ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Πολεμικό Ναυτικό: Κινητικότητα για νέα προσφορά για FDI και κορβέτες Gowind

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Η αλήθεια είναι πως, εάν η τιμή του 1,5 δις ισχύει, τότε μιλάμε για την καλύτερη πρόταση μέχρις στιγμής, ειδικά αν ισχύει πως οι Ιταλοί για 4 πλοία με mica ng και όχι aster 30 μας ζητάνε 2,05 δις. Δηλαδή μένουν άλλες 4 gowind και μετά 4 EPC και 4 FDI ή ακόμα καλύτερα 8 FDI, αντί των EPC.

Κινητικότητα υπάρχει από πλευράς Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) και Naval Group στο θέμα της τέταρτης φρεγάτας FDΙ καθώς και των κορβετών. Η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ στη Γαλλία έδωσε την μια νέα δυναμική στις επαφές μεταξύ Γάλλων και επιτελών του ΠΝ. Στις συζητήσεις και στις επαφές μεταξύ της ηγεσίας του ΠΝ και της Γάλλων της Naval Group ετέθη το ζήτημα να κατατεθεί στο άμεσο χρονικό μέλλον νέα ανανεωμένη γαλλική προσφορά που θα περιλαμβάνει τη τέταρτη FDI καθώς και αριθμό κορβετών Gowind για το ΠΝ.

Επικρατέστερο σενάριο τηρουμένων των οικονομικών συνθηκών είναι η τέταρτη FDI με κλειδωμένη τιμή στα 975 εκατομμύρια ευρώ καθώς και τουλάχιστον άλλες δύο κορβέτες Gowind με τιμή περίπου στο 1.5 δισεκατομμύριο ευρώ συμπεριλαμβανομένων του πακέτου υποστήριξης και των όπλων. Η παραπάνω προσφορά που αναμένεται να κατατεθεί δύναται να είναι ιδιαίτερα ελκυστική και εντός των οικονομικών δυνατοτήτων των εξοπλιστικών δαπανών για το προσεχές διάστημα. Στη κατεύθυνση αυτή εκτιμάται πως μπορεί να υπάρχουν και εναλλακτικές επιλογές με περισσότερες κορβέτες Gowind.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη γαλλική προσφορά για τις 4 νεότευκτες Gowind με πλήρες πακέτο τεχνικής υποστήριξης και φόρτο όπλων ανέρχεται στα 1.8 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά με τα επιπρόσθετα κόστη ναυπήγησης στην Ελλάδα αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια. Η πλέον οικονομική προσφορά είναι των Ολλανδών για τις 4 Sigma 10514 αλλά με ναυπήγηση στην Ολλανδία. Η τιμή των 4 ιταλικών Doha είναι στα 2.05 δισεκατομμύρια ευρώ με φόρτο VL MICA NG ενώ με Aster 30 ή ESSM Block II υπάρχει αύξηση του κόστους. Αναλυτικά θα τοποθετηθούμε τις επόμενες ημέρες.

Να διευκρινίσουμε προς αποφυγή παρεξηγήσεων μέχρι στιγμής δεν υφίστανται κατατεθειμένη νέα γαλλική προσφορά. Από πλευράς Γάλλων υπάρχει πράγματι θετική ανταπόκριση προς το ΠΝ και σύντομα αναμένονται νεότερες εξελίξεις. 

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: