ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΠΑΛΙ ΤΟ ΣΟΥΔΑΝ ;;

 

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΠΑΛΙ ΤΟ ΣΟΥΔΑΝ ;;

Πριν ένα χρόνο, περίπου, αναλύθηκε από εδώ (βλέπε κάτωθεν στο *  καλύτερα να πάω να παίξω ένα τζόκερ) ότι η επόμενη περιοχή θερμών συγκρούσεων "δια αντιπροσώπων " θα μεταφέρονταν στην ΥποΣαχάρια Αφρική, γνωστή ως Σαχέλ. Η περιοχή Σαχέλ αποτελείται από τη Μαυριτανία, το Μάλι, το Τσαντ, τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο, ενώ συμπεριλαμβάνεται στην ίδια ζώνη ενδιαφέροντος και το Σουδάν, παρ' ότι αυτό είναι πρώην Αγγλική αποικία.
 
Από αυτές τις χώρες, το Μάλι απολάμβανε ανέκαθεν την κεντρική θέση στα στρατηγικά ενδιαφέροντα της Γαλλίας, επειδή βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ της πρώην Γαλλικής Δυτικής Αφρικής και της Γαλλικής Βόρειας Αφρικής, το γνωστό Μαγκρέμπ. Όλη η ζώνη Σαχέλ, μέχρι πρότινος, ήταν ζώνη "γαλλικού φράγκου " (CSF), μέσω του οποίου ασκούσε την επιρροή της η Γαλλία (παρα το ευρώ).
 
Αν και η Γαλλία δεν έχει άμεσο σοβαρό οικονομικό μερίδιο επενδύσεων στο Μάλι, έχει εκεί και σοβαρή στρατιωτική παρουσία ενώ εμπλέκεται οικονομικά στις γειτονικές χώρες. Για παράδειγμα, η Γαλλία προμηθεύεται ουράνιο από τον Νίγηρα για τους πυρηνικούς σταθμούς της, ενώ η γαλλοβελγική εταιρεία Total προμηθεύεται το ένα τρίτο του πετρελαίου της από τις χώρες του Κόλπου της Γουινέας.
 
Ο Μακρόν, κατά την πρώτη του προεδρική θητεία (2017–2022), προσπάθησε να δώσει μια νέα ματιά στην πολιτική της Γαλλίας για την Αφρική. Όμως στο Μάλι και σε ολόκληρη την περιοχή του Σαχέλ, η Γαλλία δεν μπόρεσε να χειριστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα του τζιχαντιστικού τρόμου, που ενισχύεται μεθοδικά από την διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή με κεφάλαια από το Κατάρ, για λογαριασμό και της Ρωσίας.
 
Από το 2017, ο Μακρόν προσπάθησε να αναδιαμορφώσει την πολιτική της Γαλλίας για την Αφρική, ανατρέποντας την επιθετική νεοαποικιακή που προσπάθησε να επιβάλει άγρια, αλλά και ανεπιτυχώς ο Ολαντ κατά την προεδρία του, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η Γαλλία φιλοδοξεί να συμμετάσχει σε στρατηγικές συνεργασίες με αφρικανικές χώρες. Χαρακτήρισε τη γαλλική αποικιοκρατία πραγματικά βάρβαρη και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σημείο που τον έφερε σε πλήρη σύγκρουση με την ρητορική της Λεπέν, που επιδιώκει την ανασύσταση της Γαλλικής αποικιοκρατίας στην περιοχή μέσω στρατιωτικής βίας.
 
Κρίσιμη είναι η περιοχή για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Γαλλίας, αλλά κατ' επέκταση και της ΕΕ, λόγω:
 
🔸Των κοιτασμάτων ουρανίου του Νίγηρα
🔸 Μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού υδρογόνου στο Μάλι, τα μοναδικά στον κόσμο, που μπορούν να προμηθεύσουν την ΕΕ με φτηνό καύσιμο υδρογόνο αμέσως, χωρίς τα υψηλά κόστη που θα έχει μέχρι το 2050 η παραγωγή του επόμενου στρατηγικού καυσίμου από ΑΠΕ και νερό.
🔸Τα μεταλλεία κρίσιμων μετάλλων για την "Πράσινη Μετάβαση" (κοβάλτιο, λίθιο, παλλάδιο κλπ) του Σαχέλ+Σουδάν, που είναι ισοδύναμα αυτών της Ρωσίας.
🔸Το μεγακοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Σουδάν (30τρισ κυβικά μέτρα, όσο περίπου και το νότια της Κρήτης εντός της Ελληνικής ΑΟΖ), είναι αυτό που θεωρείται από την ΕΕ ικανό να την απεξαρτήσει από το Ρωσικό φυσικό αέριο με έναν αγωγό κόστους 12δισ€ μέσω Αιγύπτου, και το έχει εντάξει στα χρηματοδοτούμενα έργα της Πράσινης Μετάβασης.
 
Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι λόγω των θεσμοθετημένων στρατιωτικών δεσμών με τις πρώην αποικίες της, η Γαλλία παρενέβη στρατιωτικά περισσότερες από 50 φορές σε διάφορες αφρικανικές χώρες τις τελευταίες έξι δεκαετίες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα που προέρχονται από την τρομοκρατία των Τζιχαντιστών στην περιοχή του Σαχέλ, ειδικά στο Μάλι και στο Σουδάν,έχουν θέσει μεγάλες προκλήσεις στην πολιτική της Γαλλίας για την Αφρική σε σημείο που η Γαλλία αναγκάστηκε να ανακοινώσει την αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Μάλι τον Φεβρουάριο του 2022, κάτω από την οικονομική και δημοσκοπική πίεση στο προηγούμενο διάστημα.
 
Το κενό της Γαλλίας σπεύδουν τώρα να το καλύψουν άλλοι, μεταφέροντας σε αυτή την περιοχή την επόμενη γεωστρατηγική κρίση ως συνέχεια της Ουκρανικής. Έτσι:
 
🔹 Ο Μπάιντεν διέταξε πριν 12 μήνες την την στρατιωτική επιστροφή των ΗΠΑ στο Σουδάν, παρεμβαίνοντας πάλι στον ατελείωτο εκεί εμφύλιο πόλεμο τζιχαντιστών-κράτους-τοπικών φυλάρχων, που συντηρείται οικονομικά από την Τουρκία και με την εμπλοκή Ρώσων μισθοφόρων. Ανθρωπιστικοί λέει οι λόγοι, αλλά όλοι κατανοούν ότι έτσι επιδιώκουν οι ΗΠΑ να ελέγξουν μια ακόμα πηγή ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από το LNG τους. Αποτέλεσμα αυτής της εμπλοκής είναι και η πρόσφατη ανάφλεξη των εμφυλίων συγκρούσεων. 
 
🔹Η Ρωσία, κυρίως μέσω της Τουρκίας, διατηρεί θύλακες επιρροής στην περιοχή, με σημαντικότερη την παρουσία της στην Λιβύη και της επιρροής που απέκτησε από την κοντόφθαλμη πολιτική της Μέρκελ (και την πλήρη απουσία της Ελλάδας ,με αρνητική μόνο εμπλοκή μας με την εξαγωγή του predator στο Σουδαν) . 
 
🔹Η προθυμία της Αλγερίας και της Αιγύπτου να ενταχθούν στο cluster χωρών BRICS και η αναζοπύρωση της διαμάχης της Αλγερίας με το Μαρόκο για τον έλεγχο περιοχών της Δ.Σαχάρας.
Επιπρόσθετα, οι απαγορεύσεις εξαγωγών σιτηρών, λόγω της Ουκρανίας, πλήττουν πρώτα και κύρια τις χώρες του Σαχέλ, που εξαρτούν την επισιτιστική τους ασφάλεια αποκλειστικά από τα σιτηρά της Ρωσίας και της Ουκρανίας, την δε γεωργική τους παραγωγή από τα ρωσικά λιπάσματα. Η συνεχής εκεί απειλή της επισιτιστικής κρίσης, είναι ικανή για να πυροδοτήσει ένα νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα, κυρίως προς την Ευρώπη.
 
🔹Η δειλή ευρωπαϊκή πολιτική στήριξης των χωρών της περιοχής με ουσιαστικά μέτρα για την οικονομική τους ανάπτυξη, μέχρι τώρα καλύπτεται από την Κίνα. Αυτό το πετυχαίνει μέσω εξαγορών κρίσιμων μεταλλείων, του εμβληματικού έργου του τοίχους δέντρων για τον περιορισμό επέκτασης της Σαχάρας που χρηματοδοτεί, του δικτύου φυσικού αερίου από την Νιγηρία προς το Μαρόκο- Ιβηρική χερσόνησο μέσω παραθαλάσσιου αγωγού της Δυτικής Αφρικής, των δικτύων σιδηροδρόμων, κυρίως της Νιγηρίας, και, το πιο σημαντικό ίσως, την νομισματική προετοιμασία της Νιγηρίας με την έκδοση ψηφιακού νομίσματος στο να ενταχθεί στο κυοφορούμενο αντι-δολαριο Ρωσιας-Κίνας- Ινδιας- Ιραν- Τουρκίας.
 
✔️Λόγω όλων αυτών, διαφαίνεται εδώ και μήνες ότι, μετά την Ουκρανία, αυτή θα ήταν μία από τις τρείς κύριες περιοχές των επόμενων θερμών συγκρούσεων, δια αντιπροσώπων, για την οριοθέτηση των ζωνών της μετα-παγκοσμιοποίησης. Και δυστυχώς αυτό επιβεβαιώνεται. 
 
Οι άλλες δύο φαίνεται ότι θα είναι η περί το Πακιστάν, για την αποκοπή της Ινδίας από την διαφαινόμενη ενεργειακή σύνδεση της με την Ρωσία και το νέο ψηφιακό αντιδολάριο που ετοιμάζεται με την Κίνα, και στην περιοχή του Βορείου Ιράκ και της Συρίας, μέσω του Κουρδικού.
 
Και όλα αυτά που γίνονται τώρα στο Σουδάν, πάλι θα έχουν σαν θύμα-μεγάλο χαμένη την ΕΕ, προέρχονται από την αδυναμία της σημερινής της ηγεσίας στο να της προσδώσουν χαρακτηριστικά συνοχής και για να παίξει τον ρόλο της ως σταθεροποιητικού παράγοντα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά και για να επιβιώσει. Και ο φαύλος κύκλος συμπληρώνεται αφού αυτή η έλλειψη, λόγω του εγκλωβισμού της ΕΕ σε αποτυχημένες νεοφιλελέ πολιτικές, πριμοδοτούν την φτώχεια και την ακροδεξιά, που κυριολεκτικά φύεται σε τέτοια περιβάλλοντα συγκρούσεων.
 
Αυτό last year...ΕΔΩ.
 
Για όσους/όσες ενδιαφέρονται γι αυτά τα ...δευτερεύοντα και επουσιωδη, γενικότερα περί της Αφρικής ανάλυση  ΕΔΩ..

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κ.Λύκαστρε, είναι λίγο παράταιρο το σχόλιο μου για το σαχέλ και τα πολιτικά, όμως είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια ένα άρθρο για έναν γάλλο ανθρωπολόγο, ο οποίος είχε επισκεφτεί τη φυλή Ντόγκον στο Μάλι τέλη του 19ου αι., μια φυλή που ζούσε ακόμα στην λίθινη εποχή τεχνολογικά, και σε λαξευμένες σπηλιές σε κάθετες πλαγιές.
Έκατσε πάρα πολλά χρόνια, και στο τέλος κέρδισε την εμπιστοσύνη του "μάγου" της φυλής, ο οποίος τον έμπασε στην ιερή σπηλιά τους ως τον πρώτο επισκέπτη που δεν ήταν από τη φυλή των Ντόγκον ΚΑΙ μυημένος...Εκεί του αποκάλυψε ότι προέρχονται από τον Σείριο, και του έδειξε και τις βραχογραφίες του αστερισμού του Μέγα Κυνός ως σύστημα με τριπλό ήλιο. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα πίστευαν ότι είναι 1 μόνο αστέρι, και γύρω στο 1860 ανακάλυψαν ότι είναι 2 οι ήλιοι.
Ξέρω ότι ενδιαφέρεστε και για τα ανθρωπολογικά-αστρονομικά, και έτσι αποφάσισα να το γράψω, με μια διαπίστωση που έκανα τότε:
Η δύση χαρακτηρίζει τους κατακτημένους "ημιάγριους" όχι γιατί δεν εξετάζει προσεκτικά τα επιτεύγματα τους, αλλά για να δικαιολογήσει τις βαρβαρότητες της επ'αυτών.
Είχα διαβάσει και το βιβλίο "το μήνυμα" εκεί κοντά, και -αν ισχύουν τα όσα γράφει- οι Αβορίγινες της Αυστραλίας, μπορεί να φόραγαν προβιές, και να είχαν μόνο ακόντια, αλλά η συμβίωση τους με το περιβάλλον ήταν τόσο αρμονική, που κάποιες φορές έπαιρνε μαγικές διαστάσες.
Ετσί κι αλλιώς, απ'ότι βλέπω, θα μας φάνε οι Σίνες (ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ, τέτοια παμφάγα ούτε οι κατσίκες), θα πεθάνουν κι αυτοί από μολύνσεις με τα σάπια κρέατα που είμαστε, και θα ξαναμείνουν μόνο οι φυλές που ξέρουν να επιβιώνουν στο περιβάλλον τους με τα ελάχιστα.
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ

Ανώνυμος είπε...

@ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ

Οι Ντόγκον διοργανώνουν μια γιορτή κάθε ορισμένα χρονια που δεν θυμάμαι τώρα...
Αυτή η γιορτή και τα ορισμένα χρονια της,έχουν να κάνουν άμεσα με τα πλανητικά-αστρικά τεκταινόμενα στον αστερισμό του Σείριου......
Αν θυμάμαι καλά η επομενη γιορτή τους πρέπει να πλησιάζει....


Η Φυλή Ντόγκον και η Επίσκεψη των Εξωγήινων (Σείριος) (video)

https://www.diadrastika.com/2016/01/dogon-sirius.html

ΜΑΛΙ 2 - ΝΤΟΓΚΟΝ, Η ΦΥΛΗ ΤΟΥ ΣΕΙΡΙΟΥ

https://zyrinis.gr/node/7373

To 2027............

Απλός ανώνυμος σχολιαστής

ΑΡΡ είπε...



Ο βιοφυσικός Μ. Γρηγορίου (δυστυχώς απέθανε προσφάτως στα 70 του) είχε αναφέρει σε σχετικό βίντεο το εξής εκπληκτικό για τους Ντόγκον (= οι δε- διωγμ-ένοι;)
ότι υπήρξαν δηλαδή ελληνικό αποικικακό φύλο της Β. Αφρικής το οποίο συν τω χρόνω ηναγκάσθη εκτοπισθήναι εις την υποσαχάριο Αφρική προκειμένου του προστατεύσαι και διατηρήσαι τας αρχαίας παραδόσεις του από την προκύψασα χριστιανομουσουλμανική μονοθεϊστική λαίλαπα. Ήτο δε φύλο αρχικώς λευκής επιδερμίδος ως εκ Μεσογείου προελθόν το οποίον όμως στην συνέχεια μετηλλάχθη εις μαύρο του αφρικανικού κλίματος. Και αυτό διότι ο άνθρωπος μιας φυλής, της λευκής έστω, κατά τους νόμους της βιοφυσικής, μετά 20.000ετίαν των 700 γενεών και άνω συνεχούς παραμονής εις άλλην ήπειρον και κλίμα, μεταλλάσσεται κυτταρικώς και λαμβάνει το χρώμα επιδερμίδος της ηπείρου εις ήν διαβιοί. Οίκοθεν δε, ως εκ τούτου, νοείται ότι οι Έλληνες δει έχειν επί γης πολιτιστικήν παρουσίαν από είκοσσι χιλιάδων ετών και άνω!!! Πώς, τί;

Υγ.

Αλλά εμείς έχομε σοβαρότερα θέματα του ασχοληθήναι. Περί του ευρωπηδηχταρά Γεωργούλη δηλονότι. Με τους Ντόγκον θα ασχολούμεθα τώρα;




Υγ.
Ευτυχώς δηλαδή που δεν τους πήραν είδησι τότε οι Κονκισταδόρες της καθολικής αγάπης. Θα τους είχαν, προς δόξαν Κυρίου, μέχρι ενός γενοκτονήσει όπως έγινε και στην Αμερική με τους δυστυχείς Ινδιάνους (Ίνκας, Μάγιας κ.λ.π.) οι οποίοι ως φαίνεται κατείχαν όπως και οι Ντόγκον παρόμοια θανάσιμα μυστικά και ανατρεπτικάς επιστημονικάς γνώσεις των Ελλήνων του Σειριου... Σού λέει, τρομάξαμε να ξεμπήξωμε τους καταραμένους Έλληνας στην κοιτίδα των και κατακτήσαμε ολόκληρη νέα ήπειρο-θησαυρό για να τους εύρωμεν πάλι μπροστά μας; Αίσχος. Πάει το εθνικό και θρησκευτικό μας αφήγημα. Το πήραν οι εξωγήινοι. Ποιος θα μας πιστεύει πια; Στην πυρά λοιπόν!
Να λοιπόν γιατί Ελλην σημαίνει αλήθεια και όπου εκλείπει ο Έλλην εκλείπει ωσαύτως και η αλήθεια! Αλλά τί ζωή τότες χωρίς αυτή μπορείς να κάμεις;