ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ.
 
Εκείνη την εποχή που ο Κοσκωτάς έδινε 2-3% πανωτόκια (και άλλα τόσα μαύρα στους παροικούντες στις Ιερουσαλήμ), κανένας έγκυρος δημοσιογράφος δεν τόλμησε να ρωτήσει "πόθεν βγαίνουν τα κέρδη και είναι ο τύπος τόσο large" και χρηματοδοτούσε την "ανάπτυξη". Αυτήν της Εκάλης κυρίως, αυτήν την παρακμασμένη που έχει βγει τώρα σχεδόν τζάμπα στο spitogatos.gr. 
 
Μερικές δεκαετίες αργότερα, που το έψαξα, βρήκα ίχνη για μαζική παραγωγή της ΠΥΡΚΑΛ εκείνης της εποχής που δεν προλάβαινε να παράγει οβίδες πυροβολικού και για το Ιράν και για το Ιράκ, που τότε είχαν 10ετη πόλεμο. Μέχρι που η ζήτηση ανάγκασε τους τότε προύχοντες να βάλουν χέρι και στα πολεμικά αποθέματα του Στρατού. Καθόλου τυχαία εκείνη η φωτιά στην Μαλακάσα που έκαιγε με εκρήξεις δυο μέρες, Έσκασαν καμιά δεκαριά, δικαιολογήθηκαν αρκετές χιλιάδες βλήματα από το έλλειμμα, όλα καλά, το σώσαμε.. 
 
Και ο Κοσκωτας τι ρόλο έπαιζε;; Μα τον frontman του τότε διοικητή της Εθνικής, του exman της Σταη, του Στέλιου του Παναγόπουλου, με το όνομα, πρώην πωλητή εγκυκλοπαιδειών, μετά εφοπλιστή, σύμβουλου του Αντρέα (έναντι διάθεσης της συζύγου του) , που είχε οργανώσει τα deals και το financing του κόλπου με τις οβίδες. Ίσως και αρβύλες, το ψάχνω. . Και που για να γλυτώσει ο καψερός, μετά που αποφάσισαν τα Αμερικανά να σταματήσει η μπιζνα και δώσανε τον Κοσκωτά , πήγε και παντρεύτηκε άρον άρον την κόρη του σύμβουλου του Καραμανλή, την Λωρα Μολυβιάτη και βγήκε λευκός από το πλυντηρέξ. Τυπική ιστορία της Εκάλης αυτή, έπαιξε μετά και με άλλους πρωταγωνιστές ίδια και απαράλλακτη, αν δεν με πιστεύεις αγόρασε κανένα Ciao, έτσι για Αλλαγή. 
 
Θα μου πεις βέβαια ότι είχε μια γοητεία η εποχή εκείνη που η Τρεμη δεν ήταν ΚΚΕ για να λέει τις ειδήσεις, η Λιάνα που ήταν Καραμανλικιά, ο Θεοδωρικάκος γραμματέας της ΚΝΕ, ένας Κοσκωτάς να δίνει ολουθε πανωτόκια, η Κάραλη που έκραζε τον Ταπερμαν βλέποντας προφητικά τα επερχόμενα της σημερινής του συγκυβέρνησης με χουντικούς μέσα σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη και εγώ που βαρούσα φάπες στην τηλεόραση μόνο για να μην ανεβοκατεβαίνει η εικόνα της. 
 
Τότε ίσα που μόλις μπαίναμε στην Παγκοσμιοποίηση, τώρα ίσα που βγαίνουμε για να μπούμε στην επόμενη. Δεν μπορείς να περιμένεις το ίδιο και το αυτό Κοινωνικό Συμβόλαιο μιας 3ης Σεπτέμβρη να λύνει τα νέα προβλήματα στα επερχόμενα, ότι μνημόσυνο να θες και να του κάνεις. Χρειαζόμαστε άλλο!
 
Αν αποφασίσουμε ότι δεν θα πάμε πάλι έτσι για τέτοια "ανάπτυξη" καλοφάγωτη και οι δημοσιογράφοι να κάνουν την δουλειά τους κάνοντας τις ερωτήσεις που δεν θέλει ο άλλος να απαντήσει, βρώμικο 89 δεν θα ξανά έχουμε για να δικαιολογούνται οι αστοχίες ενός κοινωνικού συμβολαίου μιας 3ης Σεπτέμβρη! Εκτός αν συνεχίσουμε να έχουμε μπουκώματα με λίστες Πέτσα, χορηγίες από εφοπλιστές για πολιτικές επικίνδυνες και στα εθνικά και την οικονομία και μνημόνια εσωτερικού ή εξωτερικού για να την ορίζει. Ένας είναι ο νεοφιλελευθερισμός, θα έλεγε σήμερα πεισματικά ο Χαρίλαος, αν ζούσε.
 
Δεν αρκούν όμως σήμερα μόνο και οι διακηρύξεις, όσο καλά διατυπωμένες και εμψυχωτικές και να είναι, όταν στο τέλος αναθέτεις εργολαβικά και χωρίς συνεχή έλεγχο "από τα κάτω" στον οποιονδήποτε για να την υλοποιήσει. Αυτό ίσως να το έλεγε και ο Ανδρέας αν ζούσε σήμερα Και θα είχε τότε και αυτός δίκαιο για τον πατερναλιστικό καπιταλισμό που ντύθηκε τώρα Πράσινη Ανάπτυξη για να ψηφιοποιήσει τα πάντα. Για να τα ελέγχει και να μας χειραγωγεί μέσω κάποιων δωρεάν Big Data. Ως Βig Daddy.
 
Μου έχει μείνει από όλα αυτά η συνήθεια να δίνω φάπες στον δέκτη μέχρι να σταθεροποιηθεί η εικόνα. Σχωράτε με γι αυτό όσοι μένουν ακόμα προσκολλημένοι στο παλιό, λες και δεν άλλαξε απολύτως τίποτα από τότε. Μνημόσυνα όμως εγώ δεν κάνω.
 
Καλησπέρες  τρεις του Σεπτέμβρη να κερνάς, λέει ...
 
Τα θυμίζουμε όλα αυτά γιατί άμα  τα ξεχνάμε αυτά, θα ξαναγίνουν . Και πολύ χειρότερα μάλιστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: