Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ- ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΑΝΤΖΕΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΈΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕ ΛΥΣΕΙΣ - ΤΟ ΠΑΡAΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ (Πως πρέπει να αρχίσει να χτίζεται μια Ευρωαφρικανικη οικονομική ζώνη σε μη αποικιακή βάση )
Δεν ξέρω αν το έχετε πάρει χαμπάρι αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα στην Ευρώπη, είμαστε πάλι!
Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, πατώντας πάνω σε πραγματικά προβλήματα για τα οποία δεν έχει προταθεί ή "περί άλλων τυρβάζουν" οι προοδευτικές της δυνάμεις, εν γένει, την ατζέντα των εξελίξεων πάλι την έθεσε η ακροδεξιά!
Από την μία η alt-right Τραμπική εκδοχή της αλα Ρωσικά και από την άλλη οι νεοναζί που κινούν τα νήματα στο Κίεβο ως μαριονέτες αναζωπύρωσης εθνικισμών. ΟΙ αντίστοιχες εντός των χωρών της ΕΕ ενισχύονται πατώντας πάνω στα προβλήματα που άφησε πίσω της η για τρείς δεκαετίες συμπλευση της σοσιαλδημοκρατίας με τους συντηρητικούς επί του νεοφιλελέ υποδείγματος, που κατέρρευσε εντός των αποτυχιων του. Τα ορατά αποτελέσματα, στην Ιταλια, Σουηδία, Ουγγαρία, Πολωνία και δυστυχώς και Ελλάδα (σε συσκευασία Κούλη).
Και τι έχουμε πάλι ως αποτέλεσμα;;
Νέα Κύματα λαθροπροσφύγων, αξιοποίηση τους τώρα από την Πολωνία ή την Ουγγαρία αλά Ερντογάν για να πιέζουν δι αυτών την ΕΕ για κανένα φράγκο
Ένα νέο κύμα υπερεξοπλισμών, μέσα πάλι σε ένα κύμα ανασφάλειας και φόβου.
Οικονομική και ενεργειακή φτώχεια και εντός της ΕΕ με πολύ πιθανή και την επισιτιστική.
Διατήρηση των εθνικών πολιτικών κυριαρχίας πάνω στον έλεγχο ενεργειακών πηγών (μετά το Brexit κυρίως των Γάλλων και των Γερμανών) απουσία κάθε οργανωμένης συλλογικής εξωτερικής πολιτικής ισότιμης ανάπτυξης και συνεργασιών με όμορες περιοχές εκτός της ΕΕ. Μετά την απομάκρυνση κάποιας τέτοιας συνεργασίας (ως στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ) με την περιοχή της Ευρασίας-Ρωσιας, δεν έμειναν και πολλές για την ΕΕ. Η Αφρική και η Μέση Ανατολή μόνο!
Αντί να πω τι θα έπρεπε να είχε γίνει αυτή η εξέλιξη να αποφευχθεί, αφού τώρα δημοσιολογουν εκ των υστέρων τόσοι πολλοί, θα πω 3 προβλήματα με 4 λύσεις, και απαιτούν ΤΩΡΑ παρεμβάσεις με λογικές λύσεων που υπερβαίνουν τις μυωπικές προσεγγίσεις. Ξέρετε, αυτές που μιλάνε ακόμα για το τι ίσχυε τον προηγούμενο αιώνα, επι μιας άλλης παγκοσμιοποίησης, που μας τελείωσε:
Πρόβλημα 1. Οι ταυτότητες στην Αφρική
Σήμερα, λέει, ο πληθυσμός της Αφρικής είναι 1,3δισ άνθρωποι. Αλλά στο περίπου, αφού πάνω από μισό δισεκατομμύριο είναι ανύπαρκτοι! Δεν έχουν καμία ταυτότητα ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο (ή κινούνται με 5-6, ανάλογα με τον φύλαρχο που την εξέδωσε).
Ανυπαρξία δομών κράτους ή εμπιστοσύνης σε κάποιο, όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι από τις Τράπεζες και στην πλειοψηφία τους εξαρτώνται από την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, που και αυτή την ελέγχουν τοπικοί φύλαρχοι και νεοφασιστικές οργανώσεις African style, που την κατακλέβουν για να χρηματοδοτούν μέσω της μαύρης αγοράς τους δικούς τους τοπικούς εθνικισμούς και πολέμους.
Εν τω μεταξύ η Αφρική γίνεται το μήλο της Έριδας όλων των σοβαρών παγκόσμιων δυνάμεων της νέας παγκοσμιοποίησης για τρείς λόγους:
Τα μέταλλα που έχει, και που χωρίς αυτά καμία Πράσινη Μετάβαση δεν γίνεται.
Τα εύφορα χωράφια που συνεχίζει να έχει, και από τα οποία κυριολεκτικά θα τρέφεται η Ευρώπη μετά το 2050, τότε που τα δικά της τα χωράφια θα πάψουν να παράγουν λόγω της αποσάθρωσης που φέρνει η μυωπική Κοινή Αγροτική της Πολιτική με τις υπερεντατικές εκμεταλλεύσεις.
Σημαντικά ενεργειακά αποθέματα κυρίως στο βόρειο και το δυτικό τμήμα της. Ένα μέρος τους αρκεί για να καλύψει και τις ανάγκες ανάπτυξης των οικονομιών της ίδιας της Αφρικής και να περισσέψουν και για την Ευρώπη αν θεωρήσουμε δεδομένη και την μη διακοπή των ενεργειακών ροών από την Μέση Ανατολή και την λεκάνη της Αν. Μεσογείου.
Για να υπάρχει μια ισορροπία στις σχέσης και όχι πάλι μια επανάληψη των αποικιακού τύπου εκμεταλλεύσεων του 19ου και του 20ου αιώνα, πρέπει η Ευρώπη να δώσει ΤΩΡΑ και αυτή ότι έχει. Τεχνολογία, τεχνογνωσία και εκπαίδευση σε τομείς που είναι απαραίτητοι στην Αφρική. Πριν δούμε, λοιπόν, αντίστοιχες μικρές Ουκρανίες να σκάνε η μία μετά την άλλη για να γεμίζουν πρόσφυγες όλο τον κόσμο και από την Αφρική, ως αποτέλεσμα αντιπαραθέσεων για dominance των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ευρασίας-Ρωσιας (μέσω αντιπροσώπων όπως η Τουρκία), της Ινδίας και της Κίνας (που επενδύει συστηματικά και σε αυτή την περιοχή) να μερικές ιδέες για τι θα έπρεπε να κάνουμε τώρα:
Πρόβλημα νο1: Ταυτότητες και η υγειονομική περίθαλψη
Εγώ, με το φτωχό μου το μυαλό, λέω να δώσουμε την δυνατότητα σε κάθε Αφρικανό να φτιάξει μόνος του την ψηφιακή του ταυτότητα επί των νέων τεχνολογιών blockchain, συνδέοντας με ένα μοναδικό και αδιατάρακτο τρόπο όλα τα έγγραφα νομιμοποίησης που έχει, πάλι και αυτά πιστοποιημένα με αυτές τις τεχνολογίες!
Έτσι λύνονται τα θέματα ταυτοπροσωπίας μια έξω (αφού κάθε έγγραφο ελέγχει από μόνο του αυτόματα την γνησιότητα όλων των άλλων και την μοναδική χρήση του), της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας ή προγραμμάτων κατάρτισης κατευθείαν, χωρίς μεσάζοντες σε αυτά τα "πορτοφόλια" και φυσικά και την προστασία των προσωπικών δεδομένων του κάθε Αφρικανού, αφού έτσι ελέγχει ο ίδιος ποιος θα έχει πρόσβαση στα ευαίσθητα δεδομένα του και ποιος όχι.
Δεν το θέλει η ΕΕ;; No problem! Να το κάνουμε αυτό από εδώ, από την Ελλάδα.
Πάνω σε αυτή την υποδομή μπορούν μετά να "χτιστούν" και νέου τύπου υγειονομικές υπηρεσίες, στηριγμένες σε αυτοματοποιημένα ιατρικά/νοσηλευτικά πρωτόκολλα επί των blockchain smart contracts, προσαοσμένα για τις ανάγκες των αγροτικών απομονωμένων κοινοτήτων της Ηπείρου.
Πρόβλημα 2: Οι ενεργειακές κοινότητες παραγωγής και διανομής ενέργειας
Γνωστόν τοις πάσι ότι είναι η μακροπρόθεσμη λύση για την λύση των χρόνιων προβλημάτων της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ, άρα και της ομηρίας της από τους δεινόσαυρους της παραγωγής και διανομής συμβατικών μορφών ενέργειας, για να την έχουν διαρκώς στην μέση για να καταναλώνει. Αμάσητους εθνικισμούς, και ότι άλλο της σερβίρουν σε όποια τιμή γουστάρουν.
Το πρόβλημα: Πως τους χρηματοδοτείς "από τα κάτω", αφού τα κορονοϊοπακέτα και τα άλλα που θα βγουν τώρα κατευθύνονται για να ξανα-ενισχύσουν τους γνωστούς δεινόσαυρους, τώρα ενδεδυμένους και με Πράσινες φορεσιές και μάσκες. (Τόλμα να πας σήμερα σε μια Τράπεζα με ένα business plan μιας τέτοιας κοινότητας και να δεις πόσο "ενθουσιώδη" υποδοχή θα έχει.
Η λύση:
Κάτι σαν αυτό που λέει η πρόταση για τον Ενεργειακό Μετασχηματισμό (και που κάνει να βγάζουν σπυράκια κάτι καρεκλοκένταυροι στα κόμματα που βολεύονται με τις "μη λύσεις" που προτείνουν ένθεν και ένθεν).
Τι λέει;;
Πέραν των άλλων, λέει και την "ψηφιοποίηση" των kwh από ΑΠΕ ή των αντίστοιχων των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ νότια της Κρήτης και του Καστελόριζου (αυτά που διεκδικεί τώρα ο Ερντογαν, Κοτς, και λοιπές ημέτερες δυνάμεις για να τα κάνουν δική τους ανάπτυξη) με την ΕΞΩΤΡΑΠΕΖΙΚΗ έκδοση ψηφιακών ανταλλάξιμων παγίων αντικρυσμένα με της αξία αυτών, για την χρηματοδότηση ενδογενώς της ανάπτυξης μας, πριν ή χωρίς αυτά να πρέπει, σώνει και καλά, να εξορυχθουν εδώ και τώρα!
Και να χρηματοδοτηθούν έτσι, χωρίς νέα χρέη και νέα μνημόνια, και οι ενεργειακές κοινότητες, και το κοινωνικό κράτος και να υποστηριχθεί σοβαρά η εργασία, αφού που πρέπει να μειωθούν οι εργάσιμες ώρες της δραστικά χωρίς να μειώνονται οι αποδοχές κλπ)
Κάτι αντίστοιχο, ως μοντέλο, πρέπει να αρχίσει να εξάγεται ως know how, αλλά και ως νομισματική μονάδα συναλλαγών και στις χώρες της Αφρικής. Έτσι, απλά και χωρίς πολλά πάρε -δώσε με όσους ονειρεύονται να ξαναγίνουν αποικιοκράτες (και σε ζώνες χρέους στην ΕΕ).
Πρόβλημα 3: Η αγροτοδιατροφη και η βελτίωση του εδάφους
Ούτως η άλλως, η αποσάθρωση των ευρωπαϊκών χωραφιών λόγω των υπερεντατικων εκμεταλλεύσεων, θα την οδηγήσουν μέχρι το 2060 να τρέφεται από την Αφρική. Η ανάπτυξη του συνεργατισμού και των ομάδων παραγωγών στον πρωτογενή αγροτοδιατροφικο τομέα και της Αφρικής είναι μια αναγκαιότητα επιβίωσης και της Αφρικής και της Ευρώπης!
Προϋποθέτει όμως σοβαρές προσπάθειες μεταφοράς τεχνογνωσίας/συμβουλών και τεχνολογιών, που δεν χρειάζεται όμως να ακολουθούν τα λάθη της πεπατημένης των ΚΑΠ, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και την κουλτούρα μικρών παραγωγών της Αφρικανικής Ηπείρου. Ίσως μάθουν και οι Ευρωπαίοι κάτι από αυτήν.
Και φυσικά εμπορικές σχέσεις που θα είναι αμοιβαία επωφελείς. Αν δεν είναι, η Αφρική θα παράγει για την Ινδία ή την Κίνα μόνο.
Γιατί μας αφορά;;
Το μεγαλύτερο μέρος από αυτές τις πρώτες ύλες ή προϊόντα, θα περάσει από εδώ προς την ΕΕ.
Μία καλή ευκαιρία μας δίνεται επιπλέον στο να αξιοποιήσουμε και τους λιγνίτες μας στην μεταλιγνιτικη εποχή ως μέρος εδαφο-βελτιωτικου για την δημιουργία φυσικού υπόβαθρου ανάπτυξης της γεωργίας.
Το μεγάλο φράγμα δέντρων που αναπτύσσεται στις Υποσαχαριες χώρες είναι μία σημαντική ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση (βλέπε ΕΔΩ ,Το μεγάλο φράγμα δέντρων της Αφρικής και τι να κάνουμε ). Θα πεις φυσικά "και ποιες πολιτικές ηγεσίες της ΕΕ μπορούν να σχεδιάσουν τόσο μακροπρόθεσμα, όταν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα αντίστοιχα εντός της ΕΕ;;", θα απαντούσα:
Οι κοινωνίες, μεταφέροντας έτσι το κέντρο βάρους της ΕΕ προς τον "Νότο" της.
Σε μία τέτοια περίπτωση, ο ρόλος ο δικός μας είναι ιδιαίτερα αυξημένος αφού είμαστε από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης χωρίς αποικιακό παρελθόν.. Κρίσιμο να αρχίσει φυσικά και να αρχίσει να σκέφτεται και η Αριστερά με την ευρεία της έννοια (πράσινοι, κόκκινη και όσοι απέμεινε από την σοσιαλδημοκρατία) με όρους "λογικής της λύσης" και όχι με όρους ιδεολογικής καθαρότητας χωρίς πολιτικό ή γεωπολιτικό σχέδιο.
Μία αρχή θα μπορούσε να γίνει τώρα, για την υλοποίηση των πιο πάνω, με την ΔΙΑΓΡΑΦΉ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ των κρατών της Αφρικής προς την ΕΕ και τα κράτη/φορείς της, αλλά και με την ενθάρρυνση/υποστήριξη της ΕΕ στο να αποκτήσει όλη η Αφρικανική Ήπειρος ταυτότητα μέσα από ένα κοινό μη τραπεζικό νόμισμα νέας τεχνολογίας επί των πιο πάνω υποδομών.
Διαφορετικά, θα συνεχίζει να βάζει την ατζέντα η ακροδεξιά και από τα προβλήματα στο νότο μας και πάντα θα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις για να προστατεύουμε αμυντικά κάποια δικαιώματα. Σε μια Ευρώπη κουρελού, για τα κλάματα και με την κάθε αυτοαναφορική "Μελάνσονική Αριστερά ένθεν κακείθεν" κάθε χώρας θεατή των εξελίξεων.
Μπάστα! Να το τελειώνουμε αυτό, λέω. Εγώ αυτό το βαρέθηκα να παίζει μόνο έτσι τα τελευταία 40 χρόνια.
Λογική και λύσεις υπάρχουν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου