ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Να με τι θα αρχίσουμε ν' ασχολούμαστε τώρα...

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Να με τι θα αρχίσουμε ν' ασχολούμαστε τώρα...

Ο Μπόρις Τζόνσον ρωτήθηκε για το αν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον γενέθλιο τόπο τους, με αφορμή και την προσωπική έκκληση για επανένωσή τους που του έχει απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω συνέντευξης στην εφημερίδα Observer. Ο Βρετανός πρωθυπουργός απαντά με κάθετο τρόπο, λέγοντας ότι αυτά έχουν αποκτηθεί νομίμως από την χώρα του. Συγκεκριμένα, ως προς το ζήτημα αυτό σημειώνει τα εξής:

 ''Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού - και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη - για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου, από τότε που (σ.σ.: τα Γλυπτά) περιήλθαν στην κατοχή τους''.

Όσο θα λάβουμε τις πολεμικές αποζημιώσεις θα πάρουμε πίσω και τα γλυπτά.... Κορόϊδο Ρωμιέ...

2 σχόλια:

Μπάμπης είπε...

Για ένα πράγμα είμαι σίγουρος.Αν
έχει ζητήσει τα μάρμαρα να έρθουν πίσω,το κάνει για να τα
ξεπουλήσει όλα μαζί.

ΑΡΡ. είπε...


Και φυσικά τα Ελγίνεια (γλυπτά και όχι απλά ακατέργαστα μάρμαρα)
νομίμως απεκτήθησαν δι' οθωμανικού λαδώματος. (Άλλωστε ουνοξαδέλφια
κοινής ασιατικής κοπής και προελεύσεως είστε και με τους τουρανομογγόλους Οθωμανούς.) Όπως άλλωστε και τα αμέτρητα λάφυρα των γυφτοΣταυροφόρων
από την άλωσι της Κων/πόλεως (1204), ¨πολεμικώι-ληστρικώι δικαίωι¨ εκλάπησαν.
Λάφυρα δια των οποίων η οικονομικώς ασθμαίνουσα και επαιτούσα μέχρι τότε Ευρώπη ευρέθη αίφνης έχουσα τραπεζικόν σύστημα και κόπτουσα εθνικά νομίσματα.(Ενετικόν Δουκάτον, Φλωρεντιανό Φιορίνι έως και Αυστριακό τάλιρο Μ.Θηρεσίας...)
Ετσι ίνα εξηγούμεθα και μη παρεξηγούεθα.
Αφού ακόμα και ληστευόμενοι οι Έλληνες ευεργέται της ανθρωπότητος διετέλεσαν. Οι δε βάρβαροι, ει και λησταί αυτών, εσαεί ανάπηρον την ψυχήν έχοντες και βάρβαροι μένοντες.