ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Ιστορικών διαστάσεων ξηρασία στην Ουρουγουάη - Νερό για δέκα ημέρες έχει το Μοντεβιδέο.

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Τι ήθελα και το άνοιξα το ρημάδι μου.! Μόλις είπα ότι με βλέπω να μετακομίζω στην Ουρουγουάη (η χώρα με τα 3 ου) ...την χτύπησε ξηρασία.! Δεν έτρωγα καλύτερα ένα παγωτάκι.!Το σύμπαν συνωμοτεί για να μην πάω Ουρουγουάη.Εδώ θα αφήσω τα κοκκαλάκια μου .!! χα χα χα Αν και  έχω ζητήσει από τον Φώντα να με κάψει και όχι να με θάψει.


 Οι Ουρουγουανοί στην πρωτεύουσα Μοντεβιδέο προσεύχονται για βροχή καθώς η χώρα πλήττεται από μια ιστορικών διαστάσεων ξηρασία, εξαιτίας της οποίας η κύρια δεξαμενή της πόλης έχει μείνει με νερό για μόλις δέκα ημέρες.

Οι χαμηλές βροχοπτώσεις και οι υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη νότια περιοχή της Νότιας Αμερικής είχαν προκαλέσει σοβαρή ξηρασία στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, πλήττοντας τις σοδειές στη γειτονική παραγωγό σιτηρών Αργεντινή και προκαλώντας μεγάλες απώλειες στα αγροκτήματα.

Στην Ουρουγουάη, η λειψυδρία είναι η χειρότερη που έχει παρατηρηθεί εδώ και 74 χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχους. Δημιουργεί προβλήματα στην υδροδότηση χιλιάδων νοικοκυριών και έχει υποβαθμίσει την ποιότητα του νερού.

"Ανησυχώ για το γεγονός ότι βασιζόμαστε στη βροχή ως μόνη λύση", λέει η Βανέσα Φλέιτας έξω από το σχολείο του παιδιού της στο Μοντεβιδέο, το οποίο σήμανε νωρίτερα τη λήξη των μαθημάτων λόγω έλλειψης πόσιμου νερού για τους μαθητές. "Κάνει ασυνήθιστη ζέστη γι' αυτή την εποχή του χρόνου".

Η στάθμη στην υδαταποθήκη του Πάσο Σεβερίνο, η οποία υδροδοτεί περισότερους από τους μισούς από τους 3,5 εκατομμύρια κατοίκους της Ουρουγουάης, βρίσκεται σε "ιστορικά χαμηλό επίπεδο", σύμφωνα με την κρατική εταιρεία υδάτων Obrax Sanitarias del Estado (OSE), καθώς είναι γεμάτη μόνο στο 10% της χωρητικότητάς της.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως έχει περίπου 6,2 εκατ. κυβικά μέτρα νερό, μακράν του μηνιαίου μέσου όρου των 60 εκατομμυρίων. Περίπου 650.000 κυβικά μέτρα χρειάζονται καθημερινά για την υδροδότηση της πρωτεύουσας.

Η λίγη βροχή που έπεσε τις τελευταίες ημέρες "δεν αλλάζει την κατάσταση", ανέφερε η OSE αν και υπάρχει πρόγνωση για κάποιες καταιγίδες αργότερα αυτή την εβδομάδα. Οι μετεωρολόγοι λένε πως χρειάζονται 50 χιλιοστά βροχή καθημερινά όλο τον Ιούνιο για να αρχίσουν να ανακάμπτουν τα επίπεδα της υδαταποθήκης.

Η μείωση των αποθεμάτων πόσιμου νερού στην κύρια υδαταποθήκη της χώρας ανάγκασαν στα τέλη Απριλίου τη δημόσια εταιρεία υδάτων να αναμίξει τα αποθέματα με νερό από τις εκβολές του ποταμού Ρίο ντε λα Πλάτα, με αποτέλεσμα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα νατρίου και χλωριδίων.

"Οι πελάτες μου δεν εμπιστεύονται αυτό που βγαίνει από τη βρύση", λέει ο καταστηματάρχης Ραμόν Αρτεάγκα στο κέντρο του Μοντεβιδέο, όπου οι πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού έχουν δεκαπλασιασθεί από τότε που άρχισε το φαινόμενο της λειψυδρίας.

Ο θυμός των κατοίκων για τις ελλείψεις νερού αυξάνεται και διαδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί στην πρωτεύουσα για αύριο, Τετάρτη.

Ο Φεντερίκο Κράιμερμαν, πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στην OSE, λέει πως οι χαμηλές βροχοπτώσεις, η κακοδιαχείριση των αποθεμάτων και η έλλειψη κρατικών επενδύσεων ευθύνονται για τη λειψυδρία. Το νερό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση χρησιμοποιείται επίσης καταχρηστικά σε καλλιέργειες σόγιας, στην κτηνοτροφία και στη δασοκομία, προσθέτει.

ΠΗΓΗ

 


7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ελάτε Ν.Α.Ασία κ.Λύκαστρε, ο Μεκόνγκ είναι πιό φαρδύς από την Εγνατία,δεν πρόκειται να στερέψει όσο υπάρχουν Ιμαλά'ι'α

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Μπα κ.Ξενοδόχε..θα πάω κάπου ψηλά για να φτιάξω μια φάρμα με ταράνδους...για να διακόψω κάθε σχέση με τον λεγόμενο μπολιτισμό.! Το σκέφτηκα αντί για το κρύο να την κάνω σε κάποιο νησί του Ειρηνικού...αλλά στην ατόλη που ήθελα να πάω κάνανε πρόσφατα πυρηνικές δοκιμές οι Τζώνηδες και θα έβγαζα πολύ τρίχωμα και μετά πως θα την έβγαζα με την τόση ζέστη;;

Άλλωστε η επικοινωνία με τους ταράνδους μου φαίνεται πιο ενδιαφέρουσα από τον μέσο ελληνόφωνο τσούτσο.

Ανώνυμος είπε...

αράνδους σε ατόλες δεν νομίζω να βρείτε στον Ειρηνικό,εκτός αν έχει καμμία πάνω απο το Βλαδιβοστόκ...
Και βουνά θα σας φτιάξομεν........

https://en.wikipedia.org/wiki/Doi_Inthanon

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Τι λές να έρθω εγώ σε σένα εκεί που είσαι τώρα κ.Ξενοδόχε και να φέρω και τους ταράνδους μαζί μου για να χαζεύουμε παρέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου;; Και θα σε βοηθήσω και με τις μπατανόβουτρσες , αλλά και τις καμαριέρες.!

Θα σε γλιτώσω και από τα προβλήματα που δημιουργούν οι καμαριέρες...που.χου... ας πούμε ότι πέρυσι πέθανε η καμαριέρα, από εξάντληση από ότι είπαν, εγώ θα λέω ότι ήταν στις δίαιτες και δεν έτρωγε το φαγητό για τα σκυλιά. Ότι πλήρωσα 5 ευρώ βενζίνη να την κατεβάσω στην χώρα να την πάρει το γραφείο τελετών. 5 από ‘δω 5 από ‘κει εμένα τι θα μείνει;;

Θα τις έχουμε έχω στα ώπα ώπα και άμα λιποθυμά καμιά από το 14ωρο θα την αφήνουμε 10 λεπτά να ξαποστάσει και θα τις δίνουμε και νερό από την γεώτρηση. Είδες τι πσυχούλα είμαι;;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Και σου υπόσχομαι ότι κάθε βράδυ θα πίνουμε τον Τζώνυ τον Περιπατητή μας και θα σου τραγουδάω παρέα με σόλο τους ταράνδους :

Σε περιμένω να ΄ρθεις κραιπάλη
Μαζί να φτιάξουμε και πάλι κεφάλι
Μαζί να κάνουμε εμετό στο σαλόνι
Ζήτω η λιάρδα
Ζήτω το Johnny
Ζήτω που είμαι ξανά καδρόνι

Σου υπόσχομαι ότι δεν θα πλήξεις καθόλου.!! χα χα χα

Ανώνυμος είπε...

ρε με τους ταράνδους!Αφού λέμε ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΡΟ ΦΕΤΟ!! Αφήστε τα έρμα τα ζωντανά στην στέπα τους και τα παγωμένα λιβάδια του Καναδά,πριν πατεντάρει η Μονσάντο-Μπάγιερν το γρασίδι και πρέπει να πληρώνουν κουβέρ για να φάνε...Ντόι Ιτανον 2000μ. τ'ογκα στα δέντρα για κάλυψη από τα ντρόουν,εδώ 540 το ψηλότερο βουνο,και αυτό με κεραίες κινητής, θα βουήζουν τ'αυτιά μας,και θα μας κυνηγάνε οι οχιές.
Το τραγουδάκι ωραίο, μου θύμισε τον τύπο που κάνει εμετό και λέει "η μέρα έρχεται, το Τζώνυ φεύγει".
Από αύριο μπαίνω και σε αναζήτηση καμαριέρας,μάλλον χρειάζεται λαμπάδα-τάμα η φάση, όλοι ψάχνουν για προσωπικό και σπίτια για να τους κοιμίζουν

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" ρε με τους ταράνδους!Αφού λέμε ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΡΟ ΦΕΤΟ!!"

Δεν γίνεται κ.Ξενοδόχε χωρίς τους ταράνδους...είναι φίλοι μου.!! Ποιος σου είπε ότι δεν έχουμε νερό φέτος;; Κάθε μέρα βρέχει εδώ....ζέστη και βροχή...βροχή και ζέστη κάθε μέρα , έχουμε γίνει τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Αφού οι τάρανδοι από την πολύ υγρασία πετάνε τα κέρατα τους.

Και μετά χωρίς κέρατα πως θα ξύνουν τα απαυτά τους;; Δεν κάνω πλάκα δες

https://prnt.sc/j1eu__Wpgbvg