ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

ΤΑ ΑΝΑΔΕΛΦΑ ΔΙΑ-ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ. Μέρος Γ΄(11 )


ΤΑ ΑΝΑΔΕΛΦΑ   ΔΙΑ-ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ.  Μέρος Γ΄( 11 ) 

(Ωδάρχης, Αρρίων, Μειδίας, Αγριμέδων)

1)  Όλοι οι θεοί οφείλουν εις τον ταπεινό και ευγνώμονα, τουναντίον ο αλαζών και αχάριστος χρεωστά δίκην εις όλους.

2) Αφόβως και ελευθέρως πολιτεύου, ελληνοπρεπώς αλλά και με αιδώ και περίσκεψιν. Απόφευγε δε τας ηδονάς που τας ύβρις και όνειδος αισχρόν συνοδεύουν.    

3)  Ο αυτοκυρίαρχος και εαυτού κρατών αυτός την βακτηρίαν ούτε του πλήθους ούτε και της ερημίας ανάγκην έχει.

4) Τους αγαθούς πατέρας σου ευγενώς, Έλλην,  τίμα, τους και της ανθρωπότητος αγνούς φωτοδότας. Αληθής γαρ, ιερός και απελευθερωτικός ο μύθος, ο βαθυστόχαστος λόγος, αυτών, η των αρίστων λαμπρά πνευματική τροφή.

5) Υπάρχουν άνθρωποι αοιδοί τόσο ιεροί και αξιαγάπητοι – γι αυτό και τόσο σπάνιοι - στον κόσμο αυτό ώστε η η ζωή μας θ’ άξιζε, μόνο και μόνο,  για το ιδείν και ακούσαι αυτούς. Κι ακόμα, αν τους συναντούσαμε, για το ακολουθήσαι τους έως τα πέρατα της γης.

6) Προσδοκία κέρδους και συμφέρον αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του αισθήματος, την αντικειμενική εκτίμησι και την δικαία κρίσι.

7) Πίστις είναι το άσβεστον πυρ των ουρανίων. Και εάν η πυρά μας δυνατή εξαπλώνει την ο άνεμος, εάν τρέμουσα την σβήνει.

8)  Αι γυναίκες θέλουν σεβασμό, ιπποτισμό και χαλινό. Ό,τι δηλαδή απαιτεί και ο αληθής ανδρισμός.

9) Τα πόδια ημών είναι το εφεδρικό μας μυαλό.  Σύκον δε επί συκής αναζητείν, χειμώνα καιρό, παράφρονος ίδιον.


11) Καλό είναι ό,τι βοηθά να γίνεσαι καλύτερος. Ξενόδουλος όμως χώρα και κυβέρνησι δούλους μόνο παράγει και ανακυκλώνει. και παιδεία σοβιετικής δουλείας και ανομίας.  

12) Ουδείς δε πιο ανάλγητος βασανιστής του απάνθρωπα βασανισθέντος. Από τέτοια φαίνεται βασανιστήρια στίγματος και χρίσματος διήλθον και οι πολιτικοί τύραννοι μυηθέντες από τους κρυφούς σατανικούς εντολείς των. Και ουαί τοις υπ’ αυτούς.

14) Και οι κακόμοιροι θρήσκοι, χμ!, μπορεί ν΄αγαπάνε τον θεό αφού τον θέλουν άλλωστε για παντοδύναμο προστάτη τους όχι όμως κι ο θεός αυτούς. Τουναντίον…  

15) Ίσως επειδή ο Πανάγαθος σιχαίνεται τας οργανωμένας θρησκείας που τον εμπορεύονται, θρησκείας που και οι λαοί, δουλικώς και ανεξετάστως, εμπιστεύονται.

16) Πάντως εις ουδέν ωφελεί το θρησκεύειν άνευ του λογικεύεσθαι. Μάταια οι πολλοί αρέσκονται χρησιμοποιείν την πίστι ως λογικόν υποκατάστατον της αλογιστίας των.   

17) Άραγε να υπάρχοι άλλος πιο κατάλληλος παράδεισος αλλά ομού και κολαστήριο για τον άνθρωπο πέραν της γης του αυτής;

16) Οικονομικός και πολιτικός μετανάστης ανέκαθεν και ο αρχοντικός  Έλλην υπήρξε. και ποτέ ληστρικός επιδρομεύς. Στα εμφύλια πάθη όμως και στην φιλαρχία πρώτος και με διαφορά. Εθνολάτρης ο αδελφός του εθνοπροδότη και αντιστρόφως. Δυστυχώς.    

17) Οργανώσεις πολιτικαί, θρησκευτικαί, σάβανα και φέρετρα των εθνών. Οργανώσεις-κόμματα  οι υπεργολάβοι πάσης τυραννίας.  Βουλή το κράτος, ερυθρομέλαν πεζοδρόμιο το παρακράτος.  Και ο θεοκράτης το βαθύ κράτος.

18) Ω αυτή η καταραμένη λαγνεία της κουτάλας, του σατανά το άλας! Ρουσφέτι, ψήφος, μίζα στου κοινοβουλευτισμού την πρίζα. Εις τον μαραθώνιο της εθνικής οικονομίας αι καταχρήσεις προηγούνται των χρήσεων με ιλιγγιώδη διαφορά. Και η δικαιοσύνη εκ γενετής επαινουμένη τυφλή.

19) Μοίρα σου αρχαιόθεν ηράκλεια, ω  Έλλην, ο άνισος αγών. Πεπρωμένο σου το παλαίειν, πρώτη γραμμή, προς γίγαντας, τιτάνας και αντιθεούς του απάνθρωπου κακού.

20) Ψυχή, μη τι άλλο πρότερον ζήτει παρά των μακάρων ή δύναμιν και υπομονήν δια τας κακοτυχίας σου όσο και φρόνησιν προς το ευ διαχειρίζεσθαι τας καλοτυχίας σου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: