ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Εκλογές του 2023: Έτοιμο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Αυτά τα ονόματα πιθανόν να εκλεγούν χωρίς να ψηφιστούν. Αλλά θα κυβερνήσουν. Οι "επικρατείας" και οι εξωκοινοβουλευτικοί. Μια παθογένεια του συστήματος όπου άλλους ψηφίζεις και άλλοι τελικά κυβερνούν ή νομοθετούν (οι πρώτοι).Το πρόβλημα διορθώνεται εφόσον καταργηθεί η σταυροδοσία και η εκλογή των υποψηφίων γίνεται με το σύστημα της "λίστας".

«Επτασφράγιστο» μυστικό παραμένει η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Το θέμα χειρίζεται προσωπικά ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίζεται να έχει ολοκληρώσει το κύκλο των επαφών για τη συγκρότησή του.

Του Κώστα Πασίση

Ζυμώσεις που ξεκίνησαν εδώ και πολύ καιρό, περισσότερο από ένα χρόνο, όπως αναφέρει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς το εν λόγω ψηφοδέλτιο αποτελεί τον «καθρέπτη» της ΝΔ και αντιπροσωπεύει τις πολιτικές αξίες του κόμματος.

Όπως και στις γαλάζιες λίστες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα έχει αέρα ανανέωσης, ενώ τα πρόσωπα τα οποία μετέχουν αναμένεται να είναι υψηλού συμβολισμού…

Άλλωστε το πολιτικό στίγμα αυτού έδωσε ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη του, λέγοντας ότι θα περιλαμβάνει πολίτες καταξιωμένους µέσω της προσωπικής διαδρομής και της κοινωνικής προσφοράς τους και θα υπάρχει ενισχυµένη παρουσία των γυναικών.

Επίσης, μια φράση-κλειδί που επαναλαμβάνει συχνά στις ομιλίες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπέμπει «σήμα» για την πολιτική χροιά του.

«Ο εκλογικός στόχος είναι η μονοκομματική κυβέρνηση, πλην «όχι μονολιθική», τονίζει χαρακτηριστικά.

Πίσω από αυτή την αμιγώς πολιτική ατάκα κρύβεται η πολιτική φιλοσοφία του που φαίνεται ότι διαπνέει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ και σηματοδοτεί το στόχο της διεύρυνσης και τα ανοίγματα στην κοινωνία…

Σύμφωνα με τα όσα λιγοστά διαρρέονται πολιτική απόφαση είναι η διατήρηση των ευαίσθητων εσωκομματικών ισορροπιών…

Σημειώνεται ότι ανέκαθεν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση των ιδεολογιών και των πολιτικών προτεραιοτήτων όλων των κομμάτων και η συγκρότησή του είναι αποκλειστικό προνόμιο του εκάστοτε αρχηγού.

Αυτή τη στιγμή ως «κλειδωμένη» στο εν λόγω επίζηλο και προνομιακό ψηφοδέλτιο χαρακτηρίζεται η υποψηφιότητα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Θοδ. Σκυλακάκη ο οποίος θεωρείται από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται από το γεγονός ότι το όνομα του δεν συμπεριλαμβάνεται στις γαλάζιες λίστες που ήδη ανακοινώθηκαν.

Στο ίδιο πλαίσιο ανήκει και ο υπουργός  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης ο οποίος θα εκπροσωπεί τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και για πρώτη φορά θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους.

Από κει και πέρα στην πολιτικό-δημοσιογραφική πιάτσα κυκλοφορούν ονόματα, ως εν δυνάμει υποψήφιοι, στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, όπως της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα.

Ενώ τα τελευταία 24ωρα ακούγεται και το όνομα της Σοφίας Μπεκατώρου με υψηλό συμβολισμό στο ελληνικό #ΜeΤoo, που επικαιροποιήθηκε, λόγω της υπόθεσης Γεωργούλη και τις βαριές καταγγελίες της Ελένης Χρονοπούλου σε βάρος του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα θέμα που έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, μετά την κατάθεση αιτήματος για άρση της ασυλίας του.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2019 επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας είχε τεθεί ο πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος και στην τελευταία τιμητική θέση ο  ηθοποιός-σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Εκτός της συγκρότησης του ψηφοδελτίου Επικρατείας παράλληλα τρέχει και η προεκλογική εκστρατεία.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Κέρκυρα, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιήσει περιοδεία σε Ναύπλιο και Καλαμάτα.

Το ερχόμενο Σάββατο, 22 Απριλίου θα μεταβεί στα Χανιά, όπου και θα πραγματοποιήσει στις 19:00 ανοιχτή ομιλία στην Πλατεία Γ. Κατεχάκη στο Παλιό Λιμάνι της πόλης.

Τέλος, την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: