ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 2-4 ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 2-4 ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ .
(Η Οθωμανία του Ερντογάν σε νέες περιπέτειες και κάτι εδώ πολιτικά αδιέξοδα ως συνέπεια τους).

Ως γνωστόν, η αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική του εξ Ανατολής γείτονα, ήθελε μέχρι τώρα αυτός να θέλει να παίξει τον ρόλο του κεντρικού ενεργειακού controler για λογαριασμό τρίτων. Κυρίως της Γερμανίας, όσο έπαιζε η εξωτερική πολιτική τύπου business plan αλά Τραμπ. Έτσι αφέθηκε να ξανοιχτεί σε πολλά μέτωπα. Συρια, Αρμενια, Λιβύη, Αν.Μεσογειος, Σομαλία, Μάλι, Μοζαμβίκη κλπ . Απ ευθείας είτε μέσω proxy κάποιες ισλαμιστικές οργανώσεις της φυλής του Ιράν (ανάλυση αυτής της περιόδου είχαμε κάνει ΕΔΩ ).
 
 Η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο όμως, μια κρίση κορονοϊού και η νέα πολυπολική παγκοσμιοποίηση που ανέκυψε, έχουν ηδη φέρει τα πάνω κάτω. Μέσα σε ένα ασφυκτικό γεωπολιτικό χρόνο, ήδη έχει εδραιωθεί ( και δια της εκλογής του νεου Ιρανού προέδρου) η ενεργειακή αυτονομία της Κινας, που εκτός του ιρανικού φυσικού αερίου, στηρίζεται πλέον και σε ένα δικό της νεο μεγακοίτασμα στην περιοχή του Xinjang (σχετικά ΕΔΩ ) όπως ανακοινώθηκε προχθές. Αδύνατος πλέον ο έλεγχος του εκ της Άπω Ανατολής ορμώμενου βιομηχανικού γίγαντα δια της ενέργειας, όπως τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες της νεοφιλελε παγκοσμιοποίησης, που κατέρρευσε.
 
Ο Μπάιντεν έχει κληθεί να διαχειριστεί πλέον τις νέες ισορροπίες που έχουν προκύψει εντός αυτής της μετά-εποχής. Από εκεί που τις άφησε ο Τραμπ όμως, είναι αδύνατη η επιστροφή με rewind στις εποχές Ρηγκαν, Κληντον ή Ομπαμα και στις αντίστοιχες πρακτικές επιβολής της Pax Americana μέσω πολέμων ή κυρώσεων. Πρακτικοί και ρεαλιστές άνθρωποι οι Αμερικανοί, σε όσα αφορούν τις παγκόσμιες ισορροπίες, ήδη προσαρμοζονται ανάλογα επι νεων διακυβευμάτων. Στο κατά που θα κινηθεί τελικά η Ρωσία και στο πώς θα ανακοπεί η ήπια, μέσω επενδύσεων, επέκταση της ισχύος της Κινας προς τα δυτικά. 
 
Έτσι επέστρεψε μεν τις ΗΠΑ στην συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα, για να συντηρείται το αφήγημα της "Πράσινης ανάπτυξης" και στον ΠΟΥ, αλλά το βαθύ κράτος του θείου Σαμ δύσκολα θα επιτρέψει θεαματικά come backs της πρώην μόνης υπερδύναμης σε επιλογές που θα ανατρέπουν όλους τους σχεδιασμούς του. Ο έλεγχος της ροής του φυσικού αερίου συνεχίζει και θα συνεχίζει να κυριαρχεί ως βασική παράμετρος στα γεωστρατηγικά και για τα επόμενα 30-40 χρόνια, έστω εντός της Ζώνης του Πράσινου καπιταλισμού.
 
Κρίσιμο ρόλο θα παίξει ο τρόπος της προσέγγισης του Μπάιντεν στην νέα πραγματικότητα και στο πόσες αναταράξεις θα δημιουργηθούν σε περιφερειακό επίπεδο, όπως στην γειτονιά μας. Εδώ όπου φαίνεται ότι θα είναι και ένα σημαντικό σύνορο σύγκρουσης τεκτονικών πλακών ισχύος.
 
Διακύβευμα των συγκρούσεων η συνέχιση της λειτουργίας ή όχι του δολαρίου ως παγκόσμιου νομίσματος. Αλλά και συγκρούσεις κυρίως γύρω από τον έλεγχο της ροής της ενέργειας (διάβαζε φυσικό αέριο) και πρώτων υλών, με ένα διεθνές εμπόριο μέσω νέων μέσων συναλλαγών. Όπως πχ με το ψηφιακό γουαν, το ψηφιακό ευρώ ή το ψηφιακό ρούβλι. Και σε αυτό το πεδίο "μάχης" οι ΗΠΑ έχουν μείνει υπερβολικά πίσω, είναι ανέτοιμες ! Αδύνατος ο έλεγχος της Κίνας και των συμμάχων της και μέσω επιβολής κυρώσεων πλέον!
 
Στον αντίστοιχο αγώνα δρόμου επί των τεχνολογιών ψηφιοποίησης των πάντων, δεν είναι καθόλου βέβαιη η αξιοποίηση από των Μπάιντεν των διεθνών οργανισμών για να παίξουν ένα ρόλο παγκόσμιου εκδότη ψηφιακών υποκατάστατων του δολαρίου σε αυτήν την διεκδίκηση ισχύος. Δηλαδή στην συνέχιση έτσι της δυνατότητας εξαγωγής του αμερικανικού πληθωρισμού σε τρίτους, όπως γίνεται σήμερα με το πετροδολλάριο.
 
Προσωπικά εικάζω ότι, για να αντιμετωπίσει ο θείος Σαμ τον άμεσο ανταγωνισμό και την αμφισβήτηση της ισχύος του, θα προσπαθήσει να συμμαχήσει με μεγάλες πολυεθνικές για την υιοθέτηση λύσεων νέων νομισμάτων τύπου diem του Facebook. Επιλογή που φόβισε και τον Τραμπ, και που ο Μπάιντεν φαίνεται ότι θα την ακολουθήσει ως σχεδόν αναγκαστική. Με ότι αυτό θα σημαίνει και για την ακόμα περισσότερη μεταφορά ισχύος και κυριαρχίας από τα κράτη σε πολυεθνικές, που δεν θα θιχτούν έτσι ιδιαίτερα από τον παγκόσμιο φόρο του 15% που θα επιβληθεί σε όλες τις κλασικές, πλην των Big Data κολοσσών του διαδικτύου. Επιλογή που μπορεί να διακοπεί μόνο από την δυναμική αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ, όσο αυτή αντέξει.
 
Έτσι, μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο, η εγκατάλειψη του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ όπως ακριβώς και της Σοβιετιας πριν 35 χρόνια, χωρίς νίκη, έστειλε τον Ερντογαν να κάνει τις μάχες οπισθοφυλακών εκεί αντί του θείου Σαμ. Μάχες που μάλλον θα φέρουν την Τουρκία σε ευθεία σύγκρουση με τους εταίρους της Ρώσους (ήδη άρχισαν οι αντιδράσεις για την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αρτζεμπαιζαν) και το Ιράν (σχετικό ΕΔΩ ). Πάντα υπό την απειλή ότι αν δεν κάνει τον καλό χωροφύλακα στην περιοχή και το γυρίσει πάλι σε πλυντήρια και τίποτα λαθρεμπορία οπίου στον νέο εμπορικό δρόμο Αφγανισταν-Τουρκιας, μέρος του Κινεζικού one belt road, που κατασκευάζεται , θα δει να του ξεφυτρώνει ένα Ανεξάρτητο Κουδρισταν στα Ανατολικά του εν μία νυκτί. Το βλέπει αυτό ο Ερντογαν, και ετοιμάζεται να βγάλει εκτός νόμου το αριστερό-φιλοκουρδικο HDP άμεσα.
 
Σε ότι μας αφορούν όλα αυτά:
Αλή και τρισαλή αν βρεθούμε πάλι χωρίς δικές μας στρατηγικές στον νέο πολυπολικό κόσμο που ήδη έχει σχηματοποιηθεί, έρμαια των μυωπικων πολιτικών της Μερκελ και με ένα γείτονα που θα προσπαθήσει να μας κάνει πολύ ζημιά πριν κινηθεί τελεσίδικα προς τα ανατολικά, προς τον πόλο Ιράν-Κίνας. Αυτό το 2-4 γερμανικό νούμερο στο Αφγανιστάν του καταστρέφει όλα όσα έκανε στην Αφρική και όσα επεδίωξε στην Μέση Ανατολή επι Τραμπ! Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας φαίνεται ότι είναι πλέον σανό για τα αλογατα και τους άλογους Σημιτικους, που ακόμα περιμένουν να ευοδωθεί, μέσω του σημερινού Μαξίμου, η ενδοτική τους πολιτική περί την Κύπρο και το Αιγαίο. Ως ρεαλιστική, λέει. Δυστυχώς γι αυτούς, όσο και να προσπαθήσει ο Μπάιντεν να συγκρατήσει την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ σε ρόλο χωροφύλακα για νούμερα 2-4, η Τουρκία είναι χαμένη υπόθεση για την Δύση!
 
Γιατί;;
Γιατί διαφορετικά είναι κερδισμένη υπόθεση για την Κίνα η Ρωσία, που δεν επιθυμεί νέους εμπορικούς δρόμους τρίτων στο μαλακό της υπογάστριο. ΟΕΔ
Ελπίζω ότι το δικό μας υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό θα αντιληφθεί και τους μεγάλους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που διαγράφονται στον ορίζοντα. Αν δεν τις αντιληφθεί έγκαιρα αναγνωριζοντας ότι, αργά ή γρήγορα, το σύνορο των δύο κόσμων θα είναι και στο Αιγαίο, τότε θα βρεθεί άλλο προσωπικό για να καλυφθεί το κενό. Ας σημειωθεί κάπου ότι φύση και η πολιτική απεχθάνονται τα κενά.
 
Ουφ, τα (ξανά)είπα μέσα στην βαριεστημάρα του να κοιτάς την Γιαδικιαρογλου που κοιτάζει μόνο την Πετροβασιλη που τα έχει παίξει με το συνεχιζόμενο εδώ ξεκαθάρισμα λογαριασμών των υπεράνω υποψίας Greek mafias για τον έλεγχο των εμπορικών δρόμων τους. Άλλη η κλίμακα εδώ, ποιοτική, των αρίστων...

Υ.Γ Εξαιρετικά αφιερωμένη η σημερινή ανάρτηση σε κάποιους εκεί στην Κίνα...που κυριολεκτικά "ξεσκίστηκαν" σήμερα να μας διαβάζουν.!!

4 σχόλια:

kakos04 είπε...

Καλησπέρα , πάντα πολύ καλή ενημέρωση , η Τουρκία όπως λες ότι αρπάξει και όσο προλάβει να κάνει εισαγωγές προϊόντος από το Αφγανιστάν (δρόμο της παπαρούνας θέλει να κάνει) .Και η Κίνα και η Ρωσία της ετοιμάζουν χαλινάρι , αν το είχαν κάνει οι Αμερικάνοι νωρίς θα την κρατούσαν. Οι δικοί μας κοιμούνται , μόνο για τους εφοπλ-η-στές ξυπνάνε και δουλεύουν σαν τον Πόντιο Πιλάτο (δικαστήρια & μαφία). Το θέμα είναι ότι κυβερνά ο ξεπουλάω και αν ξεκινήσουν οι διπλανοί να δαγκώνουν λόγω γενετικής λύσσας δεν θα σταματήσουν σε 2 μπουκιές (συμφωνημένες) ,θα είναι τηλε-νουβέλα η δουλειά με ζόμπι που δαγκώνουν . Για την Ρωσία που λες υπάρχει περίπτωση να τα βρει με τους Αμερικανούς για extended heartland βόρειας περιφέρειας του πλανήτη ?
Στο προηγούμενο άρθρο που λες για τον Snowden λίγοι πήραν είδηση το έγκλημα που ξεκίνησε επί ΓΑΠ και ευρω-τακτοποιημένου Παπακωνσταντίνου , και ότι τώρα πάμε για αίμα με λάθρο ή ξενιτεμό νησιωτών .Πολλοί είναι στον κόσμο τους ακόμα .
Οι Αμερικανοί ακόμα δεν έχουν εμπεδώσει ότι υγιείς και εύρωστοι σύμμαχοι είναι απαραίτητοι για την νίκη στο μέλλον αλλιώς αυτοπυροβολούνται , και με αυτονομία ώστε πολλά που δεν θα ξέρουν αυτοί για συμμάχους θα είναι άγνωστα και στον εχθρό εξ ανατολών . Ο απέναντι είναι φύρα , να κοιτάξουν να μας βγάλουν από τον βούρκο εμάς γιατί αυτοί μας έσπρωξαν . Να είσαι καλά .





Για την Κίνα μερικά βιβλία των τεχνικών της , πότε θα τα διαβάσουμε άλλο θέμα .Για 7 ημέρες https://we.tl/t-olQ4aCSJ0l
Chinese Communist Espionage. An Intelligence Primer Peter Mattis
Chinese Industrial Espionage. Technology Acquisition and Militarisation - William C. Hannas & James Mulvenon & Anna B. Puglisi
Chinese Intelligence Operations Nicholas Eftimiades
The Chinese Information War - Dennis F. Poindexter

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Καλησπέρα Νικόλα...σε ευχαριστώ για το βιβλίο το αποθήκευσα. Τώρα όπως λες και εσύ χρόνο να δούμε που θα βρούμε να το διαβάσουμε...αλλά όλο και κάτι θα γίνει.

" Για την Ρωσία που λες υπάρχει περίπτωση να τα βρει με τους Αμερικανούς για extended heartland βόρειας περιφέρειας του πλανήτη ? "

Ναι υπάρχει και αυτή η περίπτωση..αλλά το θέμα είναι αν θα την αφήσουν την Ρωσία οι εσωτερικοί Μγγολοτάταροι σαν τον Σοιγκού να γίνει.!! Ο Σοιγκού είναι "φυτευτός" από το Μογγολοταταρικό Ιερατείο...το οποίο φυσικά είναι απ' ανέκαθεν με το μέρος της Κίνας.

ΑΡΡ. είπε...



Καταπλήσσουσα γεωπολιτική ανάλυσις δελφικών (προφητικών) διαστάσεων
όπως και αι προηγούμεναι σχετικαί.
Συγχαρητήρια εις την σύνταξιν.

Ταπεινή μου πεποίθησις ότι, θεία Δίκηι, η πλέον αποκρουστική και μισέλλην
εξ όλων Γερμανία πάντα τελικώς θα ηττάται ώστε και η πιστή μεσογειακή της
σύμμαχός-εργαλείο, η μικρασιατική Μογγολία, θα μοιράζεται μοιραίως τον
κοινόν αμφοτέρων όλεθρον. Πράγμα το οποίον, σωτηριακώς και αφυπνιστικώς,
θα λειτουργεί και υπέρ της Ελλάδος.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" Ταπεινή μου πεποίθησις ότι, θεία Δίκηι, η πλέον αποκρουστική και μισέλλην
εξ όλων Γερμανία πάντα τελικώς θα ηττάται ώστε και η πιστή μεσογειακή της
σύμμαχός-εργαλείο, η μικρασιατική Μογγολία,"

Αγαπητέ φίλε όπως είχα γράψει παλαιότερα σαν σχολιαστής σε κάποιο άλλο ιστολόγιο..η Γερμανία θα τον ξανά πιει για τρίτη φορά μέσα σε έναν αιώνα....και θα μείνει για πάντα ενεργειακά εξαρτώμενη από την Ρωσία. Οπότε πολύ σωστά αυτά που έγραψες.