ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Πολεμική Αεροπορία: Επιτέλους αποστολή της LoR στις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16 Block 50

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Απ' ότι καταλαβαίνω στη LoR για άλλη μια φορά δεν εμπεριέχονται οι Harpoon, AGM-88E. Maverick λοιπόν με link 16. Παγκόσμια πρωτοτυπία.

Έπειτα από καθυστερήσεις τουλάχιστον τριών ετών απεστάλη από την ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) η επιστολή με την οποία ζητείται επισήμως η αναβάθμιση των μαχητικών F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Το πρόγραμμα είναι ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων και περιλαμβάνει και πακέτο ατρακτιδίων στόχευσης Sniper καθώς και τερματικών διασύνδεσης Link 16. Συνολικά προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός 38 μαχητικών F-16 Block 50 αξιοποιώντας απάρτια από τα F-16 Block 52+ που εκσυγχρονίζονται στο επίπεδο F-16 Block 70 Viper.

Κύριο επιχειρησιακό πλεονέκτημα είναι η πλήρης διασύνδεση των 38 μαχητικών F-16 Block 50 με Link 16 τόσο με το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) όσο και με τον άλλο στόλο των F-16 Block 70 Viper της ΠΑ καθώς και τα νεοαποκτηθέντα Rafale. Όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη η δικτύωση είναι βασικό ζητούμενο για τη ΠΑ. Επιπροσθέτως για μια ακόμη φορά θα τονίσουμε και την αναγκαιότητα αναβάθμισης αντίστοιχης με των F-16 Block 50 και για τα F-16 Block 30 της ΠΑ δεδομένου πως έχουν ορίζοντα επιχειρησιακής εκμετάλλευσης από τη ΠΑ απόρροια δυο διαφορετικών προγραμμάτων δομικής αναβάθμισης των αεροσκαφών.

Περιττό να τονιστεί πως η πολυετής αδράνεια για την μη εγκατάσταση τερματικών Link 16 στα Mirage 2000-5 Mk2 είναι ανεξήγητη δεδομένου πως τα αεροσκάφη είναι εξαιρετικά πολύτιμα και αναγκαία.

Η αναβάθμιση και των F-16 Block 30 σε συνδυασμό με τα F-16 Block 70 Viper, τα F-16 Block 50+ Advanced καθώς και τα Rafale θα δώσουν στη ΠΑ τη διατήρηση ικανοποιητικών οροφών δομής δυνάμεων. Παραμένει φυσικά η μέγιστη προτεραιότητα ο στόλος των F-16 να εμπλουτιστεί με νέα όπλα όπως αυτά έχουν εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων (Spice, Rampage, AGM-88E AARGM, Harpoon). 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: