ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Το 2022 σε υπηρεσία το τουρκικό εγχώριο ναυτικό πυροβόλο των 3 ιντσών

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Εάν δεν είναι αντίγραφο του oto melara compact, πρόκειται για μεγάλη πρόοδο της Τουρκίας. Εάν είναι, όπως δείχνουν τα χαρακτηριστικά του, δεν πρέπει η Ιταλία να αντιδράσει;; Εκ πρώτης όψεως, η υπόθεση ότι πρόκειται για αντιγραφή φαίνεται έγκυρη... ! Ωστόσο, η όποια αντίδραση δεν είναι τόσο απλή: πριν από λίγο καιρό ο Oto Melara είχε κάνει μήνυση στη Hyundai για τον ίδιο λόγο. Αλλά απ' όσο ξέρω, χωρίς αποτέλεσμα. Αν το πυροβόλο παραμείνει σε παραγωγή μόνο για εντός Τουρκίας σκάφη είναι δύσκολο να αποδειχθεί η αντιγραφή. Στις εξαγωγές θα υπάρξει το πρόβλημα.


Η τουρκική βιομηχανία όπλων και πυρομαχικών ΜΚΕ (Makine Kimya Endüstri) ανακοίνωσε την επιτυχημένη ολοκλήρωση των δοκιμών με πραγματικά πυρά του νέου της εγχώριας ανάπτυξης ναυτικού πυροβόλου των 76 mm που πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο βολής Karapinar της επαρχίας Ικονίου. Παρών κατά τις βολές του εγχώριου πυροβόλου των 76mm ήταν ο ίδιος ο υπουργός Αμύνης, Hulusi Akar, μαζί με όλη την κλίμακα της ιεραρχίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μιλώντας μετά την δοκιμή, ο κ. Akar έδωσε έμφαση στις δυσκολίες που συνάντησε η προμήθεια όπλων και υποσυστημάτων στο παρελθόν.

“Για εμάς δεν αποτελεί απλά μια επιλογή η ανάπτυξη εθνικών και εγχωρίων οπλικών συστημάτων, είναι αναγκαιότητα. Ακόμα και τώρα, κάποιες ανάγκες μας αναβάλλονται, μένουν ακάλυπτες και η ανάπτυξή τους μένει σημαντικά πίσω, είτε ολοκληρωτικά είτε σε τίθεται εν αμφιοβόλω, εξαιτίας υλικών και υποσυστημάτων που αδυνατούμε να προμηθευτούμε από φιλικές και συμμαχικές χώρες. Ως αποτέλεσμα, αντιμετωπίζουμε μεγάλους περιορισμούς”, δήλωσε ο Hulusi Akar.


Το πυροβόλο των 76 mm/62 διαμετρημάτων θα τεθεί σε υπηρεσία με τις τουρκικές Ε΄νοπλες Δυνάμεις τον Φεβρουάριο του 2022 αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών εν πλω, πρόσθεσε ο κ. Akar που δεν παρέλειψε να επαινέσει την εταιρεία ΜΚΕ για την βελτίωση της αποδοτικότητάς της. Η ΜΚΕ ξεκίνησε σαν κρατικός οργανισμός στενά συνδεδεμένη με το υπουργείο Αμύνης της Τουρκίας δρώντας ως κρατικός παραγωγός όπλων και πυρομαχικών για να ολοκληρώσει έναν δομικό και νομικό μετασχηματισμό τους τελευταίους μήνες. Το νέο σχήμα την αποδεσμεύει σε πολλά επιτρέποντάς της να αναλάβει μεγαλύτερες πρωτοβουλίες που θα έχουν επιπτώσεις στην απόδοσή της και στα μελλοντικά της προγράμματα.

Δεν ανακοινώθηκε ποιό πολεμικό πλοίο του τουρκικού ναυτικού (TDK) θα εξοπλιστεί με το πρωτότυπο του νέου πυροβόλου, ωστόσο τον Νοέμβριο του 2021 ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΕ, Yasin Akdere, είχε δηλώσει πως το πλοίο που θα τοποθετηθεί το πυροβόλο θα είναι εξοπλισμένο με το εγχώριας ανάπτυξης σύστημα διεύθυνσης μάχης (GENESIS/ADVENT). Η λεπτομέρεια αυτή μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως το πλοίο θα είναι πιθανότατα μια κορβέτα κλάσης “Ada” του προγράμματος MILGEM ή κάποια αναβαθμισμένη αμερικανική φρεγάτα “Oliver Hazard Perry” (G-class).

Πρόγραμμα Εθνικού Ναυτικού Πυροβόλου
Το πρόγραμμα εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής ενός “εθνικού πυροβόλου” για το Τουρκικό Ναυτικό και για εξαγωγές ανακοινώθηκε για ρπώτη φορά επίσημα κατά τη διάρκεια της έκθεσης IDEF-2021 που έγινε στην Κωνσταντινούπολη τον Αύγουστο του 2021. Το πρόγραμμα, ασφαλώς, είχε εκκινήσει πολύ νωρίτερα. Ο διευθυντής της ΜΚΕ, Yasin Akdere, αποκάλυψε κάποιες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα εγχώριας ανάπτυξης στη διάρκεια ενός διαδικτυακής εκδήλωσης της αμυντικής βιομηχανίας που χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό SAHA Istanbul για την Άμυνα και το Διάστημαστα τέλη Ιουνίου.

“Η έρευνα και η ανάπτυξη (του συστήματος) πήρε 12 μήνες για να ολοκληρωθεί. Οι υπάρχοντες (ξένοι) οίκοι κατασκευής ναυτικών πυροβόλων ζητούσαν 8,2 εκατομμύρια Ευρώ αλλά όλο το κόστος ανάπυξης και κατασκευής του εγχωρίου συστήματος ανήλθε περίπου σε 4,7 εκατομμύρια Ευρώ”.

Yasin Akdere, General Manager της MKE

Η MKE είναι ο κύριος κατασκευαστής του προγράμματος ανάπτυξης. Στην τελευταία συμμετείχαν ως υποκατασκευαστές τρεις ακόμα εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον, για να περικοπεί το κόστος του προγράμματος στο μισό, η MKE ισχυρίζεται πως ένα ιδιαίτερο υλικόεπικάλυψης τοποθετήθηκε στην κάννη του πυροβόλου που θα αυξήσει σημαντικά τον κύξκλο ζωής του. Το εγχώριο ναυτικό πυροβόλο των 76 mm, ξεχωρίζει ακόμα, σύμφωνα με την εταιρεία κατασκευής του, με στοιχεία όπως την ικανότητα βολής μιας ευρείας γκάμας πυρομαχικών από την ιταλική έκδοση του Oto Melara (της οποίας το τουρκικό σχέδιο είναι πλασμένο κατ’εικόνα και μάλλον και καθ’όμοίωσιν) και την ηλεκτρο-μηχανική του δομή που επιτρέπει τον ψηφιακό του έλεγχο.

Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις δίνουν μεγάλη σημασία στην εγχώρια παραγωγή ναυτικών πυροβόλων των 76 mm καθότι αυτά αποτελεούν τον βασικό οπλισμό 32 εν ενετγεία πολεμικών πλοίων του, μεταξύ αυτών των φρεγατών G-class που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του στόλου τους, των κορβετών κλάσης ADA και των Ταχέων Πυραλοφόρων Σκαφών. Η ανάπτυξη των ναυτικών πυροβόλων των 76 mm θα προσδώσει μεγάλες ευκαιρίες για εξαγωγές για την Τουρκία, που παρουσιάζει μια ιδιαίτερη άνθιση τελευταία σε ναυτικές πλατφόρμες προς τρίτες χώρες και προωθεί όλο και μεγαλύτερα σχέδια ναυτικών μονάδων. Η Τουρκία ναυπηγεί τη σειρά κορβετών MILGEM για τα ναυτικά του Πακιστάν και της Ουκρανίας και ως αποτέλεσμα, μετά και την επιτυχία των βλητικών δοκιμών, παρουσιάζει το πελονέκτημα να πουλήσει και το ναυτικό πυροβόλο στις χώρες αυτές.

Βολή πυροβόλου Oto Melara των 76 mm της τουρκικής φρεγάτας TCG Gokceada κλάσης O.H. Perry (φωτογραφία: ΝΑΤΟ, SNMG-2)

Χαρακτηριστικά Ναυτικού Πυροβόλου των 76 mm της ΜΚΕ:

• Βαληνεκές: 16 χλμ.

• Διαστάσεις κάννης: διαμέτρημα 76 mm, μήκος κάννης 4.700 mm

• Υδρόψυκτη κάννη

• Ρυθμός βολής: 80 βλήμ. το λεπτό (μέγιστος)

• Βάρος (κενό): 7,5 τόνοι

• Βάρος (μέγιστο): 8,5 τόνοι

• Αναχορηγία: 70 βλήματα

 

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: