ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΡΡΈΟΥΝ ΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ (Ή γιατί τώρα είναι η σειρά της 3ης Βρετανικής)
Στο πεδίο των Διεθνών Σχέσεων υπάρχει ακόμα μια ισχυρή θεωρία: Οι ηγεμονίες (δηλαδή τα μεγάλα, ισχυρά κράτη). Φυσικά όλες αυτές οι κλασσικές προσεγγίσεις συνεχίζουν να αγνοούν τις πιο σύγχρονες μεθοδολογικές προσεγγίσεις, όπως πχ της Κλειοδυναμικης του Peter Touchin, που με δάνεια εργαλεία των φυσικών επιστημών, μελετάει την Δυναμική της Ιστορίας .
Στο πιο κάτω σεντόνι δεν θα δείτε μαθηματικούς τύπους στην προσπάθεια να διερευνηθεί το θέμα του τίτλου αυτού του post. Τούς έκρυψαν μέσα στις λέξεις για να μην φοβίζουν σε αυτή την άτυπη ανάλυση επί του τι πραγματικά γίνεται εκεί πάρα έξω. Μια παράμετρος θα αναλυθεί μόνο από τις πολλές:
ΤΟ ΧΡΗΜΑ.
Από όλες τις θεωρίες ξέρουμε ότι μια αυτοκρατορία αναδύεται πάντα ως παραγωγικό κέντρο, εξελίσσεται σε εμπορικό κέντρο και τελικά αναδεικνύεται σε χρηματοπιστωτικό κέντρο πριν παρακμάσει.
Αυτός ο κύκλος φαίνεται να αποτυπώνεται ιστορικά πολύ καλά στην άνοδο και την παρακμή της Ολλανδίας, μετά της Βρετανίας και τώρα των Ηνωμένων Πολιτειών, που ενδεχομένως να βρίσκονται ακόμα υπό την απειλή του 2ου τους Εμφυλίου τους, ακριβώς λόγω αυτού. Το τέλος και του χρηματοοικονομικού τους κύκλου, που έρχεται μετά από την παταγώδη αποτυχία του οικονομικού μοντέλου που κυριάρχησε μετά το 71, του νεοφιλελευθερισμού, και του τρόπου που κυριάρχησε ως προς τον τρόπο που παράγεται το ίδιο το χρήμα. Στις προηγούμενες αυτοκρατορίες σε σχέση με τον έλεγχο του χρυσού, τώρα με την ανεξέλεγκτη παραγωγή δανείων, απ' όπου γεννάται το χρήμα και τα τοξικά παράγωγα του.
Χαρακτηριστικό και των τριών αυτών ιστορικά καταγεγραμμένων "ηγεμόνων-αυτοκρατοριών", είναι το ότι αναπτύχθηκαν σε "ναυτικά κράτη". Κράτη δηλαδή με ισχυρή αποικιοκρατική ή νεοαποικιοκρτική αντίληψη και πρακτικές, αυτές που επιβάλουν την ισχύ τους στις χώρες της περιφέρειας που ελέγχουν δια των όπλων, παλιότερα των κανονιοφόρων, κυρίως των αεροναυτικών-διαστημικών σήμερα.
Ταυτόχρονα, μετά το 1990 έχουμε όμως την ανάδειξη και τριών "χερσαίων" εθνικών κρατών, της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας (ως τροφοδότη των δυο σε ενέργεια και πρώτες ύλες) ως μια νέα ευρασιατική "ηγεμονία". Αυτή ωρίμασε γρήγορα ως παραγωγικό κέντρο του πλανήτη και εξελίσσεται τώρα σε εμπορικό επί δύο σημαντικών αλληλοσυμπληρουμενων συνόλων έργων υποδομών, κυρίως μεταφορών, κόμβων και logistics. Κάποια υπό τον κωδικό One Belt Road Ανατολής -Δύσης που διευκολύνουν την εμπορική και πολιτική διείσδυση της Κίνας στον λεγόμενο Οικονομικό Νότο και ένα αντίστοιχο πλέγμα έργων Νότου -Βορρα, που στοχεύουν στην ανάπτυξη της Μόσχας ως το δυτικό μεγα-εμπορικο κέντρο αυτής της ζώνης, διασυνδέοντας την Ινδία, το Ιράν και την Τουρκία επί χερσαίων διαδρομών, με όλες τις άλλες που ξεκινούν από την Κίνα.

Αυτή η θεώρηση από την οπτική των "μαθηματικών των συστημάτων" έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. "Οι ποσοτικές μεταβολές οδηγούν σε ποιοτικές πάντα", όπως θα το έλεγαν ίσως παλιότερα και οι θεωρητικοί του μαρξισμού. Όμως αυτή η "γραμμική" ανάγνωση δεν οδηγεί πάντα σε σωστά και παραγωγικά συμπεράσματα αν δεν επισημανθούν και ορισμένες πολύ σημαντικές "λεπτομέρειες":

Έτσι, τις δεκαετίες που σηματοδοτήθηκαν από την παρουσία της Ελισάβετ στον θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας, είχαμε σε αυτή δύο μεγάλα γεγονότα:


Η τρίτη αυτή "αυτοκρατορία" δεν είναι μεν τόσο μεγάλη και δεν ενσωματώνει σημαντικά εδάφη, αλλά από οικονομική άποψη είναι πάρα πολύ σημαντική. Έτσι, ενώ η όλη θεωρία των κύκλων ηγεμονιών είναι πολύ σαγηνευτική και απλή περιέχοντας ένα στοιχείο αλήθειας, ο κόσμος εκεί έξω είναι, ως συνήθως, παραμένει πολύ πιο πολύπλοκος.
Η "3η βρετανική αυτοκρατορία" στηρίζεται σε τρία μόνο απλά συστατικά:



Αυτό το πλέγμα χαρακτηριστικών συγκέντρωσε μέσα σε 30-40 χρόνια μετά την κρίση του Σουέζ το 40% των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων του πλανήτη! Πάνω από τις μισές πράξεις που διενεργούνται μέσω αυτού του κέντρου αφορούν κινήσεις φοροδιαφυγής (από μεμονωμένους έως πολυεθνικών) και κινήσεις ξεπλύματος κάθε μορφής μαύρου χρήματος.
Το "Ελβετικό μοντέλο" παροχής τραπεζικής ανωνυμίας δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί το City. Ούτε το κοπιάρισμα αυτού του μοντέλου μετά το 73 από τις ΗΠΑ (Delaware, Cicago και Νεα Υόρκη κυρίως) κατάφερε να αποσπάσουν πάνω από το 20% αυτής της χρυσοτοκου χρηματοπιστωτικής αγοράς.
Μετά την κατάργηση του "κανόνα του χρυσού" το 71 από τον Νίξον, στις ΗΠΑ αναπτύχθηκαν κυρίως οι χρηματιστηριακές υπηρεσίες και τα σύνθετα τοξικά τραπεζικά προϊόντα (και δευτερευόντως ορισμένοι κλάδοι όπως η αμυντική βιομηχανία η πληροφορική/ηλεκτρονικά/διαδίκτυο και κλάδοι της φαρμακοβιομηχανίας κυρίως).
Τα κέρδη των ελίτ που κυρίως πλουτίζουν σήμερα από τα παίγνια στην Wall Street κάπου πρέπει να "κρυφτούν" για φορολογικούς και άλλους λόγους.
Και έτσι γιγαντώθηκε η σκιώδης "Τρίτη Βρετανική Αυτοκρατορία", που σε κάποιο σημείο, έδειξε να ασφυκτιά κάτω από την επιτήρηση των εποπτικών αρχών της ΕΕ και, κυρίως, από το πλέγμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο και το νομικό πλαίσιο ελέγχου της κίνησης μαύρου χρήματος δια των νέων ψηφιακών μέσων συναλλαγής. Αυτά που ο πολύς κόσμος λέει ακόμα "κρυπτονομισματα"
Έτσι, μέσω του συντηρητικού κόμματος και κάποιων ακροδεξιών εθνικιστικών κομμάτων, έγινε το χατίρι της βασιλικής οικογένειας της Μ Βρετανίας, που ουσιαστικά είναι και ο θεματοφύλακας των συμφερόντων περί το City:
ΤΟ ΒREXIT
Παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις του Εργατικού Κόμματος, που υπό τον Τζέρεμι Κορμπιν, κατάφερε να αποβάλει πολλά στοιχεία και βαρίδια της περιόδου της ενσωμάτωσης και αυτού του κόμματος στον νεοφιλελευθερισμό, κυριάρχησε το Brexit.
Και έσπευσε αμέσως η Μ. Βρετανία να προσφερθεί ως ο εταίρος-που-έχασε- το-μαγαζι στην συμμαχία AUKUS, το ΝΑΤΟ του Ινδικού -Ειρηνικού που έστησαν οι ΗΠΑ για την προετοιμασία της αντιπαράθεσης ΗΠΑ- Κίνας.
Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν κατά το σχέδιο των κύκλων του City. O γρήγορα μεταβαλλόμενος κόσμος και ο "πόλεμος" που διεξάγεται μετά την κατάρρευση της παγκοσμιοποίησης, αν τον δεις με ένα πιο ευρυγώνιο φακό, θα καταλήξεις (και χωρίς την χρήση πολύπλοκων μαθηματικών γραμμικών ή μη γραμμικών συστημάτων) στα πιο κάτω συμπεράσματα σε σχέση με αυτόν:






Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε διαφορετικά να ονειρευτούμε (έστω) ένα μέλλον για τα παιδιά μας και τα εγγόνια τους, που δεν θα συνεχίσει να υποφέρει από παθολογίες και διαφθορά, με τις ιστορικές ρίζες των αιτιών που τις συντηρούν και τις διογκώνουν στις τελευταίες σταυροφορίες και κάτι ξεπερασμένα μετα-φέουδαρχικά σχήματα "αυτοκρατοριών" με λόρδους-ελιτ, βασιλικές δηθενιές και ψευτογκλαμουριά, που στήθηκαν σαν μία πολύ καλά στημένη προμετωπίδα για να κρύβεται πίσω της ένα πολύ σάπιο παρασιτικό σύστημα, που κυρίως εκφράζεται πολιτικά από συντηρητικούς ενοίκους της Downing Streets νο 10.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου