ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΘΟΡΥΒΩΔΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ, ΤΙ;;

 

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΘΟΡΥΒΩΔΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ, ΤΙ;;

Αν το καλοσκεφτείς, πορευτήκαμε εντός της προηγούμενης εποχής που ξεκίνησε με την λήξη του Ψυχρού Πόλεμου και την ανάπτυξη της παγκοσμιοποίησης με ένα άτυπο “κοινωνικο συμβολαιο” του 74/81 που χαρακτηρίστηκε από:
 
♦️Την προσπάθεια επούλωσης των πληγών του εμφύλιου
♦️Την διόγκωση της μεσαίας τάξης (για τα ψηφουλάκια της) πάνω στο εμπόριο και εσωστρεφείς κυρίως κρατικοδίαιτες υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα και
♦️Την συρρίκνωση της παραγωγής, ως μέρος του τιμήματος που έπρεπε να πληρώσουμε για την συμμετοχή μας στην ασφάλεια της ζώνης του ευρώ. 
 
Η κατάρρευση του οικονομικού μοντέλου που προέκυψε από την εφαρμογή του και που στηρίχτηκε στην κατανάλωση, την διαφθορά και τον υπέρμετρα αλόγιστο δημόσιο δανεισμό, συνοδεύτηκε από την βίαιη αναδιανομή εισοδημάτων και πλούτου από τα κατώτερα και μεσαία στρώματα προς τις ελίτ που έλεγξαν αυτή την διαδικασία:
 
♦️MME, Κόμματα και Τράπεζες. Ξεκίνησε αυτή η αναδιανομή με την νεοφιλελεύθερη εφαρμογή πολιτικών, κυρίως από την εποχή των Σημίτη και Καραμανλή και κορυφώθηκε στα μνημονιακά χρόνια και με μεγαλύτερη ένταση από το 19 μέχρι σήμερα . Με σοβαρές επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις και στην λειτουργία της δημοκρατίας αλλά και στην κατανομή 3-12-85 ανάμεσα στον πρωτογενή, δευτερογενή και (εσωστρεφή) τριτογενή τομέα της οικονομίας.
 
Τώρα μια συνιστώσα εντός της ΝΔ (αλλά όχι μόνο στην ΝΔ δυστυχώς) εμμένει στην ίδια "συνταγή". Και μάλιστα με την πιο σκληρή νεοφιλελε εκδοχή της, δουλεύοντας συστηματικά για την αντικατάσταση της μεσαίας τάξης στην δεύτερη πρόταση πιο πάνω με μια χούφτα μεγαλοσυμφέροντα από "10 φαμίλιες και 4 Τράπεζες", όσο μια άλλη, πιο ακροδεξιά συνιστώσα της, ονειρεύεται και την ανατροπή της πρώτης πρότασης του προηγούμενου κοινωνικού συμβολαίου.
 
Ανίκανοι να αντιληφθούν το τι έχει αλλάξει και πόσο θα αλλάξει ακόμα ο κόσμος γύρω μας, επιμένουν σε ένα σχέδιο που οδηγεί πάλι, μετά την πανδημία και εν μέσω πολλαπλών κρίσεων , στα βράχια του Καστελόριζου. Αλλά αυτή την φορά και σε πολύ πιθανή απώλεια εθνικής κυριαρχίας και δικαιωμάτων περί το Καστελόριζο, όπως αυτά προδιαγράφονται στο συνολικό σχέδιο, γερμανικής έμπνευσης: στο "Σχέδιο Πισαριδη" και στις μυστικές συμφωνίες με τον Ερντογάν. Ενιαίο και συμπαγές το σχέδιο, δεν μπορείς να εφαρμόσεις ένα μέρος του αλά καρτ! 
 
Το πιο πάνω "κοινωνικό συμβόλαιο του 74/81" υπηρετήθηκε από τα τέσσερα μεγάλα κόμματα της προηγούμενης περιόδου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ,ΣΥΡΙΖΑκαι ΚΚΕ, που τώρα ψάχνουν αμήχανα τα νέα τους στηρίγματα για να διατηρηθούν χωρίς αλλαγές στα παλιά τους αφηγήματα!
 
Όμως αυτό το πολιτικό σύστημα κατέρρευσε μαζί με την παγκόσμιοποίηση. Οπότε η δύσκολη ερώτηση είναι τώρα "και μετά τι;;"
 
Βγάζει μάτι πλέον ότι ΟΛΟΙ οι σημερινοί πολιτικοί σχηματισμοί, όπως είναι δομημένοι, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΟΥΝ ΕΝΑ ΙΚΑΝΌ ΑΦΗΓΗΜΑ για την επόμενη ημέρα! Απαιτείται ένα γενναίο ξανα-ανακάτεμμα της πολιτικής τράπουλας με γενναίες συνεργασίες όμορων χώρων και προωθητικές συνθετικές λύσεις (αν θέλουμε να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας πίσω από οπαδικες παρωπίδες), αφού η απουσία τους εκτρέφει μόνο τον φασισμό σε όλες του τις μορφές. 
 
Ισχυρίζομαι ότι για να "δούμε" αυτήν την επόμενη ημέρα θα απαιτηθεί και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, προς αντικατάσταση του προηγούμενου, που θα πρέπει να στοχεύει, κατ' ελάχιστον σε κάτι σαν αυτά :
 
♦️Στην επούλωση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του προηγούμενου συμβολαίου και της επιτροπείας, της κρίσης του κορονοϊού αλλά και της νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση της προηγούμενης αρχιτεκτονικής του. Με τρόπο που δεν θα μας βάζει σε νέα μνημόνια.
 
♦️Στην ενδογενή και με οικολογικό πρόσημο παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας με στόχο των διπλασιασμό των σημερινών ποσοστών του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα στην οικονομία με εξωστρεφή χαρακτηριστικά.
( Το ενδογενές εντός μεν της ζώνης του ευρώ, όσο αυτό συνεχίζει να υπάρχει, αλλά και με την παράλληλη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους και της ανάπτυξης και με νέα εξωτραπεζικά μέσα συναλλαγών, και με αιχμή την μεταρρύθμιση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στο μισό, Χωρίς μειώσεις αποδοχών, λέω εγώ με τα λίγα που γνωρίζω, απουσία αντιπρότασης.) 
 
♦️ Στην εμβάθυνση της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους και την ποιοτική αναβάθμιση των θεσμών του, ολοκληρώνοντας επί τέλους τον αστικό εκσυγχρονισμό, εντός μιας ΕΕ που θα τείνει να έχει παρόμοια δημοκρατικά χαρακτηριστικά για την κοινωνική της σύγκλιση, εντός των συνθηκών που δημιουργεί η κατάρρευση της προηγούμενης παγκοσμιοποίησης . 
 
Το άλλο που ισχυρίζομαι είναι ότι αυτό το νέο "συμβόλαιο" πρέπει να διαμορφωθεί "από τα κάτω", με μια ποιό ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών σε νέα πολιτικά κόμματα της μετα-μεταπολίτευσης, όπως αυτά θα διαμορφωθούν. Τα παλιά, η ΝΔ, το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ , ο ΣΥΡΙΖΑ και το μουσειακό ΚΚΕ δεν έχουν πλέον απολύτως κανένα ρόλο πλέον. 
 
Θα βρει αντιπάλους αυτή η πορεία. Όσους εμμονικά επιμένουν στην συντήρηση του προηγούμενου με τις νεοφιλελε συνταγές, τον ακροδεξιο φασισμό, τα κουκούνινγκ και αδιαφανή plexiglass κοινωνικού απομονωτισμού στο διηνεκές, τις συνταγές με Σημίτη, στρογγυλές λύσεις χωρίς ρήξεις με τα παλιά, κομματικά lockdown σε αυτάρκεις εμμονές και με πρόσφυγες στις κάλπες, αραιά και που. Όλους αυτούς δηλαδή που θεωρούν την πολιτική ως την τέχνη του να κρατάς τους πολίτες μακριά από την λύση των προβλημάτων που τους απασχολούν, αφήνοντας έτσι περιθώριο για να βγαίνουν, που και που, ο κάθε δήθεν απολιτίκ ινφλοένσερ για να ξεπλύνει τα άπλυτα με ένα "Όλοι ίδιοι είναι". 
 
Τέλος ισχυρίζομαι ότι εκείνο το "πάμε και όπου βγεί" το λες μόνο στο αμόρε και πουθενά αλλού. Σε κάθε άλλη περίπτωση οδηγεί σε μετωπικές στο ντουβάρι που άφησε πίσω του ο κοτζαμπασισμός στην πολιτική. 200 χρόνια μετά, ήρθε ίσως η ώρα να τελειώνουμε και με αυτόν. 
 
Και ως γνωστόν, οι ισχυρισμοί αποδεικνύονται η ανταποδεικνυονται στην πράξη και υλοποιούνται λόγω του τελευταίου άρθρο του Ελληνικού Συντάγματος.

4 σχόλια:

ΑΡΡ είπε...



Εν αρχή ήν νόμος και ο νόμος ήν προς τον λαόν και λαός ήν ο νόμος.

Ενί λόγω ειπείν, χρείαν έχομεν μετα-μεταπολιτυτικού συντάγματος, με άρθρα δικλείδας προστασίας της νομιμότητος και της ισονομίας από την κληρονομική πολιτική ολιγαρχία κυρίως και τα διαπλεκόμενα και συνεργαζόμενα με αυτήν αντιλαϊκά και αντεθνικά-ξένα συμφέροντα.
Άρθρα όπως:
- Εκλογή δικαστικών αρχών από το δικαστικό σώμα αποκλειστικώς και ουχί διορισθέν μετεκλογικώς από τον εκάστοτε πρωθυπουργό-Μονάρχη (κοινοβουλευτική Μοναρχία_) όπως ισχύει σήμερον. (Ντογιάκος Gate.)
- Κατάργησις βουλευτικών προνομίων όπως ασυλίας και ακαταδιώκτου για οικονομικά εγκλήματα. Άμεσος δήμευσι περιουσιακών στοιχείων για τους ενόχους διασπαθίσεως δημοσίου χρήμαος. Όχι πάνω από μια φορά εκλογή βουλευτών για την ανανέωσι της πολιτικής σκηνής και την μη επαγγελματικοποίησι της βουλευτικής ιδιότητος και την κληρονομική οικογενειοκρατικοποίησι της πολιτικής.
- Εκλογή Π.τ.Δ. από τον λαό με σαφείς πολιτικάς και εθνικάς αρμοδιότητος ελέγχου της νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας.
κ,λ,π., κ.λ.π....

Και δεν χρειάζεται συνταγματολογική σοφία ουδενός χοντροΒενιζέλου και Χαρβαντιανού επί τούτω, αλλά ελληνικόν πολιτικόν ήθος, ευφυϊα, φαντασία και τόλμη. Και προ πάντων αυτών ειλικρινή αφοσίωσιν προς τον δίκαιον θεόν, τον λαόν και το έθνος.

Αλλά και ίνα θυμηθώμεν και τον νεοΑλεξανδρινόν,
¨αυτά που θα τα βρεις στην ποικία και τί ζωή χωρίς αυτά θα κάμεις.¨

Υγ.

Δήλον ότι μεταπολιτευτικώς εν Ελλάδι καταδυναστευόμεθα παραδημοκρατικώς από σαδομαζοχιστάς βασανιστάς, απάνθρωπα ¨εκπαιδευτικώς¨ και αυτούς βιασθέντας, βασανισθέντας και χρισθέντας από τον νεοταξικό διεθνοσατανισμό και ¨εξαπολυθέντας¨ εις τα ύπατα αξιώματα για τον εθνοκτόνο και ανθρωποκτόνο σκοπό αυτό.
Επειδή ουδείς αγριότερος τύραννος-βασανιστής του λαού του από τον εκουσίως και αγρίως βιασθέντα και βασανισθέντα δια τα πλούτη και τα αξιώματα (βλ. μασωνοσατανιστικών στοών ¨μυήσεις¨...), τον πωλήσαντα την τιμήν της ψυχής του εις τον νεοταξικόν διάβολο δια τα αξιώματα και τα πλούτη.
και μάλιστα εις τας μασωνικάς στοάς

Ο δημοκρατικός βασιλεύς, κύριοι, πασιφανώς απεδείχθη γυμνός ου μην αλλά και παρα φύσιν γεγαμημένος!

Ανώνυμος είπε...

Κ.Λύκαστρε, έχω κάποιες ενστάσεις , άλλες ανούσιες με το δια ταύτα, και άλλες όχι.
Η μείωση του πρωτογενούς, ξεκίνησε από τους αγρότες κατά την είσοδο μας στην ΕΟΚ, ως προαπαιτούμενο(από 30% στο 10% αν θυμάμαι καλά), και μετά της αδυναμίας ανταγωνισμού των προ'ι'όντων από τους "εταίρους" που πλέον έρχονταν αδασμολόγητα.Και ως εκ τούτου, συν την νέα αστυφιλία η μετακίνηση τους στην παροχή υπηρεσιών.
Επίσης η ενδυνάμωση της μεσαίας τάξης, είναι παγκόσμιο φαινόμενο,επιλογή της παγκοσμιοποίησης, έτσι ώστε να γίνουμε πιό τρυφεροί, λιγότερο αυτάρκεις και περισσότερο φυγόπονοι, με περισσότερο χρόνο να καταναλώνουμε (άρα να είμαστε πιό εξαρτώμενοι από τα υλικά αγαθά και να μην θέλουμε ηγέτες και οράματα, αλλά διαχειριστές)και κυρίως να μην έχουμε ανάγκη τον διπλανό μας, αλλά τις δομές.
Η συνιστώσα έχει όνομα,και είναι "Σημιτάνθρωποι", και είναι και στα 3 μνημονιακά κόμματα.Όπως στη μαμά Αμερική της κλίκας Κλίντον-Μπούς-Ομπάμα.Και ναι, δεν ξεχνώ την προηγούμενη απάντηση σας, περί Φοινικοβαβυλωνίων, όταν λέω "Αμερική", εννοώ τον χώρο, όχι την καταγωγή

Ανώνυμος είπε...

(συνέχεια)
Όχι ότι δεν έχω πέσει έξω στις εκτιμήσεις μου, ή ότι πολλές φορές άλλα περιμένω και άλλα γίνονται, αλλά δεν βλέπω πως κάποιοι ικανοί να μας βγάλουν από αυτό το αδιέξοδο θα θελήσουν ή θα τους αφήσουν να ασχοληθούν με την πολιτική, και μάλιστα θα παράξουν έργο ικανό και Ηράκλειο.
Η άποψη μου είναι ότι οι μισοί από τη νέα νέα τάξη πραγμάτων είναι από την παλιά νέα τάξη πραγμάτων,και ότι απλώς αλλάζουν όχημα.Από τραπεζίτες π.χ. ξαναγίνονται τσιφλικάδες.Εκτός αν όντως παγκόσμια βρεθεί κάποιος να σκοτώσει την σύγχρονη Λερναία Υδρα.Και πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο, αυτή τη φορά να το κάνουν αυτοί Κούγκι, πριν πέσουν στα χέρια μας
Πάντως, όσα αναφέρετε ως λύσεις δεν συνάδουν με χώρα μέλος της €υρωπε'ι'κής €νεσης.αλλά με ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος.
Αν νομίζετε ότι έφτασε η ώρα να πέσει αυτή η παγκόσμια χούντα, συμφωνώ μαζί σας,και πολύ άργησε, ή μάλλον κακώς άρχισε.
Κια δεν το αποκλείω, απλώς το βλέπω πιό δ'υσκολο από το να μην συνεχιστεί το παρόν χάλι, ή να έρθει ένα νέο χειρότερο.
Αν και απαισιόδοξο άτομο πάντως, έχω πάντα την ελπίδα, ότι κάπως θα βρεί το δρόμο της η ανθρωπότητα είτε με το καλό, είτε με το κακό είτε με θε'ι'κή παρέμβαση.Αλλά πιό πιθανό μου φαίνεται να έχει τελειώσει το σιδηρούν γένος και ν'αρχίσουμε πάλι από την αρχή του χρυσούν-δηλ.μιλάμε για νομοτέλεια, όχι για αφύπνηση- παρά να κάτσει η γενιά του τικ τοκ με τους πρασινοφρουρούς και τα κνατ και τους χίλμπιλιζ με τους μπλακ λάηφ μάττερς να αρμ΄'εγουμε κατσίκια και να σκάβουμε τη γή για να μην έχουμε ανάγκη τον κάθε μιζοτάκη ή το τελευταίο άηφων.
Ισως το φαινόμενο της "μεγάλης παραίτησης" να μην είναι συνθηκολόγιση, αλλά υποσυνείδητη εφαρμογή των διδαχών του Γκάντι.Πάντως, δεν νομίζω ότι θα μείνουν πολλοί από τα 8 τρις των ανθρώπων

Ανώνυμος είπε...

Θα πρόσθετα και κάποιες άλλες παραμέτρους στο τι πρέπει να γίνει.
Μέχρι να γίνουμε -για οικολογικούς λόγους- πόλεις των 15 λεπτών συμβούλια στις γειτονιές με φανερές ψηφοφορίες και επιπτώσεις γι'αυτές,προσπάθεια για αποκέντρωση, ώστγε να δημιουργηθούν ημιαυτάρκεις οικισμοί και ποσόστοση στις επιτρεπόμενες επιχειρησεις.
Δεν γίνεται να γεμίζει το κάθε νησί με αιρΜπιΕν Μπι χωρίς καμμία υποχρέωση και προδιαγραφή από τους ενοικιάζοντες και ένα κάρο κόσμο να γεμίζουν τους βόθρους και τους κάδους σκουπιδιών, και ωλινκλούσηβ μεγαθ΄ήρια που πουλάνε πλαστικό πρωινό και τούρκικες πατάτες γεμάτες ΝτιΝτιΤι και ολλανδικό μοσχαρίσιο κρέας γεμάτο ορμόνες
Ουτε γίνεται να έχεις 10.000.000 τουρίστες και να τους τα'ί'σεις όλους αστακομακαρονάδα.Δεν γίνεται να έχεις 5 εκ στην Αθήνα, και να χτίζεις 10όροφες πολυκατοικίες, με δρόμους για 2 εκ.αμάξια, και να την τα'ί'ζεις με φαγητό που στην καλύτερη έρχεται από τουλάχιστον 50χλμ. Η κάθε μέρα να τρώμε μάνγκο και κινόα.Αλλ΄πα αυτό είναι μια υπερβολή η οποία εξυπηρετεί τις πολυεθνικές (θυμάστε τι λέγαμε για την Ντόυλ) και τους μεσάζοντες.Πώς λέγαμε "η Στοά του Λονδίνου, και οι εδώ αντιπρόσωποι";, έ κάτι τέτοιο.Πρέπει να γυρίσουμε ως οικιστικό μοντέλο περίπου στο 50-60 με μονοκατοικίες, εσωτερική αυλή, κότες, λαχανόκηπο, και δε γ@μιέται, ας ξαναμάθουν οι τσούπρες τι εστί μαντάρισμα (αν και την μοδός πλέον είναι τα επώνυμα σκισμένα ρούχα), ίσως και κανένα αργαλειό.Και ας κάθεται κάποιος στο σπίτι να τα φροντίζει όλ'αυτά και οι άλλοι στην παραγωγή για να φέρνουν χρήματα,Και οικονομικώς, να γυρίσουμε στην 1η θητεία Αντρέα, δασμούς στα εισαγωγής 1 τηλεόραση στο σπίτι , 1 αμάξι και δωρεάν ΜΜΜ και για τους έλληνες, όχι όνο για τους Ρομά και τους επενδυτάς
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ