ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ- Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΠΌΜΕΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ- Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΏΝ ΝΟΜΙΣΜΆΤΩΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ( Η το τέλος της αρχής του τέλους της παντοκρατορίας του δολαρίου)
 
Θα έχετε ήδη παρατηρήσει την συχνότητα εμφάνισης της χορηγούμενης ανάρτησης /διαφήμισης κάποιου Diem, του κρυπτονομίσματος του Facebook ή ενός ηλεκτρονικού πορτοφολιού της Facebook inc με το όνομα Novi, να μεγαλώνει. Και θα συνεχίσει να μεγαλώνει ευθέως ανάλογα με τα φαινόμενα λογοκρισίας πολιτικών σχολίων ή ειδήσεων εκεί μέσα, που δεν είναι μόνο εγχώριο φαινόμενο-δείκτης των αδιεξόδων του καθεστώτος Μητσοτάκη και της κυρίαρχης ιδεολογίας του. Το Facebook μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα σε μια πλατφόρμα social-commerce από "δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης". 
 
Το ίδιο συμβαίνει και με την Αmazon, που όλες οι αναλύσεις δείχνουν να είναι ο λόγος που πρέπει να ανησυχούν όλες οι εμπορικές Τράπεζες της Δύσης, (σχετικά στα λίνκς κάτω). Φαίνεται ότι για τα δάνεια έχει (και είχε πάντα) μεγαλύτερη σημασία η γνώση πληροφοριών του δανειζόμενου , πράγμα το οποίο κάνουν σήμερα πολύ συστηματικά οι big Tech πολυεθνικές του διαδικτύου. Καθόλου τυχαία, και η Amazon ετοιμάζει δικό της ψηφιακό νόμισμα συναλλαγών στο ηλεκτρονικό εμπόριο που κάνει.Ούτε το ότι ήδη χορηγεί δάνεια στους εμπόρους της με όρους και επιτόκια που οι κλασσικές τράπεζες δεν διανοούνται καν. 
 
Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται στα Pandora Papers ένα τεράστιο δίκτυο απάτης και φοροδιαφυγής, που συντηρούν εδώ και μερικές δεκαετίες με την ανοχή τους οι Τράπεζες, εν είδει πλυντηρίου. 
 
Μην ανησυχείτε!
Είναι ένα μικρό δείγμα όλα αυτά ενός ανελέητου πολέμου για την κυριαρχία στην νέα Παγκοσμιοποίηση που ήδη μπήκαμε. Ανάμεσα σε Τράπεζες από την μία και μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες της πληροφορίας από την άλλη, τους μόνους δύο δηλαδή κλάδους της οικονομίας που γιγαντώθηκαν ακόμη περισσότερο κατά την διάρκεια της πανδημίας.
Όποιος έχει υπομονή και τον ενδιαφέρει η συνέχεια, μπορεί να συνεχίσει την ανάγνωση στο παρόν "σεντόνι".
 
Τι άλλο συμβαίνει όμως εκεί έξω:
 
Ο νεοφιλελευθερισμος που επικράτησε σαν κυρίαρχη ιδεολογία και στα νομισματικά θέματά μετά την μεταρρύθμιση του Νίξον το 71, έβαλε φραγμούς μεν στα κράτη να δανείζονται (άρα να παράγουν νέο χρήμα για να χρηματοδοτούν τις ανάγκες του κοινωνικού κράτους τους για να μικρύνουν) αλλά άφησε τελείως ελεύθερες τις Εμπορικές τράπεζες στο να παράγουν νέα χαρτονόμισματα όσες φορές θέλουν πάνω σε κάθε αρχικό δάνειο. Κρατικό, ιδιωτικό ή διατραπεζικό.
 
Από τα γκρι αεράτα αυτά νομίσματα χρηματοδότησαν οι νεοφιλελε, με κυρίαρχο το δολάριο, και την όποια επιτυχία είχε το οικονομικό τους σύστημα μέχρι το 08 που αυτό έσκασε! Η γνωστή ιστορία της Leman Brothers με κάτι στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ, που φόρτωσε πολλά χρέη στα κράτη για να μην καταρρεύσουν οι Τράπεζες μαζί με την φούσκα των τοξικών παραγωγών που είχαν δημιουργήσει (σήμερα όση 20φορες το παγκόσμιο ΑΕΠ έναντι δανείων ύψους όσα 3 παγκόσμια ΑΕΠ). Σε εμάς πήρε την ονομασία PSI και έσωσε κάτι Γερμανογαλλικές τράπεζες έναντι τριών μνημονίων.
 
Μοιραία η συνέχιση του ίδιου συστήματος παραγωγής χρήματος και τοξικών παραγώγων του, που συνεχίστηκε ακάθεκτη και μετά το 08, μαζί με ένα εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας που ξεκίνησε ο Τραμπ το 16, απορύθμισαν τα πάντα για να μπει σχεδόν όλος ο πλανήτης σε μια πρωτοφανή κρίση και προσφοράς και ζήτησης από το 18. Τα κέρδη ήταν πλέον πολύ ψηλότερα με παιχνίδια εντός της φούσκας πάρα από οποιαδήποτε επένδυση στην πραγματική οικονομία! Αυτό υπερασπίζονται τώρα στον πόλεμο οι κεντρικές τράπεζες .  
 
-Μέχρι που έσκασε ο κορονοϊος και ανέτρεψε τα πάντα! Δοξασίες των νεοφιλελέ για κρατικά χρέη και διάλυση της "νέας τάξης πραγμάτων" της παγκοσμιοποίησης όπως την γνωρίσαμε. Και άρχισε το ΔΝΤ να λέει "ξεχάστε τα κρατικά χρέη και ότι σας έλεγα μέχρι τώρα, τυπώστε όσο χρήμα θέλετε γιατί χανόμαστε! " .Και με την νέα σύσταση του  να λέει "ετοιμάστε κρυπτονομίσματα και γρήγορα ή χανόμαστε! "!  
 
Αυτό που πραγματικά χάθηκε εντός το 20 ήταν η δυνατότητα των ΗΠΑ να εξάγει σε όλον τον πλανήτη τα οικονομικά της προβλήματα δια των δολαρίων για αγορά πετρελαίου. Τα περίφημα πετροδολάρια. Δύσκολο αν όχι αδύνατο να πετύχει ο Μπαιντεν ένα come back, ακόμα και με τα όπλα.Ήδη εμφανίστηκε και η αδυναμία να επιβάλει πλέον ο θείος Σαμ στα άτακτα παιδιά-εμπορικούς της αντιπάλους, όπως το Ιράν, η Κίνα ή η Ρωσία κυρώσεις, αφού αυτές, με επικεφαλής την Κίνα, άρχισαν να ετοιμάζουν ή και να χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους κρατικά κρυπτονομισματα που δεν διακινούνται υποχρεωτικά μέσω Τραπεζών και του συστήματος swift, όπου κυριαρχούν οι εποπτικοί κανόνες και τα δολάρια των ΗΠΑ ως εργαλείο ελέγχου τους. Δημιουργώντας μάλιστα, εν μέσω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης στην Δύση και Ζώνη Εμπορίου Ασίας-Ωκεανίας χωρίς την συμμετοχή των ΗΠΑ η της ΕΕ, από χώρες που πέτυχαν να ελέγξουν τον κορονοϊό με το πρώτο του κύμα και δεν είχαν δεύτερο.
 
Η ανατροπή είναι τεράστια ήδη, όπως φαίνεται και από την σχετική έκθεση του Αμερικανικού Κογκρεσου . Και η αμηχανία εμφανής. Και τώρα, λέει, τι κάνουμε;; Στο ίντερνετ και τις εκεί συναλλαγές δεν μπορείς να επιβάλλεις τίποτα! 
 
Στην ίδια έκθεση αναγνωρίζονται όμως και επίσημα και μερικές ακόμα αλήθειες, που μέχρι τώρα τις φώναζαν κάτι γραφικοί γραφιάδες (σαν εμένα) λέγοντας και γράφοντας από εδώ στα όργανα της πολιτείας "ξυπνάτε ζώα μου αργά, πήρε φωτιά η φάρμα" :
 
-Και τα νέα ψηφιακά νομίσματα που εκδίδονται από τις Κεντρικές Τράπεζες κινδυνεύουν πλέον πολύ, όσο και τα κλασσικά, αφού και αυτά παράγονται πρωτογενώς από κάποια δάνεια. Αν σκάσουν τα δάνεια, πχ λόγω της ύφεσης, μηδενίζεται και η αξία τους είτε είναι ψηφιακά είτε όχι!
 
-Τα ψηφιακά κρυπτονομισματα των κεντρικών τραπεζών υποσκάπτουν την ύπαρξη των εμπορικών τραπεζών που κινδυνεύουν να ξεμείνουν μια μέρα και από ρευστό και από πελάτες για να τους χορηγούν δάνεια. Παρ όλα αυτά, αυτή η "θυσία" τους μπορεί να γίνει αποδεκτή για να αντιμετωπιστεί, με ίδιας τεχνολογίας μέσα, ο ανταγωνισμός ίσως και περισσότερων των δύο ζωνών που δημιουργούνται ή θα δημιουργηθούν εντός της νέας παγκοσμιοποίησης.
 
-Οι ανάγκες δανεισμού κρατών και επιχειρήσεων για την Πράσινη Ανάπτυξη δείχνουν ότι το πρόβλημα να διογκώνεται, αντί να επιλύεται. Ήδη o international Energy Association χτυπάει καμπανάκι, βλέποντας το ουτοπικό του πράγματος και τον λογαριασμό των 30τρισ που θα απαιτηθούν, να μην βγαίνει. (τεκμηρίωση και γι αυτό στα λίνκς κάτω).
 
Σε αυτήν την διαμάχη σε μπου εξελίσσεται πάνω μια δυναμική μετασχηματισμών, πολύ δυναμικό ρόλο παίζουν όμως ήδη και τα εξωτραπεζικα κρατικά κρυπτονομισματα που δεν αντικρίζονται με κάποιο δάνειο αλλά με δείκτες της πραγματικής οικονομίας. Όπως πχ το Aber των ΗΑΕ που "μπαίνει στην αγορά" για συναλλαγές σε σχέση με τις kWh των υδρογονανθράκων που εξάγονται.
Δίπλα τους και τα πολυπληθή ιδιωτικά κρυπτονομισματα τύπου bitcoin, που διαμορφώνουν ήδη τις υποδομές ενός νέου αποκεντρωμένου και χωρίς Τράπεζες χρηματοπιστωτικού συστήματος που είναι γνωστό σαν DeFi (Decentrilized Finance)
 
Αλλά και τα "κρυπτονομίσματα" πολυεθνικών σαν το diem της Facebook, που σχετίζεται με διαφημιστικό χρόνο στα 2,5δισ μέλη του, η το κρυπτονομισματα της Amazon ή ισχυρών φράγκατων, όπως του συνιδρυτή της Apple κλπ και που απειλούν και αυτά το δολάριο. Τα ευπαθή κρυπτονομισματα των κεντρικών τραπεζών δείχνουν να χάνουν τον πόλεμο ! 
 
-Η ΕΕ, δια της ΕΚΤ, θεωρητικά ετοιμάζει το ψηφιακό ευρώ τεχνολογίας blockchain για να αντιμετωπίσει τον επερχόμενο ανταγωνισμό. Όμως παρατηρούνται ήδη φυγόκεντρες τάσεις! Πολλές κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών (νταξ, όχι η αλλού για αλλού Τράπεζα της Ελλάδος του Στουρναριστάν) πειραματίζονται στην έκδοση και χρήση ιδίων ψηφιακών νομισμάτων και των υποστηρικτικών τους τεχνολογιών χωρίς κεντρική στρατηγική από την ΕΚΤ. Έντρομη η Κομισιον επισπεύδει τώρα την Τραπεζική Ένωση και μια κεντρική BadBank να φορτώνεται παλιές αμαρτίες (και ο Στουρναρας και μια εθνική bad Bank, ο μόνος που είχε αυτή την φαεινή ιδέα ανάμεσα στους 27 ομόσταυλους του Κεντρικούς Τραπεζίτες για να φορτώσει το κράτος και με νέα χρέη...)  .
 
" Και εμείς  τι κάνουμε μπροστά σε όλα αυτά;;" θα ρωτήσει ο χωρίς παρωπίδες καλοπροαίρετος, αυτός που ξέρει να διαβάζει και τις νέες απειλές, ακόμα και στην ίδια την δημοκρατία από την εξέλιξη του "πολέμου των κρυπτονομισμάτων". Αλλά ίσως και τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται για την επιβολή και μέσων συναλλαγών με έλεγχο "από τα κάτω" για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία! Ίσως και να διαγνώσει έτσι και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και νέες ισορροπίες , που μπορούν να επηρεάσουν και τα ανοιχτά εθνικά μας ζητήματα ή και την ίδια μας την ύπαρξη, λέει. 
 
Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν ξυπνήσουμε γρήγορα και να απαλλαγούμε από όλους αυτούς τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Και δεν μπορώ να φανταστώ τότε ποιος θα έρθει όταν ο αντίπαλος θα είναι κάποια Facebook inc ή τίποτα ποπουλιστικα δήθεν δεξιά σχήματα που θα αναδειχθούν μέσα στον φόβο και την αναμπουμπούλα ενός κόσμου εκτός ισορροπίας για μερικά χρόνια, προτείνοντας ουτοπικές δραχμές, που και αυτές με δάνεια παράγονταν.. .
 
Σεντόνι πάλι, σας προειδοποίησα πιο πάνω..
 
Τι να κάνω, κάπως έπρεπε να πω τις σκέψεις μου (εν συντομία...) και να μοιραστώ ανησυχίες και ιδέες. Μόνο έτσι μπορούν να διορθωθούν μπας και γίνουν καλύτερες. Με διαφάνεια και με διαμοιραζόμενο το κύρος τους, χωρίς την υποχρεωτική ανάγκη κάποιας κεντρικής αυθεντίας. Όπως ακριβώς δουλεύουν και τα κρυπτονομίσματα...
 
Σχετικά ΕΔΩ.... 

 
 
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ, ως χαζός, έχω μία απορία: γιατί υπάρχει ακόμη η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού από το 2001 (από το ευρώ, δηλαδή) έχει χάσει το εκδοτικό προνόμιο; Ο Στουρνάρας έπρεπε να είναι άνεργος εδώ και χρόνια!

(Και τους -τελείως περιττούς- μισθούς των υπαλλήλων της επί 20 χρόνια, ποιός τους πληρώνει; )