ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Έπαιξα και τζόκερ γατάκια...

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Έπαιξα και τζόκερ γατάκια...

Tρίτη 24 Μαΐου 2022 από τότε προειδοποιούσα ΕΔΩ.

AΠΟ ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ ΌΛΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΌ ΣΎΣΤΗΜΑ ΤΩΡΑ;; (Τι συζητάνε τώρα με αγωνία στο Νταβός και τι πρέπει να κάνουμε εμείς)

Δεν είναι εύκολο να το αντιληφθείς αν δεν ξέρεις τι πραγματικά γίνεται behind the scenes, από την στιγμή που εκδίδεται ένα ιδιωτικό δάνειο ή ένα δημόσιο μέσω ομολόγων.
 
Η τράπεζα εκδότης του δανείου, το πρώτο που κάνει είναι να πακετάρει ομοειδή δάνεια και να τα ασφαλίσει. Δεν διατρέχει πλέον κανένα κίνδυνο από αυτά, θα τον αγοράσει τον κίνδυνο κάποιος άλλος. Και έτσι εμφανίζεται ανθεκτική στα λογιστικά της βιβλία και στα stress tests που υποβάλλονται που και που.
 
Η ασφάλιση γίνεται συνήθως μέσω ενός δομημένου ομολόγου που, στην περίπτωση των στεγαστικών η των κρατικών ομολόγων λέγεται CDO (collaterized dept obligation), για δε την περίπτωση των επιχειρηματικών δανείων CLO (collaterized loan obligation).
 
Εκδότες αυτών των CDOs ή CLOs είναι μεγάλες διεθνείς συστημικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs ή η Deutchebank. Το σύστημα δουλεύει καλά όσο υπάρχει ένας πληθωρισμός γύρω στο 2%. Με μικρότερο, πληθωρισμό,, το τοξικό ομόλογο κινδυνεύει. Με μεγαλύτερο από 2% κινδυνεύουν οι δανειολήπτες. Με στασιμοπληθωρισμό, γίνεται βέβαιη η κατάρρευση τους.
 
Κάθε ένα τέτοιο συνθετικό τραπεζικό ομόλογο /προϊόν πωλείται σε "επενδυτές" που στοιχηματίζουν υπέρ ή κατά στο σκάσιμο του αρχικού δανείου! Αυτό γίνεται σε πολλούς κύκλους πωλήσεων, δημιουργώντας μια πολύπλοκη δομή δάνειων- ασφαλίσεων- ρίσκου που μοιάζει με πυραμίδα ή σαν ένα "πύργο jenka". Μεγαλύτερου ρίσκου τα κάτω τμήματα της, μικρότερου ρίσκου τα πιο πάνω πατώματα. 
 
Κάθε επίπεδο δε της πυραμίδας, γεννά όμως νέο χρήμα, αφού αυτές οι "ασφαλίσεις" γίνονται ...με δάνεια. Δηλαδή νέο χρήμα! Ίδιο ακριβώς όπως αυτό που έχετε στο πορτοφόλι σας αλλά χρώματος γκρι. Δεν μπορούν να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό!
 
Το γκρι αυτό χρήμα στην βάση κάθε τέτοιας πυραμίδας διατίθεται στην "πλέμπα" του καπιταλισμού. Τα hudge funds-κοράκια ή τα άλλα funds, όπως των ασφαλιστικών ταμείων. Σε αυτούς δηλαδή τους τύπους που θα πουλήσουν οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια μην τυχόν και σκάσουν!
 
Στα πιο πάνω ασφαλέστερα πατώματα κάθε δομημένου ομολόγου, έχουν πρόσβαση για να στοιχηματίζουν επενδύοντας ή για να δανείζονται γκρι χρήμα για αλλά στοιχήματα σε άλλα ομόλογα, πολύ λίγοι και εκλεκτοί.
 
Στην κορφή της πυραμίδας η εκδότρια τράπεζα, που ποτέ δεν εμφανίζει αυτές της τις "επενδύσεις" της στα βιβλία της! 21 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ η αξία του γκρι χρήματος που κυκλοφορεί έτσι, μεταξύ λίγων και εκλεκτών, έναντι 290τρισ$ δανείων (τα 75 κρατικά). Τα συνολικά αρχικά δάνεια είναι όσο 3 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ περίπου. 
 
Το 08 το σύστημα αυτό, επί του οποίου στήριξε και η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση το success story της τα προηγούμενα 30 χρόνια, έσκασε. Υποεκτιμήθηκε το ρίσκο στεγαστικών δανείων ύψους 800δισ$ στις ΗΠΑ από την Morgan Stanley, κατέρρευσε όλη η πυραμίδα με κρότο σε όλο τον κόσμο . Όποιος είχε επενδύσει με στοιχήματα στα πιο πάνω πατώματα των τότε CDO ομολόγων, έχασε. 
 
Μόνο ο Λάτσης έχασε 6δισ από τα 8 που είχε τότε από μια ελβετική του Τράπεζα. Και από τότε δεν συνήλθε ποτέ , παρ όλες τις ενέσεις δανείων και τζάμπα-Project που έχει λάβει, κυρίως από ελληνικές κυβερνήσεις.
 
Για να ξεπεραστεί η κρίση του 08, χρεώθηκαν τα κράτη με νεα δάνεια, συνολικά γύρω στα 13τρισ$ η αξία τους, για να μπαλωθούν οι ζημιές της αρχικής κατάρρευσης των 800δισ$. Δημιουργώντας νέα CDOs ή CLOs για να σωθούν οι Τράπεζες.
 
Εδώ το σχέδιο το εκτέλεσε ο Βενιζέλος με τον Σαμαρά με εκείνο το PSI, που μας φέσωσε πρόσθετα 140δισ στο τότε δημόσιο χρέος, για να σωθούν μια χούφτα γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, που είχαν παίξει σε CDOs επί ελληνικών ομολόγων. 
 
Τώρα ο κίνδυνος εντοπίζεται κυρίως στα δομημένα τοξικά ομόλογα επί ιδιωτικών δανείων επιχειρήσεων, που κοκκίνησαν ή θα κοκκινήσουν λόγω:
 
🔸της ύφεσης του 18 (διπλή κρίση προσφοράς και ζήτησης λόγω των επενδύσεων στα κερδοφόρα γκρι τοξικά ομόλογα, αντί στην πραγματική οικονομία)
🔸και της ύφεσης στον μισό πλανήτη λόγω των αποτυχημένων lockdowns για τον Covid19.
🔸Της ύφεσης που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση και η κρίση στα logistics και την παραγωγή πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία με δημιουργία συνθηκών στασιμοπληθωρισμού μεγάλης διάρκειας της τάξης του 7-8% σε όλον τον πλανήτη.
🔸Της αναπόφευκτης επισιτιστικής κρίσης, αποτέλεσμα και των προηγούμενων αλλά και των κυρώσεων στην Ρωσία, που δημιούργησαν συστημική ανακατάταξη με αναδιάταξη των ζωνών του παγκόσμιου εμπορίου και την απώλεια ισχύος του δολαρίου ως μηχανισμού κυρώσεων
Σύνολο 27,3τρισ $ στις ΗΠΑ και 13τρισ€ στην ΕΕ βρίσκονταν πριν την έναρξη του πολέμου στο κόκκινο. Άγνωστο πόσα και στην Κίνα, που κινδυνεύει και αυτή λόγω της εκεί κρίσης στον τομέα "στέγη".
 
Ας σημειώσουμε ότι στην ΕΕ, πριν διατεθούν τα κορονοϊοπακέτα των 750δισ της Κομισιόν για να τις διασώσουν, έχουν διατεθεί 1,8τρισ€, και ετοιμάζονται ακόμα και άλλα 400δισ για την ενεργειακή κρίση. Όλα αυτά, υπό την Λαγκαρντ, που διαχειρίζεται μέσω αυτών των δανείων την προσφορά χρήματος στην ευρωζώνη μέσω νέων δανείων.
 
Ελάχιστα όμως από αυτά τα "πακέτα" φτάνουν στην πραγματική οικονομία. Και με αυτά συνεχίζουν να χτίζουν πυραμίδες, αφού και τα πακέτα δημιουργήθηκαν με δάνεια!!!
 
Έτσι, βρισκόμαστε απαθείς παρατηρητές στην επιχειρούμενη μεγαλύτερη ιστορικά μεταφορά πλούτου "από τα κάτω προς τα πάνω", σε περίοδο ειρήνης σε ένα σύστημα που ήδη κινδυνεύει πολύ σοβαρά να "σκάσει πάλι. Το στοιχηματζήδικο λέγεται Eurogroup και η Τράπεζα του ΕκΤ οι παίκτες στην βάση της πυραμίδας γι αυτά.
 
Το ρίσκο που λαμβάνουν τεράστιο! Αν μια τριτοκλασάτη τράπεζα του Τουμπουκτού σκάσει και έχει παίξει σε αυτόν τον τζόγο, κινδυνεύει με κατάρρευση όλο το οικοδόμημα του ευρώ και ΌΛΟ το τραπεζικό σύστημα παγκόσμια! 
 
Τούτων λεχθέντων και ψιλοαναλυθέντων, μπας και έτσι σε πενηνταράκια, γίνουν κατανοητά, εξάγονται νομίζω αβίαστα δύο συμπεράσματα :
 
🔹 Έχουμε απόλυτο δίκαιο όταν θεωρούμε τις Τράπεζες  και τις ελίτ των 10 οικογενειών στην Ελλάδα ως τον κύριο εχθρό της κοινωνίας.
 
🔹. Απαιτούνται επειγόντως αντισώματα επιβίωσης μας στην κρίση που έρχεται! . Με ΕΞΩΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ εκδόσεις παραλληλιών ή εναλλακτικών συστημάτων συναλλαγών με το ευρώ. Θα απαιτηθεί αυτό, πέραν όσων μπορεί να συσχετιστούν με την ενδογενή χρηματοδότηση της ανάπτυξης, και ως σωσίβιο σε περίπτωση γενικευμένης κατάρρευσης. 
 
Όποιος αυτά προσπαθεί να τα αποκρύψει μέσα σε άλλα-λόγια-να-αγαπιόμαστε και πράσινα άλογα, με τίποτα ανάπτυξη τύπου "το μικρό σπίτι στο λιβάδι", βάζει πλάτη για να μην αλλάξει τίποτα όσο οδεύουμε προς τον γκρεμό! Στην εκτέλεση του σχεδίου του καζινοκαπιταλισμού, που δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο, αρκεί να διασωθεί το δολάριο, όπως συζητιέται τώρα στο Davos.
 
To ΔΝΤ πάντως συνεχίζει να ποντάρει (λανθασμένα) στην διάσωση του συστήματος με κρυπτονομίσματα τραβεστί, τα λεγόμενα stable coins, που σχετίζονται με την ύπαρξη χρήματος που κινδυνεύει με εξαφάνισή! Φρέσκο από το Νταβός   ΕΔΩ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: