ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αφού είδαμε όλοι/ες να αποτυγχάνει παταγωδώς η "αόρατος χείρα " στο να ρυθμίσει την αγορά ενέργειας δια των χρηματιστηρίων ενέργειας, έρχεται τώρα η Κομισιόν (στο *) για να την αντικαταστήσει με κλασικά Κεϋνσιανά μέτρα που εμπεριέχουν και κρατικά κίνητρα ή επιδοτήσεις για την σταθεροποίηση των τιμών. Αυτών που σήμερα διαμορφώνονται ως αφανής φορομπηχτικός μηχανισμός αναδιανομής εισοδημάτων "προς τα πάνω" λόγω :
 
🔺️της γεωπολιτικής αστάθειας, που οπλοποιεί τα δίκτυα αερίων (στο ** η ανάλυση αυτού του παιγνίου)
 
🔺️της λειτουργίας καρτέλ εντός των χρηματιστηρίων ενέργειας 
 
🔺️της αδιαφάνεια προέλευσης του είδους της ενέργειας που τιμολογείται στον τελικό καταναλωτή (ενέργεια από ΑΠΕ ή πυρηνικά αναμιγνύεται στα δίκτυα με ακριβή ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από LNG και τιμολογούνται όλες βάσει της ακριβότερης).
 
Μπορεί να τηρούνται τα προσχήματα για την σήμανση της άτακτης ισπανικής υποχώρησης του νεοφιλελευθερισμού, (που απέτυχε για μια ακόμη φορά) με την επίκληση του στόχου της μείωσης των αερίων θερμοκηπίου από υδρογονάνθρακες, αλλά η ουσία δεν αλλάζει:
 
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ-ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΡΙΣΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΑΠΕΤΥΧΕ!
 
Θα δούμε τι έχουν τώρα να πούνε σχετικά οι φωστήρες με τα έγχρωμα τιμολόγιο για να δικαιολογήσουν αυτή την άτακτη υποχώρηση όσων μας τσαμπουνάνε ως υπέρτατες "συνταγές" για να βγαίνουν υπερκερδη σε 4-5 και μια χούφτα golden boys.
 
Αυτό όμως που δεν θα πούνε είναι:
 
✔️ότι αναγκάζεται τώρα η Κομισιόν να βαφτίσει ως ψάρι την πυρηνική ενέργεια, κατατάσσοντας την στις Πράσινες πηγές. Η ενεργειακή ένδεια της Γερμανίας και η αποβιομηχάνιση της ΕΕ υπέρ των ΗΠΑ (που συνεχίζουν να καταναλώνουν "βρώμικα" μπας και σωθεί το δολάριο), δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια 
 
✔️Παρά την δικαίωση των φωνών , που επέμεναν στην κατάργηση των Xρηματιστηρίων ενέργειας ως ανεπαρκείς μηχανισμούς που στηρίζονται στις ονειρικές τύπων όπως του Σταθάκη, του Σκρεκα και των λοιπών νεοφιλελέ Σημιτικών, παραμένουν δύο σοβαρά προβλήματά:
 
🔺️Η συνέχισή του καθεστώτος αδιαφάνειας των πηγών ενέργειάς στα συμβόλαια πώλησης της. Δες στο σχόλιο νο3 πως αυτό μπορεί να επιλυθεί δια της ψηφιοποιησης-tokenization της ενέργειας. Η στο σχόλιο 4* που δείχνει πώς λύνεται πχ από τον Μυτιληναίο, που μπορεί σήμερα να μας πουλάει ενέργεια από ΑΠΕ που παράγουν τα φωτοβολταϊκά του ...στην Αυστραλία!
 
🔺️την κάλυψη του κόστους των επενδύσεων και αποσβέσεων των φαραωνικών έργων ΑΠΕ/αποθήκευσης ενέργειας και την έλλειψη των μετάλλων που απαιτούν. Την νέα αχίλλειο φτέρνα της ΕΕ δηλαδή, σε ότι προσπαθεί να κάνει για να απεξαρτηθεί ενεργειακά και να σώσει το τραπεζικό της σύστημα από την κατάρρευση. Πολυ γρήγορα, μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, θα πρέπει να αποφασίσει ένα από αυτά τα δύο, θυσιάζοντας το άλλο. 
 
Πολιτικές θα είναι οι επιλογές στην επίλυση των πιο πάνω δύο προκλήσεων. Και η επιλογή κάθε πολιτικού σχηματισμού επί αυτών, καθοριστική για να πει πόσα κιλά αριστερό, δεξιά ακροκεντρώο ή ακροδεξιο-νεοτραμπικό θα είναι το προφίλ του. 
 
Το τι δηλώνεται επί της "ταμπέλες" τελικά για να πουληθεί η πραμάτεια, είναι πλέον παντελώς αδιάφορο.  
 
Η τελευταία απόφαση της ΕΕ, ΕΔΩ.
 
**  Οι γεωπολιτικές παράμετροι (χωρίς παρωπίδες) ΕΔΩ.

*** Τρεις μύθοι και μία κηδεία. Ή με ποια "εργαλεία" επιλύεται το πρόβλημα ΕΔΩ.

**** Γίνεται! Ουπς...  ΕΔΩ

Και ξανά ουπς ΕΔΩ. 

Τρείς φορές ουπς ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: