ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Η ΑΡΧΉ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA ΚΑΙ ΤΩΝ SITES ΟΠΩΣ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΑΡΧΉ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA ΚΑΙ ΤΩΝ SITES ΟΠΩΣ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ 

Χθες η Google αιφνιδίασε τους πάντες :
Σταματάει, λέει, μετά την γενικότερη κατακραυγή, να παρακολουθεί τους χρήστες των υπηρεσιών της για το τι ψάχνουν ή γράφουν. Για να αναλάβουν μετά οι δικοί της αλγόριθμοι (το ίδιο και χειρότεροι με αυτούς του Facebook και των λοιπών υφιστάμενων "Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης" ) να στέλνουν στοχευμενες διαφημίσεις! 

Το πρώτο αποτέλεσμα : Γέμισαν ήδη με απόγνωση και όλα τα sites, αυτά με τις ειδήσεις ή ότι άλλο, που προσπαθούν να επιβιώσουν από το κοκαλάκι των εσόδων της διαφήμισης που τους πετάει η Google, για να της επιτρέπουν να μας παρακολουθεί και εκεί...


Λευκή πετσέτα;; Άλλαξε ο λύκος και έγινε αρνάκι;;

Όχι ακριβώς!
Θα παρακολουθεί τώρα η Google, λέει, μόνο σε ποια ηλεκτρονικά groups συμμετέχουμε, τι γράφουμε στα e-mails και το ποια τραγουδάκια ακούμε στο YouTube. Και έτσι θα βγάζει τα συμπεράσματα που θέλει για να συνεχίζει να μας κατευθύνει πάλι στοχευμένη διαφήμιση.
Κάτι ανάλογο ετοιμάζει και ο Ζουκι για το fb, με στόχο αυτός να το μετατρέψει σε ένα μεγάλο παζάρι, ικανό να ανταγωνιστεί την Amazon, την κινεζική Alibaba, και το ψηφιακό γουαν, το κρατικό κρυπτονόμισμα της Κίνας. Και γι αυτό τον σκοπό, άρχισε να περιορίζει, και θα περιορίσει ακόμα περισσότερο, κάθε τι που μοιάζει με πολιτικό σχόλιο ή κάτι που ενοχλεί τις κυβερνήσεις με τις οποίες μοιράζεται data χρηστών, για να υποστηρίζουν τα δικά του πλάνα για αντάλλαγμα. 

Θυμάστε "το αόρατο χέρι της αγοράς" που μας λέγανε, αυτό που την ρυθμίζει, αν αφεθεί ελεύθερη? Για να μας σπιουνεύει ήταν το ζητούμενο ελεύθερο της χείρας!

Και εμείς τι να κάνουμε;;

Θα ρωτήσεις ίσως, αν δεν έχεις αντιληφθεί πόσο πολύ αυτές οι, φαινομενικά μακριά-από-μας, εξελίξεις επηρεάζουν την καθημερινότητα μας, αλλά και όλο το παγκόσμιο εμπόριο. Και στο τέλος και τον πυρήνα της δημοκρατίας.

Εύλογη η ερώτηση μόνο αν δεν έχεις αντιληφθεί ακόμα ότι κάποια άλλα ΜΚΔ νέας γενιάς, που δεν χρειάζονται να παρακολουθούν τους χρήστες τους για να επιβιώνουν, είναι ήδη "καθ οδόν".
 

Άντε μπας και καταφέρουμε με κανένα τέτοιο made in Greece, για άλλη μια φορά, να ορίσουμε πιο σωστά την σχέση αγοράς και δημοκρατίας. Με την συμμετοχή των πολλών στην διαμόρφωση της. 

Υ.Γ Τώρα κλαίνε όλα τα αλάνια, που θα μείνουνε χαρμάνια...…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: