ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΩΣ ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΤΟ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΩΣ ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΤΟ

Η πρόταση του καθ. Γιώργου Σταμπουλή για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αν και πρωτοδιατυπώθηκε δημόσια το 2014-15 (για να αγνοηθεί από την "οικονομική ορθοδοξία" του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λόγω ενός κόστους 5δισ, που κάποιοι υπολόγισαν ότι θα χρειάζονταν για την εφαρμογή του και λόγω της εποπτείας της τρόικα) επανήλθε πρόσφατα με κάποιες σημαντικές βελτιώσεις αλλά και "στρογγυλέματα"..
 
Οι καινοτομίες που εμπεριέχει (ήδη καλές πρακτικές, μετά από μακροχρόνια πειράματα στην Ν. Ζηλανδία, Σουηδία και Βρετανία) περιγράφονται συνοπτικά παρακάτω και συνοψίζεται στα εξής:
 
🔸Άμεση μείωση του χρόνου πλήρους απασχόλησης από 40 σε 30 ώρες την εβδομάδα (6ωρο/5μερο)
 
🔸 Κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων (πλην επικουρικής)
 
🔸Θέσπιση οριζόντιας καθολικής εθνικής σύνταξης με κριτήριο τη φορολογική κατοίκηση της τάξης των 900 ευρώ σε τρέχουσες τιμές.
 
🔸 Εθελοντική μετάβαση όλων των επικουρικών σε ενιαία ευέλικτη επικουρική (οι εργαζόμενοι θα μπορούν ανάλογα με τις ανάγκες τους να αποφασίζουν για το ύψος της εισφοράς, εντός κάποιων ορίων) από ειδικό φορέα διαχείρισης (επενδυτικό-αναπτυξιακό Ταμείο) εντός ή υπό την επίβλεψη της Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπου και θα κεφαλαιοποιούνται ατομικά οι εισφορές των ασφαλισμένων με ευέλικτο τρόπο, ανάλογα με την εργασιακή κατάσταση, με κρατική εγγύηση. Όσοι επιλέξουν αυτόνομο επικουρικό (επαγγελματικό) ταμείο δεν θα έχουν κρατική εγγύηση
 
🔸Αύξηση της αποζημίωσης των υπερωριών
 
🔸 Μετακίνηση μέρους (π.χ. 1500-2000) των εργαζομένων του ΕΦΚΑ στο ΣΕΠΕ.
 
Τα αποτελέσματα της εφαρμογής, κατά τους υπολογισμούς και προσομοιώσεις του Σταμπουλή, θα είναι:
 
✔️Δημιουργία 600+ χιλιάδων θέσεων εργασίας
✔️Μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων κατά 5%-10%
✔️Δημιουργία αναπτυξιακού πόρου από τις επικουρικές και αποθάρρυνση της ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος
✔️Παράθυρο για εξορθολογισμό της φορολογικής πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση, καθώς μειώνονται οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις επιχειρήσεων και αυτό-απασχολούμενων και απλοποιείται η λειτουργία του συστήματος, των επιχειρήσεων και των πολιτών
✔️ Σημαντική και άμεση αύξηση των (οικογενειακών) εισοδημάτων και της κατανάλωσης
✔️Βελτίωση της παραγωγικότητας, αύξηση της ζήτησης των επιχειρήσεων και μείωση του λειτουργικού κόστους
✔️Βελτίωση των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών υπέρ της εργασίας,
✔️Ενθάρρυνση των μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε τεχνογνωσία, καινοτομία.
 
Συνεχίζω να θεωρώ την πρόταση προς την σωστή κατεύθυνση, αν και ακόμα σχετικά πολιτικά και τεχνικά άτολμη αναφορικά και με την μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου αλλά και λόγω της αδυναμίας του καθηγητή Γιώργου Σταμπουλή να διερευνήσει και άλλες δυνατότητες. 
 
✔️Πχ χρηματοδότησης του κόστους της μεταρρύθμισης, με τρόπους που δεν στηρίζονται ή στηρίζουν υποχρεωτικά το σημερινό τραπεζικό σύστημα. (ένα αντίστοιχο παράδειγμα προς την ίδια κατεύθυνση, με πολλά κοινά στοιχεία αναφορικά με την κλειστοτητα-ανοικτοτητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, είχαμε δώσει ΕΔΩ), και που οδηγούν σε ανοιχτά συστήματα και συνταξιοδότησης αντί σε κλειστά, όπως σήμερα.
 
Ο Γιώργος είναι η πιο χαρακτηριστική, ίσως, περίπτωση άγνοιας στα think tanks, αφού τολμάει μεν, αλλά συνεχίζει να αγνοεί παντελώς και τις ευρύτερες γεωπολιτικές και τεχνολογικές εξελίξεις, θεωρώντας πχ ως δεξιο η νεοφιλελεύθερο οτιδήποτε μπορεί να απειλήσει την σημερινή μονοκρατορία των τραπεζών στην παραγωγή-αναπαραγωγη και διακίνηση του χρήματος.. Εγκλωβισμένοι όλοι αυτοί μάλλον μέσα σε ένα δειλό ακαδημαϊσμό, που βλέπει το δέντρο (άντε και μια συστάδα τους) αλλά όχι το δάσος.
 
Η είδηση και η φώτο είναι από ΕΔΩ...

5 σχόλια:

Άγνως είπε...


ΕΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΗΜΑΡ.

(Παρεμπιπτόντως.)

Θεούλης ο Τσιάρτας: Εκτός νόμου ψηφίστηκε στην Ουκρανία το Κ.Κ.
Εδώ (στην τελευταία Σοβιετία της Ευρώπης που αντικατέστησε
μεταπολιτευτικώς, ελέω σκατόψυχου Ντονμέ κουφού Εθνάρχου,
την εθνική ιδεολογία γα να αλλοιωθή το εθνικό φρόνημα και
διαστραφή η ελληνική εθνική και ιστορική μνήμη και συνείδησι)
εμείς γιατί καθυστερούμε, χα, χα;

Άντε να ξεβρωμίσουν, σχολεία, πανεπιστήμια, συνδικαλισμός, δημοσιομέσα, πλατείες και πεζοδρόμιο απ' τα παρακρατικά κηφηνοσταλινομούνια,
την αριστερή χολέρα και λέπρα, την νομιμοποιημένη τρομοκρατία,
άντε ν' ανασάνει ελληνικά και πάλι και ν' αναγεννηθή ο ιερός αυτός
τόπος και πάλι μια ώρα αρχύτερα, άντε!

ΕΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΗΜΑΡ.
Η ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΛΛΑΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΊΝΕΙ.


ΔΙΟ είπε...

Καλησπέρα,
σχετικά με τις συντάξεις πιστεύω ότι πρέπει να είναι ανάλογες 1) των πόρων με δυνατότητα μακροχρόνιας αποθήκευσης χωρίς σημαντική απώλεια ποιότητας και 2) την αύξησης εφαρμοζόμενης τεχνογνωσίας στις εγχώριες παραγωγικές διαδικασίες.

Ο λόγος που πιστεύω κάτι τέτοιο είναι διότι η σύνταξη πρέπει να αντικατοπτρίζει αξία που παράχθηκε στο παρελθόν και που μπορεί στο μέλλον να αξιοποιηθεί.

Ανώνυμος είπε...

Κάτι δεν κατάλαβα καλά κ.Λύκαστρε,και καλησπέρα.
Αφού καταργούνται οι εισφορές, θα μένει μόνο το ποσό που θα πληρώνει κάποιος για την επικουρική που θα διαχειρίζεται ειδικός φορέας (επενδυτικό-αναπτυξιακό Ταμείο) εντός ή υπό την επίβλεψη της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Και σε ότι αφορά την ιατρική (λέμε καμμιά λακιαμά ασούμε με τέτοιο ΕΣΥ και ιατρικά κέντρα στην επαρχία) κάλυψη;;
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Κύριε ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ δεν εμπιστεύομαι κανέναν να διαχειριστεί τα αποθεματικά των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης πχ από την θέση του Προέδρου της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Και καμίας Τράπεζας. Ο λόγος απλός:
Και αυτή η Τράπεζα, που ήδη έχει βάλει στο χέρι ο Βαρδινογιάννης, θα λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο που καθορίζει η ΤτΕ δια του Στουρνάρα.

Όταν αυτό το στεγανό "σπάσει" τότε μπορεί και το ασφαλιστικό να ανοίξει και να είναι βιώσιμο.

Όσο για την ιατρική κάλυψη είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Θα γράψουμε τι πρέπει να γίνει σε άλλη ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό έλειπε να εμπιστευτούμε κάποιο φορέα ειδικά στα χρηματοπιστωτικά, και καλημέρα σας απ΄το καλοκαιρινό Αιγαίο.
Αρα απλά μεταφέρετε την πρόταση του καθηγητή ή νομίζετε ότι είναι μια καλή βάση για το ασφαλιστρικό (το "ρ" δεν μπήκε κατά λάθος);
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ