ΚΑΤΙ ΧΟΥΘΙ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΖΆΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ (Μια ερμηνεία "αλλιώς" )
Κατ' αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι μέχρι το 2050 η κύρια πηγή ενέργειας που θα κινεί τον πλανήτη θα είναι η λεγόμενη "πράσινη ενέργεια". Αυτή θα καλύψει όμως μόνο όλη την αναμενόμενη υπερβάλλουσα της σημερινής ζήτηση για ενέργεια κατά 47%, λόγω της αναμενόμενης αύξησης του πληθυσμού αλλά και του βιοτικού επιπέδου, κυρίως των χωρών του "οικονομικού νότου", αφήνοντας την ζήτηση για υδρογονάνθρακες περίπου στα σημερινά επίπεδα (Έκθεση International Energy Association IEA, 10/2023).
Αλλά ως γνωστόν, αυτή η "πράσινη" ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες δεν είναι και πολύ πράσινη. Η συλλογή και η αποθήκευση της ανανεώσιμης ενέργειας, απαιτεί τεχνολογικές κατασκευές που, πέραν των υπέρογκων αναγκών σε επενδύσεις και νέα δάνεια (η τελευταία ελπίδα του σημερινού χρηματοπιστωτικού συστήματος για να μην εξαϋλωθεί απότομα), προϋποθέτουν και σπάνια μέταλλα. Γι αυτά που θα γίνονται οι πόλεμοι τα επόμενα 30 χρόνια δηλαδή ανάμεσα στις ζώνες της κατακερματισμένης πρώην παγκοσμιοποίησης.
Τα πιο σημαντικά από αυτά, είναι τα μέταλλα της χημικής οικογένειας "σπάνιες γαίες". Που όπως και η πράσινη ενέργεια, δεν είναι και τόσο ...σπάνια. Απλώς η προηγούμενη παγκοσμιοποίηση αρκέστηκε στα φτηνά μέταλλα της Κίνας, η οποία έχοντας το 50% των παγκόσμιων αποθεμάτων σπάνιων γαιών, παράγει και εξάγει σήμερα "με το σταγονόμετρο" το 95% της παγκόσμιας ζήτησης από τα πολύ ρυπογόνα ορυχεία της.
Αυτά σήμερα διοχετεύονται ημικατεργασμένα προς την "Δύση", για να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Όμως οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, που αναδιατάσσουν και τους δρόμους μεταφοράς και τους φραγμούς ισχύος των νομισμάτων των ζωνών της μετα-παγκοσμιοποιησης, με τα οποία γίνεται το παγκόσμιο εμπόριο, ήδη προκάλεσαν σοβαρές εξελίξεις.
Γράφε ποιες διενέξεις σχετίζονται με την οριοθέτηση των νέων ζωνών και τις νέες οδούς μεταφοράς εμπορευμάτων, μετάλλων και αγωγών αερίων (τώρα φυσικού αερίου, σε λίγα χρόνια μείγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου και, κατά το 2050, κυρίως υδρογόνου):





Ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ έσπευσα να ελέγξει τα από εκεί δυτικά περάσματα, επεκτεινόμενο προς την Σκανδιναβία. Η Σουηδία και η Φιλανδία είναι το γεωστρατηγικό ανάλογο της Αιγύπτου, που έλεγχε την διώρυγα του Σουεζ τα 70 χρόνια της προηγούμενης παγκόσμιοποίησης, καθιστώντας όλες τις προσπάθειες διείσδυσης της Άγκυρας στην Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή σχεδόν άχρηστες.

Καθόλου τυχαία η στιγμή αφού το "τουρκικό παζάρι" και με την Δύση και με την Ανατολή χρειάζεται αυτά τα αποθέματα σπάνιων γαιών για να μπορούν να συνεισφέρουν στο "καλάθι" του νέου "αντιδολαριου" της Ρωσιας-Ευρασιας--Κινας και κάτι που να αξίζει, μαζί με την αναιμική τουρκική λίρα. Όσο της χρειάζονται και οι υδρογονανθρακες της Ανατολικής Μεσογείου, που δεν της ανήκουν.
Όμως...

Η Γροιλανδία όμως ανήκει διοικητικά στην Δανία και είναι συνδεδεμένη ιστορικά, εθνολογικά και οικονομικά με τις Σκανδιναβικές χώρες.

Το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί που ήθελε να παίξει η Τουρκία, οι σπάνιες γαίες της, ασθενεί πολύ αν τα κοιτάσματα της Γροιλανδίας και της Σουηδίας καλύψουν τις ανάγκες της Δύσης, μέσω ασφαλών διαδρομών (όπως τις αντιλαμβάνεται ακόμα η "συλλογική δύση"). Και έγινε το πράγμα ακόμα χειρότερο με την ανακοίνωση και ενός ακόμα μεγα-κοιτασματος σπάνιων γαιών στην Πορτογαλία (ο λόγος που ανάγκασε σε παραίτηση την κυβέρνηση Κόστα ήταν τα συμβόλαια εκμετάλλευσης του).
Όλα τα άλλα που προβάλει περί κουρδικής τρομοκρατίας κλπ, απηχούν μόνο την αγωνία των τουρκικών ελίτ μη τυχόν και χρησιμοποιηθεί το κουρδικό στοιχείο και στην Συρία και το Ιράκ ως αντίβαρο στους εκβιασμούς που κάνει η Άγκυρα, διεκδικώντας και ταυτότητα και ρόλο στην πορεία που έχει λάβει ΤΕΛΕΣΊΔΙΚΑ η γειτονική χώρα προς το Ευραιατικό μπλοκ. Μέχρι τότε, παραμένει στην Δύση ως ο δούρειος ίππος της ανατολής. Ή το ακριβώς αντίθετο, . Ότι τους "κάτσει".
Αυτά σκέφτηκα ρίχνοντας πάλι μια ματιά στην μελέτη του συντρόφου του Ν.Μπελογιαννη, το "Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα" του Δημήτρη Μπάτση, που συνεχίζει να λέει το τι πρέπει να κάνουμε και εμείς σαν χώρα για να επιβιώσουμε στον 21ο αιώνα, χωρίς μνημόνια και την εξαρτημένη "ψωροκοσταινίαση" της συντηρητικής μας δεξιάς, που πλέον είναι αλλού για αλλού, αφού την ενδιαφέρει μόνον να κλείσει τα εκκρεμή ντιλς που της έχουν απομείνει, πριν καταρρεύσει σαν στημένη λεμονόκουπα και κάτω από το βάρος τον ακρωτηριασμό της εθνικής κυριαρχίας για να εξυπηρετήσουμε τα σχέδια διευθέτησης τρίτων στην ευρύτερη περιοχή γύρω μας. Και τα business plans μιας χούφτας χορηγών της βεβαίως βεβαίως.
Η κατσίκα του γείτονα είναι του γείτονα. Αλλά και η δικιά μας είναι δικιά μας και δεν θέλουμε να μας την ψοφήσουν πάλι οι όποιοι τρίτοι.
Κατανοητό;;
Δια χειρός του συνήθως καλά πληροφορημένου Μιχάλη Ψ'ύλου και αυτό ΕΔΩ.
Τώρα,
και αφού εξασφάλισε η ΤΕΡΝΑ τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ, άρχισαν να
παραδέχονται και τα προφανή από την εποχή που εκτελούσαν τον Δημήτρη
Μπατση μαζί με τον Μπελογιάννη, που αποκάλυψε την αλήθεια ΕΔΩ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου