ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Θέλει ο "Ηγέτης" να πάει στην Χάγη για το ζήτημα του Αιγαίου.Έχει σιγουράκι ότι η Χάγη θα επιλύσει το ζήτημα με την αρχή της "μέσης γραμμής' ;; Η θα δούμε να εφαρμόζεται η αρχή της ευθυδικίας (equity) και να ρουφάμε μετά την μύξα μας;

                             ( Εσείς οι αποπάνω.... προσέχετε τους αποκάτω

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Θέλει ο "Ηγέτης" να πάει στην Χάγη για το ζήτημα του Αιγαίου.Έχει σιγουράκι ότι η Χάγη θα επιλύσει το ζήτημα με την αρχή της "μέσης γραμμής' ;; Η θα δούμε να εφαρμόζεται η αρχή της ευθυδικίας (equity) και να ρουφάμε μετά την μύξα μας;

 
Το διατυμπανίζει μάλιστα και τι έχει ο Ταγίπ και χαμογελά πατέρα;;
 
Η Χάγη και τα άλλα διαιτητικά δικαστήρια έχουν χρησιμοποιήσει την μέση γραμμή στο 64% των περιπτώσεων και την ευθυδικία στο 36%. Έχει αντιληφθεί ο "Ηγέτης" και η ελληνική πλευρά ότι η Σύμβαση του 1982 για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδας, μεταξύ κρατών των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή απέναντι, δεν την ευνοεί απόλυτα. 
 
Γιατί ενώ στη Σύμβαση της Γενεύης η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ορίζεται με την μέθοδο της μέσης γραμμής και της ίσης απόστασης, στην νέα Σύμβαση του 1982 το Άρθρο 83, που αναφέρεται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, δεν ορίζει μέθοδο οριοθέτησης. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο πρώτες παράγραφοι του άρθρου 83 αναφέρουν τα ακόλουθα:
 
H οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Κρατών με απέναντι ή παρακείμενες ακτές θα πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο, όπως αναφέρεται στο ‘Άρθρο 38 του Καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου, για την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης.
 
Αν δεν μπορεί να επιτευχθεί σ’ ένα λογικό χρονικό πλαίσιο συμφωνία, τα ενδιαφερόμενα Κράτη θα προσφεύγουν στις διαδικασίες που προβλέπονται στο Μέρος XV (της Σύμβασης). Όσον αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ η UNCLOS επαναλαμβάνει στο άρθρο 74 ακριβώς ό,τι προβλέπεται στο παραπάνω άρθρο 83 για την υφαλοκρηπίδα.
"
Από τα άρθρα αυτά καταδεικνύεται ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδας πρέπει να γίνεται με κοινή συμφωνία για να επιτευχθεί “μια δίκαιη λύση”. Αν αυτό δεν επιτευχθεί εντός ευλόγου χρόνου, τα ενδιαφερόμενα μέρη επιζητούν την επίλυση της διαφοράς με τα ειρηνικά μέσα που περιγράφει ο Χάρτης του ΟΗΕ, δηλαδή μεσολάβηση, συμβιβασμό, διαιτησία, δικαστική ρύθμιση ή ό,τι άλλο. Αλλά η μέση γραμμή που αναφερόταν στην Σύμβαση του 1958 σαν μια ενδεικνυόμενη λύση, δεν μνημονεύεται πια στην Σύμβαση του 1982.
 
Αυτά.... Να πας στην Χάγη και να μην έχεις πιθανόν τις ΗΠΑ και Ρωσία σίγουρα με το μέρος σου. Και μόνο οι δηλώσεις και οι παραδοχές ενός ΠΘ είναι ικανές να δημιουργήσουν τετελεσμένα στο Διεθνές Δίκαιο. Πραγματικά θα ήθελα να ήξερα πως αυτές οι δηλώσεις αντιμετωπίστηκαν εσωτερικά από το αόρατο στο κοινό Διπλωματικό μας Σώμα. Σοβαροί διπλωμάτες θα πρέπει να τρώνε τα νύχια τους από τα νεύρα τους.
 
Πάσχουμε δυστυχώς από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό σε ζητήματα διπλωματίας Σαν το αμίμητο Δενδια που ενώ ταξίδεψε στην Αίγυπτο για την υπογραφή της συμφωνίας της μεταξύ μας ΑΟΖ δήλωσε ότι δεν ήξερε όταν ταξίδευε ότι θα την υπέγραφε. Ή το άλλο η Μέρκελ να συζητά με τον ηγέτη της Λιβύης και τον Τούρκο για το μεταξύ τους σύμφωνο και να αποκλείει από την συνάντηση τον Μητσοτακη. Τα καργκιοζιλίκια Τσίπρα στην υπογραφή των Πρεσπών να χαριεντίζεται με τον Ζάεφ την ώρα που του χαρίζει ... γραβάτα ή να τον έχει ο Πούτιν στημένο 45 λεπτά πριν τον δεχθεί .

Υ.Γ Όταν κάτι το θεωρείς νόμιμα δικό σου ποτέ δεν αφήνεις περιθώριο διαπραγμάτευσης για αυτό σε διαιτησία γιατί το πρώτο που κάνεις είναι να αμφισβητείς την ίδια την νομιμότητα που επικαλείσαι. Και ο Τούρκος από την άλλη τέτοιες ευκαιρίες δεν τις χάνει.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει το βίντεο του πατέρα Μιζοτάκη "θα πάμε στη Χάγη, εμείς θα πάρουμε το πολύ, οι Τούρκοι το λίγο", και το πιό πρόσφατο του Καρατζαπαίρνει, κάπου στο 2002-4,που λέει "Θα μας πάει ο ΥπΕξ ΓΑΠ στη Χάγη, θα πάρουν οι Τούρκοι αυτό που ζητάνε κάτω από την Κρήτη ως το Σύμπλεγμα Μεγίστης, και θα έρθει να μας πεί Θρίαμβος! τέλος οι ελληνοτουρκικές διαφορές, αντί για όπλα, θ' αγοράζουμε βούτυρο*"
* Η αναφορά στο βούτυρο, μάλλον είχε να κάνει με το γνωστό ρητό του ΥπΕξ Γιάννου Παπαντωνίου "βούτυρο ή τανκς". Δεν μας είπαν όμως τότε ότι το βούτυρο δεν είναι για ν' αλείψουμε το μπριός, αλλά για λιπαντικό κατά την εξάσκηση του Οθωμανικού Δικαίου από τον "γκείτονα" στην σούφρα μας.
ξενδοχωφ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Ναι κ.Ξενοδόχε πολύ σωστά και το γνωρίζω αυτό το βίντεο. Διάβασε αυτό εδώ για να δεις από πότε παίζει το ξεπούλημα του μισού Αιγαίου από τους Μητσοτάκηδες.

https://zeys-elaynon.blogspot.com/2019/08/blog-post_6.html

"Ο εξαίρετος δημοσιογράφος (αείμνηστος πλέον) Παπαντωνίου Λάμπρος, στο βιβλίο του "Χάνουμε το Αιγαίο", είχε αποτυπώσει ήδη από το 1992, με δεκάδες απόρρητα έγραφα του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών, τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Τουρκίας από το 1976 – 1981 και πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως υπουργός Εξωτερικών, με το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας, παρέδιδε με πολιτικό τρόπο, το ανατολικό Αιγαίο στην Τουρκία."

Από το 2019 το λέγαμε εδώ και ποιο πριν αλλού και άκουγα μην σου πω τι βρισίδια.