ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 6 Μαΐου 2023

ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΗΤΡΑ;; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΜΗΤΣΟΣ".

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΗΤΡΑ;; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΜΗΤΣΟΣ".

Είπαμε ότι αν δεν έχουμε ένα σχέδιο Δήμητρα, θα πρέπει από τις διεθνείς εξελίξεις (κατάρρευση παγκοσμιοποίησης, νέο αποθετικό νόμισμα των BRICS, αποδολαριοποιηση, ύφεση, νέα τραπεζική κρίση κλπ) να ανακαλύψουμε ένα .

Επειδή οι συνθέσεις λύσεων όσων συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο, σε φόρουμ κλπ με προτάσεις πρέπει να γίνονται ανοιχτά και δημόσια, να εδώ μια ιδέα μιας προωθητικής λύσης με το προσωρινό κωδικό όνομα "Μήτσος", που μάλιστα δουλεύει και εντός του ευρώ, όσο αυτό υπάρχει με την σημερινή του μορφή. Και μάλιστα χωρίς νέα χρέη και μνημόνια. 
 
'"Έλα ρε, γίνονται αυτά τα πράγματα";; Υπάρχει τέτοια λύση, θα πείς.
 
Λέω ναι, υπάρχει για να στηρίξει ως ΚΕΝΤΡΙΚΗ μεταρρύθμιση την νομοθέτηση της καθολικής μείωσης του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 20-24 ώρες, χωρίς καμία μείωση αποδοχών.
 
-"Και ποιος θα πληρώσει αυτήν την μεταρρύθμιση", θα με ρωτήσεις τότε. Μήπως οι εργοδότες, που θα περιμένουν να πατσίσουν το έξτρα εργατικό κόστος με την 20% αύξηση παραγωγικότητας που, αποδεδειγμένα στην Ν. Ζηλανδία, Σουηδία κλπ φέρνει αυτή η μεταρρύθμιση";;
 
Όχι θα πω! 
 
Η απαιτούμενη χρηματοδότηση μπορεί να γίνει με ένα e-Ομόλογο για την χρηματοδότηση και του ΕΣΥ και της πραγματικής οικονομίας, κατ' εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 843/18, που έγινε και εδώ νόμος του κράτους και της πρόσφατης κοινοτικής οδηγίας ΜΙCA η απάντηση. 
 
Να ένα πχ πως:
 
1. 600εκ τεμάχια e-ομόλογα (θέλετε να τα λέμε και κουπόνια "μαστρο-Μητσος", no problem;;) τεχνολογίας blockchain εκδίδονται από το κράτος ή έναν φορέα του ως άυλα ψηφιακά πάγια .Ονομαστική αξία εκάστου πχ100€. Έκδοσή και διάθεση τους χωρίς καμία εμπλοκή οποιασδήποτε Τράπεζας. Αυτά αντικρίζονται με ένα μικρό ποσοστό (της τάξης του 0,01%) της αξίας των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ. Θεώρησε τα αυτά σαν κάτι σαν ένα μαύρο χρυσό ακόμα φυλαγμένο στο θησαυροφυλάκιο της φύσης. Διάρκεια ισχύος εκάστου "κουπονιού", αόριστη. 
 
2. Το 60% των e-ομολόγων τα κρατάει το ίδιο το κράτος, το 35% διατίθεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας για αγορά από πολίτες και επενδυτές και το 5% από επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν δωρεές λόγω κορονοϊού, κοινωνική ευθύνη κλπ. Εγγράφεται και λογίζεται ως άυλο πάγιο στα αντίστοιχα βιβλία με 0% συντελεστή απόσβεσης. Δεν λογίζεται έτσι ως χρέος του εκδότη τους, αφού είναι πάγιο και όχι κάποιο νόμισμα που έχει παραχθεί από δάνειο ή μελλοντικό κρατικό έσοδο. 
 
3.Τα έσοδα του κράτους από την πώληση τους (σε ευρώ), όπερ τουλάχιστον 21δισ ευρώ σε αυτό το παράδειγμα του "πως γίνεται", διατίθενται από το κράτος για την γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με χορηγήσεις (όχι δάνεια) μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης αιτήσεων χρηματοδότησης. Αν έχουμε και κανένα σχέδιο ανάπτυξης που να ξεφεύγει από τις στενές προδιαγραφές των πρασιναλογων των ταμείων της ΕΕ, από αυτά η χρηματοδότηση τους.
 
4.Κάθε κάτοχος τέτοιων ηλεκτρονικών "κουπονιών" θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για οποιαδήποτε συναλλαγή του με το κράτος και τις επιχειρήσεις που επιδοτούνται καθώς και για τις μεταξύ τους. Χωρίς ΦΠΑ αφού θεωρούνται ανταλλακτικές συναλλαγές πάγιου με προϊόν ή υπηρεσία! Όλες οι συναλλαγές είναι ονομαστικές και καταγράφονται αυτόματα λόγω των τεχνολογιών blockchain, που εγγυούνται και την γνησιότητα κάθε e-ομολογου/κουπονιού και αποκλείουν πλυντήρια μαύρου χρήματος, σύμφωνα με τον κανονισμό MICA που ψηφίστηκε πριν 15 ημέρες και από το ευρωκοινοβουλιο.
 
5.Το κράτος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δικά του e-ομόλογα για την χρηματοδότηση με αυτά, στην εκάστοτε τρέχουσα τιμή τους, προγράμματα επιδότησης της εργασίας ή άλλων αναπτυξιακών δράσεων καθώς και για επενδύσεις του μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Πχ πληρώνοντας με αυτά τα κουπόνια το 50% του μεικτού μισθού των εργαζομένων επιχειρήσεων ή υπηρεσιών του δημοσίου που μείωσαν τον χρόνο εργασίας στις 24 ( δηλαδή σχεδόν διπλασίασαν τους εργαζόμενους μειώνοντας δραστικά την ανεργία). Για πόσο χρονικό διάστημα;; Για όσο χρόνο απαιτηθεί το νέο σύστημα να ισορροπήσει και να αρχίσει να παράγει δημόσια έσοδα από φόρους και εισφορές στον ΕΦΚΑ περισσότερα από όσα επιδοτούνται με κουπόνια. 
 
6. Η τρέχουσα αξία των e-ομόλογων θα εξαρτιέται από την προσφορά και την ζήτηση τους στην πλατφόρμα αγοραπωλησίας στο ίντερνετ, με αρχική τους τιμή την τιμή kWh του φυσικού αερίου. 
 
7. Ο κάθε κάτοχος ενός e-ομολόγου/κουπονιού μπορεί να το ανταλλάξει όποτε με ευρώ η άλλο νόμισμα μέσω της πλατφόρμας αγοροπωλησίας του όποτε θέλει. Πληρώνει μόνο τότε φόρο υπεράξιας παγίου πχ 15%.
 
8. Δεν είναι δυνατή η έκδοση άλλων e-ομολόγων στην ίδια σειρά πέραν αυτών της αρχικής έκδοσης.
 
9.Το κράτος, που βεβαίως χάνει έτσι ΦΠΑ, μπορεί μελλοντικά να αγοράσει στην τότε αξία τους αυτά τα κουπόνια. Όταν το επιθυμεί και όταν έχει περισσευούμενα ευρώ από τίποτα υδρογονάνθρακες. Αν τότε υπάρχει ακόμα ευρώ... 
 
Όλα μπορούν να γίνουν!
 
Και αν μου πεις μα κάτι τέτοιο μπορεί να είναι και μια βάση για ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του ευρύτερου μη νεοφιλελε τόξου θα σου πω: 
 
Είσαι αητoς! Αυτό είχα αρχικά στο μυαλό μου ψάχνοντας ένα τρόπο για το πως μπορεί να γίνει αυτό, αλλά δεν ήθελα να το πω κάτω από ένα όνομα όπως πχ το Μήτσος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

γίνω λίγο πικρόχολος, αλλά πρέπει να ρωτήσουμε και το ΝΑΤΟ πρώτα;
Ξενοδοχωφ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Φίλε Ξενοδόχε...αν είμασταν κυρίαρχο και ελεύθερο κράτος δεν θα ρωτούσαμε κανέναν πούστη.!! Ούτε ΝΑΤΟ ούτε ΠΑΡΤΟΝ.....θα κάναμε ότι ήταν προς το εθνικόν μας συμφέρον. Δυστυχώς είμαστε προτεκτοράτο. Για να λέμε αλήθειες και να μην παραμυθιαζόμαστε μεταξύ μας.

Να έχεις ένα αιγαιοπελαγίτικο μοσχομυρωδάτο απόγευμα.