ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Ευρώ ή δραχμή;; Κουνουπίδι ή μπρόκολο;;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ευρώ ή δραχμή;; Κουνουπίδι ή μπρόκολο;;

Όταν ακούω και διαβάζω “ειδικούς” των οικονομικών να αγνοούν την κολοσσιαία ανατροπή που έφερε η ανακάλυψη του blockchain στην “νομισματική παραγωγή”, ειλικρινά ανεβάζω πίεση…
 
Είμαστε στην (πρώιμη) ψηφιακή εποχή.Όλα αλλάζουν με φρενήρης ρυθμούς και το πρώτο που είναι στην “σειρά αλλαγής” είναι ο τρόπος που θα παράγονται οι νομισματικές αξίες στις εθνικές οικονομίες.Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, είναι προ πολλού ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ.
 
Οι χώρες που δεσμεύονται στην ζώνη του Ευρώ, είναι σχεδόν αδύνατον, (και σίγουρα αχαρτογράφητο) να βγουν από αυτό και να επιστρέψουν σε εθνικό νόμισμα. Άλλωστε όπως θα δούμε παρακάτω, μάλλον είναι και ανώφελο…Αν θελήσουμε να δούμε καθαρά και χωρίς άγνοια της πραγματικότητας, θα διαπιστώσουμε ότι το Ευρώ, είναι ο μεγάλος χαμένος από την κρίση του Covid και από τον Ρωσο - Ουκρανο Νατοικό πόλεμο.
 
Μόλις τον Οκτώβριο του 2022, έφτασε σε αρνητική ισοτιμία με το δολάριο στο 0,97 και κανείς μην ξεγελιέται ότι ανέκαμψε με την σημερινή τιμή (εξίσου χαμηλά) στο 1,10. Στην παράλληλη και πολύ σημαντικότερη μάχη του δολαρίου με το Κινεζικό Γουάν, το ρούβλι και το υπό κατασκευή νόμισμα των BRICS+, το αποτέλεσμα δείχνει επερχόμενη …σφαγή του δολαρίου που πριν λίγες μέρες έκανε ιστορικό χαμηλό ως ποσοστό για παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
 
Η νομισματική αναδιάταξη, έχω ξαναγράψει είναι η κρισιμότερη μάχη που έχουμε μπροστά μας ως πολίτες για την επόμενη δεκαετία.Όπως όλα δείχνουν το δολάριο χάνει την μονοκρατορία του.Αυτό θα συμπαρασύρει πρώτα και κύρια το Ευρώ…
 
Ποια είναι η διαφυγή;;
 
Έλεγα παλαιότερα, μονότονα και κουραστικά για αυτό το ρημάδι το blockchain. Στην ψηφιακή πραγματικότητα ο τρόπος παραγωγής χρήματος και νομισμάτων ΑΛΛΑΞΕ εξαιτίας αυτής της “εφεύρεσης”.Το bitcoin “πάτησε” πάνω στο blockchain και δημιουργήθηκε η πρώτη σύγχρονη μορφή ψηφιακού χρήματος, που από την πρώτη του εμφάνιση μέχρι σήμερα έχει πολλαπλασιάσει κατά πολλές χιλιάδες νομισματικές μονάδες την αξία του.
 
Οι νομισματικές μονάδες στο πολύ άμεσο μέλλον, θα είναι ΟΛΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ και ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ!!!
 
Περίπου το 70% από αυτές τις νομισματικές μονάδες ( coins ), θα εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες με την μορφή CBDC’s (ψηφιακά ευρώ, δολάρια κ.ο.κ).Το υπόλοιπο 30% που θα αφορά συναλλαγές της παράλληλης “ανώνυμης” οικονομίας (ευγενικά η παραοικονομία), δεν θα έχει άλλη επιλογή από την χρήση μιας ειδικής κατηγορίας κρυπτονομισμάτων με (περίπου) τα χαρακτηριστικά του bitcoin.
 
Για να μην παρεξηγηθώ και να εξηγούμαι, δεν διαφημίζω το bitcoin. Διαφημίζω όμως την “αποκεντρωμένη - ανώνυμη” λειτουργία του και επισημαίνω ότι κρυπτονομίσματα σαν αυτό (και όχι απαραίτητα αυτό), θα είναι οι αναγκαίοι σύμμαχοι της οικονομικής μας ελευθερίας στην ψηφιακή εποχή...
 
Σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά και με μοναδικό ταμπλό παιχνιδιού το WEB η μάχη που θα δοθεί δεν θα αφορά Εθνικά νομίσματα, αλλά την σωστή χρήση των “εναλλακτικών” νομισμάτων από κοινωνικά ομοειδείς μάζες πολιτών.
 
Η νομισματική αναδιάταξη, είναι κατά την προσωπική μου εκτίμηση ένα άκρως πολιτικό θέμα.Η μετάβαση στο ψηφιακό χρήμα συνοδεύεται από αρκετά θετικά, όπως οι φθηνότερες συναλλαγές, καλύτερες ταχύτητες, μεγαλύτερη ασφάλεια.
 
Όλα αυτά θα ήταν υπέροχα, αν δεν συνοδεύονταν από την πλήρη εξάρτηση μας από μια κεντρική “κάνουλα” ροής (και ελέγχου) των χρημάτων μας, σε συνδυασμό με τα φαιδρά πρόσωπα που διαχειρίζονται τα Ευρωπαϊκά οικονομικά…
 
Γιατί τα έγραψα όλα αυτά;;
 
Μέσα στα πολλά που είπε ο Βαρουφάκης αυτές τις μέρες και την συζήτηση που άνοιξε πάλι για ¨δραχμιστές” και εθνικό νόμισμα, ίσως το πιο κοντινό στην πραγματικότητα να είναι ότι οι τράπεζες είναι στον αναπνευστήρα… (δεν το είπε έτσι ακριβώς).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να ισχύουν αυτά εδώ;
https://www.bankingnews.gr/kriptonomismata/articles/675364/borei-i-voulgaria-na-ginei-mia-apo-tis-plousioteres-xores-tou-kosmou-o-rolos-tou-bitcoin