ΤΟ ΔΙΠΟΛΟ ΑΡΜΕΝΙΑΣ - ΙΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ "ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ"
Μετά την ήττα της Αρμενίας στον πόλεμο του 2020 για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με το Αζερμπαϊτζάν, η χώρα απομονώθηκε περισσότερο πολιτικά και οικονομικά.
Λόγω της κακής υποδομής της, η Αρμενία δεν μπορούσε να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας και οι κινεζικές επενδύσεις παρέκαμψαν το Ερεβάν και επικεντρώθηκαν στο Μπακού, ενισχύοντας έτσι τους Αζέρους και την Τουρκική πολιτική στον χώρο του Νότιου Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας..
Αυτό ωφέλησε την Ινδία, καθώς το Ερεβάν προσπάθησε να δημιουργήσει δεσμούς με ανερχόμενες ασιατικές χώρες προκειμένου να διαφοροποιήσει τις οικονομικές και πολιτικές διασυνδέσεις του. Χάρη στην Αρμενική Διασπορά και τις προσπάθειες της αρμενικής κυβέρνησης, ένας ισχυρός πολιτικός δεσμός έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Ερεβάν και του Νέου Δελχί.
Το έμπρακτο αποτέλεσμα αυτών των διμερών σχέσεων ήταν μία συμφωνία προμήθειας σύγχρονων οπλικών συστημάτων ινδικής τεχνολογίας από το Ερεβάν ύψους 245εκ$. Με αυτά η Αρμενία ισοφαρίζει, κάπως, την υπεροπλία των Αζέρων, που στηρίζονται κυρίως σε Τουρκικής κατασκευής πολεμική τεχνολογία και υποστήριξη, η δε Ινδία δοκιμάζει τα δικά της συστήματα σε πραγματικές συνθήκες για να μπει και αυτή με αξιώσεις στο παιχνίδι του νέου κύκλου εξοπλισμών, που φέρνει η νέα πολυπολική μετα-παγκοσμιοποίηση (ΕΔΩ τι αναφέρουν σχετικά Αρμένικες πηγές).
Εκτός από την στρατιωτική και πολιτική φύση των δεσμών Αρμενίας-Ινδίας, υπάρχει όμως κάποιο οικονομικό βάρος που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η Αρμενία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον διεθνή διάδρομο μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC) που υποστηρίζεται από την Ινδία και στον διάδρομο μεταφορών Μαύρης Θάλασσας-Περσικού Κόλπου που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Έτσι η Αρμενία μπορεί να γίνει «στρατηγικά σημαντικός εταίρος για την Ινδία», αφού η Ινδία μπορεί να δημιουργήσει βάσεις και έναν εμπορικό και αμυντικό κόμβο για κοινή παραγωγή και ινδικές εξαγωγές πέραν αυτού. Η Αρμενία, θεωρητικά, βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, και αυτό είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα για την Ινδία. Οι ινδικές βάσεις στην Αρμενία δεν πρέπει να αποτελούν πηγή ανησυχίας για τη Μόσχα, καθώς θα μπορούσαν να φέρουν ασφάλεια και σταθερότητα στον Νότιο Καύκασο. Μια ισχυρή και προορατική Αρμενία θα είναι επωφελής για τη Ρωσία αντί για στρατιωτικό βάρος, καθώς η Μόσχα θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να κολλήσει στην «ουκρανική λάσπη», έχοντας στρέψει προς τα εκεί κυρίως την προσοχή της και τους πόρους που διαθέτει.
Αυτή η εξέλιξη προκαλεί ήδη σοβαρή ανησυχία στην Άγκυρα, που βλέπει να παραμερίζονται ως δευτερεύοντες οι υποδομές Ανατολής -Δύσης προς το Ιράν (αγωγοί αερίου και σιδηρόδρομος) προς όφελος των νέων δρόμων Νότου -Βορρά για το bypass του Σουέζ, που στηρίζει η Ινδία, και δευτερευόντως και το Ιράν. Το τελευταίο ανησυχεί πολύ σοβαρά και για τον ρόλο των Αρζεμπαιζαν-Τουρκιας, που για δικούς τους λόγους θέλουν να εγείρουν το θέμα της Αζερικης μειονότητας στο βορειοδυτικό Ιράν.
Έτσι, αρχίζει να ξεδιπλώνεται σιγά σιγά, αλλά και με σταθερά βήματα, ο "ενδιάμεσος κεντρικός πόλος" IBIS ως διακριτός εντός των BRICS, όπως αναλύθηκε έγκαιρα ΕΔΩ (Το IBIS ως τρίτος πόλος). Όλα πάλι καταλήγουν να εξαρτώνται από την εκλογή Λούλα στην Βραζιλία και ως προς αυτό.
Και εμάς τι μας νοιάζει;; Ίσως να ρωτήσεις.
Εκτός από το προφανές της απάντησης, που σχετίζεται με τις σχέσεις μας με την Τουρκία, τους ιστορικούς δεσμούς και την εδώ αρμενική διασπορά και τις δεκάδες συμφωνίες που έχουν κατά καιρούς υπογραφεί από τις Ελληνικές Αρχές (η περισσότερες χωρίς follow up και συνέχεια...),συν τις άλλοις η Ινδία και η Αρμενία είναι μέλη του δικτύου των "Αρχαίων Πολιτισμών" ,
ως ένα σύγχρονο διπλωματικό forum συνεννόησης για την αντιμετώπιση των
τεράστιων προκλήσεων και κινδύνων, που φέρει η νέα εποχή που ήδη έχουμε
μπει. Σε αυτό, ως χώρα, θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά .
Η μεγάλη παράκαμψη του Σουέζ ΕΔΩ...
Σχετικό και αυτό ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου