ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Γιατί κόκορα; Και γιατί στον Ασκληπιό;


 ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ἤδη οὖν σχεδόν τι αὐτοῦ ἦν τὰ περὶ τὸ ἦτρον ψυχόμενα, καὶ ἐκκαλυψάμενος—ἐνεκεκάλυπτο γάρ—εἶπεν—ὃ δὴ τελευταῖον ἐφθέγξατο—ὦ Κρίτων, ἔφη, τῷ Ἀσκληπιῷ ὀφείλομεν ἀλεκτρυόνα· ἀλλὰ ἀπόδοτε καὶ μὴ ἀμελήσητε."
 
Παραπάνω περιγράφεται, στην Πλάτωνος Βίβλος, Φαίδων, οι τελευταίες στιγμές του Σωκράτη πριν περάσει στην Αθανασία. 
 
Το κώνειο φέρνει στον Σώκρατη τον αποκαλούμενο ‘ψυχρό θάνατο’· το δηλητήριο παγώνει το σώμα κι ο θάνατος έρχεται ανώδυνα, ασφυκτικός, σε βαθύ κώμα. Το υπογάστριο έχει παγώσει, τα πόδια ο Σωκράτης νοιώθει βαριά, σαν μόλυβδος, ακίνητα και παγωμένα. Ενόψει του ψύχους που κομίζει το κώνειο, ο Σωκράτης τυλίγεται με μία κουβέρτα. Έχει πέσει σε βαθύ κώμα. Ξάφνου ανασταίνεται, βγαίνει από την κωνείου κατάψυξη, ανασηκώνει την κουβέρτα και φθέγγει τα τελευταία του λόγια. 
 
" Στο Ασκληπιό ὀφείλομεν κόκορα· να τον θυσιάσετε, μην αμελήσετε."
 
Γιατί κόκορα; Και γιατί στον Ασκληπιό;
 
Τόνοι βιβλιογραφίας από την αναγέννηση ως σήμερα για την ερμηνεία του αινιγματικού χρησμού. Σκουπίδια..Είναι η επίδραση του κωνείου, η επίδραση του δηλητηρίου στην κρίση του ετοιμοθάνατου Σωκράτη, η επικρατέστερη εξήγηση..Τα περισσότερα σκουπίδια.
 
Η άποψη ότι το κώνειο τον πέρασε στην Αθανασία ανώδυνα έχει μια καταρχήν εξήγηση, ότι ο Σώκρατης ευχαριστεί τον Ασκληπιό για το ανώδυνο πέρασμα. Γιατί όμως κόκορα; Ο κόκορας είναι μικρός και ασήμαντος. Γιατί όχι αίγα, ή ταύρο ή άλογο όπως είθισται να τιμώνται οι Θεοί;
 
Ερμηνευτικό λεξικό.Αλεκτωρ , αυτός πού απομακρύνει το σκοτάδι και φέρνει την αυγή. Τι   κάνει ο Ασκληπιός; Γιατί τον σκότωσε ο Δίας;; Ο Ασκληπιός από τον πατέρα του Απόλλωνα κληρονόμησε τη μαντική τέχνη, ενώ από τον παλαιότερο σοφό Χείρωνα διδάχθηκε τα θεραπευτικά βότανα και μυήθηκε στην ιατρική. Η ηρωική αναζήτηση του Ασκληπιού και η ολοκλήρωση τού εαυτού του επήλθε μέσω της θεραπείας των άλλων. Επειδή, όμως, ο Ασκληπιός ξέφυγε από το ανθρώπινο μέτρο και παραβίασε τη φυσική τάξη των πραγμάτων, ανασταίνοντας ένα νεκρό, για την ύβρη του κατακεραυνώθηκε από το Δία. 
 
Άρα ο Ασκληπιός αντιπροσωπεύει τον "παραβάτη" , αυτόν που παρέβη από αλαζονεία υπεροψίας τον Θεϊκό Νόμο. Σωστά; Άρα μπορούμε να κάνουμε την ίδια σύγκριση και με τον Σωκράτη. Παρέβη κάποιων τους νόμους.  Ο κόκορας υποδηλώνει την α θ α ν α σ ί α. Ο κόκορας είναι α θ ά ν α τ ο ς. Τον κόκορα ο άνθρωπος δε μπορεί να σκοτώσει ακόμη κι αν τον αποκεφαλίσει. Ο κόκορας έχει τη δυνατότητα επιβίωσης ακόμη και αν αποκοπεί το κεφάλι του από το σώμα. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ενός ακέφαλου κόκορα που τρέχει μετά τον αποκεφαλισμό του και ενώ το κεφάλι του είναι πεσμένο στο έδαφος. Το ρεκόρ κατέχει ο Καττιγαρινός κόκορας Mike που επέζησε α κ έ φ α λ ο ς 18 ολόκληρους μήνες ΕΔΩ .
 
Ακόμη και το  ''Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήση με''... Κόπι-πάστε είναι από την Πλάτωνος Βίβλος (Φαίδων), που η Θεός έρχεται Πάλλευκη στον ύπνο του Σωκράτη και του διαμηνύει ότι σε 3 ημέρες περνά στην αθανασία. Μόνο που οι σάπιοι τής Νίκαιας δε διάβασαν σωστά το όνειρο.. 
 
ΣΩΚΡΆΤΗΣ: Ἐδόκει τίς μοι γυνὴ προσελθοῦσα καλὴ καὶ εὐειδής, λευκὰ ἱμάτια ἔχουσα, καλέσαι με καὶ εἰπεῖν· ”ὦ Σώκρατες, ἤματί κεν τριτάτῳ Φθίην ἐρίβωλον ἵκοιο”.
 
Ο Ασκληπιός του είπε ότι, αν και ακέφαλος, θα περιτρέχει ως αλέκτωρ τον Κόσμο μας, ως ελεήμων και φιλάνθρωπος φιλόσοφος.. Ακέφαλος, μέχρι να έλθει το πλήρωμα τού ΧΡόνου.. Μετά θα του δοθεί από τον Ασκληπιό και πάλι λαλιά.  

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τυχαίνει αυτές τις μέρες να διαβάζω "το βιβλίο των νεκρών φιλοσόφων", και έχω ήδη διαβάσει το κεφάλαιο για τον Σωκράτη,΄που αναφέρει 'οτι χρωστάει στον Ασκληπιό το κόκορα γιατί αυτή ήταν η "αμοιβή" πριν τον θεραπευτικό ύπνο στο Ασκληπιείο.Και το είπε γιατί θεραπεύτηκε από την ζωή ,με τον θεραπευτικό ύπνο του θανάτο.
Εκεί που γέλασα, ήταν όταν κάποιος του λέει "οι 30Τύραννοι σε καταδίκασαν σε θάνατο",κι'αυτός του απάντησε "και αυτούς η φύση"
Το πιό αστείο που έχω διαβάσει ως τώρα (είμαι ακόμα στην αρχή), είναι το απόσπασμα από το βιβλίο του Διογένη του Λαέρτιου "Φιλοσόφων Βίων και Δογμάτων Συναγωγή" που αναφέρεται στον Θαλή.Ο Θαλής κήρυττε ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο.Τον ρωτάει τότε κάποιος "τότε γιατί δεν πεθαίνεις;" "γιατί δεν υπάρχει διαφορά"του απάντησε
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

"οτι χρωστάει στον Ασκληπιό το κόκορα γιατί αυτή ήταν η "αμοιβή" πριν τον θεραπευτικό ύπνο στο Ασκληπιείο.Και το είπε γιατί θεραπεύτηκε από την ζωή ,με τον θεραπευτικό ύπνο του θανάτο."

Ναι φίλε Ξενοδόχε. Την υποχρέωση να θυσιάζουν κόκορα στον Ασκληπιό είχαν όσοι σώζονταν από μια αρρώστια και βρίσκονταν σε ανάρρωση. Για τον Σωκράτη, αρρώστια ήταν η επίγεια ζωή, γιατί η ψυχή του ήταν έγκλειστη στο σώμα. Ο θάνατος ήταν η ώρα της ανάρρωσης, επειδή απέδιδε στην ψυχή την ελευθερία της.

Μμ είπε...


Υποστέλλεται γαρ φασί ο λέων τον αλεκτρυόνα
(Λένε ο λέων υποχωρεί προ του αλέκτορος.)
.......................
Ενεργεστέρα γουν εστί η των ηλιακών συμβόλων εις τον αλεκτρυόνα παρουσία. δηλοί δε των ηλιακών περιόδων συναισθανόμενος και άδων (ψάλλων) ύμνον τω Φωστήρι προσιόντι (εις τον ανατέλλοντα ήλιον) τε και επί τα λοιπά κέντρα τρεπομένω (όπως και στας υπολοίπους τροπάς του). διό και άγγελοι τινες ηλιακοί ώφθησαν (ενεφανίσθησαν) τοιαύτας έχοντες μορφάς ..............

Ήδη δε τινα (κάποιον) των ηλιακών δαιμόνων λεοντοπρόσωπον φαινόμενον (λέοντα κατ' όψιν), αλεκτρυόνος δειχθέντος, (όταν τού παρουσιάσθη αλέκτωρ) αφανή γενέσθαι φασίν (λένε ότι εξηφανίσθη) υποστελλόμενον (υποχωρών) τα των κρειττόνων συνθήματα. (εις τα σημεία ανωτέρων δυνάμεων.) επεί (αφού) και θείων ανδρών εικόνας ορώντες πολλοί ανεστάλησαν (απετράπησαν) υπ' αυταίς τι (κάτι) των μιαρών ενεργείν.

(Πρόκλου. Περί της καθ' Έλληνας ιερατικής τέχνης.)

Ανώνυμος είπε...

"Αλέκτωρ" είναι συνδεδεμένος με τον ερχομό του φωτός της ημέρας και παράλληλα με την ίδια την ζωή...
Προφανώς συνδέεται με τους θεούς Ήλιο-Απόλλωνα-Μίθρα-(και ίσος τον Εωσφόρο)....
Το λειρί της κεφαλής του ομοιάζει πολλές φορες με τις ακτίνες του Ηλιου μα και με κορόνα μονάρχη.....κάποιοι επιστήμονες λέγουν πως όλα τα πτηνά είναι απόγονοι δεινοσαύρων...

Λειρί

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AF

Σε κάποια μέρη στην Πελοπόννησο συνηθίζονταν να σφάζουν έναν κόκορα,για να ποτίσει με το αίμα του τα θεμέλια του καινούριου οίκου στην οικοδόμηση......

Rooster Shows The Eagle Who’s The Boss

https://www.youtube.com/watch?v=TBAUYs7-Z28

Απλός ανώνυμος σχολιαστής

Μμ είπε...


Α.Α.Σ.

Σε κάποια μέρη στην Πελοπόννησο συνηθίζονταν να σφάζουν έναν κόκορα,για να ποτίσει με το αίμα του τα θεμέλια του καινούριου οίκου στην οικοδόμηση.....

.......................................................................

Και όχι μόνο εν Πελοπονήσω αλλά και εξ ιδίας πείρας εις την Στερεάν. Είς την πατρική μου οικία εγένετο αυτή η ιεροπραξία όπως και εις την οικογενειακήν αργότερον. Το δε σφάγιον απετέλεσεν μετά και το βασικόν έδεσμα κατά το μεσημβρινόν, παρατεθέν μεταξύ των συγγενών, τιμητικόν γεύμα.

==================

Την εποχήν των εν Αθήναις μεγάλων τραγικών ποιητών εισήγετο εις την πόλιν και η θρησκεία του Ασκληπιού υπό του τραγικού Σοφοκλέους έχοντος δι' αυτήν τα καθήκοντα αρχιερέως!
Χρυσούς αιών όντως. Αδιανόητον σήμερα τον ποιητήν είναι συχρόνως και φιλόσοφον και ιερέα, όχι όμως και δια την ευλογημένη εποχή των ιερών παλαιών Ελλήνων.