ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Ποιοι “παίζουν” με τους Εβρίτες; Για αύξηση χωρητικότητας του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ επιμένει το υπουργείο Μηταράκη!!!

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Η υπόθεση μου θυμίζει την γνωστή φράση..."άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς".!! Εδώ το ΚΥΤ εκεί το ΚΥΤ που θα μεταφερθεί το ΚΥΤ του Έβρου;; Το πρόβλημα δεν λύθηκε,απλά περιφέρεται σε όλη την ελληνική επικράτεια. 

Κάποιοι όμως φαίνεται ότι “παίζουν” με τους Εβρίτες, οι οποίοι δικαιολογημένα ένοιωσαν ανακούφιση από την συγκεκριμένη θετική εξέλιξη, αλλά την ίδια στιγμή από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, με non paper υποστηρίζουν ότι μπορεί να μην αυξηθεί η δυναμικότητα του ΚΥΤ στο Φυλάκιο, αλλά ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ κατά 240 άτομα. Έτσι, ενώ αυτή την στιγμή η χωρητικότητα του ΚΥΤ είναι 330 άτομα και του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ 370 άτομα, δηλαδή συνολικά 700 άτομα, αν αυξηθεί η χωρητικότητα του τελευταίου κατά 240 άτομα, θα φτάσουμε συνολικά στα 940 άτομα.

Μιλάμε δηλαδή για αύξηση… από την πίσω πόρτα. Όπως χαρακρητιστικά αναφέρεται: “Αύξηση χωρητικότητας στο ΠΡΟΚΕΚΑ κατά 240 θέσεις, πλήρως κλειστού τύπου, για την κράτηση παράτυπων μεταναστών, ώστε να μην κρατούνται στα τμήματα συνοριακής φύλαξης του νομού”
Τι ισχυρίζεται συγκεκριμένα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στις… διαρροές προς τους δημοσιογράφους μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ η κατάπτυστη αρχική απόφαση Μηταράκη;
“Το ΚΥΤ Φυλακίου έχει σήμερα χωρητικότητα 330 ατόμων, ενώ το όμορο ΠΡΟΚΕΚΑ 370 ατόμων. Η συνολική εγκατάσταση εκτείνεται σε περίπου 25 στρέμματα, ενώ συμπεριλαμβάνει χώρους διοίκησης, χώρους για το γραφείο ασύλου και χώρους για την καταγραφή και την ταυτοποίηση.
Στην παρούσα μορφή του λειτουργεί από το 2013, αλλά δομές στην περιοχή προϋπήρχαν από δεκαετίας.
Στόχος του ΚΥΤ/ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου είναι η καταγραφή όσων μπαίνουν από τον Έβρο. Ως σημείο πρώτης υποδοχής αυτονόητα είναι στα σύνορα. Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής, οι διαμένοντες μετακινούνται στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας ή στα διαμερίσματα ΕΣΤΙΑ στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ειδικό τμήμα λειτουργεί για τα ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία παραμένουν μέχρι την ασφαλή μεταφορά τους σε δομές ανηλίκων. Σήμερα όλες οι διαδικασίες εκτελούνται χωρίς χρονικές καθυστερήσεις.
Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο την πρόθεση της να αναβαθμίσει το ΚΥΤ και ακολούθησε μια περίοδος διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία.
 
Σε συνεργασία, τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Μετανάστευσης & Ασύλου ανακοινώνουμε ότι:
• Δεν αλλάζει η εθνική στρατηγική για τον Έβρο & την Θράκη.
• Πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση των ροών, και για αυτό (α) επεκτείνεται και αναβαθμίζεται ο Φράκτης (β) προσλαμβάνονται εκατοντάδες συνοριοφύλακες και (γ) αναβαθμίζεται (αποτρεπτικά για τους λαθροδιακινήτές) το ΚΥΤ Φυλακίου.
• Διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία μόνιμη παραμονή στο ΚΥΤ Φυλακίου, όπως ήδη ισχύει από το 2013.
• Στο ΚΥΤ θα γίνεται μόνο καταγραφή & ταυτοποίηση όσων εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα, με όριο διαμονής τις 24 ημέρες, στις οποίες προβλέπεται στέρηση εξόδου
• Ο χαρακτήρας της δομής θα παραμείνει κλειστή (όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσίας καθώς το διάστημα που θέτει ο νόμος επαρκεί για  την καταγραφή και ταυτοποίηση και την υγειονομική καραντίνα νέων αφίξεων).
• Δεν γίνεται καμία αύξηση χωρητικότητας στο ΚΥΤ.
• Δημιουργία χώρου διαμονής 20 θέσεων, για λόγους καραντίνας.
Αύξηση χωρητικότητας στο ΠΡΟΚΕΚΑ κατά 240 θέσεις, πλήρως κλειστού τύπου, για την κράτηση παράτυπων μεταναστών, ώστε να μην κρατούνται στα τμήματα συνοριακής φύλαξης του νομού 
• Αναβάθμιση εγκαταστάσεων και δημιουργία χώρων που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ως κτίρια διοίκησης και ως κοινόχρηστοι χώροι.
• Δημιουργία μονάδος επεξεργασίας  λυμάτων (βιολογικός καθορισμός)
• Δημιουργία μονάδος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με σκοπό την αποσυμφόρηση των τοπικών μονάδων υγείας.
o Ουσιαστική αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας.
• Ενίσχυση περίφραξης με τοίχο 3 μέτρων.
• Εκπόνηση νέας Μελέτης για τον απαιτούμενο χώρο των υπό αναβάθμιση υποδομών”
Να ξεκαθαριστεί ΑΜΕΣΑ το θέμα, γιατί
αλλιώς είναι ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ των Εβριτών
Τι ισχύει τελικά; Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ΑΜΕΣ είτε από το αρμόδιο υπουργείο είτε από την Κυβέρνηση, γατί διαφορετικά μιλάμε για ΕΜΠΑΙΓΜΟ των Εβριτών.
1) Η συγκεκριμένη παράγραφος χρησιμοποιήθηκε για να μην υπάρξουν αντιδράσεις στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Χίο και ξεσηκωθούν και εκεί μετά την δικαίωση του αγώνα των Εβριτών;
2) Επειδή ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αναβάθμισης του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ που έχει κλείσει εδώ και μήνες και πραγματοποιούνται, αυτές προέβλεπαν να μειωθεί η χωρητικότητα του από τα 370 άτομα στα 240, ώστε να υπάρχει καλύτερη διαχείριση χώρων και κατασκευή βοηθητικών εγκαταστάσεων. Αυτό εννοεί το non paper του υπουργείου Μηταράκη; Σε μια τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει ζήτημα.
3) Αν όμως από την… πίσω πόρτα και μέσω του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ, άσχετα αν μιλάμε για κλειστή δομή, αυξάνεται στα 950 άτομα η συνολική χωρητικότητα της δομής από τα 700 που είναι σήμερα, τότε ανοίγει μια “κερκόπορτα” που είναι άγνωστο που θα οδηγήσει.
4) Μαθαίνουμε ότι η απάντηση που δόθηκε σε μια πρώτη ερώτηση για διευκρινίσεις, ήταν ότι ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και όλοι θα φιλοξενούνται μέσα στα όρια της υπάρχουσας δομής και ότι ο όρος αυτός μπήκε προκειμένου ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ τα χρήματα που θα δοθούν από την Ε.Ε.
5) Ότι και αν ισχύει και συμβαίνει, πρέπει να ξεκαθαριστεί στους Εβρίτες, γιατί κανένας δεν μπορεί να… παίζει παιχνίδια στην πλάτη τους, επειδή δεν μπορεί να αποδεχθεί την ήττα του και ότι τον “άδειασε” ο Πρωθυπουργός.  
Το Evros-news.gr που όλους αυτούς τους μήνες ανέδειξε το σοβαρό αυτό θέμα, ζητάει ΑΜΕΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ και ξεκάθαρες ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ από κυβερνητικές πηγές, για να μην αιωρείται η παραμικρή αμφιβολία. ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: