ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

ΤΟ ΣΧΌΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (ΚΟΥΛΟΥΡΆΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΙΝΌ ΣΑΣ ΚΑΦε ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΉ ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕUROGROUP ΠΟΥ ΠΑΡΘΗΚΕ ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΆ)

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΟ ΣΧΌΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
(ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΙΝΌ ΣΑΣ ΚΑΦΈ ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕUROGROUP ΠΟΥ ΠΑΡΘΗΚΕ ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ) 
 
Η Σχολή οικονομικής σκέψης "Monopoly", ένας κοινωνιοπαθής πουθού που την "ζει" κάθε μέρα και κάτι άλλοι βαστάζοι του monopoly-Τραπεζίτη. 
 
Είναι μια γενιά πολιτικών, επιχειρηματικών ελίτ-αλήτ και τραπεζιτών που μεγάλωσαν με όσα έμαθαν παίζοντας monopoly. Το γνωστό επιτραπέζιο όπου στόχος σου είναι να πάρεις όλα τα σπίτια και τα λεφτά από τα φιλαράκια σου και να τα κλείσεις στην φυλακή.
 
Ένας μάλιστα από δαύτους, ο καθ ημάς "πρώτος τη τάξει υπουργός", το έχει πάρει πολύ στα σοβαρά. Θεωρεί ως στόχο του κάθε Go που θα τον φέρει σε ένα ακόμα γύρο, να αποκτήσει και 3-4 ακόμα ακίνητα. Χωρίς σοβαρό πόθεν έσχες, ο μπαγάσας .
 
Πολλοί από αυτή την κοινωνική συνομοταξία, αν όχι όλοι, δεν κατάφεραν να μάθουν κάτι διαφορετικό στα συνήθως ακριβοπληρωμένα πανεπιστήμια που τους έστειλε ο daddy τους. Αντιθέτως, έχει ριζώσει σαν βαθειά τους πεποίθηση ότι είναι και προοδευτικό και αναπτυξιακό το να παίζεις monopoly στην πραγματική ζωή δια των διδαχών του νεοφιλελευθερισμού. Αυτόν που διδάχτηκαν μονομερώς ως την μοναδική ομοούσια και αδιαίρετη αλήθεια, τρομάρα τους.
 
Έτσι οι αδύναμοι πρέπει να εξαφανίζονται ή να τιμωρούνται και μετά, ένα αόρατο χέρι, αυτό τις αγοράς θα δημιουργεί ως δια μαγείας ανάπτυξη και ευημερία. Στους επιζήσαντες. Πεποιθήσεις και επιτραπέζιο παίγνιο αναπαραγωγής τους με βαθιές ρίζες στον αντιεπιστημονικό κοινωνικό δαρβινισμό, την θεωρία που χρησιμοποίησε και ο Χίτλερ για να επιβάλει τις ρατσιστικές του απόψεις περί της ανώτερης Άριας φυλής κλπ.
 
Με αυτά τα ίδια δεν διστάζουν τώρα να παίξουν τις ζωές εκατομμυρίων σε μια ζαριά με καρτέλ, πτωχευτικούς νόμους και επιδοτήσεις με Ηρακλή από το "μαξιλάρι" του παίγνιου τους!
 
Αγνοούν, φυσικά, ότι και η ίδια η εξέλιξη και η ζωή είναι προϊόν συνεργασίας στην φύση και προφανώς γράφουν και στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις αξίες του Διαφωτισμού. Αυτές είναι μόνο για παρελάσεις και επετείους θαρρούν. Παλιές λένε ιδέες και άχρηστες, για την monopoly που παίζουν, οι έννοιες της αλληλεγγύης, της συνεργασίας ή της δεύτερης ευκαιρίας μετά από μια ατυχία, ένα λάθος ή και της φτώχειας που σε έφερε η πολιτική του Τραπεζίτη, του ισχυρότερου παίκτη στο Τραπέζι. 
 
Οι συμπεριφορές των παικτών σε παίγνια τύπου Μonopoly, και μάλιστα ανάμεσα σε άνισους στην αρχή τους οικονομικά παίκτες, έχουν μελετηθεί με μακροχρόνιες μελέτες και πειράματα, κυρίως στο πανεπιστήμιο του Berkeley (στο ** σχετικά για τους φανατικούς της τεκμηρίωσης μιας άποψης). 
 
Καταλήγουν ότι ο "πλούσιος" αρχικά, με πλεονέκτημα παίκτης, καταλήγει σε εμμονικές συμπεριφορές με χαρακτηριστικά έντονης κοινωνιοπάθειας. Άρα και ψυχικά ανίκανος στο να ηγηθεί σε κοινωνίες!
Αν τώρα περιμένεις, κατά τα άλλα, να επέλθει μέσα από τέτοιου τύπου ανταγωνιστικά παίγνια "μηδενικού αθροίσματος" κάποια στιγμή ισορροπία, ευημερία και ανάπτυξη (όπως πιστεύουν ακόμα εκείνοι οι νεοφιλελε που πολιτικοποίησαν ένα θεώρημα του Τζον Νας, της τέχνης του Βαρουφακη, (αυτό που αποδείχτηκε πρόσφατα από τον Κώστα Δασκαλάκη ότι θέλει μερικά εκατομμύρια χρόνια για να φέρει ισορροπία και ανάπτυξη), θα κάνεις ίσως και εσύ το ίδιο και χειρότερο λάθος που κάνει συνεχώς και ο Γιάνης :
 
✔️Μέσα από τέτοια παίγνια, ελοχεύει πάντα και ένα δευτερεύον, τώρα το γεωπολιτικό, που γίνεται κάποια στιγμή κυρίαρχο και πάντα τινάζει την μπάνκα του κάθε monopoly στον αέρα! Μαζί με όλο το αερατο monopoly money που δεν αντιστοιχεί σε τίποτα πραγματικό. Εκτός από αέρα κοπανιστό χρήμα φτιαγμένο, από το 71 και μετά, μόνο επί δανείων και υποθηκών, άσχετα αν βαφτίζεται αυτό το χρήμα δραχμές (κατά ΛΑΕ), ευρώ (κατά την συνθήκη της Λισαβόνας) ή κουπόνια - δημοσιονομικό ΙΟUs (αλά Βαρουφάκη)!
 
Και μην δυνάμενοι οι πολιτικοί μας ταγοί του άτυπου Eurogroup να κατανοήσουν οτιδήποτε άλλο, πέραν των όσων αποτυχημένων προέβλεπε δογματικά η Συνθήκη της Λισαβόνας, αποφάσισαν σήμερα μέσα σε ένα κείμενο 45 σελίδων να διατηρήσουν την ίδια συνταγή του τρεις και εξήντα (δες στο *). Τι και αν με αυτή (και με το ευρώ που παράγει) θα διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Το θέμα τους πάντα είναι να σωθεί ο τραπεζίτης της monopoly που έμαθαν να παίζουν ως την μόνη δυνατή αλήθεια. Ακόμα και όταν γνωρίζουν ότι έτσι, στο τέλος, εκτρέφουν το τέρας της ακροδεξιάς. Λίγο γι αυτούς το κακό...
 
Πριν τους πάρουμε όλους αυτούς τους, δεξιά και αριστερά, τυχάρπαστους παίκτες του monopoly της πολιτικής με τις πέτρες, (γιατί αυτό θα γίνει τελικά με τις αποτυχημένες τους πολιτικές που εφαρμόζονται χρόνια τώρα από όσους το παίζουν και στα εθνικά, και στην οικονομία, και σε όσα έφεραν την ενεργειακή κρίση αλλά και την διαχείριση της πανδημίας ) , κάντε το απλό :
 
✔️Πετάξτε στα σκουπίδια εκείνη την monopoly που ίσως κρατάτε και εσείς για συναισθηματικούς λίγους από τα παιδικάτα σας στο πατάρι!
 
Μετά θα είναι πιο εύκολη και η ρίψη στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας και όσων ακόμα συνεχίζουν να παίζουν (κρυφά ή φανερά) επιτραπέζιο monopoly με τις ζωές μας. Μαζί με τα άχρηστα, ριψατε και τον Τραπεζίτη. Με αυτόν, ούτως ή άλλως, καμία ρήξη δεν γίνεται. Εκτός ίσως της υπομονής μας.
 
Μετά της καλημέρας μου, κατά τα ειωθότα 

* Πάρε πάρε! Θεσσαλονίκης νόστιμο παιδιά κουλούρι ΕΔΩ...

** Τεκμηρίωση του πιο πάνω (για τους πιο διαβάστερους που το ψάχνουν) ΕΔΩ..
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: