Ισως να περνούσε απαρατήρητο το γεγονός εδώ στην Αθήνα, αλλά υπήρξε ένα είδος ειδοποίησης από τους Αμερικανούς ότι πριν κλείσει το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν εξαιρετικά αμφίβολο να φτάσει στην Ελλάδα από το αμερικανικό Κογκρέσο η έγγραφη θετική απάντηση μέσω LOA (Letter Of Agreement). Το αίτημα δηλαδή για την απόκτηση μαχητικών 5ης γενιάς και στελθ, F-35. Το θέμα ωστόσο μετά την έως τώρα άρνηση της Τουρκίας να άρει το βέτο για ένταξή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πέρασε στην αναμονή και παραμένει στάσιμο.

Αντιθέτως οι Αμερικανοί, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές σε Αθήνα και Ουάσιγκτον, αποφάσισαν να αποστείλουν το LOA στη χώρα μας αφού δεν υπάρχει πλέον λόγος να περιμένουν την Τουρκία πότε θα άρει το βέτο για τη Σουηδία. Ετσι οι διαπραγματεύσεις για την αγορά τους και το τι οπλισμό θα μεταφέρουν αρχίζουν σε λίγους μήνες.

Η αλήθεια είναι ότι το LOA άργησε κάπως να έρθει, αφού στην Αθήνα το περίμεναν μετά τις ελληνικές και τουρκικές εκλογές και εν συνεχεία μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Αλλά μετά την αρνητική στάση που εξακολουθεί να τηρεί η Τουρκία απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το LOA αποστέλλεται στην Αθήνα εντός του έτους ώστε να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των 20+4 υπερσύγχρονων μαχητικών 5ης γενιάς.

Το πρώτο αεροσκάφος καταφθάνει το 2028

Σε εκείνο όμως που συμφωνούν διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα είναι ότι παρά την καθυστέρηση, παρά το αίτημα και άλλων χωρών να αποκτήσουν F-35, η Ελλάδα δεν έχασε τη σειρά της στη γραμμή παραγωγής. Εξακολουθεί να βρίσκεται στην 8η θέση και το πρώτο θα παραδοθεί, όπως προβλέπει η αρχική συμφωνία, το 2028.

Ωστόσο όλο αυτό το διάστημα εν αναμονή του LOA υπήρξαν σημαντικές κινήσεις για την επίσπευση του ελληνικού προγράμματος. Πρώτο και κυριότερο, υπήρξε επιτυχής προσπάθεια για την εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης των 20+4 F-35. Η κυριότερη πηγή χρηματοδότησης θα προέλθει από το Foreign Military Financing (FMF), από το αμερικανικό δηλαδή πρόγραμμα χρηματοδότησης για εξοπλιστικά προγράμματα άλλων χωρών, κυρίως μελών του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ. Την ίδια ώρα έχουν εξασφαλισθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κονδύλια των 150.000.000 ευρώ που εξήγγειλε προεκλογικά από την Αχαΐα ο Πρωθυπουργός για την αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης της Ανδραβίδας, όπου μαζί με τη Σούδα θα είναι η «φωλιά» των F-35.

Το όλο πρόγραμμα της προμήθειας των F-35 (αγορά 20+4 αεροσκαφών, εκπαίδευση πιλότων και μηχανικών, flight simulators, βιβλιογραφία, σέλτερς κ.τ.λ.) θα πλησιάζει, ίσως και να ξεπεράσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών, τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μπήκε πιο μπροστά η κατασκευή των ελληνικών F-35 στο εργοστάσιο της Lockheed Martin στο Τέξας, από οποιαδήποτε πιθανή κατασκευή ή αναβάθμιση τουρκικών F-16.

Τα πρώτα F-35 θα παραληφθούν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το 2028, αλλά η εκπαίδευση των πιλότων και των τεχνικών θα αρχίσει σε μερικούς μήνες, με την υπογραφή του συμβολαίου. Η Πολεμική Αεροπορία θα ακολουθήσει το πρότυπο των Ισραηλινών όσον αφορά την εκπαίδευση καθώς θέλει να έχει πιλότους επιχειρησιακά έτοιμους ταυτόχρονα με την παραλαβή των αεροπλάνων. Οι Ισραηλινοί, όταν παρέλαβαν από τους Αμερικανούς τα καινούργια F-16, άρχισαν αμέσως να τα χρησιμοποιούν καθότι οι χειριστές τους είχαν ήδη πραγματοποιήσει περί τις 1.000 ώρες πτήσης σε εκπαίδευση και σε συνθήκες μάχης στις ΗΠΑ. Το ίδιο θα γίνει και με τα ελληνικά F-35.

Τα επόμενα Rafale και τα νέα ελικόπτερα

Το 2024 θα είναι έτος το οποίο θα επιβεβαιώνει την αμυντική υπεροχή της χώρας. Δεν είναι μόνον ότι θα αρχίσει η διαδικασία προμήθειας των F-35, αλλά και η παραλαβή των υπολοίπων 6 Rafale, η αναβάθμιση όλο και περισσοτέρων F-16 σε Vipers, αλλά και η παραλαβή των «Ρωμαίων φονιάδων» των υποβρυχίων, των ανθυποβρυχιακών δηλαδή ελικοπτέρων. Τα πρώτα 3 από τα συνολικά 7 ελικόπτερα MH-60R ή ROMEO όπως είναι πιο γνωστά, θα παραληφθούν τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου και τα υπόλοιπα 4 μέχρι το τέλος του 2024. Πρόκειται για τα καλύτερα ελικόπτερα στον κόσμο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και με αυτόν τον τρόπο απογειώνονται οι δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού στον τομέα αυτόν.

ΠΗΓΗ