ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΟΥΔΑΝ ΤΩΡΑ Ο ΝΙΓΗΡΑΣ;; ΚΑΙ ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΟΥΔΑΝ ΤΩΡΑ Ο ΝΙΓΗΡΑΣ;; ΚΑΙ ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Πριν ένα χρόνο, περίπου, αναλύθηκε από εδώ (βλέπε κάτωθεν στο *) ότι η επόμενη περιοχή θερμών συγκρούσεων "δια αντιπροσώπων " θα μεταφέρονταν μετά την Ουκρανία στην ΥποΣαχάρια Αφρική, γνωστή ως ζώνη του Σαχέλ. 
 
Η περιοχή Σαχέλ αποτελείται από τη Μαυριτανία, το Μάλι, το Τσαντ, τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο, ενώ συμπεριλαμβάνεται στην ίδια ζώνη ενδιαφέροντος και το Σουδάν, παρ' ότι αυτό είναι πρώην Αγγλική αποικία.
 
Από αυτές τις χώρες, το Μάλι απολάμβανε ανέκαθεν την κεντρική θέση στα στρατηγικά ενδιαφέροντα της Γαλλίας, επειδή βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ της πρώην Γαλλικής Δυτικής Αφρικής και της Γαλλικής Βόρειας Αφρικής, το γνωστό Μαγκρέμπ. Ο Νίγηρας παραμένει σημαντικός λόγω των κοιτασμάτων ουρανίου που διαθέτει, η Μαυριτανία δυτικότερα λόγω των κοιτασμάτων σιδήρου και ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου στα ανοιχτά της ισοδυνάμου με αυτού νότια της Κρήτης.
Όλη η ζώνη Σαχέλ, μέχρι πρότινος, ήταν ζώνη "γαλλικού φράγκου " (CSF), μέσω του οποίου ασκούσε την επιρροή της η Γαλλία (παρά το ευρώ).
 
Αν και η Γαλλία δεν έχει άμεσο σοβαρό οικονομικό μερίδιο επενδύσεων στο Μάλι, έχει εκεί και σοβαρή στρατιωτική παρουσία ενώ εμπλέκεται οικονομικά στις γειτονικές χώρες. Για παράδειγμα, η Γαλλία προμηθεύεται το 16% του ουράνιου που χρειάζεται από τον Νίγηρα για τους πυρηνικούς σταθμούς της, ενώ η γαλλοβελγική εταιρεία Total προμηθεύεται το ένα τρίτο του πετρελαίου της από τις χώρες του Κόλπου της Γουινέας.
 
Ο Μακρόν, κατά την πρώτη του προεδρική θητεία (2017–2022), προσπάθησε να δώσει μια νέα ματιά στην πολιτική της Γαλλίας για την Αφρική. Όμως στο Μάλι και σε ολόκληρη την περιοχή του Σαχέλ, η Γαλλία δεν μπόρεσε να χειριστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα του τζιχαντιστικού τρόμου, που ενισχύεται μεθοδικά από την διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή με κεφάλαια από το Κατάρ, για λογαριασμό και της Ρωσίας.
 
Από το 2017, ο Μακρόν προσπάθησε να αναδιαμορφώσει την πολιτική της Γαλλίας για την Αφρική, ανατρέποντας την επιθετική νεοαποικιακή που προσπάθησε να επιβάλει άγρια, αλλά και ανεπιτυχώς ,ο Ολαντ κατά την προεδρία του, Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η Γαλλία φιλοδοξεί να συμμετάσχει σε στρατηγικές συνεργασίες με αφρικανικές χώρες, δέχτηκε τις επιθέσεις της Λεπέν, που ονειρεύεται μια νέα αποικιοκρατία για την περιοχή. 
 
Χαρακτήρισε ο Μακρόν τη γαλλική αποικιοκρατία πραγματικά βάρβαρη και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σημείο που τον έφερε σε πλήρη σύγκρουση με την ρητορική της Λεπέν, που επιδιώκει την ανασύσταση της Γαλλικής αποικιοκρατίας στην περιοχή μέσω στρατιωτικής βίας.
 
Κρίσιμη είναι η περιοχή για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Γαλλίας, αλλά κατ' επέκταση και της ΕΕ, λόγω:
 
🔸Των κοιτασμάτων ουρανίου του Νίγηρα
🔸 Μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού υδρογόνου στο Μάλι, τα μοναδικά στον κόσμο, που μπορούν να προμηθεύσουν την ΕΕ με φτηνό καύσιμο υδρογόνο αμέσως, χωρίς τα υψηλά κόστη που θα έχει μέχρι το 2050 η παραγωγή του επόμενου στρατηγικού καυσίμου από ΑΠΕ και νερό.
🔸Τα μεταλλεία κρίσιμων μετάλλων για την "Πράσινη Μετάβαση" (κοβάλτιο, λίθιο, παλλάδιο κλπ) του Σαχέλ+Σουδάν, που είναι ισοδύναμα αυτών της Ρωσίας.
🔸Το μεγακοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Σουδάν (30τρισ κυβικά μέτρα, όσο περίπου και το νότια της Κρήτης εντός της Ελληνικής ΑΟΖ), και άλλο τοσο στην ΑΟΖ της Μαυριτανιας. Είναι αυτό το αέριο που θεωρείται από την ΕΕ ικανό να την απεξαρτήσει από το Ρωσικό φυσικό αέριο με έναν αγωγό κόστους 12δισ€ μέσω Αιγύπτου, και το έχει εντάξει στα χρηματοδοτούμενα έργα της Πράσινης Μετάβασης.
 
Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι λόγω των θεσμοθετημένων στρατιωτικών δεσμών με τις πρώην αποικίες της, η Γαλλία παρενέβη στρατιωτικά περισσότερες από 50 φορές σε διάφορες αφρικανικές χώρες τις τελευταίες έξι δεκαετίες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα που προέρχονται από την τρομοκρατία των Τζιχαντιστών στην περιοχή του Σαχέλ, ειδικά στο Μάλι και στο Σουδάν,έχουν θέσει μεγάλες προκλήσεις στην πολιτική της Γαλλίας για την Αφρική σε σημείο που η Γαλλία αναγκάστηκε να ανακοινώσει την αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Μάλι τον Φεβρουάριο του 2022, κάτω από την οικονομική και δημοσκοπική πίεση στο προηγούμενο διάστημα.
 
Το κενό της Γαλλίας σπεύδουν τώρα να το καλύψουν άλλοι, μεταφέροντας σε αυτή την περιοχή την επόμενη γεωστρατηγικη κρίση ως συνέχεια της Ουκρανικής. Έτσι:
 
🔹 Ο Μπάιντεν διέταξε πριν 12 μήνες την την στρατιωτική επιστροφή των ΗΠΑ στο Σουδάν, παρεμβαίνοντας πάλι στον ατελείωτο εκεί εμφύλιο πόλεμο τζιχαντιστών-κράτους-τοπικών φυλάρχων, που συντηρείται οικονομικά από την Τουρκία και με την εμπλοκή Ρώσων μισθοφόρων. Αθρωπιστικοί λέει οι λόγοι, αλλά όλοι κατανοούν ότι έτσι επιδιώκουν οι ΗΠΑ να ελέγξουν μια ακόμα πηγή ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από το LNG τους. Αποτέλεσμα αυτής της εμπλοκής είναι και η πρόσφατη ανάφλεξη των εμφυλιων συγκρούσεων. H πρόσφατη επίσκεψη του Μπλινκεν στην περιοχή χαρακτηρίστηκε από αοριστες υποσχέσεις οικονομικής βοήθειας από το πακέτο (ακόμη)φάντασμα των 600δισ$ προς στην Αφρική. Το Σαχέλ υποφέρει και από χρόνια έλλειψη επενδύσεων. 
 
🔹Η Ρωσία, κυρίως μέσω της Τουρκίας, διατηρεί θύλακες επιρροής στην περιοχή, με σημαντικότερη την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στον Σουδάν και στην Λιβύη και της επιρροής που απέκτησε από την κοντόφθαλμη πολιτική της Μέρκελ (και την πλήρη απουσία της Ελλάδας , με αρνητική μόνο εμπλοκή μας με την εξαγωγή του predator στο Σουδαν). Η πολιτική και στρατιωτική διείσδυση της Τουρκίας στο Σουδάν θεωρείται θανάσιμη απειλή για την Αίγυπτο και τις Σαουδική Αραβια-ΗΑΕ, που την επιτείνει τώρα και το χθεσινό πραξικόπημα στον Νίγηρα (με προτροπή της Ρωσιας).
 
Είναι βαθύτατα νυχτωμένοι όσοι θεωρούν τις επεμβάσεις της Ρωσίας στην περιοχή ως "απελευθερωτικές", ίσως και Αριστερές. Ο Πουτιν προσπαθεί να εδραιωθεί στην περιοχή αντικαθιστώντας το ΔΝΤ με το αντίστοιχο που στήθηκε ήδη στο Πεκίνο για να προωθήσει το αντιδολαριο στον ίδιο ρόλο που είχε τα τελευταία 50 χρόνια το πράσινο νόμισμα. Αποικιοκρατία Ανατολικού τύπου. 
 
🔹Η προθυμία της Αλγερίας και της Αιγύπτου να ενταχθούν στο cluster χωρών BRICS και η αναζωπύρωση της διαμάχης της Αλγερίας με το Μαρόκο για τον έλεγχο περιοχών της Δ.Σαχάρας, θέτει σε γεωπολιτική αστάθεια όλη την ευρύτερη περιοχή. 
 
Επιπρόσθετα, οι απαγορεύσεις εξαγωγών σιτηρών, λόγω της Ουκρανίας, πλήττουν πρώτα και κύρια τις χώρες του Σαχέλ, που εξαρτούν την επισιτιστική τους ασφάλεια αποκλειστικά από τα σιτηρά της Ρωσίας και της Ουκρανίας, την δε γεωργική τους παραγωγή από τα ρωσικά λιπάσματα. Η συνεχής εκεί απειλή της επισιτιστικής κρίσης, είναι ικανή για να πυροδοτήσει ένα νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα, κυρίως προς την Ευρώπη.
 
🔹Η δειλή ευρωπαϊκή πολιτική στήριξης των χωρών της περιοχής με ουσιαστικά μέτρα για την οικονομική τους ανάπτυξη, μέχρι τώρα καλύπτεται από την Κίνα. Αυτό το πετυχαίνει μέσω εξαγορών κρίσιμων μεταλλείων, του εμβληματικού έργου του τοίχους δέντρων για τον περιορισμό επέκτασης της Σαχάρας που χρηματοδοτεί, του δικτύου φυσικού αερίου από την Νιγηρία προς το Μαρόκο- Ιβηρική χερσόνησο μέσω παραθαλάσσιου αγωγού της Δυτικής Αφρικής, των δικτύων σιδηροδρόμων, κυρίως της Νιγηρίας, και, το πιο σημαντικό ίσως, την νομισματική προετοιμασία της Νιγηρίας με την έκδοση ψηφιακού νομίσματος στο να ενταχθεί στο κυοφορουμενο αντι-δολαριο Ρωσιας-Κίνας- Ινδιας- Ιραν- Τουρκίας.
 
✔️Λόγω όλων αυτών, διαφαίνεται εδώ και μήνες ότι, μετά την Ουκρανία, αυτή θα ήταν μία από τις τρείς κύριες περιοχές των επόμενων θερμών συγκρουσεων, δια αντιπροσώπων, για την οριοθέτηση των ζωνών της μετα-παγκοσμιοποίησης. Και δυστυχώς αυτό επιβεβαιώνεται πάλι. 
 
Οι άλλες δύο φαίνεται ότι θα είναι 1) η περί το Πακιστάν, για την αποκοπή της Ινδίας από την διαφαινόμενη ενεργειακή σύνδεση της με την Ρωσία και το νέο ψηφιακό αντιδολάριο που ετοιμάζεται με την Κίνα, και 2) στην περιοχή του Βορείου Ιράκ και της Συρίας, μέσω του Κουρδικού.
 
Και όλα αυτά που γίνονται τώρα στο Σουδάν και στον Νίγηρα, πάλι θα έχουν σαν θύμα-μεγάλο χαμένη την ΕΕ, προέρχονται από την αδυναμία της σημερινής της ηγεσίας στο να της προσδώσουν χαρακτηριστικά συνοχής και για να παίξει τον ρόλο της ως σταθεροποιητικού παράγοντα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα,αλλά και για να επιβιώσει. Και ο φαύλος κύκλος συμπληρώνεται αφού αυτή η έλλειψη, λόγω του εγκλωβισμού της ΕΕ σε αποτυχημένες νεοφιλελέ πολιτικές, πριμοδοτούν την φτώχεια και την ακροδεξιά, που κυριολεκτικά φύεται σε τέτοια περιβάλλοντα συγκρούσεων.
 
Πριν λίγους μήνες, η ίδια ανάλυση ΕΔΩ με αφορμή το Σουδάν
 
 Αυτό last year ΕΔΩ..

Και αυτό ΕΔΩ σχετικό.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ασ' τα ψόφια μεγάλε... Άλλο δύση, άλλο Ρωσία-Κίνα. Οι δυτικοί τζαμπατζήδες μόνο εμφυλίους δώσανε στην Αφρική για να την αρμέγουν. Και για δέσει το γλυκό, στείλανε τον θείο -της θείας- Φετχιουλάχ να γεμίσει ουαχαμπίτικους μεντρεσέδες τους τροπικούς απ' όπου και τα τζιχάντια. Που τα προστατεύουν οι ΓΑΛΛΟΙ όταν τα στριμώχνει ο εθνικός στρατός. Ούτε γεωργία δεν τους αφήνουν να έχουν για να αδειάζουν οι καργκιλέδες το μεταλλαγμένο στοκ τους από Βόρεια Αμερική και Ουκρανία. Όσο για το αφρικανικό χρέος: σκαλισμένο στον γρανίτη. Γαμάμε και δέρνουμε.
Αντίθετα οι ανατολικοί δώσανε και δίνουν μπόλικα μονόπετρα από την εποχή του Νάσερ, για συναινετικό σεξ. Υποδομές του κουτιού, φράγματα, τρένα, λιμάνια, στα ρωσικά πανεπιστήμια σπουδάζουν οι αφρικανοί μηχανικοί (στα δυτικά οι εκζέκιουτιβζ). Και το αφρικανικό χρέος γραμμένο στην άμμο.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Mάλλον ψώφια μας τα λες εσύ. Που έγραψα ότι Δύση και Κίνα-Ρωσία είναι το ίδιο;; Αυτό που λέω είναι ότι η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ θα μεταφερθεί στην Αφρική. Την περιοχή του Νίγηρα την εκμεταλλεύεται η Areva Γαλλικών συμφερόντων με συμβόλαια εδώ και χρόνια.Γιατί η Γαλλία έχει όλο το ουράνιο της και το χρυσό της...από το Νίγηρα..

Η Areva, πρώην Orange, είναι ο μέγας κατασκευαστής πυρηνικών σταθμών και λοιπού εξοπλισμού της Γαλλίας (και βασικός προμηθευτής και της ΔΕΗ σε ηλεκτρολογικό εξοπλισμό παραγωγής/διανομής).. Γνωστοί και μη εξεραιταιοι.

Θεωρείς ότι οι Σίνες θα είναι καλύτεροι σαν αφεντικά;;; χα χα χα Δες μόνο πως συμπεριφέρονται στους δικούς τους και θα καταλάβεις.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" Και για δέσει το γλυκό, στείλανε τον θείο -της θείας- Φετχιουλάχ να γεμίσει ουαχαμπίτικους μεντρεσέδες τους τροπικούς απ' όπου και τα τζιχάντια. "

Για πάρτο αλλιώς.! Νομίζεις ότι στην Γαλλία κατοικούν ΛΕΥΚΟΙ;;; Μια φωτο της εθνικής Γαλλίας να δεις και θα καταλάβεις.

https://prnt.sc/KYWkIfhgsO3X

Τελευταία φορά που στην πρώτη εντεκάδα της εθνικής Γαλλίας που υπήρχαν 8 λευκοί ήταν στο Μουντιάλ του 82 από το 83 μέχρι και σήμερα είναι μικτή Αφρικής.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" Οι δυτικοί τζαμπατζήδες μόνο εμφυλίους δώσανε στην Αφρική για να την αρμέγουν."

Και αφού οι δυτικοί τζαμπατζήδες μόνο εμφύλιους έδωσαν, τότε γιατί οι Αλγερινοί , οι Μαροκινοί και γενικά οι Αφρικανοί ΔΕΝ φεύγουν από την Γαλλία και την Ευρώπη γενικότερα;; Αντί να ρημάζουν την Γαλλία και την Ευρώπη γιατί δεν φεύγουν να πάνε στην ελεύθερη,ΠΛΟΥΣΙΑ και ΚΡΑΤΑΙΑ Αλγερία;; Ειδικά τώρα που έφυγαν οι Δυτικοί από εκεί ;;

Ανώνυμος είπε...

Υποθέτω γιατί συμβαίνει στο Μαγκρέμπ ότι συνέβη κι εδώ: ο μπρούκλης νταβατζής με κοστούμι, λουστρίνι και τίγκα χρυσάφι στα βυζιά και τα δάκτυλα, περιδιάβαινε τα χωριά και έκανε νιομάζωμα για να τους στείλει δούλους στο αμέρικα και τη δοϊτσλάνδη. Ολόκληρα χωριά άδειαζε ο πούστης. Γι' αυτό λέω "σκατά στη ψήφο των αποδήμων". Πάει το τρίκαλο 5 χρόνια Γερμανία και γυρνάει με φανέλα Ζβαΐνστάιγκερ και μιλάει για τους Έλληνες σε δεύτερο πρόσωπο. Οι Γάλλοι γιατί δεν μένανε στην όντως κραταιά Γαλλία και κάνανε ρεσάλτο στην Αφρική;
Ποτέ δεν ήταν γαλλική η εθνική Γαλλίας. Πλατινί και Κοπά Ιταλοί, προφανώς και πολλοί άλλοι ήταν εμιγκρέδες (ο Προστ Αρμένης). Η τελευταία γαλλική Γαλλία ήταν αυτή των Καντονά - Ζινολά - Παπέν κλπ. που τη σκότωσε ο Κωνσταντίνωφ με εκείνη την καραβολίδα στο γάμμα στο ενενήντα φεύγα. Ψωνάρες όλοι: ο πρώτος παρίστανε (και παριστάνει) τον φιλόσοφο, ο δεύτερος το φωτομοντέλο κι ο τρίτος μια στο καρφί και τρεις στο πέταλο. Αποκλειστήκανε από το μουντιάλ του '90, θέλανε έναν βαθμό σε 2 αγώνες για να πάνε Αμερική, δεν πήραν ούτε Χ. Ρε άει σιχτίρ, είπε ο Ζακέ και κουβάλησε τα γκέτο. Και πληρώθηκε...