική ιδέα περιστράφηκε γύρω από ένα καλάθι νομισμάτων παρόμοιο με το μοντέλο των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR) που υπάρχουν σήμερα στο ΔΝΤ, και που θα αποτελείται από τα εθνικά νομίσματα των μελών της BRICS – και στη συνέχεια, και άλλα νομίσματα του διευρυμένου κύκλου BRICS+.
 
Ο Lissovolik εξηγεί ότι η επιλογή των εθνικών νομισμάτων των BRICS είχε νόημα επειδή «αυτά ήταν από τα νομίσματα με τη μεγαλύτερη ρευστότητα στις αναδυόμενες αγορές. Το όνομα για το νέο αποθεματικό νόμισμα — R5 ή R5+ — βασίστηκε στα πρώτα γράμματα των νομισμάτων BRICS που όλα ξεκινούν με το γράμμα R (ρεαλ, ρούβλι, ρουπία, ρενμίνμπι(γουαν), ραντ).
 
Έτσι, οι BRICS έχουν ήδη μια πλατφόρμα για τις εις βάθος συζητήσεις τους το 2023. Όπως σημειώνει ο Lissovolik, «μακροπρόθεσμα, το νόμισμα R5 των BRICS θα μπορούσε να αρχίσει να εκτελεί το ρόλο των διακανονισμών/πληρωμών καθώς και της αποθήκευσης αξίας/αποθεμάτων για το κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς».
 
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κινεζικό γουάν θα είναι εξ αρχής εξέχον, εκμεταλλευόμενο το «ήδη προηγμένο αποθεματικό του».
 
Οι πιθανοί υποψήφιοι που θα μπορούσαν να γίνουν μέρος του καλαθιού συναλλάγματος R5+ περιλαμβάνουν το δολάριο Σιγκαπούρης και το ντιρχάμ των ΗΑΕ, ενώ διακαής πόθος των τουρκικών ελίτ, ως φαίνεται, είναι και η συμμετοχή και της τουρκικής λίρας (με υποστήριξη τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, που έχουν βάλει στο μάτι). 
 
Αρκετά διπλωματικά, ο Lissovolik υποστηρίζει ότι «το έργο R5 μπορεί έτσι να γίνει μια από τις πιο σημαντικές συνεισφορές των αναδυόμενων αγορών στην οικοδόμηση ενός πιο ασφαλούς διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος».
 
Το έργο R5 ή R5+ διασταυρώνεται με αυτό που σχεδιάζεται στην Eurasia Economic Union (EAEU) , με επικεφαλής τον Υπουργό Μακροοικονομικών της Οικονομικής Επιτροπής Ευρασίας, Sergey Glazyev.
 
✔️Ένα νέο χρυσό πρότυπο
 
Στο Golden Ruble 3.0 , την πιο πρόσφατη εργασία του, ο Glazyev κάνει μια άμεση αναφορά σε δύο μέχρι τώρα διαβόητες εκθέσεις του στρατηγικού αναλυτή της Credit Suisse Zoltan Pozsar, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και της Federal Reserve της Νέας Υόρκης: War and Commodity Ecumbrance (27 Δεκέμβριου 23) και War and Currency Statecraft (29 Δεκεμβρίου 23).
 
Ο Pozsar είναι ένθερμος υποστηρικτής ενός Bretton Woods III - μια ιδέα που έχει λάβει τεράστια έλξη στο πλήθος που είναι σκεπτικιστικό για τη Fed και τις πολιτικές συνεχούς διόγκωση του δημοσίου Αμερικανικού χρέους, για να διατηρηθεί η πλασματική ρευστότητα που για να μην οδηγηθούν όλες τις "φούσκες" της νεοφιλελέ τέως παγκοσμιοποίησης (παράγωγα, real estate, χρηματιστήριο, funds κλπ) σε πλήρη κατάρρευση.
 
Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι ότι ο Αμερικανός Pozsar παραθέτει τώρα απευθείας αναφορές τον Ρώσο Glazyev και το αντίστροφο, υπονοώντας μια συναρπαστική σύγκλιση των ιδεών τους. Ας ξεκινήσουμε με την έμφαση που δίνει ο Glazyev στη σημασία του χρυσού. Σημειώνει την τρέχουσα συσσώρευση μετρητών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στους λογαριασμούς των Ρώσων εξαγωγέων σε «μαλακά» νομίσματα στις τράπεζες των κύριων ξένων οικονομικών εταίρων της Ρωσίας: χώρες της EAEU, Κίνα, Ινδία, Ιράν, Τουρκία και ΗΑΕ.
 
Στη συνέχεια, εξηγεί πώς ο χρυσός μπορεί να είναι ένα μοναδικό εργαλείο για την καταπολέμηση των δυτικών κυρώσεων, εάν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των τροφίμων και των λιπασμάτων, των μετάλλων και των στερεών ορυκτών επανυπολογιστούν:
 
«Ο καθορισμός της τιμής του πετρελαίου σε χρυσό στα επίπεδα των 2 βαρελιών πετρελαίου ανά 1 γραμμάριο χρυσού, θα δώσει μια δεύτερη αύξηση στην τιμή του χρυσού σε δολάρια, όπως υπολόγισε ο "στρατηγός της Credit Suisse Zoltan Pozsar. Αυτό θα ήταν μια επαρκής απάντηση στα «ανώτατα όρια τιμών» που εισήγαγε η Δύση – ένα είδος «δαπέδου», μια σταθερή βάση. Η ένας άλλος έμμεσος τρόπος σύνδεσης της αξίας ενός νομίσματος με την ενέργεια
 
Στη συνέχεια, ο Glazyev χαράσσει το δρόμο προς το Gold Ruble 3.0.
 
🛑Ο πρώτος κανόνας χρυσού ασκήθηκε από τους Ρότσιλντ τον 19ο αιώνα, γεγονός που «τους έδωσε την ευκαιρία να υποτάξουν την ηπειρωτική Ευρώπη στο βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω δανείων χρυσού». Το Golden Ruble 1.0, γράφει ο Glazyev, «παρείχε τη διαδικασία της καπιταλιστικής συσσώρευσης».
 
🛑Το Golden Ruble 2.0, μετά το Bretton Woods, «εξασφάλισε μια ταχεία οικονομική ανάκαμψη μετά τον πόλεμο». Αλλά τότε ο «μεταρρυθμιστής Χρουστσόφ ακύρωσε την δέσμευση του ρουβλίου με τον χρυσό, πραγματοποιώντας νομισματική μεταρρύθμιση το 1961 με την πραγματική υποτίμηση του ρουβλίου κατά 2,5 φορές, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για τον μετέπειτα μετασχηματισμό της χώρας [Ρωσίας] σε «παράρτημα πρώτης ύλης του δυτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος».
 
♦️Αυτό που προτείνει τώρα ο Γκλάζιεφ είναι η Ρωσία να ενισχύσει την εξόρυξη χρυσού έως και στο 3 τοις εκατό του ΑΕΠ: τη βάση για ταχεία ανάπτυξη ολόκληρου του τομέα των εμπορευμάτων (30 τοις εκατό του ρωσικού ΑΕΠ). Με τη χώρα να γίνεται παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή χρυσού, αποκτά «ένα ισχυρό ρούβλι, έναν ισχυρό προϋπολογισμό και μια ισχυρή οικονομία».
 
✔️Όλα τα αυγά Global South σε ένα καλάθι;;
 
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο των συζητήσεων της EAEU, ο Sergei Glazyev φαίνεται να σχεδιάζει ένα νέο νόμισμα όχι μόνο βασισμένο στον χρυσό, αλλά εν μέρει βασισμένο και στα ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ πετρελαίου και φυσικού αερίου των συμμετεχουσών χωρών, ενώ για το "καλάθι" του φλερτάρουν και άλλες πρώτες ύλες όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, η σόγια, το νερό (!) και κάποια κρίσιμα μέταλλα για τις τεχνολογίες των ΑΠΕ (χαλκός, νικέλιο λιθιο, κοβαλτιο, σπάνιες γαίες κλπ). 
 
Το Pozsar φαίνεται να το θεωρεί αυτό δυνητικά πληθωριστικό: θα μπορούσε να συμβεί εάν οδηγήσει σε κάποιες υπερβολές, δεδομένου ότι το νέο νόμισμα θα συνδεόταν με μια τόσο μεγάλη βάση αξιών που σήμερα η τιμή τους διαμορφώνεται κυρίως από τα χρηματιστηριακά παίγνια.
 
Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, και ανεξάρτητα στο που θα καταλήξει η επιστημονική διαμάχη Pozsar-Glazyev, οι τραπεζικές πηγές της Νέας Υόρκης παραδέχονται ότι το δολάριο ΗΠΑ θα «εξαφανιστεί, δεδομένου ότι είναι ένα νόμισμα χωρίς αξία, εάν ο Sergey Glazyev συνδέσει το νέο νόμισμα με τον χρυσό". Ο λόγος είναι ότι το σύστημα του Bretton Woods δεν έχει πλέον χρυσή βάση και δεν έχει εγγενή αξία, όπως το κρυπτονόμισμα FTX. Το σχέδιο του Σεργκέι που συνδέει επίσης το νόμισμα με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο φαίνεται να είναι ο νικητής».
 
Οπότε στην πραγματικότητα ο Glazyev μπορεί να δημιουργεί ολόκληρη τη νομισματική δομή για αυτό που ο Pozsar αποκάλεσε, το «G7 της Ανατολής»: τα σημερινά 5 BRICS συν τα επόμενα 2 που θα είναι τα πρώτα νέα μέλη του BRICS+.
 
Τόσο ο Glazyev όσο και ο Pozsar γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι όταν δημιουργήθηκε το Bretton Woods, οι ΗΠΑ κατείχαν το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας και έλεγχαν το μισό παγκόσμιο ΑΕΠ. Αυτή ήταν η βάση για να αναλάβουν οι ΗΠΑ ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
 
Τώρα τυχαίνει να έχει στην κατοχή της η Ρωσική και Κινεζική Τράπεζα τα 2/3 από τα 17.500 τόνους χρυσού που υπάρχουν στον πλανήτη με μορφή πλακών!
 
Τώρα τεράστιες περιοχές του μη δυτικού κόσμου δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον Glazyev και την ώθηση προς ένα νέο νόμισμα εκτός του δολαρίου ΗΠΑ, πλήρες με ένα νέο πρότυπο χρυσού που με τον καιρό θα αντικαταστήσει πλήρως το δολάριο ΗΠΑ. Ο Pozsar κατάλαβε πλήρως πώς ο Glazyev επιδιώκει μια φόρμουλα που περιλαμβάνει ένα καλάθι νομισμάτων (όπως πρότεινε ο Lissovolik). Περιγράφει τις βιομηχανικές προεκτάσεις αυτής της σύνθεσης ως εξής:
 
«Δεδομένου ότι όπως είπαμε μόλις η Ρωσία, το Ιράν και η Βενεζουέλα αντιπροσωπεύουν περίπου το 40 τοις εκατό των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο, και καθένα από αυτά πωλεί επί του παρόντος πετρέλαιο στην Κίνα για ρενμίνμπι με μεγάλη έκπτωση, βρίσκουμε την απόφαση της BASF να μειώσει οριστικά το μέγεθος της. Οι δραστηριότητες στο κύριο εργοστάσιό της στο Ludwigshafen και αντ' αυτού μετατόπισε τις χημικές της δραστηριότητες στην Κίνα υποκινούνταν από το γεγονός ότι η Κίνα εξασφαλίζει ενέργεια με εκπτώσεις και όχι με προσαυξήσεις όπως η Ευρώπη».
 
✔️Ο αγώνας για την αντικατάσταση του δολαρίου
 
Ένα βασικό στοιχείο είναι ότι οι μεγάλες βιομηχανίες έντασης ενέργειας πρόκειται να μετακινηθούν απο την ΕΕ στην Κίνα ή τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο έχει γίνει μεγάλος εξαγωγέας ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη, ενώ η Ινδία έχει γίνει μεγάλος εξαγωγέας ρωσικού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων όπως το ντίζελ – επίσης προς στην Ευρώπη. Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία –μέλη των BRICS– αγοράζουν κάτω από την τιμή της αγοράς από το άλλο μέλος των BRICS τη Ρωσία και μεταπωλούν στην Ευρώπη με μεγάλο κέρδος. Κυρώσεις; Ποιες κυρώσεις;
 
Εν τω μεταξύ, η κούρσα για τη δημιουργία του νέου καλαθιού νομισμάτων για μια νέα νομισματική μονάδα βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτός ο εξ αποστάσεως διάλογος μεταξύ Glazyev και Pozsar θα γίνει ακόμη πιο συναρπαστικός, καθώς ο Glazyev θα προσπαθήσει να βρει μια λύση σε αυτό που δήλωσε ο Pozsar: η αξιοποίηση των φυσικών πόρων για τη δημιουργία του νέου νομίσματος θα μπορούσε να είναι πληθωριστική εάν αυξηθεί επίσης η προσφορά χρήματος γρήγορα.
 
Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς η Ουκρανία –ένα τεράστιο χάσμα σε μια κρίσιμη διασταύρωση του Νέου Δρόμου του Μεταξιού που μπλοκάρει την Ευρώπη από τη Ρωσία/Κίνα– αργά αλλά σταθερά εξαφανίζεται σε ένα μαύρο κενό. Η Αμερικανική Αυτοκρατορία μπορεί να έχει καταβροχθίσει την Ευρώπη προς το παρόν, αλλά αυτό που έχει πραγματικά σημασία από γεωοικονομική άποψη, είναι το αν, πότε και πώς η απόλυτη πλειοψηφία του Παγκόσμιου Νότου θα αποφασίσει να δεσμευτεί στο μπλοκ υπό την ηγεσία Ρωσίας/Κίνας ή στα επί μέρους περιφερειακά νομισματικά συστήματα που αναδύονται γρήγορα. 
 
"Η οικονομική κυριαρχία του BRICS+ δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από 7 χρόνια – όποιες τοξικότητες και αν επινοηθεί από αυτό το μεγάλο, δυσλειτουργικό πυρηνικό κράτος απατεώνων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού", είναι το μότο-πεποίθηση όσων σχεδιάζουν πάλι ερήμην των κοινωνιών για λογαριασμό κάποιων τοπικών ελίτ, και μιας χούφτα τραπεζών. 
 
Όμως οι κλασικοί απατεώνες της Δύσης και οι νεο-αναδειόμενοι στην Ανατολή στα χνάρια των προηγούμενων λαθών τους, που δημιουργούν τώρα συνθήκες και προϋποθέσεις άνθησης του κρατικού μαυραγοριτισμού, συνεχίζουν να αγνοούν επιδεικτικά τον κύριο παράγοντα διαμόρφωσης των όρων και των κανόνων (και των νομισματικών) του Παγκόσμιου Εμπορίου :
 
Το 2030 το 60% των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών χονδρικής και λιανικής θα διενεργούνται μέσω του Ίντερνετ. Όποιος αυτό το αγνοήσει, θα βρεθεί στην πλευρά των μεγάλων χαμένων στους νομισματικό πολέμους του 21ου αιώνα, που ήδη ξεκίνησαν περί την Ουκρανία .
 
Όπως το είχε πει ο "Μεγάλος Τιμονιέρης", ζούμε μια μεγάλη ανακατοσούρα. Υπέροχη κατάσταση!
Το μέγα ερώτημα είναι "για ποιον";;
 
Σχετικό ΕΔΩ , και ΕΔΩ .
 
Τεκμηρίωσης συνέχεια ΕΔΩ

Αν εσείς οι απλοί και ταπεινοί άνθρωποι ίσως καταλάβατε ότι με τις λίγες οικονομίες σας πρέπει να  αγοράσετε χρυσό. Τότε καταλάβατε λάθος όπως και ο Sergei που συνεχίζει να σχεδιάζει νομισματοπιστωτικα συστήματα με παλιούς ή ελλιπείς ορισμούς στο μυαλό του. Καμία σχέση δεν πρόκειται να ξανά-παίξει ανάμεσα στον χρυσό και τον τρόπο που θα παράγεται το χρήμα!

2 σχόλια:

ΗΛΊΟΥ ΑΛΚΗ είπε...

"όσο η Κίνα όσο και η Ινδία –μέλη των BRICS– αγοράζουν κάτω από την τιμή της αγοράς από το άλλο μέλος των BRICS τη Ρωσία και μεταπωλούν στην Ευρώπη με μεγάλο κέρδος. Κυρώσεις; Ποιες κυρώσεις;"


https://www.voltairenet.org/article218664.html

Ανώνυμος είπε...

Μήπως εκτός των γερμανικών χρεών πρέπει να ζητήσουμε κια το χροσό από την Αγγλία;;;;
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ