ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΝΔΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ BEHIND THE SCENES

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΝΔΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ BEHIND THE SCENES.

Αν αναρωτιέται κανένας γιατί η Ε.Ε. είναι τόσο πλαδαρή και πολιτικά ασθενής, εκτός από την προφανή σωστή απάντηση που σχετίζεται με την πολιτική επικυριαρχία του βλακώδη νεοφιλελευθερισμού που ακόμα την κυβερνά, σκάβοντας βαθύτερα ίσως ανακαλύψει και την γεωπολιτικά κρίσιμη ενεργειακή της εξάρτηση από τις πρωην δυο μεγάλες υπερδυναμεις.
 
Η πολιτική τους για το σήμερα φαίνεται ότι επικυρώθηκε στην σύνοδο της Ζυρίχης "περί αφοπλισμού" του 86 ανάμεσα στον Ρηγκαν και τον Γκορμπατσόφ. Και εδω κρύβεται μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία (πηγη: αρχείο Ιδρυματος Μ. Θάτσερ, που το ψαχούλεψα ιντερνετικά):
 
Ο Γκορμπυ, συνειδητοποιώντας τι έκανε το κόλπο γκρόσο του Νιξον το 71 με τον χρυσο/δολάριο και τι θα γινόταν 5 χρόνια αργότερα, φαίνεται ότι προσπάθησε να κατευνάσει σε εκείνη την σύνοδο το επερχόμενο ξέσκισμα της Σοβιετίας δίνοντας στην Δύση πρόσβαση σε μια απόρρητη Σοβιετική τεχνολογία του 60(!) με την ονομασία TOKAMAK. 
 
Αυτή υπόσχονταν καθαρή ενέργεια από την σύντηξη πυρήνων ατόμων υδρογόνου με την δημιουργία συνθηκών όπως αυτές στην κορώνα του ήλιου (εκατομμύρια βαθμοί Κελσίου σε υπερβολικά ισχυρά μαγνητικά πεδία). Εκεί, ενώνοντας πυρήνες επιτυγχάνεται το όνειρο των αλχημιστών του μεσαίωνα Παράγονται έτσι όλα τα στοιχεία μεγαλύτερων πυρήνων με παραγωγή άφθονης θερμικής ενέργειας χωρίς ραδιενέργεια. Θεωρητικά εφικτή αν μπορεί να ελεγχθεί η σχετική διαδικασία. Της έδωσαν την ονομασία Θερμή Σύντηξη.
 
Κλείστηκε αργότερα η συμφωνία και δημιουργήθηκε το διακρατικό consortium ITER, με έδρα την Μασσαλία και με την ΕΕ να κατέχει (και να πληρώνει) το 46% του κόστους μιας διάταξης που μέχρι σήμερα της έχει κοστίσει πάνω από 20δις € (οι άλλοι εταίροι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία πήραν από 9% πριν από την αποχώρηση του Καναδά).
 
Μέχρι τώρα τα ερευνητικά αποτελέσματα είναι θεωρητικά μεν ενδιαφέροντα αλλά πρακτικά φτωχά:
Η στρατηγική του brutal force για να πέσει το κάστρο/φράγμα του Cοulomb ("τα ομώνυμα απωθούνται") για να επιτευχθεί παραγωγή καθαρής (χωρίς ραδιενέργεια) ενέργειας από σύντηξη πυρήνων υδρογόνου, σκοντάφτει συνέχεια σε τεράστια πρακτικά προβλήματα αντοχής υλικών ή ελέγχου του πλάσματος με μαγνήτες και λεϊζερ! Αποτέλεσμα, κάθε δεκαετία να ανανεώνεται για 20-30 χρόνια η πρόβλεψη ολοκλήρωσης της κατασκευής της πρώτης πειραματικής μονάδας στην Μασσαλία. 
 
Και η ΕΕ συνεχίζει να πληρώνει έτσι πανάκριβα την συνέχιση της ενεργειακής της εξάρτηση, αποστερωντας ταυτόχρονα πολύτιμους πόρους, κυρίως ανθρώπινους, απο άλλες περιοχές έρευνας. Οπως για τις τεχνολογίες του υδρογόνου ως βασικού καύσιμου, για να αντικαταστήσει τις ενώσεις του άνθρακα, όπου είναι πλέον ουραγός. Και τώρα θα επενδύσει, λέει, και μερικά τρισ(!) μόνο σε ΑΠΕ, που από μόνες τους δεν μπορούν να ανάψουν ούτε ένα μπρίκι. Αλλά και σχεδόν τίποτα σε τεχνολογίες πανάρχαιες, όπως αυτές της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, που κυρίως ευθύνονται πλέον για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την κλιματική κρίση. 
 
Άσε τους τοπικούς τους υποτακτικούς που όλα αυτά τα θεωρούν ψιλά γράμματα και λένε πρόθυμα και "εξορύξεις φυσικού αερίου στοπ,, ας τα δώσουμε υποθήκη να ψωνίσουμε ΑΠΕ".
Και συνεχίζει να μοσχοπουλάει έτσι ο Πουτιν και ο θείος Σαμ τα δικά τους αέρια, όπου δεί. Όπως ακριβώς τα συμφώνησαν ο Ρήγκαν με τον Γκορμπατσόφ, ορίζοντας έτσι την έναρξη της προηγούμενης Παγκοσμιοποίησης. Ξέρετε, αυτή που πριν λίγες μέρες κατέρρευσε στο Αφγανιστάν.
Τα ξαναθυμήθηκα όλα αυτά τώρα που βλέπει να ξεμένει η ΕΕ από φυσικό αέριο, αφού πλέον αυτό αγοράζεται πιο ακριβά από την Ασία, που τώρα παίρνει κεφάλι. 
 
Χωρίς να ιδρώνει με όλα αυτά το αφτί στα δογματικά ιερατεία της ακαδημαϊκής κοινότητας για να έχουν λόγο να αναπαράγονται στο διηνεκές, μέσα από τα εκατοντάδες δισ του προγράμματος ΗΟRΙΖΟΝ, που ελάχιστα χειροπιαστό αποτελέσματα έχει αποδώσει. 
 
Αυτούς τους ίδιους που, αν τους ρωτήσεις "πως γίνεται ρε μάστορα να φτάνει το 1.0000.000 βαθμούς η θερμοκρασία στην κορώνα του ήλιου ζεσταινόμενη από κάτω από την επιφάνεια του, που είναι δεν είναι 6.000 βαθμούς?' ή "για πες ρε παλικάρι γιατί σκάνε τα ηφαίστεια λάσπης παράγοντας ραδόνιο, που πριν δεν υπήρχε" ή "γιατί έχουμε παραγωγή βαρέων στοιχείων όταν σκάνε τίποτα μετασχηματιστές της ΔΕΗ", σφυρίζουν κλέφτικα. Επί αυτών, καμία έρευνα...
 
Οι φωνές που λένε "πόρτο αλλιώς μάστορα, έτσι, με brutal force, αλα Αγαμέμνονα, δεν πέφτει το φράγμα/κάστρο του μακαρίτη του Κουλομπ," αντιμετωπίζονται ως περίπου γραφικές. Και έτσι η ζωή συνεχίζεται χωρίς να δίνεται η ευκαιρία σε κάποιον Οδυσσέα να το ρίξει.
 
Όπως είπε ο Αϊνστάιν, η βλακεία είναι η πιο ανίκητη δύναμη σε αυτή την Γη. Ίσως μεγαλύτερη ακόμα και από την δύναμη του Coulomb..

1 σχόλιο:

ΑΡΡ. είπε...



Η βλακεία είναι η τροφός της παράνοιας και το λίκνον της Ύβρεως.

(Ωδάρχης.)