ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Σούπερ μάρκετ: Γιατί συνδικαλίζονται ξανά οι αλυσίδες

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Πως είναι κάτι περίπτερα που ανοίγουν πακέτο τσιγάρα και τα αγοράζεις με το τεμάχιο;; Ε αυτό αλλά με μακαρόνια φανταστείτε το. Κούλη μου θέλατε ετοιμαστείτε τώρα να καλοπεράστε.

Με δύναμη πυρός στα 11 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 5% του ΑΕΠ σε αγοραίες τιμές, οι 6 μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της ελληνικής αγοράς: Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος ΑΕ, Δ. Μασούτης ΑΕ, Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ, Lidl Ελλάς, ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ (My market) και Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας) αποφάσισαν να αποκτήσουν ενιαία φωνή ιδρύοντας την Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη του κλάδου σε θεσμικό και συλλογικό επίπεδο.

Αφορμή – και όχι αιτία – για τη δημιουργία του νέου φορέα, ο οποίος θα καλύψει ένα κενό 18 ετών στη συλλογική εκπροσώπηση των συμφερόντων των εταιρειών του κλάδου, ήταν εν πολλοίς το «καλάθι του νοικοκυριού» και η ανάγκη συνεννόησης με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στον νέο φορέα, ο κος Απόστολος Πεταλάς, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φουρλή, αναλαμβάνει καθήκοντα γενικού διευθυντή.

Όπως ανέφερε στον ΟΤ ο κος Πεταλάς, πρόκειται για ένα νέο ξεκίνημα και δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση με το παρελθόν, καθώς έχουν αλλάξει τα πάντα. Από το πώς λειτουργούν οι καταναλωτές και ο ανταγωνισμός, μέχρι το νομοθετικό πλαίσιο και την τεχνολογία που έχει φέρει τα πάνω κάτω στο retail.

Μέσα από τις δράσεις και παρεμβάσεις της, η ΕΣΕ θα επιδιώξει, μεταξύ άλλων, να κινητοποιεί την Πολιτεία να λαμβάνει μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, να δίνει κίνητρα για επενδύσεις, καθώς και να διευκολύνει τις διαδικασίες προσέλκυσης και απασχόλησης Ανθρώπινου Δυναμικού, με στόχο την καλύτερη δυνατή λειτουργία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Αυτή τη στιγμή στον κλάδο των σούπερ μάρκετ απασχολούνται περίπου 100.000 εργαζόμενοι και ο κύκλος εργασιών των αλυσίδων αγγίζει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Γιατί υπάρχουν τακτικά και συνδεδεμένα μέλη

Στην ΕΣΕ μπορούν να είναι μέλη όλα τα νομικά πρόσωπα σούπερ μάρκετ στην ελληνική επικράτεια με δραστηριότητα το λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο τροφίμων και καταναλωτικών ειδών, σύμφωνα με τον κο Πεταλά.

Τα μέλη χωρίζονται σε τακτικά και συνδεδεμένα ανάλογα με τον κύκλο εργασιών της εταιρείας.

Οι αποφάσεις του νέου φορέα πρέπει να είναι ομόφωνες, ενώ με βάση τα έως τώρα δεδομένα δεν μπορούν να μπουν οι όμιλοι αγορών.

Ήδη έχουν ενημερωθεί όλες οι εταιρείες του κλάδου που σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΣΕ πληρούν τις προϋποθέσεις να γίνουν τακτικά μέλη της, εφόσον το επιθυμούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον νέο φορέα θα συμμετάσχει και η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, μία εκ των 10 μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ ενώ ενδιαφέρον έχουν εκφράσει και μικρότερες εταιρείες.

Όσον αφορά το ζήτημα της συνδρομής των μελών της νέας ένωσης,  καθώς θα υπάρξουν οικονομικές απαιτήσεις προκειμένου η δράση της να είναι στοχευμένη και αποτελεσματική, προς το παρόν οι συζητήσεις δεν έχουν καταλήξει.

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου εξελέγη ο κος Αριστοτέλης Παντελιάδης (METRO ΑΕΒΕ), αντιπρόεδρος ο κος Ιωάννης Μασούτης (Δ. Μασούτης ΑΕ), γραμματέας ο κος Κωνσταντίνος Μαυροειδής (Πέντε ΑΕ – Γαλαξίας), ταμίας ο κος Νίκος Λαβίδας (Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος ΑΕ) και μέλη είναι οι κ.κ. Λάμπρος Παπακοσμάς (Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ) και Martin Brandenburger (Lidl Ελλάς).

Ο παλιός ΣΕΣΜΕ

Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των ιδρυτικών μελών της ΕΣΕ και συγκεκριμένα οι πέντε από τις έξι αλυσίδες υπήρξαν και μέλη του παλαιού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ) με έτος ίδρυσης το 1977.

Υπενθυμίζεται ότι το 2005 η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στον ΣΕΣΜΕ πρόστιμο 15 εκατ. ευρώ για εναρμονισμένη πρακτική κατά την εφαρμογή της «λίστας εκπτώσεων» από τις προμηθεύτριες εταιρείες, με αποτέλεσμα ο σύνδεσμος να οδηγηθεί σε διάλυση, καθώς οι μεγάλες αλυσίδες αποχώρησαν η μία μετά την άλλη. Οι ηγεσίες που ανέλαβαν το επόμενο διάστημα προέρχονταν κυρίως από μεσαίου και μικρού μεγέθους σούπερ μάρκετ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: