ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Δεν έχουν λεφτά για την άσκηση “Deniz Kurdu” οι Τούρκοι; Προς ακύρωση;

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Η άσκηση ακυρώθηκε.Τελεσίδικα.Λογική κίνηση του απολυταρχικού Ερτογάν. Δεν έχει σχέση με χρήματα. Τους θέλει μαντρωμένους και υπό έλεγχο, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην μεταεκλογική Τουρκία. Ο στρατός δεν θα αφεθεί ελεύθερος μέχρι το τέλος των εκλογών.


Αν επιβεβαιωθούν και τις επόμενες ημέρες οι πληροφορίες στρατιωτικών πηγών ότι η τουρκική άσκηση «Deniz Kurdu 2023» (σ.σ. Θαλάσσιος Λύκος 2023) οδεύει σε “yok”, τότε μπορεί να πει κάνεις ότι το μορατόριουμ που είχε συμφωνηθεί δεκαετίες πριν να ξεκινά από την 15η Ιουνίου, μάλλον επεκτείνεται.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στην περιοχή της σεισμόπληκτης Αντιοχείας στην Τουρκία, είχε συμφωνήσει ώστε το υφιστάμενο πλαίσιο του μορατόριουμ να επεκταθεί και τον Σεπτέμβριο. Αλλά εφόσον στην παρούσα στιγμή η Τουρκία φανερώνει ένα άλλο πρόσωπο, με την ακύρωση ουσιαστικά της αεροναυτικής άσκησης «Deniz Kurdu 2023», μόνο θετικά μπορεί να το δει η Αθήνα.

Εδώ και ημέρες όμως η Τουρκία φανέρωνε εμμέσως τις προθέσεις της για την μεγάλη άσκηση ευρείας κλίμακας. Στον ιστότοπο της υδρογραφικής υπηρεσίας της Τουρκίας που γίνονται συνήθως οι αναγγελίες με τις συντεταγμένες για τις περιοχές που δεσμεύει και αφορούν την άσκηση, δεν υπάρχει ως σήμερα (26/05/2023) καμία ανάρτηση- ενημέρωση.

Το ελληνικό επιτελείο που παρακολουθεί όλο το 24ωρο και την παραμικρή κίνηση της Τουρκίας γνωρίζει ότι οι αναρτήσεις αυτές γίνονται εβδομάδες πριν, ενώ το μικρότερο χρονικό διάστημα αναγγελίας φτάνει στις τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη της άσκησης. Μάλιστα ο τουρκικός Τύπος τις προηγούμενες ημέρες επαναλάμβανε διαρκώς ότι η φετινή άσκηση «μεγαλώνει» διότι σε αυτήν θα μετέχει το ελικοπτεροφόρο- γιατί αεροπλανοφόρο δεν μπορεί να το πει η Τουρκία, δίχως τα F-35B- «TCG Anadolu».

Και ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τονίσει ότι το συγκεκριμένο σκαρί κατασκευάστηκε για να «μεγαλώσει» την Τουρκία κάνοντάς την να κυριαρχεί στην θάλασσα. Η άσκηση αυτή σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο είναι μεγάλης κλίμακας στην οποία παίρνουν μέρος 113 πλοία, του πολεμικού ναυτικού και της τουρκικής ακτοφυλακής, αεροσκάφη κάθε τύπου, αμφίβιες δυνάμεις και στελέχη ειδικών επιχειρήσεων.

Η λεπτομέρεια…

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της «Deniz Kurdu» χωρίζονταν σε δυο μέρη. Από την 1η ως της 4 Ιουνίου κι από την 6η μέχρι τις 12 του ίδιου μήνα. Και με τον τρόπο αυτό έμενε εκτός η 5η Ιουνίου, ημέρα της Χριστιανικής εορτής του Αγίου Πνεύματος.

Στο ελληνικό επιτελείο είχαν παρατηρήσει πολλές ημέρες πριν φτάσει η είδηση της ακύρωσης της άσκησης ότι οι Τούρκοι άφηναν την συγκεκριμένη μέρα εκτός της δραστηριότητας γεγονός που το μετέφρασαν ως έμπρακτη αλλαγή στάσης της Άγκυρας σ’ ό,τι έχει να κάνει με τις μεγάλες θρησκευτικές εορτές της Χριστιανοσύνης. Πάντως στο ελληνικό επιτελείο συνυπολογίζουν – πέραν του μορατόριουμ – κι άλλους λόγους και γεγονότα που οι Τούρκοι ακυρώνουν την μεγάλη τους αεροναυτική άσκηση.

Στενό δημοσιονομικό πλαίσιο…

Το πρώτο είναι ότι αυτή ημερολογιακά έρχεται ακριβώς μετά την 28η Μαΐου, ημέρα της τελικής εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία που αναμένεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα είναι ο κυρίαρχος πολιτικός άντρας της γειτονικής χώρας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 ΠΗΓΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: